Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας
Δ. Κουναλάκης:
Εδώ είναι το ζουμί της υπόθεσης.....
Ο ελεγκτής όταν δει μια συνταγή που γράφει "γνωμάτευση του χ" δικαιούται να ζητήσει την γνωμάτευση. Εάν δεν υφίσταται και τα φάρμακα συμβάλουν με την ειδικότητα αυτού που έγραψε την συνταγή, τα φάρμακα τα χρεώνεται αυτός που έγραψε την συνταγή.
Εσύ σαν ελεγκτής έχεις κάθε δικαίωμα εάν δεις μια συνταγή ταμείου από πνευμονολόγο για καρδιολογικά φάρμακα που γράφει "Γνωμάτευση του Χ" να ζητήσεις να δεις την γνωμάτευση. Εάν δεν το κάνεις εσύ που ασκείς το ελεγκτικό έργο, το ταμείο έχει δικαίωμα να ελέγξει εσένα.
Γνωμάτευση σε ισχύ είναι η γνωμάτευση η οποία έχει όνομα ασθενή, ημερομηνία εξέτασης, διάγνωση, διάρκεια ισχύος γνωμάτευσης και φυσικά φάρμακο που εχει ένδειξη για τη νόσο. Δεν είναι ιατρικό έργο το ποσοστό συμμετοχής και συνεπώς δεν δεσμεύει το γράφων την συνταγή του ασφαλιστικού ταμείου όπου πρέπει να ακολουθηθούν οι κανόνες του ταμείου. Ας γράψει αυτός που γράφει την γνωμάτευση ότι ο Σακχαρώδης διαβήτης είναι συνέπεια του καρκίνου του προστάτη και ο γράφων την συνταγή στο ταμείο είναι εντάξη και να βάλει τα φάρμακα με 0% και να προσθέσουμε άλλη μια γνωμάτευση τέτοιου είδους στα ανθολόγια ιατρών να έχουμε να γελάμε.
Όταν μιλάμε για γιατρό που δύναται λόγω ειδικότητας να έχει λόγο για τον ασθενή σε συγκεκριμένα νοσήματα/φάρμακα, εκεί δεν είμαι σίγουρος πόσο μια γνωμάτευση τον καλύπτει όταν γράφει συνταγή βάση γνωμάτευσης. Και εκεί υπάρχει πρόβλημα για τους γενικούς ιατρούς για πολλά νοσήματα/διαγνώσεις καθώς οφειλουν να έχουν ίδια ίδια άποψη όταν έχουν γνωμάτευση από άλλη ειδικότητα. Στο εξωτερικό σε μια τέτοια περίπτωση υπεύθυνος είναι ο οικογενειακός ιατρός/ιατρός του ταμείου και αυτός αποφασίζει.
Σε γκρίζες ζώνες δεν είναι δουλειά του ταμείου να πάρει αποφάσεις για την άσκηση της ιατρικής. Αυτό είναι δουλειά των ιατρικών συλλόγων και κυρίως των επιστημονικών εταιριών της κάθε ειδικότητας. Στην Ελλάδα, οι ιατρικοί σύλλογοι ασχολούνται με το πως θα μοιράσουν τις καρέκλες και επιστημονική εταιρία στην ειδικότητα της γενικής ιατρικής δεν έχουμε. Έχουμε δυο-τρεις εταιρίες που κάνουν συνέδρια και συμπόσια αλλά αυτό δεν τις κάνει επιστημονικές εταιρίες όπως έχουν αντίστοιχα οι Αυστραλοι, οι Βρετανοί, οι Ολλανδοί, κλπ
Loumakis:
Αναδημοσιεύω απο την σημερινή "Ελευθεροτυπία"
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Οι άνθρωποι κάνουν τους αριθμούς
Από τον ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ mich@enet.gr,www.bavzer.blogspot.com
21 δισ. ευρώ είναι στην Ελλάδα οι δαπάνες για την Υγεία
5 δισ. από αυτά, πάνε για αγορά φαρμάκων
3 δισ. από αυτά είναι τα έσοδα των εταιρειών που παράγουν τα φάρμακα
62,7% είναι το μερίδιο που εισπράττει η φαρμακευτική εταιρεία στη λιανική τιμή ενός φαρμάκου.
5,3% το μερίδιο της φαρμακαποθήκης.
8,2% ο ΦΠΑ.
23,8% πηγαίνει στα φαρμακεία.
35% το περιθώριο κέρδους του φαρμακοποιού για κάθε φάρμακο που πουλάει.
*****«Πουθενά αλλού δεν ελέγχεται, και μάλιστα με τέτοιο τρόπο, δηλαδή με νόμο, που καθορίζει το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών. Η Ελλάδα είναι η τελευταία, σοβιετικού τύπου οικονομία στην Ευρώπη» - σχόλιο του κ. Ιωάννη Στουρνάρα, γενικού διευθυντή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, ΙΟΒΕ, και καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
94,2 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους έχει η Ελλάδα. Αυτό την κατατάσσει στην 1η θέση, στην Ευρώπη.
150 φαρμακαποθήκες και συνεταιρισμοί φαρμακοποιών υπάρχουν στη χώρα μας. Είμαστε 3οι, διεθνώς, σ' αυτήν την «επίδοση». Στη Γαλλία λειτουργούν μόλις 9, και στη Γερμανία 16.
21% της συνολικής δαπάνης στην Υγεία, δηλαδή περίπου 1/5, που είναι σχετικά μικρό μέρος, «καταλαμβάνει» το φάρμακο. Κύρια αιτία, διόγκωσης των δαπανών Υγείας αποτελεί η υπερκατανάλωση των υπηρεσιών και όχι η τιμή τους, αναφέρει σε πρόσφατη έρευνά του το ΙΟΒΕ.
3η χώρα στον κόσμο είναι η Ελλάδα σε αριθμό μαγνητικών τομογράφων, μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία - κατ' αναλογία πληθυσμού, εννοείται.
5οι είμαστε στους αξονικούς τομογράφους, μετά τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νότια Κορέα.
1οι στον κόσμο είμαστε στην «κατανάλωση» MRI. 1 στους 10 Ελληνες κάνει μαγνητική τομογραφία.
**** «Υπερβάλλουσα ζήτηση και κατανάλωση που δεν δικαιολογείται με τίποτα», σχόλιο του καθηγητή κ. Ιωάννη Κυριόπουλου, αναπληρωτή κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
6 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους έχουμε στην Ελλάδα - ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που είναι 3,2 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους.
3,4 η αναλογία στους διπλωματούχους νοσηλευτές στην Ελλάδα. 9 ο μέσος όρος των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Δηλαδή, έχουμε πλεόνασμα γιατρών και έλλειμμα νοσηλευτικού προσωπικού.
62,9% των δαπανών για την Υγεία στην Ελλάδα καλύπτονται από το Δημόσιο.
37,1% των δαπανών για την Υγεία στη χώρα μας καλύπτονται ιδιωτικώς.
94,6% της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα καλύπτεται από τα δημόσια ταμεία.
**** «Παρ' όλο που στην Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια λειτουργεί Εθνικό Σύστημα Υγείας, το ύψος της ιδιωτικής δαπάνης Υγείας προσιδιάζει περισσότερο σε ιδιωτικά συστήματα υγείας» - σχόλιο του καθηγητή Στουρνάρα.
Το 5,4% καλύπτεται από ιδιώτες. Αυτό, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, επιβεβαιώνει ότι «το φάρμακο στην Ελλάδα αποτελεί κοινωνικό αγαθό, καθώς η σχετική δαπάνη καλύπτεται κυρίως από την κοινωνική ασφάλιση».
ΥΓ.: Ολα τα στοιχεία της σημερινής στήλης παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας εργασίας (workshop) που έγινε στο Χίλτον προχθές, με θέμα τις δαπάνες για την Υγεία και την πολιτική για το φάρμακο. Εκτός από τους καθηγητές κ. Κυριόπουλο και Στουρνάρα, μίλησε, εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου και αντιπρόεδρος της Novartis Hellas, κ. Κωνσταντίνος Φρουζής.
Όμηρος:
Ανοσία στην... κρίση είχε ο φαρμακευτικός κλάδος (ΕΘΝΟΣ)
Ανοσία στην... κρίση επέδειξε κατά το 2009 ο εγχώριος φαρμακευτικός κλάδος, με τις 116 μεγαλύτερες παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας να αυξάνουν τα συνολικά τους κέρδη κατά 2,1% στα 517 εκατ. ευρώ και τις 73 μεγαλύτερες φαρμακαποθήκες να έχουν κέρδη ύψους 45 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 58%. Γεγονός που σε σημαντικό βαθμό αποδίδεται στις μεγάλες ανατιμήσεις των φαρμάκων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στην εγχώρια αγορά.
Eρευνα της Statbank που έγινε στις 198 μεγαλύτερες (βάσει πωλήσεων) φαρμακευτικές επιχειρήσεις της χώρας κατέδειξε ότι στον κλάδο κυριάρχησαν οι κερδοφόρες, αφού από το σύνολο των εταιρειών του δείγματος οι 174 εμφάνισαν κέρδη και οι 24 ζημιές.
Οι συνολικές πωλήσεις των 198 επιχειρήσεων ενισχύθηκαν κατά 9,2%, ενώ τα συνολικά τους κέρδη αυξήθηκαν κατά 5,7%. Ο τομέας λειτούργησε με μέσο περιθώριο κέρδους 5,2%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για περίοδο κρίσης. Οι 116 μεγαλύτερες επιχειρήσεις διαχειρίστηκαν κατά το 2009 συνολικό τζίρο 6,9 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 6,8% σε σχέση με το 2008.
Αντιστοίχως, οι 73 μεγαλύτερες φαρμακαποθήκες πραγματοποίησαν συνολικές πωλήσεις 3,9 δισ. ευρώ (+13,5%). Στον κλάδο κυριαρχούν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, αφού αυτές καλύπτουν το 88% της φαρμακευτικής δαπάνης. Ενώ, όμως, οι ελληνικές βιομηχανίες συντελούν στο 12% της φαρμακευτικής δαπάνης, κατέχουν το 50% των θέσεων εργασίας και το 80% των νέων επενδυτικών προγραμμάτων του κλάδου.
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος.
Καταργούνται και οι προστατευτικές ρυθμίσεις τις οποίες απολάμβαναν.
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση