Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας
EzeΤΡΟΛ:
Η εργολαβική προώθηση φαρμάκων (εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων τους, φυσικά), και μάλιστα ακριβών, συνεχίζεται ακόμη και σε εποχή κρίσης.
Δείτε τί σκαρφίζονται, Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος.
(Κάπου στο δήθεν, πετάνε και τη σπόντα τους για τους αναστολείς της ΑchΕ, για να γίνει και η σχετική διαφήμιση βεβαίως βεβαίως.)
Δεν έχω δει ούτε έναν ασφαλισμένο να βλέπει διαφορά από δαύτους -α, ξέχασα, θα απαντήσουν με το σόφισμα ότι "αν δεν δεν το παίρνανε, θα ήταν χειρότερα" [μωρ΄τί μας λές - αν είχαν ρίξει οι Γιαπωνέζοι πρώτοι τη βόμβα, τώρα θα μιλούσαμε γιαπωνέζικα.]
Έχω δει πάμπολλες συνταγές από το ίδιο κέντρο, που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά: Έλλειψη διάγνωσης, έλλειψη καθορισμού χρονικής διάρκειας της αγωγής και έλλειψη ημερομηνίας έκδοσης της συνταγής. Σε ότι αφορά δε το συνταγογραφούμενο σκεύασμα, ε, καλά: Όσο πιο ακριβό, τόσο πιο "αποτελεσματικό", επομένως "Η tts μορφή πλεονεκτεί έναντι των υπολοίπων [σώωωωωπα]... μπλα, μπλα, μπλα..."
Να σταματήσει -με ευθύνη της Πολιτείας και του κ. Λοβέρδου προσωπικά- ο τρελός χορός κέρδους που έχουν στήσει μερικοί γύρω από προβλήματα υγείας που "πουλάνε" (κυριολεκτικά και μεταφορικά).
EzeΤΡΟΛ:
17/09/2010
Μειώσεις τιμών σε 93 διαγνωστικές εξετάσεις (Η ΑΥΓΗ)
Μειωμένες κατά 15%-20% είναι οι νέες τιμές για 93 διαγνωστικές εξετάσεις που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως αυτές προκύπτουν από το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα το οποίο υπέγραψε προχθές ο νέος υπουργός Υγείας και βρίσκεται καθ'' οδόν προς υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο Αν. Λοβέρδος στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, οι νέες μειωμένες τιμές θα ισχύουν πλέον για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, αρχής γενομένης από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), ενώ θα ακολουθήσουν άμεσα ανάλογες μειώσεις στις τιμές των υπολοίπων διαγνωστικών εξετάσεων που αποζημιώνονται από τα ταμεία, για τις οποίες δεν απαιτείται έκδοση προεδρικού διατάγματος, αλλά απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο νέος υπουργός Υγείας τόνισε με έμφαση: "Οι οικονομικές δυνατότητες της ελληνικής πολιτείας είναι περιορισμένες. Οι τάσεις της αγοράς κινήθηκαν εκτός ελέγχου και θα θέσουμε έλεγχο. Το μήνυμα είναι ''Λιγότερα κέρδη, περισσότερη λογική".
Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ανά κλινική
Την ίδια στόχευση για συγκράτηση των δημοσίων δαπανών Υγείας, και ιδιαίτερα της φαρμακευτικής δαπάνης, έχει και η εγκύκλιος για τη διαχείριση της κίνησης των φαρμάκων στα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, την οποία υπέγραψε και απέστειλε ήδη ο Αν. Λοβέρδος. Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε χθες με νόημα: "Η κατανάλωση στα φαρμακεία των νοσοκομείων δεν σχετίζεται με την υγεία. Δεν θέλουμε να κάνουμε τους κακούς ούτε να λέμε λόγια. Θέλουμε να εξορθολογίσουμε το σύστημα, γιατί η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να αντιμετωπίζει φαινόμενα που παροξύνθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια". Σύμφωνα με την εγκύκλιο, κάθε νοσοκομείο θα αποστέλει ανά τρίμηνο έγγραφη αναφορά στο υπουργείο Υγείας για την κίνηση στο φαρμακείο του, με στόχο το 30% της φαρμακευτικής δαπάνης κάθε ιδρύματος να αφορά μέχρι το τέλος του 2010 κατανάλωση γενοσήμων (αντιγράφων) φαρμάκων, έναντι του 12 - 13% που αφορά σήμερα, και να έχει μειωθεί στο ίδιο διάστημα κατά 20% η φαρμακευτική δαπάνη ανά κλινική. Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Αν. Λοβέρδου είχε τον χαρακτήρα της ενημέρωσης για τις πρώτες ενέργειές του από τη νέα του θέση και δεν ήταν εφ'' όλης της ύλης, καθώς, όπως σημείωσε ο ίδιος, δεν έχει προλάβει ακόμη να ενημερωθεί πλήρως για το σύνολο των θεμάτων του υπουργείου Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευθύνη για τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) περνάει στο υπουργείο Υγείας, αλλά όχι εκείνη του ΟΠΑΠ. Την αρμοδιότητα για τα θέματα της Διατροφής και της Άθλησης αναλαμβάνει ο υφυπουργός Χρ. Αηδόνης, ενώ την ευθύνη για τους εποπτευόμενους φορείς της Υγείας και της Πρόνοιας ο υφυπουργός Μιχ. Τιμοσίδης. Σε μία προσπάθειά του να δώσει το "στίγμα" του, τέλος, ο Αν. Λοβέρδος δήλωσε: "Δεν είμαστε εχθροί κανενός. Είμαστε εδώ για να υπερασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια υγεία".
EzeΤΡΟΛ:
Αφού, όπως διατείνονται, "το φαρμακείο δεν είναι κλειστό επάγγελμα", γιατί αντιτίθενται στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων; >:(
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
timex:
Μεταξύ των φαρμακοποιών δεν ειναι κλειστο...
tasath:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΜεταξύ των φαρμακοποιών δεν ειναι κλειστο...
--- Τέλος παράθεσης ---
Ε λογικό δεν είναι: μπορεί ο καθένας να είναι φαρμακοποιός;
Παίζουμε με τις λέξεις και όχι με την ουσία:
Θέλετε να ανοίγει ο οποιοσδήποτε άσχετος φαρμακείο; Θέλετε ο φαρμακοποιός από ιδιοκτήτης να γίνει υπάλληλος; Αν ναι, εξηγείστε το λόγο, δηλαδή εσάς σε τι σας επηρεάζει.
Προσωπικά προτιμώ το φαρμακοποιό-ιδιοκτήτη που τον "καίει" η επιχειρησή του, που θέλει να φροντίζει τους πελάτες του και δεν έχει νούμερα και στόχους πάνω στο κεφάλι του, από έναν υπάλληλο που τον σκίζουν με το ωράριο, που του φοράνε στόχους και που -στην τελική- γιατί να δώσει το κάτι παραπάνω στην προσωπική σχέση φαρμακοποιού-ασθενούς.
Αλλάξτε τώρα στην προηγούμενη φράση τη λέξη "φαρμακοποιός" και βάλτε όποιο επάγγελμα θέλετε. Το νόημα είναι το ίδιο!
Πρέπει να αποφασίσουν μερικοί επιτέλους αν ο Φαρμακοποιός επιτελεί λειτούργημα με δημόσιο συμφέρον πάνω σε ένα κοινωνικό αγαθό (φάρμακο) ή είναι έμπορος.
Προσοχή, παρόμοια απάντηση να δοθεί στο αν και ο Ιατρός επιτελεί λειτούργημα πάνω στη δημόσια υγεία ή είναι χασάπης/φακελάκιας/έμπορος κλπ κλπ. Είναι θέμα ορισμού και οπτικής γωνίας. Όμως στο ίδιο καζάνι βράζετε γιατροί και φαρμακοποιοί.
Κλειστό επάγγελμα σημαίνει περιορισμούς: στα φαρμακεία υπάρχουν γεωπληθυσμιακοί περιορισμοί και ιδιοκτησιακοί περιορισμοί.
Για το πρώτο, πολλή κουβέντα έχει γίνει με επιχειρήματα εκατέρωθεν. Άρση των γεωπληθυσμιακών περιορισμών σημαίνει στην αρχή περισσότερα φαρμακεία (στα ήδη 12.500 υπάρχοντα με τη μικρότερη αναλογιά πληθυσμού ανά φαρμακείο στην Ευρώπη!). Αυτό είναι το ζητούμενο; Επίσης, σημαίνει τη μετεγκατάσταση ορισμένων φαρμακείων από απομακρυσμένα σημεία σε πιο εμπορικά. Αυτό είναι το επιθυμητό, να μείνουν περιοχές χωρίς κάλυψη; Διότι τώρα, άθελα ή ηθελημένα, έχει επιτευχθεί η σχεδόν βέλτιστη κατανομή ανά την επικράτεια.
Για τον δεύτερο περιορισμό, είναι γνωστές οι θέσεις φαρμακοβιομηχάνων (π.χ. Λαβίδας) που περιμένουν για να ανοίξουν αλυσίδες. Αν και μόνο σε Μ. Βρεταννία και Νορβηγία μπορεί να γίνει αυτό (αλλού απαγορεύεται, άρα δεν είναι ελληνικό το φαινόμενο), η ερώτηση είναι: θα κερδίσει κάτι ο απλός ασθενής-καταναλωτής ή όλα γίνονται για αναδιανομή της πίτας σε μεγαλύτερα συμφέροντα και υπόσχεση εκπτώσεων σε ταμεία; Μην ξεχνάτε, το βασικό στοιχείο προσδιορισμού του κέρδους και διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό μιας επιχείρησης, δηλαδή η ΤΙΜΗ του προϊόντος, ορίζεται από το κράτος στην περίπτωση του φαρμάκου. Πόσο μάλλον όταν είναι ίδιο και το πωλούμενο προϊόν. Εκτός αν στο βωμό του κέρδους αρχίσουμε να βλέπουμε και ινδικά/κινέζικα φάρμακα.
Ο τελευταίος "περιορισμός" είναι το καθορισμένο ποσοστό κέρδους του φαρμακείου. Κοινώς, Λιανική - Χονδρική τιμή φαρμάκου. Μα αν η τιμή είναι σταθερή και ίδια για όλα τα φαρμακεία και αν ορίζεται από το ίδιο το κράτος, πως ακριβώς θα αρθεί αυτός ο περιορισμός; Δημοκρατικότατα θα πείτε, με την απλή (και πάλι καθορισμένη) μείωσή του σε χαμηλότερα επίπεδα.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση