Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας
Harper:
Αν googlάρει κανείς tashath θα βρει από ονοματεπώνυμο,ηλικία,ποδοσφαιρική ομάδα(αυτή με το τριφύλλι ντε),φωτό και πολλά άλλα...Επίσης συμμετοχή του tashath σε πολλα site ήτοι ποδοσφαιρικά,φαρμακευτικά,leasing αυτοκινήτων,γλωσσικά ζητήματα,λογοτεχνικά,στοχαστικά,περί λογαριασμών σε ελβετικές τράπεζες κτλ...
Με βγάζει από τα ρούχα μου όταν κάποιος μπαίνει εδώ μέσα,δηλώνει ψευδώς άσχετος ή σχετικός με το χώρο για να αποδειχθει τελικά το αντίθετο και με την συνήθη καραμέλα μιας δήθεν κακώς εφαρμοζόμενης δημοκρατίας από τα υπόλοιπα μέλη του φόρουμ ουσιαστικά εκβιάζει τη συμμετοχή του χτυπώντας στο συναισθημα και το φιλότιμο των υπολοίπων για να μετατρέψει στη συνέχεια καθημερινές τριβές και προβληματισμούς της ΠΦΥ (που μας καίνε) σε αμπελοφιλοσοφίες ,ευκολολόγια και αοριστίες του καφενειου,όπως αυτές που λέγονται ανάμεσα από τους ήχους των ζαριών όπως αυτά κυλάνε πάνω στο τάβλι.
Κάθε άποψη εδώ μέσα είναι σεβαστή...δυστυχώς όμως οι δικές σου περιορίζονται μόνο στο θέμα κέρδος του φαρμακοποιού και όχι σε άλλα θέματα που καίνε τους υπολοιπους μας.
Αυτη η επιλεκτικότητα στη θεματολογία σου που διακρίνεται από κάποια εμμονή σε συνδυασμό με την-ενίοτε-απολυτότητά σου αλλά και την υπόγεια αλλά αισθητή αγωνία σου να πείσεις για τα λεγόμενά σου ενώ δηλώνεις άσχετος με το χώρο προσωπικά μου φαινεται ύποπτη ως γελοία.
Αν φύγεις,προσωπικά δε θα με πειράξει καθόλου αλλα μη μας δημιουργείς και ενοχικά συναισθήματα περί δήθεν εξοστρακισμού σου.
Να επισημάνω-προς αποφυγήν παρεξηγήσεων- πως η τοποθέτηση αυτή είναι δική μου και δεν αντανακλά τις απόψεις των διαχειριστών που ενδεχομένως να έχουν και τελείως αντίθετη άποψη
Δ. Κουναλάκης:
Λοιπόν... Εγώ θα βάλω πολύ λάδι στη φωτιά....
Κατ' αρχήν διαγραφή δεν προβλέπεται σε αυτό το φορουμ.... και δεν έχει και νόημα: όποιος δεν θέλει να μπαίνει δεν μπαίνει...
Επίσης, η αντίθετη γνώμη είναι καλοδεχούμενη αλλά πρέπει να γίνεται συζήτηση για να προχωράει.
Προσωπικά, είμαι κατά του "ανοίγματος" του επαγγέλματος του φαρμακοποιού. Δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα.
Από την άλλη όπου υπάρχει χρήμα και δεν είναι το "αφεντικό" υπάλληλος ας μη μιλάμε για λειτούργημα και σε αυτό περιλαμβάνονται όλοι γιατροί, φαρμακοποιοί, φορτηγατζήδες, κλπ
Προσωπικά θα ήθελα να καταργηθούν κάποια πράγματα για τους φαρμακοποιούς:
- Η άδεια του φαρμακείου ως εμπορικό προιόν. Όταν για οποιοδήποτε λόγο ο φαρμακοποιός παύει να εργάζεται το φαρμακείο κλείνει σε μια νύχτα και δεν λειτουργεί με την χήρα. Όταν ο φαρμακοποιός φτάσει στα όρια συνταξιοδότησης, παύει να υφίσταται ως εμπόδιο στα πληθυσμιακά και άλλα κριτήρια για την είσοδο άλλων φαρμακείων. Να μην μπορεί να πουλήσει την θέση του φαρμακείου αλλά μόνο να την μεταβιβάσει σε ένα από τα παιδιά του και αυτό πριν την συνταξιοδότηση. Αλήθεια, πόσοι φαρμακοποιοί έχουν βάλει ένα από τα παιδιά τους να γραφτεί σε μια φαρμακευτική σχολή στο Τιμπουκτού και παίρνουν επτά χρόνια παράταση για να λειτουργούν το φαρμακείο οι βοηθοί μετά το όριο συνταξιοδότησης;
- Το ποσοστό κέρδους επί της τιμής των φαρμάκων. Ο φαρμακοποιός καλύπτει την αδυναμία της αδυναμίας του κράτους να διαχειριστεί το χρήμα και αυτό έχει ένα καλό κέρδος για το φαρμακοποιό. Για μένα πρέπει να υπάρχει ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο φαρμακοποιός πρέπει να πληρώνεται εντός 2 εργάσιμων ημερών από την εκτέλεση της συνταγής και να πληρώνεται την χονδρική τιμή συν ένα πάγιο ποσό ανά συνταγή και όχι ποσοστό επί της τιμής του φαρμακου. Όταν πληρώνεται με ποσοστό επί της τιμής του φαρμάκου έχει κίνητρο να πωλήσει πολλά και ακριβά φάρμακα με κόστος και για τον ασθενή και για το ασφαλιστικό του ταμείο.
tasath:
Συμφωνώ απόλυτα με τις προτάσεις του κ. Κουναλάκη, γόνιμες, που προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις και όχι συνέχιση κακών πρακτικών.
Το συγκεκριμένο post μάλιστα μου δίνει την ελπίδα να παραμείνω στο forum (παρά τις όποιες αντιρρήσεις μερικών), διότι αυτό που με ενδιαφέρει είναι η πολύπλευρη ενημέρωση.
Παρένθεση
@jack, αν googlaρω το nickname σου, δεν θες να μάθεις τι βγαίνει ;)
Δεν θα συνεχίσω την προηγούμενη "συζήτηση" μαζί σου ούτε θα προβώ σε χαρακτηρισμούς, δεν αρμόζουν στο forum και ...δεν τους αξίζεις στην τελική.
Κλείσιμο παρένθεσης
Αντίθετα @jack, θα επιστρέψω στον τίτλο του thread (Πολυφαρμακία) ζητώντας τη γνώμη σου (και προφανώς όσων θέλουν να απαντήσουν) σχετικα με το ποιος είναι ο ρόλος του Γιατρού σε αυτή. Νομίζω έχεις μια φράση στο προφίλ σου "Συνταγογραφώ ...άρα Υπάρχω", προφανέστατα ειρωνική, η οποία όμως συμπυκνώνει μέρος του προβλήματος που βιώνουμε σήμερα.
Σας παραπέμπω στο site της Καθημερινής όπου ο Τάσος Τέλλογλου αναλύει γιατί οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων τελικά δεν οδήγησαν στην επιθυμητή μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Η λύση είναι προφανής: έλεγχος της συνταγογράφησης (ιδανικά, με ηλεκτρονικό τρόπο). Αυτός που συνταγογραφεί, να ελέγχεται ποικιλοτρόπως. Αυτό αγγίζει και το άλλο thread (Ακριβοφαρμακία) αφού ο έλεγχος μπορεί να πλήξει και τις γνωστές εξαρτήσεις εταιρειών-γιατρών και να απομονώσει τους παραβάτες. Ταυτόχρονα επιλύει και το θέμα των φαρμακοποιών-παραβατών και όλων των απαράδεκτων πρακτικών που συνοδεύουν την ανεξέλεγκτη εκτέλεση των συνταγών από ορισμένα κυκλώματα.
Το ερώτημα είναι πότε μπορεί να μπει σε εφαρμογή ένα τέτοιο σύστημα, ποιός θα είναι ο αλγόριθμός ελέγχου, κλπ.
Για παράδειγμα, αν ένα τέτοιο σύστημα επιτρέπει τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής, θα μπορεί ο Γιατρός να επιλέξει εμπορική ονομασία ή θα το κάνει ο φαρμακοποιός (extreme σενάριο); Σε τέτοια περίπτωση, οι ιατρικοί επισκέπτες απλά θα αλλάξουν δρομολόγια ;)
Αν επιτρέπεται η επιλογή της εμπορικής ονομασίας, πως το σύστημα θα χειρίζεται τις περιπτώσεις original & γενόσημων, ώστε να μην "ρίχνει" μια εταιρεία σε σχέση με άλλες;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.
Harper:
Το ξαναείπα:για μένα αυτή η κουβέντα δε βγάζει πουθενά.
Θέτεις ερωτήματα που αν έκανες τον κόπο να διαβάσεις όλες τις προηγούμενες τοποθετήσεις επί σειρά ετών θα δεις ότι έχουν επαναληφθεί.
Δεν έχει νόημα να ανακαλύπτουμε πάλι την Αμερική.Ομολογώ πως-για άσχετος με το χώρο-έχεις υψηλο επίπεδο ενημέρωσης αλλά αναρρωτιέμαι αν αυτή η "εμμονή" σου με το θέμα είναι απλά ακαδημαική ή ουσιαστική(και στις 2 περιπτώσεις δεν μπορώ να καταλάβω το ΓΙΑΤΙ).
Δεν μπορώ προσωπικά να μπω σε αυτή την κουβέντα αφενός γιατί σκαλίζουμε τα αυτονόητα και αναμασηθέντα αφετέρου γιατί δεν κατανοοω τις προθέσεις του συνομιλητή μου.Συγγνώμη αν είμαι υπερβολικός αλλά νομίζω πολλοί πως πολλοί εδώ μέσα θα θέλουν να κάνουν κουβέντα μαζί σου οπότε μην κρίνεις το φόρουμ από τη δική μου αρνητική στάση.
Αλήθεια όμως,αν θες πραγματικά να συζητήσουμε,για το νέο εφημεριακό καθεστώς τι γνώμη έχεις?Είναι αποτελεσματικό σύστημα ή εξουθενώνει τον ιατρό και καταστρατηγεί την ιδιωτική του ζωή?
Επίσης ποια πιστεύεις πως είναι η θέση ενός Γενικού Ιατρού στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας?'Εχει πρωταγωνιστικό ρόλο,θα τον εμπιστευόσουν ή θέλεις κάποιον πιο ειδικό σαν ιατρό αναφοράς?
timex:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
1. Αλήθεια φίλτατε @timex, η τελευταία σου φράση είσαι σίγουρος ότι ισχύει ή υπάρχει και αντίλογος (βλέπε "γράφω φάρμακα της εταιρείας που με προσέχει");
--- Τέλος παράθεσης ---
Το φαντάστηκα πως θα απαντούσες όπως απάντησες αλλά περίμενα να σχολιάσεις και τα υπόλοιπα που ανέφερα.Δεν τα σχολίασες και υποθέτω πως συμφωνεις...
Φυσικά όπου υπάρχει λόγος ,υπάρχει και αντίλογος!
Το "γράφω φάρμακα της εταιρείας που με προσέχει" ισχύει τόσο για κάποιους γιατρούς, όσο και για κάποιους φαρμακοποιούς.
Προσωπικά θα προτιμούσα να συνταγογραφώ την χημική ουσία ενος φαρμάκου, παρά το εμπορικό όνομα ενος φαρμάκου. Αυτό θα με διευκόλυνε στα παρακάτω:
Πρώτον, δεν θα καθόμουν να ψαχνω στο συνταγολόγιο ή στο ιντερνετ ή να ρωτάω συναδέλφους, ποια ουσία ειναι το κάθε φάρμακο που παίρνει ο ασθενής.Κάποια είναι καινούρια,κάποια φασον και δεν έχω την υποχρέωση να ξέρω τα εμπορικά ονόματα όλων των φαρμάκων.
Δεύτερον, δεν θα χαράμιζα τον χρόνο μου κάθε μέρα σχεδον, ακούγοντας τον κάθε φαρμακά να μου λέει για το φάρμακο που θέλει να προωθήσει. Η εγκύκλιος του υπουργείου που έλεγε πως οι παρουσιάσεις των φαρμάκων θα πρέπει να γίνονται σε κάποια αίθουσα του νοσοκομείου και αυτό κάθε 15 μέρες μόνο,με βόλευε αφάνταστα πολυ! Δυστυχώς δεν έγινε γιατί διαμαρτυρήθηκαν οι φαρμακάδες που είναι εκείνοι που εδιώκουν τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Θα ήμουν λοιπόν ευτυχισμένη αν μπορούσαν να γίνουν τα παραπάνω. Να συνταγογραφώ την ουσία και να διαλέγει ο φαρμακοποιός το εμπορικο όνομα του φαρμάκου που θα πουλήσει.Έτσι, θα ήταν και εκείνος που θα αναγκαζοταν να δει όλους τους φαρμακάδες αφου θα ήθελαν να προωθήσουν το φαρμακο τους.Δεν θα με επαιρναν τηλεφωνο λοιπον , για να μου πουν..."δεν υπαρχουν σταγόνες garamat, να δώσω synalar που είναι το ίδιο;" Πώς είναι το ίδιο μου λες;
Τέλος να πω, πως ο γιατρός συνταγογραφεί αφου εξετάσει τον ασθενή, βάζει την υπογραφή του στην συνταγή και είναι υπέυθυνος για την υγεία του ασθενούς.Ο φαρμακοποιός είναι εκτελεστικό όργανο,απλά εκτελεί-πουλάει, χωρίς να είναι υπεύθυνος για την υγεία του ασθενούς.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση