Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας

<< < (185/253) > >>

tasath:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤο ξαναείπα:για μένα αυτή η κουβέντα δε βγάζει πουθενά.
Θέτεις ερωτήματα που αν έκανες τον κόπο να διαβάσεις όλες τις προηγούμενες τοποθετήσεις επί σειρά ετών θα δεις ότι έχουν επαναληφθεί.
Δεν έχει νόημα να ανακαλύπτουμε πάλι την Αμερική.Ομολογώ πως-για άσχετος με το χώρο-έχεις υψηλο επίπεδο ενημέρωσης αλλά αναρρωτιέμαι αν αυτή η "εμμονή" σου με το θέμα είναι απλά ακαδημαική ή ουσιαστική(και στις 2 περιπτώσεις δεν μπορώ να καταλάβω το ΓΙΑΤΙ).
Δεν μπορώ προσωπικά να μπω σε αυτή την κουβέντα αφενός γιατί σκαλίζουμε τα αυτονόητα και αναμασηθέντα αφετέρου γιατί δεν κατανοοω τις προθέσεις του συνομιλητή μου.Συγγνώμη αν είμαι υπερβολικός αλλά νομίζω πολλοί πως πολλοί εδώ μέσα θα θέλουν να κάνουν κουβέντα μαζί σου οπότε μην κρίνεις το φόρουμ από τη δική μου αρνητική στάση.

Αλήθεια όμως,αν θες πραγματικά να συζητήσουμε,για το νέο εφημεριακό καθεστώς τι γνώμη έχεις?Είναι αποτελεσματικό σύστημα ή εξουθενώνει τον ιατρό και καταστρατηγεί την ιδιωτική του ζωή?
Επίσης ποια πιστεύεις πως είναι η θέση ενός Γενικού Ιατρού στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας?'Εχει πρωταγωνιστικό ρόλο,θα τον εμπιστευόσουν ή θέλεις κάποιον πιο ειδικό σαν ιατρό αναφοράς?

--- Τέλος παράθεσης ---


Κάνουμε μια μικρή πρόοδο σήμερα και ανεβάζουμε λίγο το επίπεδο της κουβέντας...
Εγώ πάντως θα κάνω μια προσπάθεια να προχωρήσω το θέμα, αν θέλεις ακολουθείς.

Η ενασχόλησή μου είναι απολύτως ειλικρινής και ουσιαστική διότι θεωρώ ότι επηρεάζει την καθημερινότητα όλων μας και έχει πλέον άμεση σχέση με τις κοστοβόρες "παρενέργειες" του Μνημονίου στην κοινωνία. Και δεν πιστεύω ότι κάποιος πρέπει να είναι ειδικός ή επαγγελματίας για να συζητάει ένα θέμα, εφόσον χειρίζεται με προσοχή και αμεροληψία τα δεδομένα.

Σχετικά με τις ερωτήσεις σου, η γνώμη μου ως πολίτης-ασθενής:

1. Το νέο εφημεριακό καθεστώς (όπως το έχω διαβάσει και συζητήσει) είναι απαράδεκτο, πρωτίστως για τους γιατρούς & νοσηλευτές και τελικά για τους ίδιους τους ασθενείς ως ποιότητα υπηρεσίας. Τόσο απλά. Χωρίς προσλήψεις, σωστή κατανομή ειδικοτήτων και με συντήρηση των γνωστών σπαταλών σε προμήθειες που αφαιρούν πόρους από το ανθρώπινο δυναμικό, δεν γίνεται απολύτως τίποτα.
2. Μακάρι να υπήρχε (στην πράξη) και να ήταν σεβαστός ο θεσμός του Γενικού Ιατρού στη χώρα μας. Σε όλες τις ευρωπαϊκές ανεπτυγμένες χώρες, η πρωτοβάθμια υγεία περνάει από αυτή την ειδικότητα και φέρνει τα γνωστά αποτελέσματα υψηλού και στοχευμένου επιπέδου υπηρεσιών. Ακόμη και στο πολύπαθο NHS ο θεσμός λειτουργεί ικανοποιητικά (προσωπική εμπειρία από σπουδές πριν χρόνια). Μακάρι, κάθε οικογένεια να είχε έναν GP ως ιατρό αναφοράς και να μην περιφέρεται από ειδικότητα σε ειδικότητα ή να αναζητά "υποκατάστατο εξέτασης" στα φαρμακεία...

tasath:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
1. Αλήθεια φίλτατε @timex, η τελευταία σου φράση είσαι σίγουρος ότι ισχύει ή υπάρχει και αντίλογος (βλέπε "γράφω φάρμακα της εταιρείας που με προσέχει");


--- Τέλος παράθεσης ---

Το φαντάστηκα πως θα απαντούσες  όπως απάντησες αλλά περίμενα να σχολιάσεις και τα υπόλοιπα που ανέφερα.Δεν τα σχολίασες και υποθέτω πως συμφωνεις...
Φυσικά όπου υπάρχει λόγος ,υπάρχει και αντίλογος!
Το "γράφω φάρμακα της εταιρείας που με προσέχει" ισχύει τόσο για κάποιους γιατρούς, όσο και για κάποιους φαρμακοποιούς.
Προσωπικά θα προτιμούσα να συνταγογραφώ την χημική ουσία ενος φαρμάκου, παρά το εμπορικό όνομα ενος φαρμάκου. Αυτό θα με διευκόλυνε στα παρακάτω:
Πρώτον, δεν θα καθόμουν να ψαχνω στο συνταγολόγιο ή στο ιντερνετ ή να ρωτάω συναδέλφους, ποια ουσία ειναι το κάθε φάρμακο που παίρνει ο ασθενής.Κάποια είναι καινούρια,κάποια φασον και έχω την υποχρέωση να ξέρω τα εμπορικά ονόματα όλων των φαρμάκων.
Δεύτερον, δεν θα χαράμιζα τον χρόνο μου κάθε μέρα σχεδον, ακούγοντας τον κάθε φαρμακά να μου λέει για το φάρμακο που θέλει να προωθήσει. Η εγκύκλιος του υπουργείου που έλεγε πως οι παρουσιάσεις των φαρμάκων θα πρέπει να γίνονται σε κάποια αίθουσα του νοσοκομείου και αυτό κάθε 15 μέρες μόνο,με βόλευε αφάνταστα πολυ! Δυστυχώς δεν έγινε γιατί διαμαρτυρήθηκαν οι φαρμακάδες που είναι εκείνοι που εδιώκουν τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Θα ήμουν λοιπόν ευτυχισμένη αν μπορούσαν να γίνουν τα παραπάνω. Να συνταγογραφώ την ουσία και να διαλέγει ο φαρμακοποιός το εμπορικο όνομα του φαρμάκου που θα πουλήσει.Έτσι, θα ήταν και εκείνος που θα αναγκαζοταν να δει όλους τους φαρμακάδες αφου θα ήθελαν να προωθήσουν το φαρμακο τους.Δεν θα με επαιρναν τηλεφωνο λοιπον , για να μου πουν..."δεν υπαρχουν σταγόνες garamat, να δώσω synalar που είναι το ίδιο;"  Πώς είναι το ίδιο μου λες;

Τέλος να πω, πως ο γιατρός συνταγογραφεί αφου εξετάσει τον ασθενή, βάζει την υπογραφή του στην συνταγή και είναι υπέυθυνος για την υγεία του ασθενούς.Ο φαρμακοποιός είναι εκτελεστικό όργανο,απλά εκτελεί-πουλάει, χωρίς να είναι υπεύθυνος για την υγεία του ασθενούς.

--- Τέλος παράθεσης ---


Συνεπώς, έρχεσαι σε μια από τις ερωτήσεις που ήθελα να κάνω:
Πώς θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τους "φαρμακάδες" όπως τους ονομάζεις. Θα ήθελα να μάθω πως - πρακτικά- εσείς μπορείτε να αποφεύγετε τη συνεχή όχληση ή πως εγκαλείτε το υπουργείο σχετικά με τους χώρους ενημέρωσης. Επιπλέον, πως μπορούν να απομονωθούν οι "κακοί" συνάδελφοι που την έχουν δει έμποροι ή "αντιπρόσωποι" εταιρειών.

Για την τελευταία σου φράση θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω, ως προς την απολυτότητά της.
Δυστυχώς ο θεσμός του Γενικού Ιατρού δεν λειτουργεί στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι-ασθενείς να απευθύνονται στα φαρμακεία για βοήθεια. Επιπλέον, πολλοί ασθενείς παρακάμπτουν την ανάγκη να δουν γιατρό για συνηθισμένα συμπτώματα και πάνε στο φαρμακοποιό, παρά τις παραινέσεις του τελευταίου για ιατρική εξέταση.
Τέλος, δεν μπορείς να μηδενίσεις την ευθύνη του φαρμακοποιού όταν του ζητείται σκεύασμα χωρίς συνταγή γιατρού.
Εκτελεστικό όργανο γίνεται προφανώς στην ...εκτέλεση της συνταγής, παρ'όλο που δεν αποφεύγεται τελικά η επικοινωνία με τον γιατρό για πλείστα θέματα (λάθη στη συνταγή, διευκρινίσεις, κλπ). Αλλά να αλλάξει ένα ήδη συνταγογραφούμενο φάρμακο ο φαρμακοποιός χωρίς τη γραπτή αλλαγή του γιατρού πάνω στη συνταγή δεν γίνεται.

EzeΤΡΟΛ:
Για όσους αναρωτιώμαστε πόσο βαθιές είναι οι ρίζες της διαπλοκής, της διαστροφής και της διαφθοράς στην Ελ, πήραμε την απάντησή μας βλέποντας τον αρχι-συνδικαλιστή φαρμακοποιό Θ. Αμπατζόγλου να διορίζεται πρόεδρος του ΙΚΑ (θητεία: Μάρτιος 2009 - Ιούνιος 2010) και να μοιράζει αφειδώς "δωράκια" προς τη συντεχνία του. ( Το ότι πρώτος πρόεδρος του ΙΚΑ υπήρξε το 1934 ο μετέπειτα Πρωθυπουργός πατρινός πολιτικός Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος, υιός του πατρινού φαρμακοποιού  Κανέλλου Κανελλόπουλου, είναι μάλλον συμπτωματικό.)

Ο εν λόγω Θ. Αμπατζόγλου, ως αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, υπήρξε το πλέον ακατάλληλο άτομο για να τοποθετηθεί στη Διοίκηση του ΙΚΑ λόγω της προφανούς σύγκρουσης συμφερόντων των δυο αυτών ιδιοτήτων. Ωστόσο, τον βάλανε! Κι ενώ τον βάλανε -υποτίθεται- για να προασπίσει τα συμφέροντα των 5.5 εκ. ασφαλισμένων του ΙΚΑ, αυτός προάσπιζε τα συμφέροντα των φαρμακοποιών και υπήρξε ο καλύτερος πελάτης των φαρμακείων και των φαρμακοβιομηχανιών! Συγκεκριμένα:
- αγόραζε φάρμακα σε τιμές λιανικής, παρότι αντιπροσώπευε το μισό πληθυσμό της Ελ και θα μπορούσε να πετύχει μια πολύ συμφερότερη διαπραγμάτευση!
- πλήρωνε ταρίφα/"φέσι" 23.8% στους συναδέλφους του φαρμακοποιούς για κάθε κουτί φαρμάκου ξεχωριστά!
- δεν είχε -λέει-, ούτε απέκτησε φυσικά, τη δυνατότητα να ελέγχει τις συνταγές ( όμως είχε τη δυνατότητα να τις πληρώνει! - με χρήματα των ασφαλισμένων φυσικά! )
- δεν κατέστρωσε ούτε αρνητική λίστα φαρμάκων, ούτε λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ούτε θεραπευτικά πρωτόκολλα προκειμένου να βάλει φραγμό στην ασύδοτη φαρμακοφαγία, παρά μόνο εξέδωσε μια οδηγία της πλακίτσας για να συνταγογραφεί κανείς και εκτός ενδείξεων με την παγκόσμια πατέντα της γνωμάτευσης αναντικατάστατου

Σε όλο αυτό το διάστημα το αδελφό σωματείο του ΙΚΑ (ο ΠΦΣ δηλαδή) ποτέ δεν βγήκε να διαμαρτυρηθεί για τα αίσχη της κατασπατάλησης που συνέβαιναν (9 δις πλήρωσε η Ελ σε φάρμακα για το 2009), παρά μόνο αρέσκονταν σε θριαμβολογικές αναδημοσιεύσεις μέσα από το πόρταλ του βαρύγδουπων δηλώσεων του Θ. Αμπατζόγλου για "Το Μεγάλο Έργο που ξεκινά στο ΙΚΑ (my ass)", "Το Μέλλον των Φαρμακείων στην Ελλάδα ( To μέλλον της Ελλάδας ποιό είναι; ) " και την "Αγαστή σχέση φαρμακοποιού-ιατρικού επισκέπτη"  κ.α.

Γι΄αυτό ακριβώς κ. tasath είστε υπόλογοι στη συνείδηση του Ελ συνταγογράφου όταν αυτός συντάσσει τα τσεκ (συγγνώμη, τις συνταγές) σας: Επειδή τα προκλητικά προνόμια σας (κλειστό επάγγελμα+κληρονομικότητα+ακριβές τιμές φαρμάκων+πολλά φάρμακα+κέρδος 23.8%) είναι νόμιμα και θεσμοθετημένα!

Εκτός των όσων ανέφερε ο κ. Δ. Κουναλάκης και που με βρίσκουν σύμφωνο (πλην της μεταβίβασης κληρονομικώ τω δικαιώματι της άδειας ιδρύσεως φαρμακείου από γονέα σε τέκνο φαρμακοποιούς), θα προσέθετα ότι είναι καιρός να θεσμοθετηθεί και σε αυτή την εσχατιά της Βαλκανικής το αυτονόητο, δηλαδή να καθορίζει ο ιατρός τη διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής και ο φαρμακοποιός να υπολογίζει και να χρεώνει μόνο όσες κάψουλες, mg ή ml φαρμάκου απαιτούνται και όχι φάρμακα να περισσεύουν και να πάνε στράφι (αν και πληρώθηκαν κανονικά) όπως γίνεται τώρα.

Επίσης, θα ήθελα να διαφοροποιηθώ και στο θέμα του αποκλεισμού ενός νέου πτυχιούχου φαρμακευτικής από το δικαίωμα του να ανοίξει φαρμακείο, όποτε θέλει, όπου θέλει. Αν τους δούμε ως ανώνυμο πληθυσμό, ίσως κάποια επιπλέον ακόμη φαρμακεία να μην είναι αναγκαία (το αντίθετο μάλιστα: οι πολλοί led σταυροί στις ελ πόλεις δίνουν την εντύπωση πολλών εκκλησιών ή νεκροταφείου), αλλά αν εξετάσουμε ως άτομο ξεχωριστά τον κάθε νέο φαρμακοποιό, αποκλεισμένο από το δικαίωμα στη νόμιμη εργασία στον τόπο του, τότε θα δούμε ότι έχει κι αυτός τα δίκια του. Και ας αναμασουλά τα δικά του ο φραγκάτος φαρμακοποιός της γειτονιάς μας.   

Disclaimer: Ο γράφων είχε την κωλοφαρδία να περάσει κατά λάθος στη Φαρμακευτική του ΑΠΘ, αλλά βλακωδώς την εγκατέλειψε τον επόμενο χρόνο για να επακολουθήσουν τα υπόλοιπα και να φτάσει σήμερα ως εδώ.

Gatekeeper:
Σωστές  οι παρατηρήσεις σου  Δημήτρη.
Ας δούμε ποιοι χάνουν και  ποιοι κερδίζουν από την απελευθέρωση των φαρμακείων και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση :
Χάνουν:
1.   H  IMS, στην οποία πληρώνουν κάθε χρόνο τρελά royalties οι φαρμακευτικές. Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα έχουν αξιόπιστα δεδομένα, ως εκ τούτου η IMS είναι πολυτέλεια.
2.   Οι Ελληνικές μικρές φαρμακοβιομηχανίες. Καταρχάς λόγω μείωσης  τζίρου και  διακοπής της  εκπροσώπησης ,μέσω αυτών, ξένων  εταιριών  στην ελληνική αγορά.Καθως η αγορά αποκτά κανόνες οι ξένες φαρμακευτικές επιλέγουν την απευθείας πώληση, όχι  την εκπροσώπηση μέσω των ελληνικών.πχ  Γερολυματος – Bristol.
3.   Οι φαρμακευτικοί αντιπρόσωποι. Δυστυχώς πολλοί θα απολυθούν. Ο  ρόλος τους πέρα της ενημέρωσης έγκειται στην συλλογή στοιχείων που αποδεικνύουν την συνταγογραφικη συνηθεια των ιατρών. Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση οι πληροφορίες είναι άμεσες και το marketing στοχευμένο.
4.   Οι φαρμακοποιοί  χωρίς  φαρμακείο. Θα πέσουν στην μεγάλη παγίδα. Θα ανοίξουν φαρμακεία επενδύοντας μεγάλα ποσά, τα οποία θα αναγκαστούν στο μέλλον  να κλείσουν (last in,first out)
5.   Οι  ακριτικές περιοχές , θα βλέπουν τους φαρμακοποιούς….. να περνούν.
6.   Οι φαρμακοποιοί θα δουν τον τζίρο τους να μειώνεται.

Κερδίζουν:
1.   Οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες
2.   Οι αλυσίδες φαρμακείων που θα δημιουργηθούν.
3.   Τα ασφαλιστικά ταμεία (μείωση πλασματικής συνταγογραφησης)
4.   ΟΙ ιατροί μακροπρόθεσμα.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα εξαλείψει την πλασματική ζήτηση? Ας δούμε τι γίνεται στην Αμερική.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Τι δύναμη έχουν οι φαρμακοβιομηχανίες? Ας δούμε τι συμβαίνει στην Γερμανία

tasath:

--- Παράθεση ---Γι΄αυτό ακριβώς κ. tasath είστε υπόλογοι στη συνείδηση του Ελ συνταγογράφου όταν αυτός συντάσσει τα τσεκ (συγγνώμη, τις συνταγές) σας: Επειδή τα προκλητικά προνόμια σας (κλειστό επάγγελμα+κληρονομικότητα+ακριβές τιμές φαρμάκων+πολλά φάρμακα+κέρδος 23.8%) είναι νόμιμα και θεσμοθετημένα!
--- Τέλος παράθεσης ---

Μην τα μπερδεύεις, προσωπικά υπόλογος δεν είμαι σε κανέναν. Η ιστορία θα δείξει αν ο εν λόγω κύριος έκανε περισσότερα ή λιγότερα από ότι είχαν κάνει οι προηγούμενοι αυτού στην ίδια θέση. Αλλά δεν θα κρίνω κομματικές επιλογές, έξυπνοι άνθρωποι είμαστε.

Αλλά δεν καταλαβαίνω σε τι σου φταίει ο εκτελών τη συνταγή που εσύ έγραψες! Πολλά φάρμακα; Μην τα γράφεις! Ακριβά φάρμακα; Διάλεξε κάτι φτηνότερο! Δεν μπορεί π.χ. γιατροί μιας ολόκληρης περιοχής να γράφουν επί ένα δίμηνο προστατευτικά αγγείων σε κάθε σχεδόν συνταγή (για πάσα νόσον και μαλακίαν) και να σου φταίει ο φαρμακοποιός που δίνει αυτό που εσύ όρισες. Για το κλειστό επάγγελμα και την κληρονομικότητα με βρίσκεις σύμφωνο, αλλά δες τι γράφει και ο επόμενος συνforumίστας για το ποιος τελικά κερδίζει. Για την Ακριβο/Πολυ-φαρμακία, οι γιατροί έχουν την ίδια και μεγαλύτερη ευθύνη (αφού συνταγογραφούν), όπως και οι εταιρείες που φυσικά κοιτάνε να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Α, και ορισμένες φαρμακαποθήκες που στην πρώτη στραβή κάνουν και καμιά παράλληλη εξαγωγή...


--- Παράθεση ---Εκτός των όσων ανέφερε ο κ. Δ. Κουναλάκης και που με βρίσκουν σύμφωνο (πλην της μεταβίβασης κληρονομικώ τω δικαιώματι της άδειας ιδρύσεως φαρμακείου από γονέα σε τέκνο φαρμακοποιούς), θα προσέθετα ότι είναι καιρός να θεσμοθετηθεί και σε αυτή την εσχατιά της Βαλκανικής το αυτονόητο, δηλαδή να καθορίζει ο ιατρός τη διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής και ο φαρμακοποιός να υπολογίζει και να χρεώνει μόνο όσες κάψουλες, mg ή ml φαρμάκου απαιτούνται και όχι φάρμακα να περισσεύουν και να πάνε στράφι (αν και πληρώθηκαν κανονικά) όπως γίνεται τώρα.
--- Τέλος παράθεσης ---


Συμφωνώ απόλυτα, θα βοηθήσουμε και το περιβάλλον έτσι από άχρηστα φάρμακα.



--- Παράθεση ---Επίσης, θα ήθελα να διαφοροποιηθώ και στο θέμα του αποκλεισμού ενός νέου πτυχιούχου φαρμακευτικής από το δικαίωμα του να ανοίξει φαρμακείο, όποτε θέλει, όπου θέλει. Αν τους δούμε ως ανώνυμο πληθυσμό, ίσως κάποια επιπλέον ακόμη φαρμακεία να μην είναι αναγκαία (το αντίθετο μάλιστα: οι πολλοί led σταυροί στις ελ πόλεις δίνουν την εντύπωση πολλών εκκλησιών ή νεκροταφείου), αλλά αν εξετάσουμε ως άτομο ξεχωριστά τον κάθε νέο φαρμακοποιό, αποκλεισμένο από το δικαίωμα στη νόμιμη εργασία στον τόπο του, τότε θα δούμε ότι έχει κι αυτός τα δίκια του. Και ας αναμασουλά τα δικά του ο φραγκάτος φαρμακοποιός της γειτονιάς μας.
--- Τέλος παράθεσης ---
   

Συμφωνώ επίσης, δυστυχώς οι συγκεκριμένοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι της νέας κατάστασης...

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση