Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας
EzeΤΡΟΛ:
"Πλάτη" (και) από τους φαρμακοποιούς ζήτησε ο Λοβέρδος!
Διαβάστε το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος:
"Μειώστε το ποσοστό κέρδους"
Μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, ζήτησε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, από τους εκπροσώπους του κλάδου, με τους οποίους συναντήθηκε στο υπουργείο. «Για να την βγάλουμε καθαρή, δεν γίνεται να μην κάνουμε υποχωρήσεις», τούς επισήμανε ο υπουργός Υγείας και υπογράμμισε ότι το ποσοστό 35%, που παίρνουν οι φαρμακοποιοί από την πώληση των φαρμάκων, αποτελεί κόκκινο πανί.
Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών, Δημήτρης Βαγιωνάς, αντέτεινε ότι το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών δεν είναι 35, αλλά 20%.
Για το θέμα του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), ο κ. Λοβέρδος είπε ότι έχει λυθεί και πως «όσοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, συνεχίζουν γι άλλους λόγους».
Η διοίκησή του επισημαίνει ότι έχει κλείσει η ψαλίδα στους πέντε μήνες και ότι οι φαρμακοποιοί πληρώθηκαν κανονικά έως και τον Μάρτιο. Οι φαρμακοποιοί, ωστόσο, διατύπωσαν την εκτίμηση ότι η ψαλίδα θα ξανανοίξει στους οκτώ μήνες. Η δέσμευση του υπουργού ήταν ότι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.
Ο κ. Λοβέρδος τόνισε στους φαρμακοποιούς ότι η κατανάλωση φαρμάκων στην Ελλάδα και η σπατάλη, που γίνεται στον τομέα αυτόν, είναι άνευ προηγούμενου.
Για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «αυτός είναι ο στόχος, καθώς η απελευθέρωση αποτελεί αίτημα και της τρόικας» και κατέληξε πως «είναι παγκόσμιο ρεκόρ να έχουμε 12.500 φαρμακεία στην Ελλάδα».
timex:
Ο Λοβέρδος λέγοντας να βάλουν πλάτη οι γιατροί, να βάλουν πλάτη οι φαρμακοποιοι εννοεί να γυρίσουμε ο ένας την πλάτη στον άλλον;
Και να αρχίσουμε να παίζουμε εκείνο το παιχνίδι με τις πλάτες...που κρατάς τον συμπαίκτη σου απο τα χέρια και τον σηκώνεις στην πλάτη σου...
EzeΤΡΟΛ:
25/09/2010
Συζητείται το κλιμακωτό ποσοστό κέρδους για τους φαραμακοποιούς (ΑΥΓΗ)
Εκτός συζήτησης έθεσε χθες ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος το ενδεχόμενο της ελεύθερης αδειοδότησης για ίδρυση νέων φαρμακείων, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τα μέλη του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Ο Αν. Λοβέρδος έθεσε ταυτόχρονα θέμα αναθεώρησης του καθεστώτος του σταθερού ποσοστού κέρδους για τους φαρμακοποιούς, πρόταση που δεν φάνηκε να βρίσκει αντίθετους τους τελευταίους.
Ο υπουργός Υγείας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας έχει το παγκόσμιο ρεκόρ στον αριθμό των φαρμακείων σε αναλογία με τον πληθυσμό της, ενώ υπογράμμισε χαρακτηστικά ότι κάθε νέο φαρμακείο, όπως και κάθε νέο διαγνωστικό κέντρο ή ιδιωτική κλινική, "δεν μοιράζει την πίτα, αυξάνει την πίτα", δηλαδή τις δημόσιες δαπάνες Υγείας, τη φαρμακευτική δαπάνη εν προκειμένω. "Ο χαρακτήρας του ''κλειστού'' για το δικό σας επάγγελμα συνίσταται στο σταθερό ποσοστό του κέρδους σας", επεσήμανε ο ίδιος και συμπλήρωσε: "Απελευθέρωση του επαγγέλματος μπορεί να σημαίνει άλλα πράγματα πέραν της ελεύθερης αδειοδότησης, όπως είναι, για παράδειγμα, το κόστος".
Ο Αν. Λοβέρδος ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών να είναι σταθερά στο 35%, ενώ ο πρόεδρος του ΠΦΣ Δημ. Βαγιωνάς υποστήριξε ότι το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών δεν ξεπερνά το 23,8%, αλλά δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει το ενδεχόμενο για αναθεώρηση του καθεστώτος του σταθερού ποσοστού κέρδους.
Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της "Α", οι δύο πλευρές προσανατολίζονται σε συμφωνία για την καθιέρωση κλιμακωτού ποσοστού κέρδους με βάση τον τζίρο του κάθε φαρμακείου ή με βάση την τιμή του κάθε φαρμάκου.
Στο άλλο θέμα της χθεσινής σύσκεψης, τόσο ο Αν. Λοβέρδος όσο και ο πρόεδρος του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) Κυρ. Σουλιώτης διαβεβαίωσαν ότι ο Οργανισμός θα καταβάλλει εντός των προσεχών ημερών στους φαρμακοποιούς όλης της χώρας τα οφειλόμενα μέχρι και τον Μάρτιο.
Από την πλευρά του, ο Δημ. Βαγιωνάς τόνισε ότι οι φαρμακοποιοί δεν είναι ικανοποιημένοι από τις δεσμεύσεις των δύο ανδρών, καθώς οι συνάδελφοί του θα συνεχίσουν να παραμένουν απλήρωτοι από τον ΟΠΑΔ για 6 μήνες.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΦΣ ζήτησε την άμεση είσπραξη του rebate από τις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες χρωστούν στο κράτος 90 εκατ΄ευρώ κατ'' έτος από το 2005 και έχουν καταβάλλει μόλις 10 εκατ. ευρώ για όλο το διάστημα, ενώ ζήτησε ακόμη την εφαρμογή της νοσοκομειακής συσκευασίας και την επέκταση της χρήσης των γενοσήμων (αντιγράφων) φαρμάκων και στη συνταγογράφηση των γιατρών των ασφαλιστικών ταμείων.
tasath:
Στη φράση του προηγούμενου μηνύματος που είναι γραμμένη με bold: ...δεν είναι δυνατόν το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών να είναι σταθερά στο 35%...
Υπάρχει ένα μπλέξιμο με τους όρους που δημιουργεί ασφαλμένες εντυπώσεις.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αξίζει να γίνει μια διευκρίνιση.
Είναι άλλο το ποσοστό markup επί ενός προϊόντος/υπηρεσίας και άλλο το ποσοστό μικτού κέρδους (profit margin).
Απλά οικονομικά...
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Ποσοστό markup είναι το περιθώριο κέρδους διατυπωμένο ως ποσοστό του κόστους κτήσης ενός προϊόντος.
Περιθώριο κέρδους είναι η διαφορά ανάμεσα στην καθαρή τιμή πώλησης και το κόστος κτήσης του προϊόντος.
Π.χ.
Τιμή αγοράς: 80,00
Τιμή πώλησης: 108,00
Περιθώριο κέρδους: 28,00
% markup = 28 x (100,00/80,00) = 35%
Ποσοστό μικτού κέρδους είναι το περιθώριο κέρδους διατυπωμένο ως ποσοστό της λιανικής τιμής πώλησης. Στα παραπάνω ποσά:
% μικτού κέρδους = 28 x (100,00/108,00) = 25,92%.
Για λόγους απλότητας του παραδείγματος δεν συνυπολογίζεται ο ΦΠΑ στα παραπάνω.
Για τα φαρμακεία λοιπόν, ισχύει:
Ποσοστό markup = 35% (στα φάρμακα, γιατί σε άλλα προϊόντα είναι διαφορετικό, π.χ. γάλατα 15%, 89 φάρμακα υψηλού κόστους 18%).
Ποσοστό μικτού κέρδους = 23,36% (πάντα στα φάρμακα, συνυπολογίζοντας 11% ΦΠΑ)
Ποσοστό καθαρού κέρδους = Αφαιρούνται οι πάσης φύσεως δαπάνες
Συνεπώς, ο Λοβέρδος εξανίσταται για το 35% "ποσοστό κέρδους" αλλά αναφέρεται στο markup.
Και ο ΠΦΣ του απαντάει ότι κάνει λάθος γιατί το ποσοστό μικτού κέρδους είναι 23,36% (για την ακρίβεια κατά τι υψηλότερο γιατί το υπολόγισαν με 10% ΦΠΑ).
Που θα πάει, θα συνεννοηθούν...
Σημειωτέον, ότι κάθε επιχείριση στο σύγχρονο κόσμο (εκτός ηλιθίων, Κούβας ή ομοειδών χωρών) εφαρμόζει αυτές τις απλές έννοιες. Ως απόλυτο νούμερο το 35% δεν είναι υψηλό συγκρινόμενο με άλλους κλάδους στην Ελλάδα. Π.χ. τυπικό markup σε παροχή υπηρεσιών Πληροφορικής με συμμετοχή υπεργολάβου προς εταιρείες είναι 30-50%. Τυπικό markup του φραπέ που πίνουμε έξω 300-500%. Αυτό δεν σημαίνει ότι μια καφετέρια έχει (συνολικά) ποσοστό μικτού κέρδους 500% (!!!) αλλά 80%. Και βέβαια είναι μικτό, δηλαδή προ δαπανών και προ φόρων.
Αυτό που "στιγματίζει" το 35% markup των φαρμακείων είναι η (με νόμο) σταθερότητά του.
Ως φυσική απόρροια βέβαια της (με νόμο) σταθερής χονδρικής και λιανικής τιμής του φαρμάκου.
Και αν αποφασιστεί μικρότερο markup, πάλι με νόμο θα καθοριστεί...
Αυτά προς διευκρίνιση.
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤιμή αγοράς: 80,00
Τιμή πώλησης: 108,00
Περιθώριο κέρδους: 28,00
% markup = 28 x (100,00/80,00) = 35%
Ποσοστό μικτού κέρδους είναι το περιθώριο κέρδους διατυπωμένο ως ποσοστό της λιανικής τιμής πώλησης. Στα παραπάνω ποσά:
% μικτού κέρδους = 28 x (100,00/108,00) = 25,92%.
--- Τέλος παράθεσης ---
Δηλαδή, παίρνετε ένα προϊόν 100 ευρώ και το πουλάτε 135.
Δεν μας ενδιαφέρει αν αυτά τα 35 ευρώ τα βαφτίζετε "markup" ή "μικτό κέρδος".
Εμείς τα λέμε απλά "φέσι".
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑυτά προς διευκρίνιση.
--- Τέλος παράθεσης ---
Κι εμείς, αυτό προς διευκρίνιση:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Tου Στέφανου Mάνου*
Πριν από 10 ημέρες ταξίδεψα στη Βιέννη με την Aegean. Στην αίθουσα αναμονής του «Ελ. Βενιζέλος» ήταν αρκετοί νέοι, προφανώς φοιτητές. Ενας με πλησίασε και ρώτησε:
Φοιτητής: Είστε ο κ. Μάνος;
Σ.Μ.: Είμαι. Τι είναι αυτό, καλό ή κακό;
Φ: Σας παρακολουθώ, αλλά δεν είμαι νεοφιλελεύθερος.
Σ.Μ.: Τι σας ταιριάζει;
Φ: Η σουηδική σοσιαλδημοκρατία.
Σ.Μ.: Σπουδάζετε στη Βιέννη;
Φ: Οχι στη Μπρατισλάβα.
Σ.Μ.: Σε ποια γλώσσα;
Φ: Στα Αγγλικά (διότι, βλέπετε, σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης δεν έχουν κατασκευάσει το συνταγματικό άρθρο 16 για να προστατεύουν τη συντεχνία των ντόπιων καθηγητών).
Σ.Μ.: Και τι σπουδάζετε;
Φ: Φαρμακευτική.
Σ.Μ.: Θέλετε να γίνετε φαρμακοποιός;
Φ: Ναι, ο πατέρας μου έχει φαρμακείο.
Σ.Μ.: Τώρα θα ανοίξουν το επάγγελμα.
Φ: Το ξέρω, και θα μας αφανίσουν.
Στο σημείο αυτό μας κάλεσαν να επιβιβαστούμε και ο διάλογος διεκόπη πριν μπορέσω να του πω τι περιθώρια κέρδους δίνει η σοσιαλδημοκρατική Σουηδία στους φαρμακοποιούς.
Με πολλές τυμπανοκρουσίες ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση οι νέες τιμές των φαρμάκων. Μειώθηκαν είπε η κυβέρνηση αλλά, αν κατάλαβα καλά, αυξήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη. Για τα φάρμακα υπάρχουν δύο κυρίως τιμές: η τιμή στην οποία αγοράζει το φάρμακο ο φαρμακοποιός και η τιμή στην οποία το πουλάει. Το κράτος όρισε τις χονδρικές τιμές για κάθε φάρμακο και ταυτόχρονα προσδιόρισε ένα ενιαίο σταθερό ποσοστό κέρδους 35% για τον φαρμακοποιό. Ετσι, για παράδειγμα, το Salospir 100 mg έχει ορισμένη χονδρική τιμή 0,74 συν 11% ΦΠΑ, άρα σύνολο 0,82 ευρώ. Σε αυτή την τελική τιμή χονδρικής συν ΦΠΑ, ο φαρμακοποιός προσθέτει 35% και πουλάει το Salospir στην αγορανομικά καθορισμένη λιανική τιμή των 1,11 ευρώ. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο βρίσκονται οι λιανικές τιμές όλων των φαρμάκων. Για παράδειγμα, το Somatuline με χονδρική τιμή 1.120,32 ευρώ, συν ΦΠΑ 11%, δηλαδή σύνολο 1.243,56 καταλήγει, αφού προστεθεί το περιθώριο 35% του φαρμακοποιού, να πωλείται λιανικά στα 1.678,80 ευρώ. Με την πώληση μιας ένεσης Somatuline ο φαρμακοποιός αποκομίζει ένα κέρδος 435,24 ευρώ. Τα Ταμεία πληρώνουν στα φαρμακεία τη λιανική τιμή.
Στη σοσιαλδημοκρατική Σουηδία ορίζουν και εκεί, όπως εδώ, τις χονδρικές τιμές και τις λιανικές τιμές. Μολονότι μπορεί να είναι κουραστικό θα παραθέσω τα στοιχεία της σουηδικής πρακτικής:
Για όσα φάρμακα έχουν χονδρική τιμή (μαζί με τον ΦΠΑ) μέχρι 7 ευρώ η λιανική τιμή διαμορφώνεται με προσαύξηση της τιμής κατά 20% πλέον ενός σταθερού ποσού 2,91 ευρώ. Με αυτό το σύστημα το Salospir στη Σουηδία θα είχε λιανική τιμή 3,89 ευρώ. Για φάρμακα με χονδρική τιμή από 7 μέχρι 30 ευρώ, ο φαρμακοποιός προσαυξάνει τη χονδρική τιμή κατά 3% και προσθέτει 4,09 ευρώ για να διαμορφώσει την λιανική τιμή. Από 30 έως 550 ευρώ, η χονδρική τιμή προσαυξάνεται κατά 2% και προστίθενται 4,37 ευρώ. Τέλος, για τα ακριβά φάρμακα πέραν των 550 ευρώ, η λιανική τιμή προκύπτει από την πρόσθεση 15,53 ευρώ στη χονδρική τιμή. Το Somatuline στη Σουηδία θα είχε λιανική τιμή 1.259,09 που είναι το άθροισμα της χονδρικής με ΦΠΑ συν το περιθώριο των 15,53 ευρώ.
Ο Σουηδός φαρμακοποιός κάθε φορά που διαθέτει Somatuline κερδίζει 15,53 ευρώ, ενώ ο Ελληνας συνάδελφός του κερδίζει 435,24 ευρώ.
Με βάση αυτά τα πραγματικά στοιχεία, προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα:
1. Υπάρχουν πολλά φαρμακεία στην Ελλάδα επειδή το επάγγελμα –χάρη στο τρόπο με τον οποίο το κράτος ορίζει τις τιμές– είναι προσοδοφόρο και άρα ελκυστικό.
2. Αν εφαρμοστεί το σουηδικό σύστημα διαμόρφωσης των λιανικών τιμών (α) θα περιοριστεί κατακόρυφα η συνολική φαρμακευτική δαπάνη, (β) θα περιοριστεί μέχρι μηδενισμού το κίνητρο συνταγογράφησης ακριβών φαρμάκων και (3) θα εξαλειφθεί το κίνητρο της υπερσυνταγογράφησης στην οποία καταφεύγουν μερικοί ασυνείδητοι γιατροί και φαρμακοποιοί (σκεφτείτε ότι υπάρχουν εκατοντάδες σκευάσματα με περιθώριο κέρδους μεγαλύτερο από 100 ευρώ).
Και ακόμη, στη Σουηδία, για να βοηθηθεί η κυκλοφορία των φαρμάκων κοινόχρηστης ονομασίας (generics), αφού οριστεί η λιανική τιμή όπως ήδη περιέγραψα, προστίθεται ένα ευρώ έτσι ώστε ο φαρμακοποιός να έχει κίνητρο να χορηγήσει το φθηνότερο φάρμακο.
Με το σουηδικό σύστημα, τα χρεοκοπημένα Ταμεία θα εξοικονομούσαν 1 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Βεβαίως, θα θίγονταν βάναυσα οι φαρμακοποιοί. Οπως και οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ. με την απελευθέρωση. Οπως οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, που κατά μέσον όρο κερδίζουν 65.000 ευρώ ετησίως και πρέπει να μειώσουν κατακόρυφα τις αποδοχές τους. Δυστυχώς δεν γίνεται αλλιώς.
Στον φοιτητή της Φαρμακευτικής και επίδοξο φαρμακοποιό διευκρινίζω ότι δεν είμαι σοσιαλδημοκράτης ούτε νεοφιλελεύθερος. Είμαι απλά φιλελεύθερος. Πιστεύω στην ελευθερία και προσπαθώ να είμαι πρακτικός. Κοιτάζω γύρω μου τι είναι σωστό, λειτουργικό και δίκαιο και προσπαθώ να το εφαρμόσω. Προτιμώ το σουηδικό σύστημα διαμόρφωσης των λιανικών τιμών των φαρμάκων και νομίζω ότι πρέπει να το υιοθετήσουμε.
* Ο Στέφανος Μάνος είναι πρόεδρος της ΔΡΑΣΗΣ.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση