Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας
tasath:
Κατά σύμπτωση, μόλις διάβαζα το άρθρο στην Καθημερινή.
Προσωπικά είμαι φαν του Μάνου, τόσο για την αμεσότητα/απλότητα των όσων λέει, όσο και για την πρακτικότητα των λύσεων που προτείνει.
Όντως το σύστημα της Σουηδίας φαίνεται να δίνει μια δραστική - και έξυπνη - λύση στο ελληνικό πρόβλημα.
Όμως, μερικές παρατηρήσεις είναι αναγκαίες γιατί η σύγκριση έχει παραμέτρους που δεν αναφέρθηκαν:
1. Η Σουηδία έχει συγκρίσιμο πληθυσμό με της Ελλάδας (9,5 εκατ) αλλά βέβαια πολύ διαφορετικά γεωγραφικά και πληθυσμιακά χαρακτηριστικά.
2. Σύμφωνα με στοιχεία του EFPIA-2008, στη Σουηδία υπάρχουν μόνο 2 (!) φαρμακαποθήκες-συνεταιρισμοί και 876 φαρμακεία σε όλη τη χώρα με αναλογία 9,6 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους. Στην Ελλάδα (πάντα με στοιχεία 2008): 150 φαρμακαποθήκες-συνεταιρισμοί, 10.500 φαρμακεία και ~96 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους. Αυτό απλά σημαίνει σχεδόν δεκαπλάσια πελατεία, μεγαλύτερος όγκος πωλήσεων και υψηλότερο κέρδος (σε απόλυτα νούμερα) ανά φαρμακείο στη Σουηδία. Κατά τη γνώμη μου, είναι σαν να συγκρίνουμε ένα ψιλικαντζίδικο με ένα super market. Ναι έχει καλύτερες τιμές το δεύτερο.
3. Είναι ίδιες οι τιμές των φαρμάκων στη Σουηδία με την Ελλάδα; Είναι η Σουηδία χώρα αναφοράς (και μάλιστα από τις 3 φθηνότερες) για το περίφημο δελτίο τιμών;
4. Χωρίς να γνωρίζω, αποκλείω τη σύγκριση μεταξύ σουηδικού και ελληνικού φαρμακείου σε όρους γραφειοκρατίας, ευκολίας συναλλαγής με το κράτος, συνέπειας πληρωμών κλπ.
Συνεπώς, το ερώτημα είναι ποιό μοντέλο θέλουμε στην Ελλάδα. Αν κάνεις την προβολή των παραπάνω, τότε μιλάς για δραστικό κλείσιμο φαρμακείων ανά την επικράτεια, συνένωση σε μεγαλύτερες μονάδες (αλυσίδες?) και πρακτικά εξαφάνιση των ανεξάρτητων επιχειρηματιών.
Υ.Γ. Για το "φέσι" που αναφέρθηκες, εγώ απλά ήθελα να διευκρινίσω τους οικονομικούς όρους. Αλλιώς αναπαράγουμε λάθη. Φέσι υπάρχει σε όλα τα προϊόντα ή υπηρεσίες. Το ύψος του διαφέρει.
EzeΤΡΟΛ:
Εν κατακλείδει, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι ζούμε σε μια χώρα (Ελ) με συγκεκριμένες οικονομικές δυνατότητες και να έχουμε τις ανάλογες προσδοκίες.
Το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορούμε να φεσώνουμε ες αεί τους ασφαλισμένους και τα Ταμεία για να επιλύουμε πλουσιοπάροχα το πρόβλημα της ανεργίας ενός συγκεκριμένου "ευγενούς" κλάδου.
Γ.Κτιστάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Απλά οικονομικά...
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Ποσοστό markup είναι το περιθώριο κέρδους διατυπωμένο ως ποσοστό του κόστους κτήσης ενός προϊόντος.
Περιθώριο κέρδους είναι η διαφορά ανάμεσα στην καθαρή τιμή πώλησης και το κόστος κτήσης του προϊόντος.
Π.χ.
Τιμή αγοράς: 80,00
Τιμή πώλησης: 108,00
Περιθώριο κέρδους: 28,00
% markup = 28 x (100,00/80,00) = 35%
Ποσοστό μικτού κέρδους είναι το περιθώριο κέρδους διατυπωμένο ως ποσοστό της λιανικής τιμής πώλησης. Στα παραπάνω ποσά:
% μικτού κέρδους = 28 x (100,00/108,00) = 25,92%.
--- Τέλος παράθεσης ---
Εμένα μου θυμίζει την σπαζοκεφαλιά που μας έβαζαν στο δημοτικό με την δραχμή που χάνεται….
3 άτομα σε ένα καφενείο ζητούν τον λογαριασμό και το γκαρσόνι τους παίρνει από 10 δραχμές, δηλαδή 3χ10=30. Τις δίνει στο αφεντικό και αυτός λέει ότι επειδή τους πήρε πολλά τους επιστρέφει τις 5 δραχμές. Το γκαρσόνι δίνει στον καθένα από μια(10-1=9) και κρατεί αυτός τις 2 δραχ. Τελικά έχουμε 3 χ 9 =27 και 2 που κράτησε το γκαρσόνι 29 ενώ είχαν δώσει αρχικά 30. Που πήγε η δραχμή??
timex:
χαχαχα
καλο!!!
Δ. Κουναλάκης:
Η μισή αλήθεια είναι ψέμα. Και δεν είμαι ο υποστηριχτής των φαρμακοποιών....
Εγώ πάω στο φαρμακείο σαν ασθενής και παίρνω με συνταγή ταμείου μια Somatuline. Αν βρειτε φαρμακοποιό να τη έχει ετοιμοπαράδοτη, μαγκιά του. Το 99% θα την παραγγείλει άμεσα από την φαρμακαποθήκη και θα την στείλει σπίτι στον ασθενή με τεμενάδες....
Και το προσωπικό μου ερώτημα είναι: Το ίδιο θα κοστίσει εάν ο φαρμακοποιός την πληρώσει cash και το ίδιο θα κοστίσει εάν την πληρώσει σε 8 μήνες; Εάν κοστίζει το ίδιο, ο Μάνος έχει χίλια δίκια και όλα τα υπόλοιπα των φαρμακοποιών είναι λόγια λαμογιών.
Ξέρω όμως ότι γενικά στην αγορά τα πράγματα δεν είναι το ίδιο. Η καθυστέρηση έχει τόκους, που είναι συνάρτηση του ποσού που καθυστερεί.
Συνεπώς, δεν είναι καθαρό κέρδος εάν πληρωθεί ο φαρμακοποιός μετά από 8 μήνες. Εκτός εάν του περισσεύουν ή πληρώνεται με προτεραιότητα για διάφορους λόγους πχ αν ο γιος του είναι βουλευτής ή εάν υπάρχει και η ανάλογη μιζούλα.....
Ας γίνει λοιπόν πληρωμή εντός 10 εργάσιμων από τα ταμεία υποχρεωτικά προς τους φαρμακοποιούς και ας πληρώνονται όπως στη Σουηδία.
Διαφωνεί ο κ. Μάνος;
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση