Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας
EzeΤΡΟΛ:
Μετά το επιτυχημένο πείραμα με τους φορτηγατζήδες, ανοίγει με διαδικασία-σκούπα μέσα στις επόμενες μέρες και το λειτούργημα (ή επάγγελμα) του φαρμακοποιού!
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος (ΤΟ ΒΗΜΑ)
Φαρμακοποιοί
Τι ισχύει: Σήμερα για την άδεια και το εμπόρευμα πρέπει ένας νέος φαρμακοποιός να καταβάλει στον συνάδελφό του που συνταξιοδοτείται από 250.000 ως 500.000 ευρώ. Τα παιδιά των φαρμακοποιών μπορούν να κληρονομήσουν την άδεια του φαρμακείου του γονέα. Επί της ουσίας νέο φαρμακείο σε αστική περιοχή μπορεί να λειτουργήσει μόνο με την αγορά άδειας από υπό σύνταξη φαρμακοποιό. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν 96 φαρμακεία σε 100.000 κατοίκους, στη Σουηδία αναλογούν πέντε, στη Δανία επτά, στην Ολλανδία 18, στη Γερμανία 21 και στο Βέλγιο 45.
Τι αλλάζει: Οι αλλαγές θα συνίστανται στην άρση:
α) του πληθυσμιακού κριτηρίου για τη χορήγηση άδειας και
β) των περιορισμών του Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος για την εμπορική λειτουργία του φαρμακείου (σύμφωνα με τον οποίο ο φαρμακοποιός «δεν θα πρέπει να εξυπηρετεί τον εμπορικό θεσμό του ελεύθερου ανταγωνισμού, ο οποίος στα άλλα επιστημονικά-εμπορικά επαγγέλματα, αν δεν αποτελεί πρωταρχικό στοιχείο, είναι συνήθης εμπορική τακτική».)
γ) Αίρονται οι περιορισμοί σχετικά:
- με τον αριθμό των φαρμακείων και
- το ελάχιστο περιθώριο κέρδους.
'Αντε γειά...
tasath:
Το ΒΗΜΑ απλά συνοψίζει (με κάπως τελεσίδικο ύφος) αυτά που κατά καιρούς έχουν γραφτεί.
Δεν μπαίνει στον κόπο να αναδείξει την εξής αντίφαση: από τη μια έχουμε μακράν τα περισσότερα φαρμακεία στην Ευρώπη ανά 100.000 κατοίκους, από την άλλη πρέπει να αρθούν οι διάφοροι γεωπληθυσμιακοί περιορισμοί. Με άλλα λόγια, να ανοίξουν και άλλα φαρμακεία, κυρίως για όσους σήμερα δεν μπορούν να το πράξουν στην περιοχή επιλογής τους γιατί δεν έχουν να δώσουν τον "αέρα" που απαιτείται. Δευτερευόντως για εκείνους που θα σκεφτούν να μεταστεγάσουν το φαρμακείο τους σε πιο εμπορικό σημείο/περιοχή/πόλη.
Η αντίφαση "δένει" μια χαρά με το τελευταίο: άρση ελάχιστου περιθωρίου κέρδους (τυπικά, προσδιορισμός χαμηλότερου συντελεστή από το κράτος). Αυτό θα οδηγήσει σε λουκέτο ένα σημαντικό αριθμό φαρμακείων που κάνουν τζίρους γύρω στις 300.000€ το χρόνο ή σε αναγκαστικές συνενώσεις σε μεγαλύτερες μονάδες. Άρα ο συνολικός αριθμός των φαρμακείων τελικά θα μειωθεί μεσοπρόθεσμα. Νομίζω ότι είναι τεράστια παγίδα για τους νεοεισερχόμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, όχι εταιρείες).
Πάντως, δεν φαίνεται να αγγίζουν 2 πτυχές:
Το ιδιοκτησιακό (πρέπει να είσαι αδειούχος φαρμακοποιός για να έχεις φαρμακείο) και την ελεύθερη τιμή πώλησης του φαρμάκου (ούτως ή άλλως, δεν ισχύει πουθενά στην Ευρώπη).
Συμπέρασμα: ενώ για τα ασφαλιστικά ταμεία φαίνεται να υπάρχει όφελος, είναι δύσκολο να πούμε το ίδιο και για τον τελικό καταναλωτή.
Πάντως προσωπικά, αν είχα μια επιχείρηση στην οποία:
- δεν μπορώ να καθορίζω ελεύθερα τις τιμές
- δεν μπορώ να διαφοροποιηθώ από τον ανταγωνισμό (σε είδος, ποιότητα, συσκευασία)
- είμαι υποχρεωμένος να στοκάρω προϊόντα που δεν επιθυμώ
- δεν μπορώ να διαφοροποιήσω το ωράριο λειτουργίας μου
- δεν μπορώ να διαφημιστώ
- δεν μπορώ να πουλήσω τα προϊόντα μου μέσω άλλων καναλιών (π.χ. eshop)
ε τότε, για ποιό καθεστώς ελεύθερης αγοράς μιλάμε;;;
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν μπαίνει στον κόπο να αναδείξει την εξής αντίφαση: από τη μια έχουμε μακράν τα περισσότερα φαρμακεία στην Ευρώπη ανά 100.000 κατοίκους, από την άλλη πρέπει να αρθούν οι διάφοροι γεωπληθυσμιακοί περιορισμοί.
--- Τέλος παράθεσης ---
Μα, γι' αυτό ακριβώς γίνεται το άνοιγμα του επαγγέλματος: Για να συρρικνωθεί ο αριθμός των λειτουργούντων φαρμακείων και να αποδυναμωθεί ο ΠΦΣ. Ποιός μπορεί να ξεχάσει τις εικόνες απείρου κάλλους με τους εκπροσώπους του ΠΦΣ και του ΦΣΑ κάθε λίγο να μπουκάρουν, να απειλούν και να κάνουν κουμάντα μέσα στα Υπουργεία και στα ΙΚΑ;
Ποιός μπορεί να ξεχάσει ότι ο διαβόητος Θ. Αμπατζόγλου, Νο2 του συνδικαλισμού των φαρμακοποιών, είχε τοποθετηθεί Διοικητής του ΙΚΑ για το διάστημα Μάρτιος 2009-Ιούνιος 2010;
Επίσης, τώρα με το ντιλίβερι φαρμάκων, θα μειωθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των φαρμακείων, αλλά θα ανοίξουν θέσεις απασχόλησης για μεταφορείς (κούριερ) φαρμάκων.
Loumakis:
Για όσους μιλάνε και καταλαβαίνουν καλά Αγγλικά, ενα αποκαλυπτικό ντοκυμαντέρ για τον τρόπο που οι φαρμακοβιομηχανίες καθοδηγούν την συνταγογράφηση των γιατρών και την κατανάλωση φαρμάκων, στον παρακάτω σύνδεσμο.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Για να παρηγορούμαστε οτι τα φαινόμενα αυτά δεν συμβαίνουν μόνο εν Ελλάδι.
tasath:
Όχι βέβαια, παγκόσμιο φαινόμενο είναι. Οι φαρμακοβιομηχανίες είναι (και θα παραμείνουν) από τις ισχυρότερες του κόσμου.
Απλά εδώ δεν γίνεται κανένας έλεγχος, έστω και για τα μάτια του κόσμου...
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση