Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας

<< < (191/253) > >>

EzeΤΡΟΛ:
05/10/2010

Πλαφόν στη συνταγογράφηση ανά ειδικότητα (ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ)

Παθολόγοι, νευρολόγοι και ψυχίατροι που εμφάνισαν συνταγές αξίας από 189.000 ευρώ το μήνα εντόπισε στο ηλεκτρονικό «δίχτυ» του συστήματος ελέγχου της υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων η διοίκηση του ΙΚΑ. Το πιλοτικό πρόγραμμα ελέγχου της συνταγογράφησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που ήδη εντόπισε τους πρώτους 100 γιατρούς πρόκειται να επεκταθεί σε όλα τα ταμεία.

Χτες, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λ. Κατσέλη, έθεσε προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο (για να ψηφιστεί άμεσα) το νομοσχέδιο για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση (από τους γιατρούς) και εκτέλεση (από τους φαρμακοποιούς) των συνταγών. Το μέτρο -που θα καταργήσει τα συνταγολόγια και την υποχρέωση της προηγούμενης θεώρησης συνταγών για ποσά άνω των 150 ευρώ- θα αρχίσει να εφαρμόζεται στα μέσα Οκτωβρίου από τον ΟΑΕΕ και θα επεκταθεί από τις αρχές του 2011 σε όλα τα ταμεία.

Εκτιμάται ότι, με το ηλεκτρονικό «μπλόκο» στην παράνομη και κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και στην εικονική χρήση των συνταγών, θα εξοικονομηθούν πόροι πάνω από 1 δισ. ευρώ το 2011 από τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία έφτασε το 2009 τα 5 δισ. ευρώ (το 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία).

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προσανατολίζεται στο να λάβει και πρόσθετα μέτρα το 2011, όπως η πρόβλεψη «πλαφόν» - ποσοστού «υπεύθυνης» συνταγογράφησης ανά ειδικότητα και η διεύρυνση της λίστας των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Αυτή η εξέλιξη θα «ελαφρύνει» τις δαπάνες των ταμείων, αλλά και τα… πορτοφόλια των ασφαλισμένων οι οποίοι θα επιβαρύνονται εξολοκλήρου την αγορά πολλών σκευασμάτων.

Τέλος, προωθείται η συνταγογράφηση γενόσημων φαρμάκων σε ποσοστό 30% του συνόλου της φαρμακευτικής δαπάνης κάθε ταμείου.

anastasios theodoridis:
Οι ληστές με τη λευκή μπλούζα

Γιατρός συνταγογραφούσε φάρμακα αξίας άνω των 250.000 ευρώ μηνιαίως - Φαρμακείο παρουσίαζε εκτέλεση συνταγών ύψους 1,5 εκατ. ευρώ τον μήνα!


Χορό αφαίμαξης εκατομμυρίων ευρώ έχουν στήσει γιατροί και φαρμακοποιοί συμβεβλημένοι με ασφαλιστικά ταμεία, εκτελώντας συνταγές δεκάδων χιλιάδων ευρώ μηνιαίως χωρίς κανέναν έλεγχο. Κάπως έτσι εκτινάσσεται το κόστος της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης στα 8 δισ. ευρώ, ποσό αντίστοιχο με αυτό της Ισπανίας που έχει πενταπλάσιο πληθυσμό από τη χώρα μας.

Οι πρώτοι έλεγχοι που ζήτησε από τον Απρίλιο το υπουργείο Εργασίας στο ΙΚΑ κατέγραψαν περιπτώσεις γιατρών που συνταγογραφούσαν ανεξέλεγκτα και φαρμακοποιούς που είχαν πολλαπλάσιο τζίρο από παραπλήσια φαρμακεία. Η πιο ακραία περίπτωση είναι αυτή γιατρού που συνταγογραφούσε φάρμακα αξίας άνω των 250.000 ευρώ μηνιαίως.

«Υπάρχουν 20 γιατροίδιαφόρων ειδικοτήτωνμε συνταγές κόστους από 160.000 ως 170.000 ευρώ τον μήνα» σημείωσε χθες η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη. Μεγάλη απόκλιση υπάρχει και στα φαρμακεία που εκτελούσαν τις συνταγές. Διπλανά φαρμακεία παρουσιάζουν τζίρο από συνταγές ασφαλιστικών ταμείων αφενός 1,5 εκατ. ευρώ τον μήνα και αφετέρου 160.000 ευρώ. Το υπουργείο εξετάζει τυχόν σχέση των γιατρών που συνταγογραφούν με τα συγκεκριμένα φαρμακεία.

Σύμφωνα με τον πρώτο έλεγχο της συνταγογράφησης που γίνεται στο ΙΚΑ, έχουν διαπιστωθεί τεράστιες καταστρατηγήσεις οι οποίες ελέγχονται περαιτέρω για να εξακριβωθεί η ύπαρξη κυκλωμάτων που λυμαίνονται το ασφαλιστικό σύστημα. «Υπάρχουν υπερβολικές συνταγογραφήσεις ανά γιατρό και φαρμακείο» επισήμανε η υπουργός, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν σκληρές κυρώσεις όπου διαπιστωθεί παραβατική συμπεριφορά.

Στο μεταξύ το υπουργείο Εργασίας θέτει σε εφαρμογή μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης στη φαρμακευτική δαπάνη, επιδιώκοντας την εξοικονόμηση πόρων 2 δισ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία το 2011. Ο περιορισμός θα προέλθει από την καθιέρωση της λίστας φαρμάκων που ήδη τέθηκε σε εφαρμογή, από την ανατιμολόγηση των σκευασμάτων και από την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Η υπουργός Εργασίας κυρία Κατσέλη και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γ.Κουτρουμάνης παρουσίασαν χθες τα νέα μέτρα για τη συνταγογράφηση, καθώς και τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των Ταμείων. Η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών αναμένεται να φθάσει στο τέλος του 2010 στα 500 εκατ. ευρώ, καθώς η ισχύς των μέτρων δεν ξεκίνησε από την αρχή του έτους. Ωστόσο σε πλήρη ανάπτυξη η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αναμένεται να περιορίσει τη δαπάνη κατά 1 δισ. ευρώ και τα τρία μέτρα μαζί σε άνω των 2 δισ. ευρώ. Πέραν τούτου, ο κ. Κουτρουμάνης διατύπωσε την αισιόδοξη εκτίμηση ότι το 2011 το ασφαλιστικό σύστημα συνολικά θα είναι πλεονασματικό λόγω των μέτρων που ελήφθησαν. «Ηδητο έλλειμμα του συστήματος έχει μειωθεί κατά 3 δισ. ευρώ,γεγονός που δείχνει ότι τα μέτρα έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα» . Η μείωση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης θα φθάσει στο 18%-20% (1,8 δισ. ευρώ) το 2011 σε σχέση με το 2009, ενώ η μείωση των λειτουργικών δαπανών στο 15% (160 εκατ. ευρώ) το ίδιο έτος.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ξεκινά πιλοτικά από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών από τις 18 Οκτωβρίου σε όλους τους συμβεβλημένους γιατρούς (4.200) και σε όλα τα φαρμακεία (11.500). Το νέο σύστημα θα επεκταθεί εντός του 2011 σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με το νέο σύστημα ο γιατρός θα συνταγογραφεί στον ηλεκτρονικό υπολογιστή με τον ΑΜΚΑ του ασθενούς, τη διάγνωση, το φάρμακο που χρειάζεται, την ποσότητα, τη δοσολογία και τη οικονομική συμμετοχή του ασθενούς. Ακολούθως θα καταχωρίζει ηλεκτρονικά τη συνταγή. Ο ασθενής θα λαμβάνει μια εκτύπωση της συνταγής με έναν μοναδικό κωδικό-barcobe. Στη συνέχεια με τη συγκεκριμένη συνταγή θα απευθύνεται στο φαρμακείο.

Η έλλειψη έφερε την απαγόρευση
Την άμεση απαγόρευση εξαγωγών τεσσάρων σημαντικών και μοναδικών φαρμάκων, στα οποία παρατηρείται έλλειψη, αποφάσισε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Ι. Τούντας . Πρόκειται για τα φάρμακα ΜΑDΟΡΑR, CΕLLCΕΡΤ, ΤΕGRΕΤΟL και SΕRΟQUΕL, τα οποία - όπως διαπιστώθηκε- εξάγονται σε σημαντικό ποσοστό σε άλλες χώρες. «Το μέτρο είναι προσωρινό και θα ισχύσει μέχρι την αποκατάσταση της ομαλοποίησης της επάρκειας. Ανάλογα μέτρα θα ληφθούν και για άλλα προϊόντα, όταν διαπιστώνεται πρόβλημα επάρκειας που οφείλεται σε παράλληλες εξαγωγές» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού. Παράλληλα, η διοίκηση του ΕΟΦ προχωρεί στον έλεγχο της τήρησης της επάρκειας των φαρμάκων.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Mέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα ψηφιστεί από τη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση με την εφαρμογή του οποίου το υπουργείο Εργασίας προβλέπει να εξασφαλίσει οικονομίες ύψους 1 δισ. ευρώ. Συνολικά και από τις τρεις πηγές παρεμβάσεων (ανατιμολόγηση φαρμάκων, πλήρης εφαρμογή της λίστας φαρμάκων και ηλεκτρονική συνταγογράφηση) προβλέπεται μείωση κατά 2 - 2,5 δισ. ευρώ της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης των Ταμείων. Ωστόσο, για το 2010 η αναμενόμενη μείωση δεν θα υπερβεί –εάν τελικά αποδώσει το σύστημα– τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Η διαδικασία με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα είναι απλή. Ο ιατρός θα πληκτρολογεί τον ΑΜΚΑ του ασθενούς, τη διάγνωση, το φάρμακο που χρειάζεται για την αγωγή, την ποσότητα, τη δοσολογία και τη συμμετοχή του ασθενούς και καταχωρίζει τη συνταγή. Ο ασθενής θα λαμβάνει μια εκτύπωση με έναν και μοναδικό κωδικό (barcode). Ο φαρμακοποιός θα πληκτρολογεί τον κωδικό (διαβάζοντας αυτόματα τα κουπόνια που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός) και θα δίδει τα φάρμακα στον ασθενή.

Επίσης, μέσα στο επόμενο δίμηνο θα δημιουργηθούν τα πρώτα δύο Κοινωνικά Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Το πρώτο θα αφορά ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων και θα στεγάζεται στην οδό Σταδίου 29 και το δεύτερο θα εξυπηρετεί πολίτες σχετικά με τα εργασιακά ερωτήματα και θέματα που τους αφορούν. Το ΚΕΠ των εργασιακών θα στεγάζεται στο κτίριο του υπουργείου Εργασίας, Πειραιώς 40.

Χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρθηκε σε αποτελέσματα ελέγχων σύμφωνα με τα οποία εντοπίστηκαν ιατροί (γυναικολόγοι, ψυχίατροι και νευρολόγοι) που συνταγογραφούσαν συστηματικά κάθε μήνα φάρμακα αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Ηδη διεξάγεται διοικητική έρευνα σε Ηράκλειο, Καλαμάτα, Έδεσσα και Λευκάδα.

Παρότι έχει εξαγγελθεί και στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επανέλαβε χθες ότι, εντός του 2011 θα δρομολογηθεί ενιαία δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία, με προοπτική –μετά την πιλοτική εφαρμογή του– να μεταφερθεί στο υπουργείο Υγείας. Επίσης, εντός του 2010 θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πρόσληψη συμβούλου σε κάθε Ταμείο προκειμένου να υποστηριχθεί η εγκατάσταση ενός σύγχρονου μηχανογραφικού συστήματος ελέγχου δαπανών - εσόδων.

tasath:
Αν και πληροφορικάριος, δεν θεωρώ ότι πρέπει να βλέπουμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ως απόλυτη πανάκεια.
Δηλαδή, έρχεται να υποστηρίξει ένα υπάρχον στρεβλό σύστημα το οποίο - και αυτό με τη σειρά του - θα πρέπει να βελτιωθεί.
Οι προσδοκίες είναι πολλές, η τεχνολογιά βοηθάει, τα οφέλη άμεσα ορατά, αν και εφόσον το υπάρχον σύστημα επιτρέψει τους ελέγχους και τις βελτιώσεις.

Η αρχή γίνεται στις 18/10 από τον ΟΑΕΕ (πιλοτική εφαρμογή προτού επεκταθεί στα υπόλοιπα ταμεία μέσα στο 2011). Γιατροί και φαρμακοποιοί (κυρίως οι πρώτοι) πρέπει να προμηθευτούν (με δικά τους έξοδα προφανώς) υπολογιστή-εκτυπωτή-σύνδεση internet και να εγγραφούν στο site Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος . Δυστυχώς για το περιβάλλον, η εφαρμογή "συνοδεύεται" από περιττές εκτυπώσεις σε Α4 (από τον γιατρό στον ασθενή, από τον φαρμακοποιό στον ασθενή, από τον φαρμακοποιό στα ταμεία). Θα μπορούσε να είναι πλήρως ηλεκτρονική η διακίνηση της συνταγής, που μάλλον θα γίνει στο μέλλον π.χ. με μια κάρτα σθενούς.

Η λειτουργία φαίνεται απλή, όμως υπάρχουν διάφορα σημεία που θα δημιουργηθούν δυσκολίες στην αρχή. Παράδειγμα:
- Σε περίπτωση μη λειτουργίας της εφαρμογής ή αδυναμίας σύνδεσης, ο γιατρός μπορεί να γράψει χειρόγραφα τη συνταγή. Ο φαρμακοποιός όμως δεν μπορεί να εκτελέσει χειρόγραφα. Θα περιμένει να εισάγει την καταχώρηση όταν η εφαρμογή είναι διαθέσιμη. Στο μεταξύ, εξυπηρετεί τον ασθενή.
- Αρχικά, η εφαρμογή δεν υποστηρίζει διεπαφές με άλλα προγράμματα (π.χ. σε αυτά που χρησιμοποιούν τα φαρμακεία) με αποτέλεσμα να χρειάζεται διπλο-εισαγωγή στοιχείων.
- Κάθε φάρμακο θα εισάγεται ατομικά. Δηλαδή, θα καταχωρούνται και οι 2 αριθμοί που βρίσκονται πάνω στο barcode του. Δεν αρκεί να εισάγεις ένα και να αλλάξεις την ποσότητα. Κάθε κουπόνι θα εισάγεται.
- Γιατροί/φαρμακοποιοί θα είναι υπεύθυνοι για την καλή λειτουργία των συστημάτων τους (υπολογιστής-εκτυπωτής).

EzeΤΡΟΛ:
Σκώπιμη κωλυσιεργία από πλευράς Κράτους στις υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Όπως βλέπουμε, το ίδιο το Κράτος περνάει στους λειτουργούς του το μήνυμα: Χαμηλά τη μπάλα, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με δαπάνες που καλείται να καταβάλλει το Δημόσιο.
Μετά από αυτό, έχουμε αλήθεια λόγους να δείχνουμε ζήλο στην παραγωγή (ακριβών) συνταγών προς όφελος των φαρμακο-μπακάληδων;

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση