Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
14 Νοεμβρίου 2024, 05:38:25

Ψηφοφορία

Συμφωνείτε με την εφαρμογή λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΛΣΦ);

Α. Όχι, δεν επιθυμώ να τεθεί κανένας περιορισμός στη συνταγογράφηση.
Β. Ναι, θεωρώ επωφελή και επιβεβλημένη την εφαρμογή αυστηρής ΛΣΦ.
Γ. Προτιμώ να εφαρμοστεί η ΛΣΦ, αλλά με παραθυράκια (γνωματεύσεις αναντικατάστατου).

Αποστολέας Θέμα: Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας  (Αναγνώστηκε 611082 φορές)

0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

10 Οκτωβρίου 2010, 20:20:58
Απάντηση #960
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
  Σημερινό άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη στην "Καθημερινή"
  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Κοινωνικός ρόλος, φαρμακείο...

Tου Πασχου Mανδραβελη

Δεν ξέρουμε με ποιο τρόπο αποτιμάται το κοινωνικό έργο των φαρμακοποιών (που έγραφε και ο κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, αντιπρόεδρος Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, «Καθημερινή» 6/10/2010) αλλά στην περίπτωση π.χ. του Fuzeon (ενός φαρμάκου για το έιτζ), μάς έρχεται κάπως ακριβά. Σύμφωνα με το Ενιαίο Δελτίο Τιμών Φαρμάκου, η τιμή αυτού του σκευάσματος είναι στη χονδρική 1.392,34 ευρώ. Στο φαρμακείο πωλείται προς 2.086,41 ευρώ. Υστερα από ΦΠΑ και όλα τα παραφερνάλια το κέρδος του φαρμακοποιού είναι 487,32 ευρώ! Στη Σουηδία το κέρδος του φαρμακοποιού για το συγκεκριμένο σκεύασμα είναι 15,53 ευρώ, προφανώς ο κοινωνικός τους ρόλος είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Στην περίπτωση του Abelcet, ενός άλλου φαρμάκου που χρησιμοποιείται για κάποιες μολύνσεις, ο κοινωνικός ρόλος των φαρμακοποιών μάς έρχεται ακόμη πιο ακριβά. Η τιμή της χονδρικής είναι 1.039,27 ευρώ και στα φαρμακεία πωλείται προς 1.557,34 ευρώ. Η διαφορά των 518,07 ευρώ ανά πώληση είναι εξασφαλισμένη διά νόμου...

Πώς, λοιπόν, να μην έχουμε τη μεγαλύτερη αναλογία φαρμακείων σε ολόκληρη την Ευρώπη; Με τέτοια εξασφαλισμένα κέρδη είναι απορίας άξιον πώς δεν έχουμε περισσότερα από ένα φαρμακεία ανά 950 κατοίκους (ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 1/4.000) Αλλά κι αυτό το εξασφαλίζουν οι καλοί (για κάποιους) ελληνικοί νόμοι. Θέτουν γεωγραφικούς και πληθυσμιακούς περιορισμούς στο άνοιγμα των φαρμακείων, έτσι ώστε οι άδειες των φαρμακείων να έχουν γίνει σαν εκείνες των φορτηγών. Μεταβιβάζονται πάρα πολύ ακριβά και συνήθως κάτω από το τραπέζι.

Ολα αυτά, βέβαια, θα ήταν απλώς ζηλευτά από τους πληβείους, που παίρνουν μηνιάτικο όσο βγάζει ένας φαρμακοποιός από την πώληση ενός σκευάσματος, αν δεν υπήρχαν δευτερεύουσες παρενέργειες τις οποίες μάλιστα πληρώνει ο μεροκαματιάρης των 700 ευρώ. Επειδή τα φάρμακα πληρώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα υψηλά ποσοστά κέρδους σε ολόκληρη την αλυσίδα τού φαρμάκου δημιουργούν κίνητρο για λίγη (ή πολύ) περισσότερη συνταγογράφηση. Αν δηλαδή ένας γιατρός -είτε επειδή αγαπά τον ιατρικό επισκέπτη είτε αναπολεί το ωραίο συνέδριο στις Μπαχάμες που διοργάνωσε μια φαρμακευτική εταιρία- γράψει δύο περισσότερα σκευάσματα των 1.500 ευρώ, δύσκολα ένας φαρμακοποιός θα αρνηθεί το επιπλέον χιλιάρικο κέρδους και θα συμβουλεύσει τον πελάτη να μην το πάρει. Πώς έφτασε ένας γιατρός να γράφει φάρμακα 250.000 ευρώ μηνιαίως; Κανείς στην αλυσίδα δεν είχε το κίνητρο να τον σταματήσει. Αντιθέτως: φαρμακευτικές εταιρείες, γιατρός, ασθενής, φαρμακοποιός είχαν ισχυρό κίνητρο να πάνε την συνταγογράφηση στις 500.000 ευρώ. Ετσι κι αλλιώς το κράτος πληρώνει.

Για την περικοπή αυτής της απίστευτης σπατάλης, που βουλιάζει τα ασφαλιστικά ταμεία, δυστυχώς η κυβέρνηση έκανε πολύ λίγα κι αυτά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Με απόφασή της η κ. Λούκα Κατσέλη όρισε την τιμή των γενόσημων φαρμάκων (αυτά δηλαδή που έχουν τις ίδιες δραστικές ουσίες, αλλά δεν έχουν ετικέτα) στο 80% των πανάκριβων πατενταρισμένων, αντί να αφήσει την τιμή τους να διακυμανθεί ελεύθερα (σ.σ.: η ειρωνεία είναι ότι πήρε αυτή την απόφαση ως υπουργός... Ανταγωνιστικότητας).

Η κυβέρνηση άργησε μερικά δισ. στον χώρο του φαρμάκου. Πρέπει γρήγορα να απελευθερώσει την αγορά και των φαρμακείων και των γενόσημων. Πρέπει ταχύτατα να προχωρήσει σε δραστικές τομές, γιατί τα ταμεία βουλιάζουν και λεφτά δεν υπάρχουν. Φυσικά θα υπάρξουν πολλές και ποικίλες αντιδράσεις, απεργίες, τεχνητές ελλείψεις κ. λπ. τις οποίες τα κανάλια θα μοιρολογήσουν δεόντως: «Αφησαν τους ασθενείς χωρίς περίθαλψη». Αλλά αυτό το ακριβό καλαμπούρι με τα φάρμακα έπρεπε χθες να είχε τελειώσει.
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

10 Οκτωβρίου 2010, 22:14:32
Απάντηση #961
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αν και πληροφορικάριος, δεν θεωρώ ότι πρέπει να βλέπουμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ως απόλυτη πανάκεια.
Δηλαδή, έρχεται να υποστηρίξει ένα υπάρχον στρεβλό σύστημα το οποίο - και αυτό με τη σειρά του - θα πρέπει να βελτιωθεί.
Οι προσδοκίες είναι πολλές, η τεχνολογιά βοηθάει, τα οφέλη άμεσα ορατά, αν και εφόσον το υπάρχον σύστημα επιτρέψει τους ελέγχους και τις βελτιώσεις.

Η αρχή γίνεται στις 18/10 από τον ΟΑΕΕ (πιλοτική εφαρμογή προτού επεκταθεί στα υπόλοιπα ταμεία μέσα στο 2011). Γιατροί και φαρμακοποιοί (κυρίως οι πρώτοι) πρέπει να προμηθευτούν (με δικά τους έξοδα προφανώς) υπολογιστή-εκτυπωτή-σύνδεση internet και να εγγραφούν στο site Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος . Δυστυχώς για το περιβάλλον, η εφαρμογή "συνοδεύεται" από περιττές εκτυπώσεις σε Α4 (από τον γιατρό στον ασθενή, από τον φαρμακοποιό στον ασθενή, από τον φαρμακοποιό στα ταμεία). Θα μπορούσε να είναι πλήρως ηλεκτρονική η διακίνηση της συνταγής, που μάλλον θα γίνει στο μέλλον π.χ. με μια κάρτα σθενούς.

Η λειτουργία φαίνεται απλή, όμως υπάρχουν διάφορα σημεία που θα δημιουργηθούν δυσκολίες στην αρχή. Παράδειγμα:
- Σε περίπτωση μη λειτουργίας της εφαρμογής ή αδυναμίας σύνδεσης, ο γιατρός μπορεί να γράψει χειρόγραφα τη συνταγή. Ο φαρμακοποιός όμως δεν μπορεί να εκτελέσει χειρόγραφα. Θα περιμένει να εισάγει την καταχώρηση όταν η εφαρμογή είναι διαθέσιμη. Στο μεταξύ, εξυπηρετεί τον ασθενή.
- Αρχικά, η εφαρμογή δεν υποστηρίζει διεπαφές με άλλα προγράμματα (π.χ. σε αυτά που χρησιμοποιούν τα φαρμακεία) με αποτέλεσμα να χρειάζεται διπλο-εισαγωγή στοιχείων.
- Κάθε φάρμακο θα εισάγεται ατομικά. Δηλαδή, θα καταχωρούνται και οι 2 αριθμοί που βρίσκονται πάνω στο barcode του. Δεν αρκεί να εισάγεις ένα και να αλλάξεις την ποσότητα. Κάθε κουπόνι θα εισάγεται.
- Γιατροί/φαρμακοποιοί θα είναι υπεύθυνοι για την καλή λειτουργία των συστημάτων τους (υπολογιστής-εκτυπωτής).

Κατ αρχήν, εγώ γιατρός είμαι αλλά όπως και άλλοι εδώ στο φόρουμ με έργο στην πληροφορική στην ΠΦΥ έχουμε κακές εμπειρίες από τον όποιον που δεν έχει καταλάβει ότι το όποιο λογισμικό είναι εργαλείο για τον υγειονομικό (προσοχή: δεν είπα γιατρό) ή τη μονάδα υγείας και οφείλει να φτιαχτεί στις ανάγκες του. Κι ας κόψει το λαιμό του αυτός που το παρέχει να το πετύχει.
Δύο βασικά μέτρα υπάρχουν για να κρίνεις ένα λογισμικό και αυτά είναι παντελώς άγνωστα στις όποιες προκηρύξεις:
α. Αποτελεσματικότητα: Το εάν κάνει τη δουλειά που θέλεις να κάνεις σε κάθε περίπτωση και με κάθε λεπτομέρεια συνθηκών που επικρατούν στο χώρο εργασίας που θα μπει.
β. Παραγωγικότητα: Το πόσο γρήγορα σου κάνει την δουλειά που θέλεις να κάνεις, πχ μια διαδικασία σε τι χρόνο γίνεται. εδώ υπάρχει ο παράγοντας κόστους της διαδικασίας που σημαίνει εκπαίδευση στη χρήση, κόστος λειτουργίας, κλπ

Την αποτελεσματικότητα την ψάχνεις με το λυχνάρι στις προκηρύξεις και γκρινιάζουν οι πληροφορικάριοι ότι δεν τους δίνουν λεπτομερείς προδιαγραφές αλλά από την άλλη δεν έχω δει ποτέ να βγαίνει προκήρυξη για αγορά αυτοκίνητου με λεπτομέρειες όπως τι ροπή στρέψης θα έχει και πόσα εκατοστά θα είναι ο διακόπτης του flash. Τελικά αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι στο χώρο της πληροφορικής έχεις καλούς μαραγκούς, σοβατζίδες, καλουπατζίδες, αλλά ο αρχιτέκτονας είναι απών. Και φυσικά το αποτέλεσμα όταν μαζευτούν όλοι μαζί να φτιάξουν δημοκρατικά ένα σπίτι, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά.

Την παραγωγικότητα δεν την ξέρει κανένας..... μα κανένας. Εϊναι άγνωστο, εξωτικό είδος στην Ελλάδα. Εγώ το διασκεδάζω απίστευτα, όταν μου δείχνουν ένα λογισμικό να φακέλου ασθενή, να ρωτώ το εξής απλό: "Και πόση ώρα χρειάζεται να περάσω ένα νέο ασθενή;" "Και πόση ώρα παίρνει να περάσω τα στοιχεία μιας επίσκεψης;". Εκεί το εύρος των απαντήσεων τείνει στο άπειρο.... Και η εμπειρία μου εμπεριέχει την Κοινωνία της Πληροφορίας, ΠεΣΥ & ΥΠΕ, εταιρίες που πουλάνε λογισμικά, συναδέλφους γιατρούς και προγραμματιστές. Προσοχή λοιπόν.... γιατί οι άσχετοι προδίδονται....

Πάμε τώρα στον tasath και τον ΟΑΕΕ που δεν είναι ο μόνος που τρέχει πιλοτικό..... Κάποιοι έχουν ξεκινήσει πριν από αυτόν.
Βέβαια εγώ την εφαρμογή του ΟΑΕΕ δεν την έχω δει ακόμη αν και η γυναίκα έχει πάρει κωδικό από 1/10.
Οι εκτυπώσεις είναι απαραίτητες μέχρι να περάσουν όλοι σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση οπότε ας αφήσουμε λίγο τη μουρμούρα σε αυτό το θέμα. Ας δούμε με θετικό μάτι κάθε βήμα προς τα μπροστά. Το ίδιο λέω και για τις διεπαφές. Δείτε τις τοποθετήσεις μου στις δημόσιες διαβουλεύσεις των υπουργείων: Είμαι ο μόνος που μιλάει για διεπαφές και τις ζητάει.
Ναι, χρειάζεται Η/Υ, εκτυπωτή και Internet. Αλλά και ΔΕΗ και ταμειακή χρειάζεται το φαρμακείο. Και χίλιες επιπλέον προδιαγραφές χώρου το κάθε ιατρείο. Γιατί αυτά είναι δεδομένα και ο Η/Υ και ο εκτυπωτής ή το Internet οχι. Κατ αρχήν, γιατρός που δεν έχει πρόσβαση στο Internet μάλλον πρέπει να αποδείξει ότι συνεχίζει να είναι γιατρός την σημερινή ημέρα. Αν δεν τα έχει, ο tasath μπορεί να του λέει το γνωστό εξάψαλμο περί εξαρτήσεων κάθε μέρα.
Το ότι κάθε φάρμακο εισάγεται ξεχωριστά tasath γίνεται για την παρακολούθηση της πορείας του από την παραγωγή στην κατανάλωση. Κάθε φάρμακο έχει ένα μοναδικό κωδικό ανά σκεύασμα και ένα μοναδικό κωδικό για κάθε κουτί του ίδιου σκευάσματος.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ρε σεις ειναι φοβερα και να τα σκεφτομαστε αυτα τα χαλια..θυμηθηκα τον καιρο που ημουν αδιοριστος ιδιαιτερας και παρακαλουσα να πηγαινουν ασκημα τα παιδια στο σχολειο για να μου ερχονται στο ιδιαιτερο.ειναι να καμαρωνει κανεις για κατι τετοιο;
οταν απελευθερωθει η αγορα των φαρμακοποιων τι θα γινει; θα υποταχθουν οι αναγκες των ασθενων και η συνειδηση των ιατρων στις αναγκες λειτουργιας και επιβιωσης των αναριθμητων φαρμακειων;ποσο πιο εμποριο μπορει να γινει πια η υγεια μας;

Λίγο άσχετο.... Σε διαβεβαιώ ότι οι περισσότεροι γιατροί στο ΕΣΥ προσεύχονται σε κάθε θεότητα να είναι όλοι υγιείς και να μην χρειάζονται ιατρό. Μόνο κάποιοι με διαταραγμένη ηθική έχουν την λογική σου γιατί την αξιοποιούν οικονομικά με φακελάκια.
Τώρα για τον τρόπο που σκεφτόσουνα να μην πιάσω καθόλου γιατί θα βρεθούμε να μιλάμε για ψυχιατρικές διαταραχές.

Σχετικά με το παρακάτω:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Συγνώμη, τώρα δηλαδή δεν είναι εμπόριο η υγεία; Σε άλλη χώρα ζούμε;
Και όσο για τη συνείδηση των γιατρών, αυτή δεν υποτάσσεται συχνά στις "ανάγκες" των εταιρειών ή στη δική τους άποψη περί επιβίωσης;
Από που προκύπτει ότι θα σε κουμαντάρουν τα φαρμακεία;;

Σου συστήνω να διαβάσει τα εξής:
α) την συζήτηση που ξεκινάει με το μήνυμα μου Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
β) το κείμενο που έβαλε το Λουμάκης μετά το μήνυμα σου Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

εάν εξακολουθείς να μην καταλαβαίνεις γιατί ΚΑΙ τα φαρμακεία μαζί με τους γιατρούς και τις φαρμακευτικές έχουν σημαντικό ρόλο στην διασπάθιση του δημοσίου χρήματος μέσω της συνταγογραφίας μπορώ να σε βοηθήσω να το καταλάβεις αλλά ο τρόπος θα είναι ωμός:
Μπορούμε να πάρουμε την κρητική παροιμία "Όποιος βλέπει και δεν μαθαίνει ή στραβός είναι ή δεν θέλει" και να την κάνουμε: "Όποιος του εξηγούν και δεν καταλαβαίνει ή ηλίθιος είναι ή δεν θέλει".
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

11 Οκτωβρίου 2010, 08:57:36
Απάντηση #962
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Αγαπητέ κ. Κουναλάκη, όντως έχεις έναν ωμό και απόλυτο τρόπο να θέτεις τα διάφορα ζητήματα.
Αφού κάνεις τον κόπο να μπεις στα χωράφια μου (Πληροφορική) να πω κι εγώ την ταπεινή μου άποψη μετά από 15 χρόνια εργασίας στο χώρο:

1. Το πιο κλισάτο, το πιο συνηθισμένο, το πιο χιλιοειπωμένο επιχείρημα όλων (μα όλων) όσων πάνε να τους μηχανογραφήσουν είναι αυτές οι δήθεν ενστάσεις περί αποτελεσματικότητας, χρόνου, κλπ. Νισάφι πια ! Σας δίνουν ένα εργαλείο που μπορεί να απογειώσει τη δουλειά σας, που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του επαγγέλματός σας σε προηγμένες χώρες, και εσείς τσινάτε για το φάκελο του ασθενή. Μου θυμίζει την παροιμία με τον γάιδαρο που τον κοίταζαν στα δόντια.
2. Ο χώρος της πληροφορικής όντως έχει μαραγκούς, σοβατζίδες, καλουπατζίδες. Αλλά έχει και καλούς αναλυτές που σκοπός τους είναι να χτίσουν  ένα σύστημα προσαρμοσμένο στις ανάγκες/απαιτήσεις των μελλοντικών χρηστών του. Η Πληροφορική έχει από τις πιο τεκμηριωμένες μεθόδους ανάλυσης και καταγραφής απαιτήσεων, πληθώρα μεθόδων αρχιτεκτονικής συστημάτων και ανάπτυξης εφαρμογών. Και το γεγονός ότι η Πληροφορική στη χώρα μας έχει δείξει λαμπρά δείγματα τεχνογνωσίας σε διάφορους χώρους αναιρεί τα λεγόμενά σου ή ακόμα, σε φέρνει στη θέση του συνυπεύθυνου (ως χρήστη που δεν μπορεί να δώσει προδιαγραφές, που δεν δέχεται να αποτυπώσει την κατάσταση, που αρνείται την εξέλιξη, κλπ). Όλα τ' άλλα είναι απλώς δικαιολογίες.
3. Επειδή όμως έχεις ένα δίκιο στο πώς (δεν) αξιοποιείται η πληροφορική στην Ελλάδα στο χώρο της υγείας, η απάντηση είναι μια: σχεδόν καθόλου. Για ψάξε να δεις όμως το γιατί (κυκλώματα, ελληνικά νοσοκομεία, επίπεδο πληροφορικής στο δημόσιο τομέα, τρόπος ανάθεσης διαγωνισμών, επιχειρηματίες-λαμόγια, κλπ).

Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

11 Οκτωβρίου 2010, 18:46:34
Απάντηση #963
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Απογειώνει το εργαλείο που κάνει την δουλειά σου. Εάν δεν την κάνει, απλά είναι άχρηστο.
Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Το βρετανικό ΕΣΥ προσπαθεί από το 1997 να έχει ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο, έχει ξοδέψει δις στερλίνες και δεν τυγχάνει αποδοχής πάνω από 35% των γιατρών στα νοσοκομεία. Αντίθετα, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας το ποσοστό χρήσης του ιατρικού ηλεκτρονικού φακέλου αγγίζει το 95%. Και μιλάμε για Η/Υ και λογισμικό με έξοδα των ιατρών και όχι του ΕΣΥ. Πρακτικά δύο λογισμικά έχουν επιβιώσει σήμερα στους οικογενειακούς ιατρούς. Ξέρεις ποια ήταν τα κριτήρια; Το να εισάγονται τα στοιχεία που οι γιατροί θέλουν και να μην απαιτεί χρόνο πάνω από 1 λεπτό. Και είναι απόλυτα ειλικρινές. 3 λεπτά είναι ο μέσος χρόνος επαναλαμβανόμενης συνταγογράφησης και 15 λεπτά ο μέσος χρόνος με εξέταση. Πόσο χρόνο πιστεύεις ότι περισσεύει να ασχολείται κανείς με τον Η/Υ;

Ένα λογισμικό πληροφοριακού συστήματος χρειάζεται αναλυτές, προγραμματιστές, μάνατζερς και άλλους τέτοιους απόφοιτους σε ποσοστό μόλις 40%. Και τόσο είναι και η συμμετοχή στο κόστος κατασκευής αυτών πριν γίνει προιον και μιλήσουμε για διαφήμιση, μαρκετιγκ, προώθηση, κλπ. Να επαναλάβω άλλη μια φορά μια ιστορία που έγινε το 1979 στην Φιλανδία: Τρεις μήνες τύποι με ένα μπλοκάκι σε κάθε ιατρείο και κλινική καταγράφανε τι βλέπανε να γίνεται. Κάθε Παρασκευή, συζήτηση με το προσωπικό για ότι κατέγραφαν όλη τη βδομάδα και καταγραφή του γιατί γίνεται ότι γίνεται. Κατασκευή λογισμικού, εκπαίδευση, χρήση και παρατήρηση για 2 ημέρες. Να σου πω ότι το ξανάγραψαν από την αρχή; Να σου πω ότι πήρε άλλους τρεις μήνες να γίνει λειτουργικό και σταμάτησε να βελτιώνεται μετά από 2 χρόνια σε κάποιες κλινικές; Να σου πω ότι οι αρχιτεκτονικές, τα υλικά και το λογισμικά αλλάζουν αλλά το περιβάλλον είναι ίδιο και καλύτερο σήμερα και υπάρχει όλα τα νοσοκομεία στη Φιλανδία; Να σου πω ότι είναι απο τις ελάχιστες χώρες που έχουν ιατρικό ηλεκτρονικό φάκελο σε νοσοκομεία; Όμως όλα αυτά θέλουν συντονισμό από κάποιο κεφάλι-ομάδα που δεν έχει μάθει να σκέφτεται τα πάντα σαν λογισμικά, σαν προδιαγραφές, σαν αρρώστιες αλλά στόχο έχει να γίνει η δουλειά με καλύτερο και παραγωγικότερο τρόπο και παράπλευρα ωφέλη για χρήστες και ασθενείς.

Και τι έρχεσαι να μου πεις ότι πας και πουλάς ένα αμάξι που έχει την θέση του οδηγού στο πίσω κάθισμα και εάν το αγοράσει κανένας άτυχος του λες ότι φταίει αυτός που δεν σου ζήτησε την θέση του οδηγού να είναι μπροστά.....

Γιατί δεν αξιοποιείται η πληροφορική στην Ελλάδα..... Αυτό ξέρεις το ξέρω καλά γιατί το παλεύω από το 1993... και μπορώ να σου πω άφθονες εμπειρίες. Για να μην γράψω όμως βιβλίο σου λέω μόνο το εξής:
Όταν πας να πουλήσεις ένα πράγμα, σκέψου τι έχει να κερδίσει αυτός που θα το χρησιμοποιήσει. Και μην πάει ο νους σας σε επιδόματα και λοιπές οικονομικές ενισχύσεις. Τεκμηριωμένα, δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα οι οικονομικές ενισχύσεις για χρήση λογισμικών παρά μόνο όταν αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 33% του τελικού εισοδήματος.
Το σίγουρο είναι ότι δεν φταίνε μόνο τα κυκλώματα. Ψάξε στο φορουμ. Έχω γράψει πολλά "όμορφα" που έχω συναντήσει καθώς η διατριβή ήταν ακριβώς πάνω σε αυτό το θέμα.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

11 Οκτωβρίου 2010, 20:44:27
Απάντηση #964
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Μια ιστορία από το μακρινό 1979 δεν νομίζω ότι ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα ούτε χαρακτηρίζει το σύνολο των προσπαθειών που έχουν γίνει.
Η τεχνολογία έχει προχωρήσει (σκέψου τι έχεις τώρα, smartphones, internet παντού, forums, φτηνότεροι υπολογιστές, κοκ).
Μια κακή εμπειρία δεν ακυρώνει τη θέληση για κάτι καλύτερο. Αντίθετα μια κακή εμπειρία φαίνεται ότι δημιουργεί προκαταλήψεις και γενικεύσεις.

Προφανώς δεν είναι αυτοσκοπός το σύστημα, αλλά η βελτίωση που υπόσχεται. Έτσι πρέπει να το βλέπουν όλοι, αποδέκτες και δημιουργοί.
Και τα καλύτερα συστήματα είναι αυτά στις προδιαγραφές των οποίων εμπλέκονται άμεσα και καθοριστικά οι αποδέκτες τους.

Αυτό το 40% που αναφέρεις πρέπει να πεις σε ποια μονάδα το ορίζεις (π.χ. κόστους, ανθρωποπροσπάθειας) γιατί αλλιώς μένει στον αέρα.
 
Πάντως, μιας και πιάσαμε τις χρονολογίες, εν έτει 2010 (31 χρόνια μετά την ιστορία στη Φιλανδία και 13 από εκείνη του NHS), πας σε γιατρό επίσκεψη και όχι υπολογιστή, ούτε καν τεφτέρι (!) δεν έχει για να κρατάει το ιστορικό του ασθενούς. Εκεί πλέον δεν μου φταίει η τεχνολογία, αλλά το ξερό μας το κεφάλι...


Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

11 Οκτωβρίου 2010, 22:58:07
Απάντηση #965
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μια ιστορία από το μακρινό 1979 δεν νομίζω ότι ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα ούτε χαρακτηρίζει το σύνολο των προσπαθειών που έχουν γίνει.
Η τεχνολογία έχει προχωρήσει (σκέψου τι έχεις τώρα, smartphones, internet παντού, forums, φτηνότεροι υπολογιστές, κοκ).
Μια κακή εμπειρία δεν ακυρώνει τη θέληση για κάτι καλύτερο. Αντίθετα μια κακή εμπειρία φαίνεται ότι δημιουργεί προκαταλήψεις και γενικεύσεις.

Προφανώς δεν είναι αυτοσκοπός το σύστημα, αλλά η βελτίωση που υπόσχεται. Έτσι πρέπει να το βλέπουν όλοι, αποδέκτες και δημιουργοί.
Και τα καλύτερα συστήματα είναι αυτά στις προδιαγραφές των οποίων εμπλέκονται άμεσα και καθοριστικά οι αποδέκτες τους.

Αυτό το 40% που αναφέρεις πρέπει να πεις σε ποια μονάδα το ορίζεις (π.χ. κόστους, ανθρωποπροσπάθειας) γιατί αλλιώς μένει στον αέρα.
 
Πάντως, μιας και πιάσαμε τις χρονολογίες, εν έτει 2010 (31 χρόνια μετά την ιστορία στη Φιλανδία και 13 από εκείνη του NHS), πας σε γιατρό επίσκεψη και όχι υπολογιστή, ούτε καν τεφτέρι (!) δεν έχει για να κρατάει το ιστορικό του ασθενούς. Εκεί πλέον δεν μου φταίει η τεχνολογία, αλλά το ξερό μας το κεφάλι...

H ιστορία του 1979 είναι απλά η εφαρμογή της μεθοδολογίας που θεωρείται δεδομένη και τεκμηριωμένη στη διοίκηση κατά την αλλαγή ενός συστήματος. Είναι μια αλλαγή της λειτουργίας ενός συστήματος η εισαγωγή της μηχανοργάνωσης. Προφανώς και δεν διδάσκεται στις σχολές πληροφορικής γιατί δεν είναι πληροφορική.
Υπέρηχο έχω δει και σε smartphone αλλά όλα τα μηχανήματα υπερήχων τα τελευταία χρόνια έχουν όλο και μεγαλύτερες οθόνες. Για όποιον έχει ασχοληθεί με υπέρηχο, η ιδέα του smartphone απλά είναι ένα ακόμη gadget όπως το μπρελόκ που κτυπά όταν του σφυρίζεις. Ο στόχος δεν είναι να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία, ο στόχος είναι να κάνεις τη δουλειά που θέλεις να κάνεις και την κάνεις γρηγορότερα και ποιοτικά καλύτερα. Όλα τα υπόλοιπα είναι παιχνίδια.

Το 40% ειναι οι ανθρωποώρες.

Πάμε στο τεφτέρι. Γιατί να έχει τεφτέρι; Τι του χρησιμεύει; Για πες μας να το κουβεντιάσουμε λίγο... Τι θα κερδίσει με το φάκελο;
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

12 Οκτωβρίου 2010, 00:57:02
Απάντηση #966
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Και όμως αγαπητέ, τέτοια μαθήματα διδάσκονται χρόνια στις σχολές πληροφορικής, είτε σε προπτυχιακό είτε σε μεταπτυχιακό επίπεδο (π.χ. το MSc μου ήταν στην Διοίκηση Πληροφοριακών Συστημάτων). Πάει η εικόνα του κομπιουτερά που γράφει μόνο κώδικα μπροστά σε μια οθόνη. Είναι passé   :)

Προφανέστατα το smartphone το ανέφερα για λόγους διαφορετικούς από αυτούς που γράφεις.
Είναι απλά ένα παράδειγμα της σύγχρονης τεχνολογίας που σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις πληροφόρηση πάντα και παντού. Κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν, άρα απαιτείται μια νέα ματιά στα ίδια προβλήματα γιατί πλέον υπάρχουν περισσότερες λύσεις.

Για το 40% σε ανθρωποώρες, αδικείς το επάγγελμά μου. Μακράν λάθος εκτίμηση που δεν λαμβάνει υπόψιν ένα σωρό εργασίες.
Δεν έχω χρόνο (και διάθεση) να αναφέρω πηγές και παραπομπές, ούτως ή άλλως είναι εκτός θέματος.

Για το τεφτέρι (πραγματικό ή ηλεκτρονικό): αν μου πεις ότι δεν χρειάζεται να έχεις το ιστορικό του ασθενούς που παρακολουθείς, ε τι να πω;
Δηλαδή π.χ. προτιμάς να είναι όλα στον αέρα, να βασίζεσαι στη μνήμη σου (ή του ασθενούς), να κουβαλάει εκείνος τις εξετάσεις του, να χάνονται τα στοιχεία;

Αυτό το θέμα δεν είναι μόνο ιατρικό, είναι σε όλους τους τομείς.
Πραγματικά αδυνατώ να επιχειρηματολογήσω επ' αυτού, μου φαίνεται αστείο. Απορώ πως θέτεις τέτοια ερώτηση, εκτός αν κάτι άλλο υποννοείς...
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

12 Οκτωβρίου 2010, 20:55:42
Απάντηση #967
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Eίδαμε πρόσφατα σε ανακοίνωση του ΠΦΣ, ότι με πληρωμένες καταχωρήσεις στον τύπο, οι φαρμακοποιοί (με φαρμακείο, αφού ο ΠΦΣ εξ όσων γνωρίζω, δεν δέχεται ως μέλη φαρμακοποιούς χωρίς φαρμακείο [αν δεν ισχύει pls διορθώστε με]) προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Προς
Τους Φ.Σ. της Χώρας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Ο Π.Φ.Σ. ...Με τις πληρωμένες  καταχωρήσεις στον Τύπο και τις συνεχείς επαφές με τους συναρμοδίους Υπουργούς δείχνουμε ...

Ευτυχώς όμως, όλοι οι δημοσιοφράφοι δεν είναι πουλημένοι:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σημερινό άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη στην "Καθημερινή"
 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Κοινωνικός ρόλος, φαρμακείο...


Αυτή τη φορά οι συνθήκες έχουν ωριμάσει όσο ποτέ άλλοτε και ο ΠΦΣ δεν μπορεί πια να εξαπατήσει κανένα. Η νέα εποχή στη φαρμακευτική πολιτική και οι αλλαγές στη χρηματοδότηση της  από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, είναι πλέον γεγονός. Περιμένω από τον κ. Λοβέρδο, μεταξύ άλλων:

- Να εκσυγχρονίσει/εξορθολογήσει τη λίστα με τα ποσοστά συμμετοχής για κάθε ασθένεια. Π.χ. Είναι αυτιστικό να έχει 10% συμμετοχή ασφαλισμένου η οστεοπώρωση και 25% το ΑΕΕ. Είναι εμπαιγμός φάρμακα αναποτελεσματικά, με αμφίβολη, μη τεκμηριωμένη δράση όπως οι αναστολείς της AchE να πριμοδοτούνται  με 0% συμμετοχή ασφαλισμένου, ενώ φάρμακα αναγκαία, με αδιαμφισβήτητη δράση, όπως η βαρφαρίνη να επιβαρύνουν τον ασφαλισμένο με 25% (σε κολπική μαρμαρυγή, ΑΕΕ, κ.α).

- Να προχωρήσει σε βαθιές τομές στο θέμα-ταμπού (για το οποίο κανείς δεν μιλάει) της χορήγησης από τον φαρμακοποιό της ακριβούς δόσης που καθόρισε ο ιατρός ώστε να πάψει η σπατάλη να χορηγούνται π.χ. ολόκληρα κουτιά με 20 δισκία ενός ΜΣΑΦ όταν στην πραγματικότητα μας επαρκούν 5 ή 6.

Τολμήστε, κ. Λοβέρδο, τολμήστε.
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Οκτωβρίου 2010, 20:59:57 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

13 Οκτωβρίου 2010, 21:53:34
Απάντηση #968
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (Ελευθεροτυπία)

Στην εξόφληση των νοσοκομειακών χρεών σε πραγματικό χρόνο από 1/1/2011 στοχεύει το υπουργείο Υγείας, ενώ υπογράφτηκε χθες η απόφαση του υπουργού Οικονομικών για την τακτοποίηση του χρέους των νοσοκομείων, με την οποία εξειδικεύονται τα θέματα των ομολόγων.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνάντησης με τον υπεύθυνο του τομέα Υγείας στη Ν.Δ. Μ. Σαλμά, παρουσία του υφυπουργού Μ. Τιμοσίδη, κατά την οποία προέκυψε «συμφωνία» σε βασικά θέματα, όπως η επαναφορά της λίστας φαρμάκων, η μηχανοργάνωση των νοσοκομείων, καθώς και η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Οπως ανακοινώθηκε, η συνάντηση θα επαναληφθεί σε τρεις μήνες.

Και ιδιώτες

Μετά τη συνάντηση ο κ. Σαλμάς δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «συμφωνήσαμε με τον υπουργό στην αναγκαιότητα άμεσης απόσχισης του κλάδου περίθαλψης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από τον κλάδο σύνταξης και την ένταξή τους στο υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε τα ασφαλιστικά ταμεία να μην παράγουν υπηρεσίες υγείας.

Για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, σύμφωνα με την πρότασή μας, υπηρεσίες θα παρέχουν τα περιφερειακά ιατρεία, τα κέντρα υγείας και τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, τα οποία -και αυτά- θα παρέχουν 24ωρη κάλυψη. Ανάλογα με τις ανάγκες και τις υπάρχουσες δομές θα επανασχεδιάζεται η λειτουργία τους, ενώ παράλληλα θα λαμβάνονται υπηρεσίες συμπληρωματικά από ιδιωτικά πολυϊατρεία (Group Practice), που θα αποζημιώνονται με τρόπο που θα καθοριστεί. Ετσι, αποσυμφορούνται τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων».

Από την πλευρά τους, οι προμηθευτές εμφυτεύσιμων ορθοπεδικών υλικών δεν προχώρησαν χθες σε απόσυρση των υλικών τους από τον «Ευαγγελισμό», μετά τη δέσμευση του διοικητή κ. Θεοδώρου για μερική αποπληρωμή των χρεών σταδιακά. Ομως ανακοίνωσαν πως από σήμερα «οι παραδόσεις ορθοπεδικών υλικών και εργαλείων και η αντικατάσταση των παρακαταθηκών διακόπτονται αναγκαστικά σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας».
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

14 Οκτωβρίου 2010, 16:06:49
Απάντηση #969
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


14/10/2010

Νέες περικοπές στις παροχές Υγείας (ΤΟ ΒΗΜΑ)

Ενιαία διαπραγμάτευση με θεραπευτήρια και περιορισμοί στη συνταγογράφηση ανά γιατρό, στα σχέδια της κυβέρνησης

Ενιαίο πλαίσιο παροχών υγειονομικής περίθαλψης για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας σχεδιάζει η κυβέρνηση, επιχειρώντας να αυξήσει το επίπεδο των μη προνομιούχων φορέων και να περιορίσει τις σπατάλες στην Υγεία. Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει τη θέσπιση πλαφόν στα συνταγογραφούμενα φάρμακα ανά γιατρό, συγκεκριμένες ετήσιες ιατρικές πράξεις ανά ασφαλισμένο και κεντρική επαναδιαπραγμάτευση του κόστους των υπηρεσιών περίθαλψης με δημόσια και ιδιωτικά θεραπευτήρια για λογαριασμό των Ταμείων. Τα θέματα αυτά ετέθησαν κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου Παροχών Υγείας, χθες, υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας κυρίας Αθηνάς Δρέττα και με τη συμμετοχή των διοικητών των Ταμείων.

Η επιτροπή θα καταλήξει το επόμενο διάστημα στα απαραίτητα μέτρα για την εξορθολογικοποίηση των δαπανών Υγείας, εξαιτίας της οποίας τα Ταμεία χάνουν κάθε έτος 3,5 δισ. ευρώ- τα 2 δισ. ευρώ εκ των οποίων αφορούν μόνο τη σπατάλη στα συνταγογραφούμενα φάρμακα. «Τα Ταμεία θα διαπραγματεύονται πλέον ενιαία τις συμβάσεις με νοσοκομεία, εργαστήρια, κλινικές, κέντρα αποκατάστασης κτλ.» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης κατά την ομιλία του στην επιτροπή. Επισήμανε ότι θα διαπραγματεύονται από κοινού την αγορά φαρμάκων, την προμήθεια θεραπευτικών μέσων και υλικών και θα διαμορφώνουν ενιαίες τιμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνητικό σχέδιο για την παρεχόμενη υγειονομική περίθαλψη θα κινηθεί προς την εξής κατεύθυνση:

Τίθενται περιορισμοί στη συνταγογράφηση ανά γιατρό, ανά ειδικότητα και ανά περιοχή. Κάθε γιατρός θα μπορεί να συνταγογραφεί ως ένα πλαφόν αξίας φαρμάκων ανά μήνα, αναλόγως με την ειδικότητα και την περιοχή (Αθήνα ή επαρχία).

Η παροχή των φαρμάκων θα γίνεται από τη σχετική λίστα, η οποία θα διευρυνθεί, ενώ καθιερώνεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τον καλύτερο έλεγχο της δαπάνης και της υπερβολικής συνταγογράφησης.

Καθιερώνεται ενιαίο πακέτο παροχών σε όλα τα Ταμεία. Θα περιγράφεται επακριβώς τι δικαιούται ο κάθε ασφαλισμένος σε ετήσιες ιατρικές εξετάσεις, πρόσθετα είδη, λογοθεραπείες, λουτροθεραπείες, επισκέψεις σε γιατρούς, ζευγάρια γυαλιά κτλ. «Θα περικοπούν οι υπερβολές που υπάρχουν σε ορισμένα Ταμεία και θα δοθούν επιπλέον δυνατότητες στα μη προνομιούχα» υπογράμμισε η κυρία Δρέττα, σημειώνοντας ότι «κόβονται μόνο οι υπερβολές, όχι η απαραίτητη περίθαλψη». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα Ταμείων που παρέχουν απεριόριστες αξονικές τομογραφίες και άλλων που δεν δικαιολογούν καμία. Σύμφωνα με πληροφορίες για κάθε Ταμείο θα ισχύει δικαιολογημένος αριθμός δαπανηρών εξετάσεων. Εφόσον κάποιο έχει τη δυνατότητα, θα μπορεί να χορηγήσει επιπλέον ιατρικές πράξεις τις οποίες όμως θα πληρώνει από ιδίους πόρους και όχι από κρατικές επιχορηγήσεις. Επανακοστολογούνται όλες οι εξετάσεις και τα νοσήλια που παρέχουν δημόσια και ιδιωτικά θεραπευτήρια. Η διαπραγμάτευση για τη διαμόρφωση των νέων τιμολογίων θα γίνει ενιαία και θα αφορά το σύνολο των Ταμείων. Στη συνεδρίαση του συμβουλίου αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι μια καρδιοχειρουργική επέμβαση θα πρέπει να κοστίζει το ίδιο σε δημόσια και ιδιωτικά θεραπευτήρια. Σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο να κοστίζει από 2.900 ευρώ ως 7.000 ευρώ στο δημόσιο νοσοκομείο και από 8.800 ευρώ στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Σε πρώτη φάση όλα τα θεραπευτήρια θα κληθούν να υποβάλουν αναλυτικούς καταλόγους με τις ημέρες νοσηλείας ανά πάθηση καθώς και με το περιεχόμενο των παροχών τους ανά περίπτωση. Ο προϋπολογισμός του κόστους κάθε περίπτωσης θα είναι ενιαίος για όλους. Σημειώνεται ότι το Συντονιστικό Συμβούλιο Παροχών Υγείας θα αποφασίζει για τον σχεδιασμό ενιαίων κανόνων αγοράς υπηρεσιών Υγείας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τον καθορισμό των κριτηρίων και των όρων σύναψης συμβάσεων των Ταμείων με όλους τους παρόχους Υγείας, αλλά και τη μέτρηση ποιότητας και κόστους των υπηρεσιών Υγείας από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Οκτωβρίου 2010, 21:23:17 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

14 Οκτωβρίου 2010, 23:31:08
Απάντηση #970
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Το πρώτο σκέλος μου θυμίζει την «πιστωτική κάρτα» του Αβραμόπουλου (τα κόμματα αλλάζουν, αλλά τα πράγματα είναι ξεκάθαρο πως προχωράνε έτσι και αλλιώς προς μία κατεύθυνση.

το δεύτερο, κάτι από DRG’s μου θυμίζει. Γιατί δεν κάνουν original DRG’s να τελειώνουμε με αυτή τη φαυλότητα (αλλά και πολλές άλλες που πρέπει να αλλάξουν για να λειτουργήσουν τα  DRG’s) ?, αλλά μελετούν imitation σύστημα? (κάτι θα προσφέρει και αυτό, είναι αλήθεια. Όχι όμως πολλά).
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Οκτωβρίου 2010, 23:41:32 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

15 Οκτωβρίου 2010, 07:44:47
Απάντηση #971
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το πρώτο σκέλος μου θυμίζει την «πιστωτική κάρτα» του Αβραμόπουλου (τα κόμματα αλλάζουν, αλλά τα πράγματα είναι ξεκάθαρο πως προχωράνε έτσι και αλλιώς προς μία κατεύθυνση.

το δεύτερο, κάτι από DRG’s μου θυμίζει. Γιατί δεν κάνουν original DRG’s να τελειώνουμε με αυτή τη φαυλότητα (αλλά και πολλές άλλες που πρέπει να αλλάξουν για να λειτουργήσουν τα  DRG’s) ?, αλλά μελετούν imitation σύστημα? (κάτι θα προσφέρει και αυτό, είναι αλήθεια. Όχι όμως πολλά).
Τα DRGs είναι μεθοδολογία για να ορίσεις τις τιμές. Είναι διαφορετικά από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή. Εξαρτώνται και από κοινωνικούς παράγοντες και από διαθεσιμότητα υπηρεσιών υγείας. Καλά το σκέφτονται. Απλά χρειάζονται δεδομένα 3-4 ετών για να τα ορίσουν, οπότε μην τα περιμένετε άμεσα.

Να μην αφήσω τον tasath χωρίς απάντηση:
Ποιος είπε ότι ο διαχρονικός ιατρικός φάκελος είναι απαραίτητος για όλους τους ιατρούς; Από που προκύπτει;
Το μόνο τεκμηριωμένο είναι ότι ο οικογενειακός ιατρός απαγορεύεται να μην τον έχει. Υπάρχει οικογενειακός ιατρός όμως στην Ελλάδα;

Να ρωτήσω και εγώ με τη σειρά μου:
Πρέπει να επιτρέπεται η κυκλοφορία λογισμικού στην υγεία (και όχι μόνο) όταν δεν υπάρχουν δοκιμές ευχρηστίας και μετρήσιμα στοιχεία στη χρήση τους;

Η μεθοδολογία υπάρχει και πολλές σοβαρές εταιρίες (στο εξωτερικό φυσικά) το κάνουν ήδη. Χθες μόνο έστειλα μια σελίδα προτάσεις στοιχειώδους ευχρηστίας για το σύστημα ηλεκτρονικής παραγγελίας εξετάσεων του ΟΠΑΔ.
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Οκτωβρίου 2010, 09:25:14 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

15 Οκτωβρίου 2010, 09:11:30
Απάντηση #972
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
DRG ( Diagnosis-related group ) :

Diagnosis-related group (DRG) is a system to classify hospital cases into one of approximately 500 groups, also referred to as DRGs, expected to have similar hospital resource use, developed for Medicare as part of the prospective payment system. DRGs are assigned by a "grouper" program based on ICD diagnoses, procedures, age, sex, discharge status, and the presence of complications or comorbidities. DRGs have been used in the US since 1983 to determine how much Medicare pays the hospital, since patients within each category are similar clinically and are expected to use the same level of hospital resources. DRGs may be further grouped into Major Diagnostic Categories (MDCs).
...........
.........................
......................................


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Οκτωβρίου 2010, 09:17:51 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Οκτωβρίου 2010, 16:35:19
Απάντηση #973
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Mε νέα υποτροπή γραφόρροιας, το Σωματείο-ΝΠΔΔ με την επωνυμία-συντομογραφία "ΠΦΣ", που δέχεται ως μέλη του αποκλειστικά φαρμακοποιούς με φαρμακείο και όχι πληβείους χωρίς φαρμακείο, προσπαθεί για μια ακόμη φορά να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Οι άνθρωποι αναπολούν τις αλήστου μνήμης εποχές των παχέων αγελάδων όπου ο αντιπρόεδρος τους, ο διαβόητος Θ. Αμπατζόγλου, είχε αναρριχηθεί στο αξίωμα του Διοικητή του ΙΚΑ και δυσκολεύονται να συνέλθουν και να προσαρμοστούν στη σημερινή πραγματικότητα.

Τραυλίζουν ότι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της Ύδρευσης, και τα έξοδα για τους υπαλλήλους και τις γκουβερνάντες τους, ανέρχονται σε 13,5% επί της λιανικής τιμής του φαρμάκου, και μάλιστα κάθε φαρμάκου που πουλάνε, ως δηλαδή η ΔΕΗ να τους έρχεται π.χ. διπλάσια αν αυτοί διπλασιάσουν τις πωλήσεις τους!

Διαβάστε όλο το παραλήρημα, υπολογίστε το κέρδος του φαρμακομπακάλη από ένα κουτί Humira, ένα κουτί Εbixa και ένα κουτί Spiriva, και κατόπιν συγκρίνετέ το με την αποζημίωσή σας για 24 ώρες εφημεριακού εγκλεισμού σας.


 
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Οκτωβρίου 2010, 16:42:16 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

15 Οκτωβρίου 2010, 23:34:59
Απάντηση #974
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Άρθρο των New York Times, παραλληλίζει σε οικονομικούς όρους ...την κίνηση του αγκώνα ενός φαρμακοποιού της Ελλάδας με εκείνης του γνωστού τενίστα Roger Federer!!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Push to End Job Barriers Rattles Greece and Economy

Long-existing regulations have made pharmacies a lucrative trade in Greece.

By SUZANNE DALEY

Published: October 14, 2010

ATHENS — Antonios Avgerinos, 59, a retired army pharmacist, always wanted his own pharmacy here. And why not? Greek law ensures that pharmacists get a 35 percent profit on all drugs sold, even over-the-counter medications.

Truck owners displayed black flags from their vehicles to protest Greek government reforms of the regulation of their profession.

But Greek law also limits just about everything else about pharmacies. They must be at least 820 feet apart and have a likely market of no fewer than 1,500 residents. To break into the business, an aspiring pharmacist generally has to buy a license from a retiring one. That often costs upward of $400,000.

“It is an absurd system,” Mr. Avgerinos said recently. “But it has been that way my whole life.”

Maybe not for much longer.

As the government of Prime Minster George Papandreou struggles to get the nation’s financial house in order — reducing the size of its bloated civil service, chasing after tax evaders and overhauling its pension system — it has also begun to tackle a much less talked about problem: the cozy system of “closed professions” that has existed here for decades, costing the economy billions of dollars a year.

These efforts have prompted almost weekly strikes in the last few months from interest groups firmly opposed to breaking down the barriers to entry in lucrative professional niches. But experts say that much is at stake: Greece’s ability to service its tremendous debt to other European countries and avoid default rests on the government’s ability to inject more competition and dynamism into its sclerotic economy.

“Greece is the last Soviet-style economy in Europe,” said Yannis Stournaras, an economist and the director of the Foundation for Economic and Industrial Research, known as IOBE Athens, who has studied the issue. “Other countries have some closed professions. But nothing like Greece. Every stone you turn here, there are regulations.”

For selling a cancer drug for $4,200, Mr. Stournaras said, a pharmacist makes a profit of around $1,400. “That’s a movement of the elbow that is more expensive than one of Roger Federer’s.”
["Πουλώντας ένα φάρμακο 4.200 δολάρια, ο φαρμακοποιός κερδίζει 1.400. Είναι μια κίνηση του αγκώνα, η οποία είναι πιό ακριβή, ακόμη και από αυτή του Ρότζερ Φέντερερ"]

Experts say there are about 70 closed professions here, including those of lawyers, engineers, taxi drivers, speech therapists, welders, notaries, street market vendors, newsstand operators and architects. Each is protected from competition by a byzantine tangle of regulations and licensing requirements that result in high prices for consumers and a reliable living for insiders.

No use shopping around for a less expensive lawyer or notary, for instance. They all charge fixed fees, as do many other professions. There are numerous restrictions on licenses, too. Some are not even available to some classes of citizens. For instance, newsstand licenses are reserved for war veterans, the disabled and those with large families to support. Others are limited, like the number of long-haul trucking licenses, which has been frozen for 25 years.

A study carried out by IOBE in 2006 estimated that opening these professions would increase gross domestic product by about $35 billion, or 10 percent, in five years.

But nobody expects change to be easy. Already, austerity measures in Europe have prompted unrest here and elsewhere. Thursday saw strikes by civil servants protesting cutbacks in Athens and in France. Many believe that tackling closed professions will mean even more groups taking to the streets.

That is what happened this summer when the government took on the trucking industry. Greece has issued only a few new licenses for truckers since 1970, though Greece’s economy has more than tripled in that time. This created a hot market for the licenses, which have sold at prices approaching $500,000. Not surprisingly, experts say, trucking costs in Greece are far higher than anywhere else in the European Union.

The IOBE report found it was more expensive to truck something from Athens to Thebes, about 45 miles, than from Athens to Rome, a distance of more than 600 miles. Businessmen say it is cheaper to ship goods here from China than it is to move them from Athens to the island of Rhodes, 285 miles away.

But when the government announced that it would begin issuing new licenses over the next three years, the truckers blocked the borders for weeks, creating shortages of all kinds, including fuel. Mr. Papandreou invoked an emergency regulation to force the truckers back to work.

Within a few weeks, however, work stoppages began again. The truckers did not cease their occasional blockades until Parliament passed a new law that could see them lose their licenses altogether.

For their part, the truckers say they should not be stripped unilaterally of their investment.

“All of a sudden you have nothing,” said Vassilis Sachinidis, the president of one of the truckers’ unions, representing about 3,000 owners of trucks with cranes. “That is not right.”

After tackling the truckers, the government plans to dismantle the remainder of the closed professions. It is likely, however, that it will wait until after local elections in November.


Niki Kitsantonis contributed reporting.
A version of this article appeared in print on October 15, 2010, on page A1 of the New York edition.


 


« Τελευταία τροποποίηση: 16 Οκτωβρίου 2010, 00:03:44 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
6840 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιανουαρίου 2013, 23:47:26
από Argirios Argiriou
5 Απαντήσεις
5697 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Οκτωβρίου 2016, 17:09:43
από Αρχίατρος
10 Απαντήσεις
4980 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Νοεμβρίου 2018, 01:27:07
από Δημήτριος
1 Απαντήσεις
4718 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Αυγούστου 2020, 10:51:37
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
5559 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Αυγούστου 2021, 05:35:40
από Argirios Argiriou