Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας

<< < (194/253) > >>

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΜια ιστορία από το μακρινό 1979 δεν νομίζω ότι ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα ούτε χαρακτηρίζει το σύνολο των προσπαθειών που έχουν γίνει.
Η τεχνολογία έχει προχωρήσει (σκέψου τι έχεις τώρα, smartphones, internet παντού, forums, φτηνότεροι υπολογιστές, κοκ).
Μια κακή εμπειρία δεν ακυρώνει τη θέληση για κάτι καλύτερο. Αντίθετα μια κακή εμπειρία φαίνεται ότι δημιουργεί προκαταλήψεις και γενικεύσεις.

Προφανώς δεν είναι αυτοσκοπός το σύστημα, αλλά η βελτίωση που υπόσχεται. Έτσι πρέπει να το βλέπουν όλοι, αποδέκτες και δημιουργοί.
Και τα καλύτερα συστήματα είναι αυτά στις προδιαγραφές των οποίων εμπλέκονται άμεσα και καθοριστικά οι αποδέκτες τους.

Αυτό το 40% που αναφέρεις πρέπει να πεις σε ποια μονάδα το ορίζεις (π.χ. κόστους, ανθρωποπροσπάθειας) γιατί αλλιώς μένει στον αέρα.
 
Πάντως, μιας και πιάσαμε τις χρονολογίες, εν έτει 2010 (31 χρόνια μετά την ιστορία στη Φιλανδία και 13 από εκείνη του NHS), πας σε γιατρό επίσκεψη και όχι υπολογιστή, ούτε καν τεφτέρι (!) δεν έχει για να κρατάει το ιστορικό του ασθενούς. Εκεί πλέον δεν μου φταίει η τεχνολογία, αλλά το ξερό μας το κεφάλι...
--- Τέλος παράθεσης ---

H ιστορία του 1979 είναι απλά η εφαρμογή της μεθοδολογίας που θεωρείται δεδομένη και τεκμηριωμένη στη διοίκηση κατά την αλλαγή ενός συστήματος. Είναι μια αλλαγή της λειτουργίας ενός συστήματος η εισαγωγή της μηχανοργάνωσης. Προφανώς και δεν διδάσκεται στις σχολές πληροφορικής γιατί δεν είναι πληροφορική.
Υπέρηχο έχω δει και σε smartphone αλλά όλα τα μηχανήματα υπερήχων τα τελευταία χρόνια έχουν όλο και μεγαλύτερες οθόνες. Για όποιον έχει ασχοληθεί με υπέρηχο, η ιδέα του smartphone απλά είναι ένα ακόμη gadget όπως το μπρελόκ που κτυπά όταν του σφυρίζεις. Ο στόχος δεν είναι να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία, ο στόχος είναι να κάνεις τη δουλειά που θέλεις να κάνεις και την κάνεις γρηγορότερα και ποιοτικά καλύτερα. Όλα τα υπόλοιπα είναι παιχνίδια.

Το 40% ειναι οι ανθρωποώρες.

Πάμε στο τεφτέρι. Γιατί να έχει τεφτέρι; Τι του χρησιμεύει; Για πες μας να το κουβεντιάσουμε λίγο... Τι θα κερδίσει με το φάκελο;

tasath:
Και όμως αγαπητέ, τέτοια μαθήματα διδάσκονται χρόνια στις σχολές πληροφορικής, είτε σε προπτυχιακό είτε σε μεταπτυχιακό επίπεδο (π.χ. το MSc μου ήταν στην Διοίκηση Πληροφοριακών Συστημάτων). Πάει η εικόνα του κομπιουτερά που γράφει μόνο κώδικα μπροστά σε μια οθόνη. Είναι passé   :)

Προφανέστατα το smartphone το ανέφερα για λόγους διαφορετικούς από αυτούς που γράφεις.
Είναι απλά ένα παράδειγμα της σύγχρονης τεχνολογίας που σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις πληροφόρηση πάντα και παντού. Κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν, άρα απαιτείται μια νέα ματιά στα ίδια προβλήματα γιατί πλέον υπάρχουν περισσότερες λύσεις.

Για το 40% σε ανθρωποώρες, αδικείς το επάγγελμά μου. Μακράν λάθος εκτίμηση που δεν λαμβάνει υπόψιν ένα σωρό εργασίες.
Δεν έχω χρόνο (και διάθεση) να αναφέρω πηγές και παραπομπές, ούτως ή άλλως είναι εκτός θέματος.

Για το τεφτέρι (πραγματικό ή ηλεκτρονικό): αν μου πεις ότι δεν χρειάζεται να έχεις το ιστορικό του ασθενούς που παρακολουθείς, ε τι να πω;
Δηλαδή π.χ. προτιμάς να είναι όλα στον αέρα, να βασίζεσαι στη μνήμη σου (ή του ασθενούς), να κουβαλάει εκείνος τις εξετάσεις του, να χάνονται τα στοιχεία;

Αυτό το θέμα δεν είναι μόνο ιατρικό, είναι σε όλους τους τομείς.
Πραγματικά αδυνατώ να επιχειρηματολογήσω επ' αυτού, μου φαίνεται αστείο. Απορώ πως θέτεις τέτοια ερώτηση, εκτός αν κάτι άλλο υποννοείς...

EzeΤΡΟΛ:
Eίδαμε πρόσφατα σε ανακοίνωση του ΠΦΣ, ότι με πληρωμένες καταχωρήσεις στον τύπο, οι φαρμακοποιοί (με φαρμακείο, αφού ο ΠΦΣ εξ όσων γνωρίζω, δεν δέχεται ως μέλη φαρμακοποιούς χωρίς φαρμακείο [αν δεν ισχύει pls διορθώστε με]) προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Προς
Τους Φ.Σ. της Χώρας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Ο Π.Φ.Σ. ...Με τις πληρωμένες  καταχωρήσεις στον Τύπο και τις συνεχείς επαφές με τους συναρμοδίους Υπουργούς δείχνουμε ...

--- Τέλος παράθεσης ---

Ευτυχώς όμως, όλοι οι δημοσιοφράφοι δεν είναι πουλημένοι:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Σημερινό άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη στην "Καθημερινή"
 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Κοινωνικός ρόλος, φαρμακείο...


--- Τέλος παράθεσης ---

Αυτή τη φορά οι συνθήκες έχουν ωριμάσει όσο ποτέ άλλοτε και ο ΠΦΣ δεν μπορεί πια να εξαπατήσει κανένα. Η νέα εποχή στη φαρμακευτική πολιτική και οι αλλαγές στη χρηματοδότηση της  από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, είναι πλέον γεγονός. Περιμένω από τον κ. Λοβέρδο, μεταξύ άλλων:

- Να εκσυγχρονίσει/εξορθολογήσει τη λίστα με τα ποσοστά συμμετοχής για κάθε ασθένεια. Π.χ. Είναι αυτιστικό να έχει 10% συμμετοχή ασφαλισμένου η οστεοπώρωση και 25% το ΑΕΕ. Είναι εμπαιγμός φάρμακα αναποτελεσματικά, με αμφίβολη, μη τεκμηριωμένη δράση όπως οι αναστολείς της AchE να πριμοδοτούνται  με 0% συμμετοχή ασφαλισμένου, ενώ φάρμακα αναγκαία, με αδιαμφισβήτητη δράση, όπως η βαρφαρίνη να επιβαρύνουν τον ασφαλισμένο με 25% (σε κολπική μαρμαρυγή, ΑΕΕ, κ.α).

- Να προχωρήσει σε βαθιές τομές στο θέμα-ταμπού (για το οποίο κανείς δεν μιλάει) της χορήγησης από τον φαρμακοποιό της ακριβούς δόσης που καθόρισε ο ιατρός ώστε να πάψει η σπατάλη να χορηγούνται π.χ. ολόκληρα κουτιά με 20 δισκία ενός ΜΣΑΦ όταν στην πραγματικότητα μας επαρκούν 5 ή 6.

Τολμήστε, κ. Λοβέρδο, τολμήστε.

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (Ελευθεροτυπία)

Στην εξόφληση των νοσοκομειακών χρεών σε πραγματικό χρόνο από 1/1/2011 στοχεύει το υπουργείο Υγείας, ενώ υπογράφτηκε χθες η απόφαση του υπουργού Οικονομικών για την τακτοποίηση του χρέους των νοσοκομείων, με την οποία εξειδικεύονται τα θέματα των ομολόγων.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνάντησης με τον υπεύθυνο του τομέα Υγείας στη Ν.Δ. Μ. Σαλμά, παρουσία του υφυπουργού Μ. Τιμοσίδη, κατά την οποία προέκυψε «συμφωνία» σε βασικά θέματα, όπως η επαναφορά της λίστας φαρμάκων, η μηχανοργάνωση των νοσοκομείων, καθώς και η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Οπως ανακοινώθηκε, η συνάντηση θα επαναληφθεί σε τρεις μήνες.

Και ιδιώτες

Μετά τη συνάντηση ο κ. Σαλμάς δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «συμφωνήσαμε με τον υπουργό στην αναγκαιότητα άμεσης απόσχισης του κλάδου περίθαλψης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από τον κλάδο σύνταξης και την ένταξή τους στο υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε τα ασφαλιστικά ταμεία να μην παράγουν υπηρεσίες υγείας.

Για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, σύμφωνα με την πρότασή μας, υπηρεσίες θα παρέχουν τα περιφερειακά ιατρεία, τα κέντρα υγείας και τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, τα οποία -και αυτά- θα παρέχουν 24ωρη κάλυψη. Ανάλογα με τις ανάγκες και τις υπάρχουσες δομές θα επανασχεδιάζεται η λειτουργία τους, ενώ παράλληλα θα λαμβάνονται υπηρεσίες συμπληρωματικά από ιδιωτικά πολυϊατρεία (Group Practice), που θα αποζημιώνονται με τρόπο που θα καθοριστεί. Ετσι, αποσυμφορούνται τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων».

Από την πλευρά τους, οι προμηθευτές εμφυτεύσιμων ορθοπεδικών υλικών δεν προχώρησαν χθες σε απόσυρση των υλικών τους από τον «Ευαγγελισμό», μετά τη δέσμευση του διοικητή κ. Θεοδώρου για μερική αποπληρωμή των χρεών σταδιακά. Ομως ανακοίνωσαν πως από σήμερα «οι παραδόσεις ορθοπεδικών υλικών και εργαλείων και η αντικατάσταση των παρακαταθηκών διακόπτονται αναγκαστικά σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας».

EzeΤΡΟΛ:
14/10/2010

Νέες περικοπές στις παροχές Υγείας (ΤΟ ΒΗΜΑ)

Ενιαία διαπραγμάτευση με θεραπευτήρια και περιορισμοί στη συνταγογράφηση ανά γιατρό, στα σχέδια της κυβέρνησης

Ενιαίο πλαίσιο παροχών υγειονομικής περίθαλψης για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας σχεδιάζει η κυβέρνηση, επιχειρώντας να αυξήσει το επίπεδο των μη προνομιούχων φορέων και να περιορίσει τις σπατάλες στην Υγεία. Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει τη θέσπιση πλαφόν στα συνταγογραφούμενα φάρμακα ανά γιατρό, συγκεκριμένες ετήσιες ιατρικές πράξεις ανά ασφαλισμένο και κεντρική επαναδιαπραγμάτευση του κόστους των υπηρεσιών περίθαλψης με δημόσια και ιδιωτικά θεραπευτήρια για λογαριασμό των Ταμείων. Τα θέματα αυτά ετέθησαν κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου Παροχών Υγείας, χθες, υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας κυρίας Αθηνάς Δρέττα και με τη συμμετοχή των διοικητών των Ταμείων.

Η επιτροπή θα καταλήξει το επόμενο διάστημα στα απαραίτητα μέτρα για την εξορθολογικοποίηση των δαπανών Υγείας, εξαιτίας της οποίας τα Ταμεία χάνουν κάθε έτος 3,5 δισ. ευρώ- τα 2 δισ. ευρώ εκ των οποίων αφορούν μόνο τη σπατάλη στα συνταγογραφούμενα φάρμακα. «Τα Ταμεία θα διαπραγματεύονται πλέον ενιαία τις συμβάσεις με νοσοκομεία, εργαστήρια, κλινικές, κέντρα αποκατάστασης κτλ.» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης κατά την ομιλία του στην επιτροπή. Επισήμανε ότι θα διαπραγματεύονται από κοινού την αγορά φαρμάκων, την προμήθεια θεραπευτικών μέσων και υλικών και θα διαμορφώνουν ενιαίες τιμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνητικό σχέδιο για την παρεχόμενη υγειονομική περίθαλψη θα κινηθεί προς την εξής κατεύθυνση:

Τίθενται περιορισμοί στη συνταγογράφηση ανά γιατρό, ανά ειδικότητα και ανά περιοχή. Κάθε γιατρός θα μπορεί να συνταγογραφεί ως ένα πλαφόν αξίας φαρμάκων ανά μήνα, αναλόγως με την ειδικότητα και την περιοχή (Αθήνα ή επαρχία).

Η παροχή των φαρμάκων θα γίνεται από τη σχετική λίστα, η οποία θα διευρυνθεί, ενώ καθιερώνεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τον καλύτερο έλεγχο της δαπάνης και της υπερβολικής συνταγογράφησης.

Καθιερώνεται ενιαίο πακέτο παροχών σε όλα τα Ταμεία. Θα περιγράφεται επακριβώς τι δικαιούται ο κάθε ασφαλισμένος σε ετήσιες ιατρικές εξετάσεις, πρόσθετα είδη, λογοθεραπείες, λουτροθεραπείες, επισκέψεις σε γιατρούς, ζευγάρια γυαλιά κτλ. «Θα περικοπούν οι υπερβολές που υπάρχουν σε ορισμένα Ταμεία και θα δοθούν επιπλέον δυνατότητες στα μη προνομιούχα» υπογράμμισε η κυρία Δρέττα, σημειώνοντας ότι «κόβονται μόνο οι υπερβολές, όχι η απαραίτητη περίθαλψη». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα Ταμείων που παρέχουν απεριόριστες αξονικές τομογραφίες και άλλων που δεν δικαιολογούν καμία. Σύμφωνα με πληροφορίες για κάθε Ταμείο θα ισχύει δικαιολογημένος αριθμός δαπανηρών εξετάσεων. Εφόσον κάποιο έχει τη δυνατότητα, θα μπορεί να χορηγήσει επιπλέον ιατρικές πράξεις τις οποίες όμως θα πληρώνει από ιδίους πόρους και όχι από κρατικές επιχορηγήσεις. Επανακοστολογούνται όλες οι εξετάσεις και τα νοσήλια που παρέχουν δημόσια και ιδιωτικά θεραπευτήρια. Η διαπραγμάτευση για τη διαμόρφωση των νέων τιμολογίων θα γίνει ενιαία και θα αφορά το σύνολο των Ταμείων. Στη συνεδρίαση του συμβουλίου αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι μια καρδιοχειρουργική επέμβαση θα πρέπει να κοστίζει το ίδιο σε δημόσια και ιδιωτικά θεραπευτήρια. Σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο να κοστίζει από 2.900 ευρώ ως 7.000 ευρώ στο δημόσιο νοσοκομείο και από 8.800 ευρώ στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Σε πρώτη φάση όλα τα θεραπευτήρια θα κληθούν να υποβάλουν αναλυτικούς καταλόγους με τις ημέρες νοσηλείας ανά πάθηση καθώς και με το περιεχόμενο των παροχών τους ανά περίπτωση. Ο προϋπολογισμός του κόστους κάθε περίπτωσης θα είναι ενιαίος για όλους. Σημειώνεται ότι το Συντονιστικό Συμβούλιο Παροχών Υγείας θα αποφασίζει για τον σχεδιασμό ενιαίων κανόνων αγοράς υπηρεσιών Υγείας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τον καθορισμό των κριτηρίων και των όρων σύναψης συμβάσεων των Ταμείων με όλους τους παρόχους Υγείας, αλλά και τη μέτρηση ποιότητας και κόστους των υπηρεσιών Υγείας από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση