Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος «Έθνος» 18/10
Στόχος του υπουργείου Εργασίας να εξοικονομηθούν 2 δισ. ευρώ από τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, που έφτασε την περσινή χρονιά σχεδόν τα 8 δισ. ευρώ
Ξεκινά σήμερα στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, σε μία προσπάθεια να μπει «νυστέρι» στη σπατάλη. Το μέτρο θα επεκταθεί μέχρι τα Χριστούγεννα στο ΙΚΑ και στον ΟΠΑΔ και τη νέα χρονιά θα ακολουθήσει ο ΟΓΑ.
Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εντάσσεται σε ένα γενικότερο πακέτο δράσεων του υπουργείου Εργασίας για την εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ από τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα είναι πως το 2004 η δαπάνη για φάρμακα ήταν 3,4 δισ., αλλά πέρυσι άγγιξε τα 8 δισ. ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στο 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης στα Ταμεία).
Σε αυτήν τη φάση η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ξεκινά από τον ΟΑΕΕ και αφορά 4.200 συμβεβλημένους γιατρούς και 11.500 φαρμακεία. Για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν χρειάζεται εξειδικευμένος εξοπλισμός, αλλά απαιτούνται μόνο ένας απλός ηλεκτρονικός υπολογιστής, ένας εκτυπωτής και μία σύνδεση στο Internet.
Στο θέμα αναφέρθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αθηνά Δρέττα, μιλώντας σε φαρμακοποιούς. Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε το υπάρχον σύστημα συνταγογράφησης «ξέφραγο αμπέλι» και συμπλήρωσε πως «η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν είναι πανάκεια, είναι, όμως, το κλειδί για να μπουν επιτέλους κάποιοι κανόνες».
Ενστάσεις
Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί εμφανίστηκαν έτοιμοι να εφαρμόσουν το σύστημα, εξέφρασαν, όμως, συγκεκριμένες ενστάσεις. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στη δυνατότητα που παρέχεται στους γιατρούς να μεταβιβάζουν στους φαρμακοποιούς μέρος της χρονοβόρας δουλειάς της ηλεκτρονικής καταχώρισης που τους αναλογεί, ενώ επεσήμαναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς ο τζίρος έχει υποχωρήσει 41% (οι τιμές των φαρμάκων έχουν μειωθεί κατά 25%).
Εκτός από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων για τον περιορισμό της φαρμακευτικής σπατάλης. Τα κυριότερα από αυτά τα μέτρα είναι τα εξής:
* Επιβολή πλαφόν στη συνταγογράφηση ανά γιατρό και ανά περιφέρεια.
Αυτό στην πράξη σημαίνει πως θα υπάρχει συγκεκριμένο όριο συνταγών που μπορεί να γράψει ο κάθε γιατρός και ένα συνολικό ποσό που δεν μπορεί να υπερβεί (ανάλογα με την πάθηση και με βάση το θεραπευτικό πρωτόκολλο).
*
Εφαρμογή της λίστας φαρμάκου από το καλοκαίρι του 2011. * Είσπραξη από τις φαρμακευτικές εταιρείες του rebate (το ποσό που θα εισπράξουν τα Ταμεία είναι περίπου 130 εκατ. ευρώ).
* Ανατιμολόγηση των φαρμάκων, με βάση τις τρεις φτηνότερες τιμές στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γι’ αυτόν τον σκοπό δημιουργήθηκε και το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων.
Σημειώνεται πως οι ανεξέλεγκτες δαπάνες στους κλάδους υγείας έχουν ως αποτέλεσμα τα Ταμεία να χάνουν 3,5 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει το πρόβλημα είναι πως από πρόσφατους ελέγχους προέκυψε πως 20 γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων μέσα σε έναν μήνα είχαν γράψει συνταγές αξίας 3,4 εκατ. ευρώ (μάλιστα υπήρξε γιατρός που σε έναν μήνα είχε συνταγογραφήσει φάρμακα αξίας 250.000 ευρώ).