Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Empathy ( Ενσυναίσθηση).
(1/1)
Argirios Argiriou:
Στη σειρά ενός πλήθους λέξεων που μοιάζουν Ελληνικές αλλά δεν είναι γιατί τις φτιάξανε ξένοι από Ελληνικές όμως ρίζες, είναι και η λέξη empathy.
Φυσικά δεν μπορούμε να την μεταφράσουμε εμπάθεια γιατί σημαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό στην γλώσσα μας.
Η καλύτερη μετάφραση του empathy που έχω δεί, είναι η λέξη ενσυναίσθηση.
Σημαίνει το να μπορείς να μπαίνεις στην θέση του Άλλου, στην περίπτωσή μας του Ασθενούς, αλλά αυτό να το κάνεις για λίγο και μετά να αποστασιοποιείσαι κάπως, για να μπορείς να είσαι αντικειμενικός και συνάμα αποτελεσματικός σαν Ιατρός.
Την επόμενη φορά που θα συναντήσετε έναν Ασθενή προσπαθήστε για λίγα δευτερόλεπτα να μπείτε στην θέση του. Συνήθως είναι τόσο κουραστικό που δεν αντέχουμε να το κάνουμε περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα...Είναι όμως πολύ χρήσιμο (όχι μόνο όταν έχουμε έναν Ασθενή μπροστά μας αλλά και οποιοδήποτε άλλο Συνάνθρωπο).
EzeΤΡΟΛ:
Πολύ σημαντική υπενθύμιση, που συναντούμε και στην Αρχαία Ελ γραμματεία, με τον βασιλιά Κροίσο να ενθυμείται τη συμβουλή του Σόλωνα για empathy προς τους φτωχούς όταν βρέθηκε και ο ίδιος σε αιχμαλωσία, αλλά και στην Αγ. Γραφή με το "Μέμνησο ημέρας λιμού εν ημέραις πλησμονής."
Ο καλύτερος συνδυασμός ενσυναισθήσεων, κατά τη γνώμη μου, στην περίπτωση της ΠΦΥ, θα ήταν:
- Ο Φαρμακοποιός (και ως Κροίσος) ενσυναίσθηση προς τον Ασθενή.
- Ο Ασθενής ενσυναίσθηση προς τον ιατρό.
- Ο ιατρός ενσυναίσθηση (και) προς το Ταμείο του Ασθενή. Δηλαδή, να έχει επίγνωση ότι καθημερινά γίνεται διαχειριστής κονδυλίων των Ταμείων και ότι είναι υπεύθυνος για την προστασία του Δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα άλλωστε και με τον Όρκο που έδωσε.
Argirios Argiriou:
An Overview of Empathy:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση