ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Συμφέρουν από άποψης κόστους - αποτελέσματος τα αντιανοϊκά φάρμακα;
flone:
Είναι τα ‘αντιανοϊκά’ cost effective? – PART IV: conclusion
1. Σαφώς τα αντιανοϊκά δεν μπορεί να είναι cost-effective όταν συνταγογραφούνται εκτός ενδείξεων (αυτό ισχύει και για τις ενδείξεις με βάση τη βαρύτητα της νόσου που έχει κάθε φάρμακο)
2. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η παραπάνω προϋπόθεση ισχύει, δεν υπάρχουν δεδομένα ότι τα αντιανοϊκά στη χώρα μας θα ήταν cost-effective (με την αυστηρά οικονομική/λογιστική έννοια του όρου). Προσωπικά, έχω μια αίσθηση ότι μπορεί και να μην ήταν.
3. Δεδομένης της κλινικής (έστω και πενιχρής) αποτελεσματικότητας των φαρμάκων αυτών και της αδυναμίας πρόβλεψης της απάντησης που θα παρατηρηθεί στον κάθε ασθενή, δεν μπορούμε να στερήσουμε κανέναν από μια σωστή και τεκμηριωμένη αγωγή, αφού τα οφέλη αυτά δεν μπορούν να μετρηθούν σε χρήματα.
Δεν ξέρω αν βοήθησα ή αν μπέρδεψα.
Μια καλή ιδέα θα ήταν να ξεκινήσει μια συζήτηση στους γιατρούς της ΠΦΥ για τους τρόπους που θα μπορούσαν να περιορίσουν την καταχρηστική συνταγογράφηση των ομολογουμένως πανάκριβων αντιανοϊκών (για την οποία βέβαια –κατάχρηση- δεν είναι αυτοί υπεύθυνοι).
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδοςγια τους τρόπους που θα μπορούσαν να περιορίσουν την καταχρηστική συνταγογράφηση των ομολογουμένως πανάκριβων αντιανοϊκών (για την οποία βέβαια –κατάχρηση- δεν είναι αυτοί υπεύθυνοι).[/i]
--- Τέλος παράθεσης ---
To ζήτημα αυτό με έχει απασχολήσει πολλές φορές, έχω επιχειρήσει κάποτε να το προσπαθήσω, αλλά όσες φορές το αποπειράθηκα, ηττήθηκα κατά κράτος. Οι λόγοι που οδήγησαν στην ήττα και αναδίπλωση μου είναι ετερογενείς και όχι πάντοτε επιστημονικοί. Οι συχνότεροι είναι:
1. Οι Ασθενείς έχουν ήδη παραλάβει το σκεύασμα από τον πάντα εξυπηρετικό (με το αζημίωτο) Φαρμακοποιό και προσέρχονται στον ιατρό μόνο για την ετεροχρονισμένη συνταγογραφία του ("ξέπλυμα", στην αργκό της ΠΦΥ.) Το να προσπαθήσω με τα λόγια να τους αλλάξω συνήθειες, είναι το ίδιο αποτελεσματικό με το να σκουπίζει κανείς τη μύτη του με υαλόχαρτο, και λιγότερο διασκεδαστικό ακόμη και από το να πνίγεται.
2. Το βαθιά ριζωμένο στην πεποίθηση της κοινής γνώμης μοντέλο "Φάρμακο = Γιατρειά ή τουλάχιστον Ελπίδα" και "Μη φάρμακο = Καταδίκη και ’Ασχετος ιατρός." Το φάρμακο δίνει πάντα ελπίδα, που είναι ευθέως ανάλογη της τιμής του. Πόσο μάλλον δελεαστική γίνεται η λήψη του, όταν χορηγείται με συμμετοχή 00%.
3. Αν δεν το γράψω εγώ θα το γράψει κάποιος άλλος συνάδελφος, αφού η πρόσβαση είναι ελεύθερη, οπότε γίνομαι και κακός + περίεργος (εκτός από άσχετος)
4. Όταν η συνταγή προέρχεται από Ειδικό, και μάλιστα Celebrity, είναι επιπλέον και αντιδεοντολογικό να προβώ σε αμφισβήτιση/τροποποίηση της αγωγής. Έστω και αν η εν λόγω Celebrity έχει πετύχει, με τις άοκνες προσπάθειες της, να μπήξει σε όλα τα χωριά της ’Ανω - Κάτω Μακεδονίας άφθονα Έμπηξα.
5. Δεν έχω να αντιπροτείνω τίποτε καλύτερο, με εξαίρεση ίσως το εκχύλισμα από ginko biloba, που έχω δει σε ανασκοπήσεις να παίρνει ένδειξη κλάσης "C" (δηλαδή ούτε οφελεί ούτε βλάπτει) για την άνοια.
Και έτσι, η χώρα των Ελ συνεχίζει να πορεύεται με τον αυτόματο…
flone:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςNICE proposes to withdraw Alzheimer's drugs from NHS. ( BMJ 05.03.2005 )
Εγγραφή ή Είσοδος
και μερικούς μήνες αργότερα:
NICE recommends drugs for moderate Alzheimer's disease. ( BMJ 28.01.2006)
Εγγραφή ή Είσοδος
--- Τέλος παράθεσης ---
2009/037 Update on NICE appraisal of drugs for Alzheimer's disease following Court of Appeal ruling
The National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) has today (11 June 2009) announced that, following consultation with stakeholders on the economic model that underpinned NICE’s 2006 guidance on the use of drugs to treat Alzheimer’s disease, the resulting draft guidance remains unchanged.
(...)
our Independent Advisory Committee concluded that these were not enough to make these treatments a cost-effective use of NHS resources in the mild stages of the disease.
Εγγραφή ή Είσοδος
και αναλυτικά: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
EzeΤΡΟΛ:
Εγγραφή ή Είσοδος
2009/037 Update on NICE appraisal of drugs for Alzheimer's disease following Court of Appeal ruling
The National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) has today (11 June 2009) announced that, following consultation with stakeholders on the economic model that underpinned NICE’s 2006 guidance on the use of drugs to treat Alzheimer’s disease, the resulting draft guidance remains unchanged.
(...)
our Independent Advisory Committee concluded that these were not enough to make these treatments a cost-effective use of NHS resources in the mild stages of the disease.
Εγγραφή ή Είσοδος
και αναλυτικά: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
--- Τέλος παράθεσης ---
Γιατί, flone, γιατί μου το κάνεις αυτό; Ωραία, μαθαίνουμε ότι δεν είναι κοστ-εφέκτιβ. Θα αλλάξει κάτι; Θα τα περιορίσουμε; Θα πάψουμε να τα συνταγογραφούμε;
Με τέτοια ποστ, το μόνο αποτέλεσμα είναι να πονάνε πιο πολύ τα μυαλά μου όταν τα γράφω!
Παρεμπίπταμπλυ, εσχάτως έχω αρχίσει ν΄αναπαράγω συνταγές γνωστής στο χώρο της Β. Ελ σελέμπριτι Νευρολόγου, που κοπανάει αδυσώπητα Εξελόν μαζί με Εμπίξα, προφανώς για καλύτερα αποτελέσματα (στη μετοχή των πολυεθνικών φαρμακευτικών κολοσσών, και από σπόντα, και στις τραπεζικές καταθέσεις του οικείου εκζανετζή1).
1Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τον όρο -που πραγματικά χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στο Φόρουμ- εκζανές (eczane) λέγεται το φαρμακείο στα Τούρκικα και εκζανετζής (eczaneçi) o φίλος μας που το λειτουργεί.
flone:
Εγγραφή ή Είσοδος το μόνο αποτέλεσμα είναι να πονάνε πιο πολύ τα μυαλά μου
--- Τέλος παράθεσης ---
"...και ο προστιθείς γνώσιν προσθήσει άλγημα" (Εκκλησιαστής, Α 18)
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση