Θέματα Εργασίας > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο

Νομοσχέδιο Υπ.Υγειας Νοέμβριος 2014

<< < (8/16) > >>

ΑΡΗΣ:
Να απαγορεύσουμε δηλαδή στους παθολόγους, και μαζί με αυτούς και σε άλλες ειδικότητες, να παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας και να αποτελέσουν νοσοκομειακές ειδικότητες και μόνο? Να εκπαιδεύουμε παθολόγους ή νευρολόγους ή γιατρούς άλλων ειδικοτήτων με την προοπτική να εργαστούν μόνο σε νοσοκομείο? Εκτός το ότι το συγκεκριμένο ακούγεται ως μια σοσιαλιστικού τύπου διαχωρισμό των ιατρικών ειδικοτήτων, δεν ξέρω κατά πόσο είναι επιστημονικά σωστό.

Γι αυτό σε άλλο σημείο του φόρουμ αναφέρθηκα στο επικίνδυνο του προσανατολισμού των ιατρικών ειδικοτήτων σε επίπεδα περίθαλψης και όχι σε αντικείμενα επιστημονικής γνώσης.

Επιπλέον ποιός είναι ο σκοπός των ιατρικών σχολών? Αν δεν προετοιμάζουν επιστήμονες που να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της πρωτοβάθμιας υγείας, ποιόν άλλο σκοπό έχουν? Να βγάζουν αποφοίτους με μοναδικό σκοπό να ειδικευτούν σε κάποιο αντικείμενο? Αυτό κατά τη γνώμη μου αποτελεί απαξίωση του πτυχίου ιατρικής. Κανένα επαγγελματικό δικαίωμα σε πτυχιούχο ιατρικής δηλαδή.

Denominator:
Νομίζω ότι η ειδικότητα αναφέρεται στο τι έχει υποχρέωση ο ιατρός να γνωρίζει, ως αποτέλεσμα της επιπλέον εκπαίδευσής του, ενώ πρακτικά οι δυνατότητες για ο,τιδήποτε άλλο δεν περιορίζονται.

Αρχίατρος:
Ας αρχίσουμε με το αυτονόητο: σε μια ιδανική κατάσταση, οι Γενικοί Ιατροί θα στελέχωναν όλα τα ΚΥ/ΠΙ της χώρας. Αυτό είναι το προνομιακό πεδίο δράσης τους.

Απ' την στιγμή όμως που δεν επαρκούν (αριθμητικά), κοιτάμε πως θα καλύψουμε ικανοποιητικώς τα κενά.

Υπό αυτό το πρίσμα, ένας παθολόγος-νευρολόγος-καρδιολόγος μπορεί να τους αντικαταστήσει μια χαρά στην ΠΦΥ, ενώ το ίδιο (σε πολύ μικρότερο βαθμό όμως) μπορεί να κάνει και ένας ανειδίκευτος απόφοιτος της Ιατρικής όταν η μοναδική εναλλακτική σε ένα αποκρυσμένο μέρος είναι ο καθόλου γιατρός.

Gatekeeper:
Η λύση ειναι να κλείσουν όλα τα ΠΙ ( πλην νησιωτικων και απομονωμενων ) ,να ιδιωτικοποιηθουν τα ΚΥ και να επιδοτηθουν οι ΓΙ για κάποιο χρονικό διάστημα (golden hello ) ώστε να στεριώσουν ως ελ. Επαγγελματίες οπουδήποτε στην επικράτεια επιθυμούν .
Να δεις πως θα δουλέψει το σύστημα !!!

Δημήτρης Μακρέας:
πως θα δουλέψει το σύστημα???

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση