Το θέμα (Νομοσχέδιο Υπ.Υγειας Νοέμβριος 2014) είναι πλέον άκυρο αφού ο Νοέμβριος πέρασε και νομοσχέδιο δεν είδαμε (ευτυχώς δεν είδαμε το παραπάνω). Άφησε μόνο (προσωπικά σε μένα) μια αηδία για τα καμώματα των πολιτικών...
Συμπληρωματικά μεταφέρω δηλώσεις του Υπουργού Μαυρουδή μετά τη συνάντηση με τον ΠΙΣ. Είναι εφ' όλης της ύλης και δεν μπόρεσα να το εντάξω αλλού:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος Με
τον Υπουργός Υγείας Μάη Βορίδη (γραμμένο στο πόδι; ) συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου...
(ακολουθεί εντός η εισαγωγή και οι θέσεις του ΠΙΣ - γνωστά πράγματα) [spoiler]προκειμένου να συζητήσουν τα καυτά προβλήματα που αφορούν την επιστημονική κοινότητα. Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ, κ. Μιχάλης Βλασταράκος, εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του Π.Ι.Σ στην νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με τις επιστημονικές εταιρίες, όπως προωθείται, λέγοντας ότι είναι σύμφωνος με τις σύγχρονες απόψεις για την οργάνωση και την λειτουργία τους, αλλά θα πρέπει να γίνει μετά από συζήτηση με τους θεσμικούς φορείς.
Zήτησε επίσης την άμεση στελέχωση των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό καθώς και του ΠΕΔΥ. Ο ΠΙΣ ζήτησε συμβάσεις ανοιχτές με όλους του ιατρούς και μέσα από κατώτατο πλαφόν επισκέψεων και διάρκεια σύμβασης, η οποία θα είναι σαφώς προκαθορισμένη, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και στην ομαλή λειτουργία και με εμπρόθεσμη και τακτική καταβολή της αποζημίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Για τα προβλήματα των εργαστηριακών ιατρών των οποίων η βιωσιμότητα και η λειτουργία κινδυνεύει, τονίστηκε η απαράδεκτη καθυστέρηση εφαρμογής των υπουργικών αποφάσεων που αφορούν το ατομικό πλαφόν ανά πάροχο, ώστε οι εργαστηριακοί ιατροί να εκτελούν τις εξετάσεις εκείνες τις οποίες υποχρεώνονται και για τις οποίες θα αμειφθούν.
Όσον αφορά το clawback, το οποίο αποτελεί κλοπή για τον εργαστηριακό ιατρό, ο Π.Ι.Σ έχει προσβάλει το μέτρο και συζητείται στο ΣτΕ στις 3 Δεκεμβρίου, ενώ έχει ζητηθεί από τον Π.Ι.Σ παρά την απεργία των δικηγόρων την κατ’ εξαίρεση συζήτηση, προς χάρη του δημοσίου συμφέροντος. Το αίτημα έγινε δεκτό από τον Δικηγορικό Σύλλογο.[/spoiler]
Ο Υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης, απαντώντας στα αιτήματα του Π.Ι.Σ, τόνισε ότι το πολυνομοσχέδιο αναμένεται από το Γενικό Λογιστήριο περιλαμβάνει
μονιμοποίηση της 5ετούς θητεία Επιμελητών Β’, διάταξη για τις εφημερίες των νοσοκομειακών ιατρών, χωρίς όμως να είναι ευθυγραμμισμένη με τις ολοκληρωμένες θέσεις των συλλογικών οργάνων των νοσοκομειακών ιατρών - αναζητώντας την λύση εκείνη που η Ελλάδα θα ευθυγραμμιστεί με την Οδηγία (2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Νοεμβρίου 2003). Περιλαμβάνεται επίσης η τροποποίηση του άρθρου 25 παράγραφος 2 του ΠΕΔΥ ώστε η κατάταξη στον βαθμό του διευθυντή να γίνει με 20 χρόνια προϋπηρεσίας. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης η θεσμοθέτηση του Ινστιτούτου Μελέτης και Ερευνών του Π.Ι.Σ, καθώς επίσης και άλλες διατάξεις οι οποίες σχετίζονται με επιμέρους αιτήματα που έχουν υποβληθεί.
Όσον αφορά τη στελέχωση των νοσοκομείων με
προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προχωρούν οι 467 περίπου από τις 800 εκκρεμούσες και πρέπει να αναζητηθεί μέσα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο τρόπος και η ικανοποίηση προσλήψεων ξεφεύγοντας από τους περιορισμούς των προσλήψεων του δημοσίου και των σχετικών αναλογιών περί προσλήψεων-αποχωρήσεων (πχ. 1 προς 10 ή 1 προς 5 κλπ). Ο Υπουργός παραδέχτηκε την ανάγκη για ειδική σύσκεψη για την νησιωτική και ακριτική Ελλάδα προκειμένου να αναζητήσουμε τις εφικτές λύσεις κάλυψης των αναγκών και στελέχωσης.
Απέκλεισε την επαναπρόσληψη των απολυμένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ και τη διατήρηση της προηγούμενης εργασιακής σχέσης των ιατρών των πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι
θα υπάρχει μία σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για όλους τους ιατρούς του ΕΣΥ. Δεν απάντησε ωστόσο, για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των αποχωρησάντων από το ΠΕΔΥ ιατρών ενώ για τη στελέχωση του ΠΕΔΥ το μόνο το οποίο προχωρά αυτή τη στιγμή είναι η προκήρυξη των 900 επικουρικών ιατρών. Όσον αφορά τον οικογενειακό ιατρό είπε ότι υπάρχει πρόθεση για τον επόμενο χρόνο πιλοτικής εφαρμογής του θεσμού με 1.000 άτομα όταν σύμφωνα με τον ΠΙΣ, οι ανάγκες είναι τουλάχιστον 4.000.
Για τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ είπε ότι η πρόθεση του υπουργείου είναι να γίνουν νέες συμβάσεις, μέσα από τον ρόλο του Π.Ι.Σ και συζήτηση με την θεσμοθετημένη επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να εκφράσει άποψη για την κοστολόγηση επισκέψεων και πράξεων και υπόλοιπων θέσεων του Π.Ι.Σ. Η μόνη
διαβεβαίωση είναι το άνοιγμα των συμβάσεων προς όλους τους ιατρούς μέσα από την εφαρμογή βέβαια των κλειστών προϋπολογισμών. Δήλωσε άγνοια για το προσχέδιο σύμβασης που ετέθη προς συζήτηση στον Π.Ι.Σ και το οποίο ο Π.Ι.Σ δεν εδέχθη καν για συζήτηση.
Όσον αφορά την εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων της 18ης Αυγούστου τόνισε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ ότι η καθυστέρηση ανακοίνωσης του πλαφόν οφείλεται στην αναμονή της εξασφάλισης 24 εκατομμυρίων επιπλέον, από το υπουργείο Οικονομικών, για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ποσό το οποίο θα υπογραφόταν εντός της ημέρας, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρα και το οποίο θα πρέπει να περιληφθεί στο συνολικό ποσό των 328 εκατομμυρίων για διαγνωστικές εξετάσεις και δήλωσε ότι εντός ολίγων ημερών θα γίνει η αναμόρφωση του πλαφόν και η ανακοίνωσή του. Για την εφαρμογή των κατευθυντηρίων οδηγιών και την ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος δήλωσε ότι
μέσα από τη συνεργασία (συνεργασία με ποιόν; - δεν είναι δουλειά της ΗΔΙΚΑ; ) θα επιδιωχθεί η εφαρμογή τους.
Τέλος, για το θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς στο χώρο της υγείας, ο ΠΙΣ είπε στον Υπουργό ότι είναι όλοι σύμφωνοι και θα συμπράξουν ενεργά, ενώ και ο Υπουργός επισήμανε ότι η συνεργασία με τον Π.Ι.Σ και τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα των ιατρών όπως ΟΕΝΓΕ κ.α. είναι απαραίτητη, για να απαλλαχτούμε από το φαινόμενο αυτό το οποίο δημιουργεί προβλήματα και αμαυρώνει την εικόνα λειτουργών.
Ανθή Αγγελοπούλου