Θέματα Εργασίας > Αποσπάσματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο

Νομοσχέδιο Υπ.Υγειας Νοέμβριος 2014

<< < (13/16) > >>

Ορθοπαιδικός:
   Συγγνώμη, αλλάζω κατεύθυνση, προς τον αν-υπουργό που: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Αποφασισμένος να οδηγήσει στα άκρα τις σχέσεις του με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη εμφανίζεται πλέον ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος δηλώνει με κατηγορηματικότητα την Κυριακή 22 Νοεμβρίου στο ygeia360.gr: "Ποιος σας είπε ότι σταματάει το νομοσχέδιο; Το νομοσχέδιο προχωρά κανονικά για την Βουλή!"...
    Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το νομοσχέδιο - σκούπα  ???, το οποίο ο Λεωνίδας Γρηγοράκος έδωσε την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στη δημοσιότητα και το οποίο ο Μάκης Βορίδης αποφάσισε το απόγευμα της Τετάρτης 19 Νοεμβρίου να σταματήσει πλήρως και να του κόψει τον δρόμο για την Βουλή. Υπενθυμίζεται επίσης ότι το επίμαχο νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αμφιλεγόμενες διατάξεις για την ίδρυση και τη λειτουργία των ιατρικών επιστημονικών εταιρειών, ρυθμίσεις με τις οποίες διαφωνεί ακόμη και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), καθώς και ρυθμίσεις για τους νοσοκομειακούς γιατρούς με τις οποίες διαφωνεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακων Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ενώ το ίδιο νομοσχέδιο βρίθει "φωτογραφικών" διατάξεων για διάφορα θέματα του χώρου της Υγείας...


Αλλά ο υπουργός απαντάει: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Το γάντι το οποίο πετάει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης σηκώνει ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος δηλώνει με νόημα την Κυριακή 22 Νοεμβρίου στο ygeia360.gr, σχετικά με την πρόθεση του Λεωνίδα Γρηγράκου να προωθήσει κανονικά το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο - σκούπα στη Βουλή:  "No further comments!".
    Υπενθυμίζεται ότι ο Μάκης Βορίδης είχε αφήσει από το πρωί της Τετάρτης 19 Νοεμβρίου να διαφανεί δημοσίως η πρόθεσή του να "μπλοκάρει" πλήρως το νομοσχέδιο - σκούπα Γρηγοράκου, κάτι το οποίον έπραξε, πράγματι, αργά το απόγευμα της Τετάρτης 19 Νοεμβρίου. Ο Μάκης Βορίδης, λοιπόν, σηκώνει το γάντι και αφήνει τον Λεωνίδα Γρηγράκο να αναλάβει μονομερώς και προσωπικά την ευθύνη για μία ενδεχόμενη διχασμένη εικόνα της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ενώπιον της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής...
ΥΓ: "τα παιδία παίζει", όχιΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος αλλά με τα νεύρα μας.

Αρχίατρος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΌλοι ξέρουμε τι κάνουν 8/10 ειδικευόμενους που θα βρεθούν σε ένα τμήμα για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

--- Τέλος παράθεσης ---
Αυτες οι γενικευσεις! Εξαιρετικη συναδελφος Παθολογος οταν βρεθηκαμε σε course επειγοντων μας ζητησε στους Γενικους να της εξηγησουμε πώς βλεπουμε καποιες ωτιτιδες. Δε λεω πως εγινα ΩΡΛ αλλα 2 μηνες στα εξωτερικα ιατρεια του νοσοκομειου ε κατι ειδα και κατι εμαθα.

--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν είναι γενικεύσεις.

Είναι (δυστυχώς) η πραγματικότητα της εκπαίδευσης των Γ.Γ στην Ελλάδα.

Είχαν έρθει δύο Γ.Ι σε rotation στην Κλινική μου, ο ένας δεν ήθελε να ασχοληθεί, ο άλλος περισσότερο φιλότιμος, μας βοηθούσε σε χειρουργεία, και θέλοντας να του δείξω πράγματα, του εξήγησα ότι μπορεί να κάνει περισσότερα χειρουργικά στο ΚΥ απ 'την συρραφή απλών θλαστικών (π.χ νύχια-σπίλους), αλλά μου τόνισε ότι οι Γ.Ι στο Κέντρο Υγείας που ήταν δεν ακουμπούσαν τπτ !

jupiter:
Καλά εσείς συνεχίστε να ασχολείστε με το αν θα βλέπετε ωτίτιδες και κρυολογήματα και αφήστε να περάσουν τέτοια νομοσχέδια που θα φέρουν γιατρούς που πήγαιναν και κράταγαν την ποδιά του του τάδε χειρουργού στην Άνω Σλοβενία για να τους κάνει μόνιμους στη θέση σας... Ποιός ενδιαφέρεται από τους κυβερνώντες αγαπητοί συνάδελφοι για τις ωτίτιδες? Εδώ αφήνουν κόσμο να πεθάνει από καρκίνο! Από απλά τροχαία σε νησιά πεθαίνουν αβοήθητοι στο δρόμο καθώς τους γλύφει ένας αδέσποτος σκύλος.... Ακόμα και σε ένα thread για φωτογραφικό νομοσχέδιο άνευ προηγουμένου στα ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ χρονικά βρίσκουμε τρόπο να ασχοληθούμε με κοπτοραπτική...Καμιά ελπίδα...

Δημήτρης Μακρέας:
Εμένα μου θυμίζει το "δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα".
Και είναι ξένος ο αχυρώνας γιατί η συζήτηση γίνεται με βάση την καρικατούρα της ΠΦΥ που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα και την δομούμενη "αγοραία ΠΦΥ" που ετοιμάζεται.
Δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε του ρόλους Π/Θ και Γ/Ι στην ΠΦΥ γιατί αυτή δεν υπάρχει , οπότε είναι λίγο δύσκολο να ψυχανεμιστούμε πια ειδικότητα ανταποκρίνεται σε συνθήκες ΠΦΥ...Βεβαίως υπάρχουν και τα παραδείγματα άλλων (αλλά ξέχασα για να μειώσουν το κόστος τα έκαναν..)
Αν υπερβούμε αυτό το συστημικό πρόβλημα ίσως έχει μια αξία η συζήτηση.
Ας μιλήσουμε λοιπόν για το υπαρκτό παράδειγμα συνύπαρξης Π/θ και ΓΙ στα υπάρχοντα ΚΥ, με τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν.
Ποιοι άραγε ανταποκρίθηκαν σε γενικές γραμμές καλύτερα? (Η ερώτηση είναι ρητορική..)
Συμφων'ω με όσα λέχθηκαν, η άσκηση της ιατρικής στην ΠΦΥ είναι μια δια βίου μάθηση και μια δια βίου πρόκληση.
Αυτό που διαφέρει -σε γενικές γραμμές- είναι η αφετηρία.
Μια σημαντική μερίδα ΓΙ επέλεξαν τη συγκεκριμένη ειδικότητα, με άποψη, αίσθημα ευθύνης και συναίσθηση των τεράστιων δυσκολιών, αλλά και των ιδιαίτερων εργαλείων και δεξιοτήτων που απαιτούνται.
Φυσικά πάντα ο καλός , έξυπνος και λειτουργικός παθολόγος, που αποδέχεται το ρόλο του ΓΙ, μπορεί να τρέξει γρήγορα και να καλύψει το χάντικαπ.
Μιλάμε τόση ώρα για δεξιότητες, ράμματα, βύσματα, καθετήρες, αλλά ξεχνάμε το σημαντικότερο. Το Α και το Ω στην ΠΦΥ είναι η δόμηση λειτουργικών και μακροχρόνιων θεραπευτικών σχέσεων.
Δυστυχώς αυτές δε μαθαίνονται ούτε στη λάτζα των κλινικών, ούτε στην καφρίλα των ΤΕΠ, ούτε στις επισκέψεις των "καθηγητών". Εκεί μαθαίνεται μάλλον το αντίθετο, η προσωρινότητα και επιδερμικότητα των σχέσεων, για να μην πω τίποτα χερότερο.
Επίσης (αυτό πάει σε άλλο τόπικ) αυτές οι δεξιότητες ούτε "εκπραγματίζονται", ούτε κοστολογούνται , ούτε ISSOποιούνται.

Και όσο γράφω μου έρχεται η εξής σκέψη..
Τι θα κάνετε αν διοριζόσταν με έναν ωραίο μισθό, σε μια κοινότητα  ας πούμε 5000 ανθρώπων , αλλά δεν είχατε ούτε φάρμακα ή διαφορετικά 50 δραστικές, καθόλου τεχνολογία , ίσως ούτε καν ακουστικό, μήτε γραφείο να έρχονται οι "ασθενείς"???
Όποιος καταφέρει να γεμίσει το 7ωρό του είναι ο ιδανικός γιατρός για την ΠΦΥ...
Τι λέτε? Έχουμε εδώ και παθολόγους, έχουμε και γενικούς, έχουμε και άλλους.. Έχουμε δημόσιους έχουμε κι ιδιώτες. έχουμε και πολλούς που πέρασαν και από τα δύο..

ΑΡΗΣ:
Επειδή στον μέχρι στιγμής προβληματισμό, πολλοί συμμετέχοντες αναφέρονται στον όρο ''δεξιότητες'', καλό είναι να ορίσουμε τον όρο και να μην γίνεται σύγχιση με τον όρο ''δεξιοτεχνίες''.

Δεξιοτεχνία είναι η ευχέρεια, η άνεση, η ευκολία, η αυξημένη ικανότητα ή δυνατότητα να κάνει κάποιος κάτι υπό προυποθέσεις (γνώσεων, εκπαίδευσης κλπ). Η δεξιοτεχνία πολλές φορές απαντάται ως νοητική (πχ στις επιστήμες) και πρακτική δεξιότητα (στα χειρωνακτικά επαγγέλματα) ή γενικότερα ως ειδικές δεξιότητες.

Δεξιότητα είναι η δυνατότητα να επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα με την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια και χρόνο. Τέτοιες είναι η επικοινωνία, η συνεργατικότητα-ομαδική εργασία, η δημιουργικότητα, η εξυπηρέτηση, η ενσυναίσθηση, η προσωπική ανάπτυξη κλπ.

Και η δεξιοτεχνίες και οι δεξιότητες μαθαίνονται και μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο εκπαίδευσης, ενώ τα τελευταία χρόνια δίνεται μεγάλη σημασία στις γενικές δεξιότητες (επικοινωνία κλπ) που πρέπει να έχει ένας εργαζόμενος, πέρα από άλλα προσόντα όπως πτυχίο, ξένες γλώσσες κλπ.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση