Σε ένα χρονο θα τελειωνα την χειρουργικη ειδικοτητα την οποια ειχα επιλεξει.
Πριν από 5 χρονια μου ειχε διεγνωσθει διπολικη διαταραχη. Δεν ειχα δωσει σημασια γιατι με την φαρμακευτικη αγωγη που επαιρνα καπως τα καπως τα κουτσοκαταφερνα.
Το Πασχα του 2003 όμως, η κατασταση μου χειροτερεψε παρα, μα παρα πολύ, και επρεπε να νοσηλευτω. 3,5 μηνες σε ψυχιατρικη κλινικη κρατικου νοσοκομείου, 1 μηνα αναρρωτικη αδεια, αλλα τιποτα. Καλυτερεψα λιγάκι όμως η αρρωστια ειχε εδρεωθει για τα καλα.
Ησυμπεριφορα των συναδελφων μου και των προϊσταμενων μου ηταν ηδη ασχημη πριν τη νοσηλεια, μετα όμως εγινε ανυποφορη.
Ετσι πηρα την αποφαση.ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ. Ετσι κι αλλιως ο Διευθυντης μου μου ανακοινωσε ότι δεν θα μου εδινε το πιστοποιητικο.
Αγαπητοι συνάδελφοι διαβαζω χρονια τωρα σε διαφορα sites πως διάφοροι συνάδελφοι αλλαζουν ειδικοτητα για λογους υγειας. Καποιοι τους αποκαλαουν "μαϊμούδες", δεν με νοιαζει αν καποιοι μπηκαν σαν υπεράριθμοι με πλαγια μέσα, με νοιαζει που εγω θελω να κανω μια πιο ελαφρια ειδικοτητα αλλα η γραφιοκρατεια δε με αφηνει.
Βλέπετε η ασθενεια μου δεν συμπεριλαμβάνεται στο νομο που μιλαει για ca, μεσογ αναιμια κλπ. Ετσι μιλησα με το υπουργειο και μου ειπαν πως η κατασταση είναι πανευκολη, θα περασω δευτεροβαθμεια από τη νομαρχια και μετα ΚΕΣΥ.
Παω στη νομαρχια οπου κληθηκα να προσκομισω ΕΓΩ τους νομους, λες και αυτή είναι η δουλεια μου. Αντιγραφω το κομματι που αφορα τους υπεραρισθμους που βρηκα στο ιντερνετ στη σελιδα της επαγγελματικης ενωσης ελληνων δερματολογων. Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος, και συγκεκριμενα το παρακατω:
ΙΙ/ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
Σύμφωνα με το άρθρο 82 παρ. 3 του Ν. 2071/92 «Ειδικευόμενοι γιατροί που δεν μπορούν, για σοβαρούς λόγους υγείας, να συνεχίσουν την ειδικότητα τους, είναι δυνατόν, με αίτησή τους να τοποθετηθούν ως υπεράριθμοι σε άλλη ειδικότητα. Στους γιατρούς αυτούς δίνεται η δυνατότητα υπογραφής νέας σύμβασης, η διάρκεια της οποίας είναι ίση προς τον απαιτούμενο χρόνο για την απόκτηση της νέας ειδικότητας…. Η διαπίστωση των λόγων υγείας γίνεται από τις υγειονομικές επιτροπές του άρθρου 10 επ. του ΠΔ 611/77…. Η ανωτέρω διάταξη ισχύει και για τους γιατρούς που ήδη ειδικεύονται σε άλλη ειδικότητα για σοβαρούς λόγους υγείας για τον υπόλοιπο χρόνο της ειδίκευσής τους».
Με το άρθρο 9 παρ. 1 του Ν. 2194/94 προστέθηκε στο τέλος της παραπάνω παραγράφου, εδάφιο που έχει ως εξής: «οι ιατροί που πάσχουν από ομόζυγο β- μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, καθώς και οι αιμορροφυλικοί, προσλαμβάνονται για ειδίκευση ως υπεράριθμοι, για την άσκησή τους στην ειδικότητα και στο νοσοκομείο ή κλινική της επιλογής τους», ενώ με το άρθρο 20 παρ. 11 του Ν. 2519/97 και 30 παρ. 11 του Ν. 3599/07 ορίστηκε ότι οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 9 του Ν. 2194/94 ισχύουν και τους γιατρούς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη μετά συνοδού διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας ή λευχαιμία ή μυοκαρδιοπάθεια ή σκλήρυνση κατά πλάκας, μετά κλινικής αποδεδειγμένης συμπτωματολογίας, καθώς και για τους καρκινοπαθείς και τους πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια, προκειμένου να ειδικευτούν ως υπεράριθμοι στην ειδικότητα και το νοσοκομείο της επιλογής τους, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις εκπαιδευτικές δυνατότητες των κλινικών, των τμημάτων και των εργαστηρίων του νοσοκομείου ατού (αυτή η τελευταία προϋπόθεση προστέθηκε με την παρ. 11 του άρθρου 30 του Ν. 3599/07).
Με το άρθρο 41 του Ν. 3418/05 εξειδικεύτηκαν οι σοβαροί λόγοι υγείας του άρθρου 82 παρ. 3 του Ν. 2071/92, το οποίο και αντικαταστάθηκε ως εξής: «ειδικευόμενοι ιατροί, που πάσχουν από τις ασθένειες που αναφέρονται στο άρθρο 20 παρ. 11 του Ν. 2519/97 και δεν μπορούν για το λόγο αυτό να συνεχίσουν την ειδικότητά τους, είναι δυνατόν, με αίτησή τους, να τοποθετηθούν ως υπεράριθμοι σε άλλη ειδικότητα»(...)Με το σύνολο των προαναφερόμενων και άλλων διατάξεων έχουν ρυθμιστεί ευεργετικές ρυθμίσεις για (α) τους αλλοδαπούς γιατρούς, (β) τους στρατιωτικούς, (γ) τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημοσίου τομέα και (δ) τους πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες –πρωτίστως γι΄αυτούς- που τους διευκολύνουν στην απόκτηση ειδικότητας.
Ας σημειωθεί ότι ως προς την τέταρτη κατηγορία, με νομολογία των Διοικητικών Δικαστηρίων κρίθηκε ότι οι ασθένειες που περιγράφει ο νόμος δεν είναι αποκλειστικά απαριθμούμενες αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια και κάθε άλλη πάθηση που μπορεί να επιφέρει ίδιας μορφής αναπηρία (ΣτΕ 1766/90, 1630/96, ΝΣΚ271/02).
Με την με αριθ. 2607/21.11
Ηρθαν λοιπον οι γιατροι της δευτεροβάθμιας, οπου ομολογω πως ηθελεν να βοηθησουν, και μου δινουν ένα χαρτι που τους εστειλε μια κυρια Στεργιου από το υπουργειο.Αυτο το χαρτι ηταν το ΝΣΚ271/02, οπου ειχε δυο παραγράφους: Η πρωτη μιλαγε για σοβαρους λογους υγειας και η δευτερη -η οποια ηταν υπογραμμισμενη- κατι για τετραπληγίες. Οι γιατροι μου ειπαν πως το υπουργειο τους εδεσε τα χερια και η απαντηση τους είναι αρνητικη.
ΟΜΩΣ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΡΡΩΣΤΗ. ποιος θα με βοηθησει? Είναι κριμα τοσα χρονια σπουδων, αναμονων, εκπαιδευσης να πανε χαμενα.
Μετα αρχισα να τηλεφωνω σε ένα σωρο δικηγόρους. Κανεις δεν ηξερε το αντικειμενο. Υστερα τηλεφωνησα στο νομικο τμημα του ΙΣΑ. Εκει μια κυρια μου ειπε ότι εχει καποιο νομο (δεν τον εχω δει ακομα- ουτε μπορω να τον βρω στο ιντερνετ, που μιλαει για 67% αναπηρια. Πηγα στα ΚΕΠ - μην εχοντας κατι καλυτερο να κανω για να πιστοποιησω την αναπηρια μου. Μου εδωσαν 67%.Τωρα θα ξανακανω τα χαρτια μου για την δευτεροβαθμια αν και νομιζω ότι τα αποτελέσματα θα είναι τα ιδια.
Εκτος αν βρω μια βοηθεια από δω: Ξερει κανεις αυτό το νομο με το 67%? Ξερει κανεις καποιο δικηγορο που μπορει να με βοηθησει?
Αν καποιος από σας μπορει να με βοηθησει, ας το κανει. Εξ αλλου ουτε δερματολόγος, ουτε οφθαλμίατρος θελω να γινω για να βολεψω τον κωλο μου. Μια ηρεμη ειδικοτητα (εκτος από εργαστηριακη) θα ηθελα να κανω, να είμαι σε επαφη με τον κοσμο, αυτό θελω να κανω.
Και ένα υστερογραφο: Για οσους δεν ξερουν τι είναι το διπολικο: Είναι μια διαταραχη της διάθεσης και δεν εχει καμια επιπτωση στις πνευματικες λειτουργιες.
Ευχαριστω και συγνωμη για το "σεντονι"