Καθημερινή, 30/11/2014.
της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ.εντακόσιες κλίνες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας εν λειτουργία, δίπλα σε 210 «κλειστές» λόγω έλλειψης προσωπικού. Τριακόσιοι μόνιμοι εντατικολόγοι με τριάντα επικουρικούς ειδικούς και περίπου 140 ειδικευόμενοι. Εκτιμάται ότι από τους ειδικούς γιατρούς περίπου 80 θα αποχωρήσουν εντός του 2015. Και 1.000 νοσηλευτές, όταν θα έπρεπε να είναι 1.500.
Από την άλλη πλευρά, ένα εξαιρετικό παραγόμενο έργο: τουλάχιστον τέσσερις στους πέντε ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ στην Ελλάδα επιβιώνουν, μια αναλογία υψηλότερη σε σχέση με πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε., με δεδομένο μάλιστα ότι το «σκορ βαρύτητας» των περιστατικών που νοσηλεύουν είναι μεγάλο. Αλλωστε, όταν οι κλίνες Εντατικής είναι λίγες, νοσηλεύονται σε αυτές πολύ βαριά περιστατικά... Η ζήτηση, πάντως, παραμένει υψηλή: η καθημερινή λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ –ανάλογα και με την εποχή– φτάνει να αριθμεί ακόμη και 30-40 ασθενείς.
Τον ορατό κίνδυνο «κατάρρευσης» των Εντατικών της χώρας εντός του 2015, εάν δεν γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις ενίσχυσής τους με προσωπικό, καταδεικνύουν τα πρόσφατα στοιχεία που συνέλεξε η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Εταιρείας, διευθυντής εντατικολόγος στη ΜΕΘ του Κρατικού Νίκαιας κ. Αντώνης Μαυρομμάτης, η καταγραφή της Εταιρείας που έγινε το καλοκαίρι στις 60 ΜΕΘ σε δημόσια νοσοκομεία και επικαιροποιήθηκε αρχές Νοεμβρίου, κατέδειξε τα εξής:
1. Εν λειτουργία είναι 470 κλίνες Εντατικής Θεραπείας και 31 κλίνες Αυξημένης Φροντίδας. Αντίθετα, κλειστές είναι 100 κλίνες Εντατικής και 110 Αυξημένης Φροντίδας. Σύμφωνα με την προηγούμενη καταγραφή της Εταιρείας, το 2012 οι ανενεργές κλίνες ήταν συνολικά 154. Διαχρονικά, ποσοστό μεγαλύτερο του 25% των κλινών εντατικής και αυξημένης φροντίδας είναι «κλειστές».
2.Υπηρετούν 307 μόνιμοι εντατικολόγοι, 30 επικουρικοί εντατικολόγοι και 140 ειδικευόμενοι. Από τους μόνιμους γιατρούς η πλειονότητα (σχεδόν 230) είναι διευθυντές και επιμελητές Α΄, που σημαίνει ότι είναι ηλικίας άνω των 50 ετών. Οι κενές οργανικές θέσεις εντατικολόγων στα δημόσια νοσοκομεία είναι 133. Εκτιμάται δε ότι περίπου 75-87 εντατικολόγοι από αυτούς που ήδη υπηρετούν στις Μονάδες θα αποχωρήσουν το 2015, εάν δεν αντικατασταθούν όσοι συνταξιοδοτηθούν και δεν δοθεί λύση στο θέμα της μονιμοποίησης των αναπληρωτών Β΄.
3.Το νοσηλευτικό προσωπικό στις 60 δημόσιες ΜΕΘ που καταγράφηκαν ανέρχεται στα 900-1.000 άτομα. Με δεδομένο ότι ο πλέον συντηρητικός στόχος για τη στελέχωση των ΜΕΘ είναι τρεις νοσηλευτές ανά κλίνη, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των νοσηλευτών για τις εν λειτουργία κλίνες θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 1.500. Επιπλέον 630 νοσηλευτές χρειάζονται για να λειτουργήσουν οι κλειστές κλίνες Εντατικής.
4. Οι εν λειτουργία κλίνες Εντατικής του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα «παρέχουν» σε ετήσια βάση νοσηλεία σε 14.000 βαριά πάσχοντες, οι οποίοι σε «καταστάσεις» και υπηρεσίες κλασικής ιατρικής δεν θα είχαν κανένα μέλλον. Από αυτούς ποσοστό που υπερβαίνει το 80% επιβιώνει. Το ποσοστό αυτό χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα υψηλό με δεδομένο ότι τα περιστατικά που νοσηλεύονται στις δημόσιες ΜΕΘ είναι βαρύτατα. Με δεδομένες τις ελλείψεις κλινικών, τα λιγότερο βαριά περιστατικά ως λύση ανάγκης νοσηλεύονται αρκετές φορές στους θαλάμους.
«Με λίγα λόγια, περίπου 11.000-11.500 άνθρωποι αποδίδονται υγιείς», επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Μαυρομμάτης, χαρακτηρίζοντας τις ΜΕΘ θυλάκους αριστείας στο ΕΣΥ που δεν τους βλέπει κανείς. «Εχει παραχθεί στις Εντατικές ένα πολύτιμο “καταπίστευμα” με το οποίο πραγματικά θα έπρεπε ως κράτος και δημόσιος τομέας να ασχοληθούμε», σημειώνει.
Αρκεί να «αντέξουν» οι Εντατικές και οι εξαντλημένοι εντατικολόγοι με μέσο όρο ηλικίας άνω των 50 ετών και δύσκολες εφημερίες σε υποστελεχωμένες Μονάδες. Η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας έχει αποστείλει από το καλοκαίρι τις προτάσεις της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Η Εταιρεία μεταξύ άλλων ζητεί «λόγω του ορατού κινδύνου collapse (κατάρρευσης) των Εντατικών της χώρας», να λειτουργήσουν οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ με άμεση και κατ’ εξαίρεση προκήρυξη των θέσεων που «χηρεύουν» –και μάλιστα τέσσερις μήνες πριν, ώστε να γίνει εγκαίρως ο διορισμός του νέου γιατρού– ή αδρανούν και τριετείς συμβάσεις για τους επικουρικούς γιατρούς που προσλαμβάνονται στις ΜΕΘ της χώρας. Τέλος, προτείνει τη θέσπιση κινήτρων για τη συγκράτηση του προσωπικού, όπως ένταξη του προσωπικού των ΜΕΘ στα βαρέα και ανθυγιεινά, θέσπιση ειδικής άδειας για τους εντατικολόγους κ.ά.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος