Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
22 Ιανουαρίου 2025, 17:57:44

Αποστολέας Θέμα: ΕΟΠΥΥ: Μελέτη αναγκών σ Ιατρικές Επισκέψεις στην ΠΦΥ κ κατανομής Ιατρ Προσωπικού  (Αναγνώστηκε 8065 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

11 Δεκεμβρίου 2014, 22:27:55
Αναγνώστηκε 8065 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Νοέμβριος 2014.

ΕΟΠΥΥ: Μελέτη αναγκών σε Ιατρικές Επισκέψεις στην ΠΦΥ και κατανομής Ιατρικού Προσωπικού.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Δεκεμβρίου 2014, 22:34:26
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν ξέρω πόσο πρέπει να εμπιστευτεί κανείς τους αριθμούς που έβγαλε η μελέτη αυτή.

Π.χ. υπολογίζουν ότι ο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτης βγάζει 150 - 300 επισκέψεις τον μήνα. Όντως, ως ιδιώτης Γενικός Ιατρός συμβεβλημένoς με τον ΕΟΠΥΥ βλέπω, από κοντά, δωρεάν 200 ασθενείς τον μήνα αλλά στην πραγματικότητα εξυπηρετώ τον ίδιο μήνα συνταγογραφικά γύρω στους 600 ασθενείς γιατί γράφω σχεδόν πάντα τρίμηνες και άρα τρέχουν τον κάθε μήνα και τρίμηνες από τους δύο προηγούμενους μήνες. Χώρια που μετά από αυτούς, εξυπηρετώ κόσμο και ιδιωτικά.

Αντίθετα στο ΙΚΑ όπου είχα την τιμή να δουλέψω ως συμβασιούχος πριν λίγα χρόνια, οι Γιατροί ακόμη και για χρόνια νοσήματα γράφανε συνταγή μόνο για ένα μήνα και από ότι ακούω αυτό δεν έχει αλλάξει και τόσο πολύ στην μετεξέλιξή του ΙΚΑ, το ΠΕΔΥ.

Άλλο δηλαδή πόσους ασθενείς δέχεσαι κάθε μήνα και άλλο πόσους καλύπτεις συνταγογραφικά κάθε μήνα.

Επίσης το γεγονός ότι πολλοί πηγαίναν το έτος 2009 π.χ. στον ΩΡΛ του ΙΚΑ γιατί τους πονούσε το αυτί, δεν σημαίνει και ότι πρέπει να αποτελέσουν υπόβαθρο για να υπολογίσουμε πόσους ΩΡΛ χρειαζόμαστε. Τέτοιες περιπτώσεις στην Βόρεια Ευρώπη τις αναλαμβάνουν οι Γενικοί Ιατροί και 9 στις 10 φορές τις θεραπεύει κιόλας ο Γενικός Ιατρός, και μόνο αν δεν τα καταφέρει τον παραπέμπει παραπέρα.

Αν θέλουν να υπολογίσουν χοντρικά τις ανάγκες στην ΠΦΥ στην Ελλάδα δεν έχουν παρά να πάρουν τον πληθυσμό την Ελλάδας και να τον διαιρέσουν δια 1500. Είναι διεθνώς αποδεκτό ότι ένας Γενικός Ιατρός (ή έστω Παθολόγος, για όσο καιρό δεν έχουμε αρκετούς Γενικούς Ιατρούς) μπορεί να αναλάβει ένα πληθυσμό ευθύνης 1500 ατόμων χωρίς να κουράζεται πολύ αλλά και χωρίς και να βαριέται.
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Δεκεμβρίου 2014, 12:33:00 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Δεκεμβρίου 2014, 22:44:59
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Σωστές παρατηρήσεις.
Να προσθέσω πως δεν έχουν λάβει υπόψη τους ούτε την πληθυσμιακή μεταβολή λόγω θερους όπως επίσης δεν εχουν καταγραφεί οι επισκέψεις που εχουν γίνει σε πιστοποιημένους μη συμβεβλημένους .
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

11 Δεκεμβρίου 2014, 22:46:00
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Τι δουλειά έχει ο ΕΟΠΥΥ με την παροχή και ανάπτυξη υπηρεσιών υγείας?
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

11 Δεκεμβρίου 2014, 22:48:31
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τι δουλειά έχει ο ΕΟΠΥΥ με την παροχή και ανάπτυξη υπηρεσιών υγείας?

;
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Δεκεμβρίου 2014, 22:48:38
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Γιατι ο ΕΟΠΥΥ θέλει συμβεβλημένους να τους τρομοκρατεί ... Και όχι μόνο ;)
Δεν θέλει ανοικτο σύστημα με συμβάσεις ( έστω με πλαφόν ) για όλους .
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

11 Δεκεμβρίου 2014, 22:50:22
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Εχει δίκιο ο ΑΡΗΣ.
Δουλεια του ΕΟΠΥΥ ειναι η αγορά υπηρεσιών και όχι η ανάπτυξης τους !!
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

11 Δεκεμβρίου 2014, 22:54:13
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


ΕΟΠΥΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Ακόμα να καταργηθεί?
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

12 Δεκεμβρίου 2014, 11:08:24
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Και αυτό σημαίνει ότι είναι δουλειά του ΕΟΠΥΥ ο υπολογισμός των αναγκών ανά ειδικοτητα? Αυτό είναι δουλειά της επιστημονικής κοινότητας και του υπουργείου. Και δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Η επιστημονική κοινοτητα έχει σταθμίσει τις ανάγκες και έχει δομημένες προτάσεις. Θα αρκούσε να θέλαμε να τις ακούσουμε και να τις προσαρμόσουμε στις δικές μας ανάγκες.

Σχεδιασμού και ανάπτυξης θα πει "Υπάρχουν οι τάδε ανάγκες. ΟΚ. Για να δω τώρα, πώς μπορώ να τις καλύψω" και σχεδιάζει επ' αυτού. Επι τέλους ας κατανοήσουμε την Ελληνική Γλώσσα.

Το ποιές είναι οι ανάγκες (πόσοι ανά ειδικότητα π.χ.) είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Απλά τον ΕΟΠΥΥ δεν τον βολέβει να το δεί και μεις προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα ανερμήνευτα
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Δεκεμβρίου 2014, 19:20:59 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

12 Δεκεμβρίου 2014, 22:01:36
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν έχω δει πιο μπούρδα μελέτη, κυριολεκτικά φτιαγμένη στο πόδι με απίθανα στοιχεία και συμπεράσματα! Όποιος έχει υπομονή διαβάζει παρακάτω, ξεκινάω με σχολιασμό της εισαγωγής, σχολιάζω τα δεδομένα της Χίου όπως τα αναφέρει η μελέτη και παραθέτω τα δεδομένα της Χίου όπως είναι περίπου:

Όμως, στην παρούσα χρονική στιγμή με την αποχώρηση σημαντικού αριθμού γιατρών ειδικοτήτων από τις πρώην υγειονομικές μονάδες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., σε συνδυασμό με την ελλιπή στελέχωση των Κέντρων Υγείας σε γιατρούς ειδικοτήτων (ο κύριος Άδωνις δεν διατυμπάνιζε ότι οι ειδικότητες αυτές είναι άχρηστες στην πρωτοβάθμια; ), πέραν των γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων, αποτελούν τα σοβαρά προβλήματα, τα οποία το Σύστημα Υγείας θα πρέπει να επιλύσει, με στενή συνεργασία του Υ.Υ.Κ.Α. και της Διοίκησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Στο πλαίσιο αυτό, στην παρούσα μελέτη καταγράψαμε την δύναμη του ιατρικού προσωπικού ανά ειδικότητα σε όλες τις υγειονομικές μονάδες του Π.Ε.Δ.Υ που έκανε αίτηση αποδοχής για συνέχιση στο ΕΣΥ και των Κ.Υ. (δε μέτρησαν τους γενικούς γιατρούς που είναι σε ΠΙ, θα το αναφέρω στο παράδειγμα της Χίου στη συνέχεια), καθώς και την χωροταξική κατανομή των σε όλη την χώρα σε επίπεδο Υ.ΠΕ., περιφερειακής ενότητας (πρώην νομοί) και Καλλικρατικούς δήμους. Συνυπολογίστηκαν επίσης οι 900 περίπου επικουρικοί γιατροί που πρόκειται να προσληφθούν στο Π.Ε.Δ.Υ. και στα Κ.Υ. σύμφωνα με την τελευταία προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας. (αυτό πάλι πώς να το χαρακτηρίσω; Τέτοια αισιοδοξία ότι θα καλυφθούν όλες οι θέσεις; Η έκθεση περιγράφεται ως επικαιροποιημένη τον Νοέμβριο 2014. Τα αποτελέσματα της προκήρυξης βγήκαν 2 Δεκεμβρίου 2014. Αν περίμεναν λίγες μέρες θα έβλεπαν τα ποσοστά κάλυψης!)
Στην συνέχεια υπολογίστηκαν οι ανάγκες σε κάθε περιοχή για γιατρούς ειδικοτήτων έτσι ώστε να σχεδιαστεί η τοποθέτηση νέων γιατρών, είτε εργαζόμενοι στις δομές του Π.Ε.Δ.Υ., είτε συμβεβλημένοι στα ιατρεία τους, με σκοπό την όσο τον δυνατό πιο αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών όλων των ασφαλισμένων.
Για τον υπολογισμό των αναγκών αυτών λάβαμε υπόψη:
1. Την μελέτη της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Αλουμανής Π., 2012) για την επισκεψιμότητα και την ζήτηση των ιατρικών ειδικοτήτων σε όλες τις μονάδες Υγείας του ΙΚΑ τα έτη 2009-2011, διότι στις υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υπήρχε καταχώρηση σε ημερήσια βάση των πραγματοποιηθέντων επισκέψεων στους γιατρούς.
Για τον υπολογισμό των αναγκών σε ιατρικές ειδικότητες λάβαμε υπόψη επίσης, την επιταγή του πρόσφατου νόμου για την επέκταση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και έτσι αυξήθηκε αντίστοιχα η σχεδιαζόμενη ζήτηση σε γιατρούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων (παθολόγοι, γενικοί ιατροί, παιδίατροι), και,
2. Τα στοιχεία από την επισκεψιμότητα τόσο των πρώην Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ, όσο και των συμβεβλημένων γιατρών για όλο το 2013.
Με βάση τα στοιχεία αυτά  υπολογίστηκαν οι ανάγκες σε ιατρικές επισκέψεις για κάθε δήμο και περιφερειακή ενότητα, έτσι ώστε ο προγραμματισμός να μπορεί να γίνει σε τοπικό επίπεδο και να μπορούν όλοι οι ασφαλισμένοι να έχουν άμεση πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. (δηλαδή ΜΟΝΟ με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ και στη συνέχεια Μονάδων ΕΟΠΥΥ –προτού γίνει η αποψίλωση με το ΠΕΔΥ-  υπολογίστηκαν οι ανάγκες για επισκέψεις αφήνοντας έξω επισκέψεις σε ΚΥ, ΠΙ, ιατρεία άλλων ταμείων π.χ. ΟΝ στην περιοχή μου. Τι να σχολιάσει κανείς!)
Ο υπολογισμός αυτός έγινε με βάση την παραδοχή ότι, κάθε γιατρός του ΠΕΔΥ πραγματοποιεί 5.760 επισκέψεις τον χρόνο (28 επισκέψεις την ημέρα συμπεριλαμβανομένων και των έκτακτων περιστατικών, 22 ημέρες / μήνα για 11μήνες και με αφαίρεση ενός 15% για συμμετοχές σε επιτροπές ή άλλες άδειες).
Από την άλλη μεριά δίνεται η δυνατότητα για συνεργασία με συμβεβλημένους γιατρούς με 150 – 300 επισκέψεις τον μήνα δηλ. 1800-3600 επισκέψεις τον χρόνο, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. (το πόσο λήφθηκαν υπόψιν οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες θα το δείτε στο παράδειγμα της Χίου στο τέλος)
Σε περιοχές που η αναμενόμενη ζήτηση για κάποια ιατρική ειδικότητα δεν δικαιολογεί την συνεργασία με την συγκεκριμένη ειδικότητα σε τοπικό επίπεδο, αθροίζεται η ζήτηση των επισκέψεων σε επίπεδο γειτονικών δήμων ή ολόκληρης της περιφερειακής ενότητας ή ακόμη και ολόκληρης της Υ.ΠΕ., και προτείνεται η πρόσκληση ενδιαφέροντος ή η τοποθέτηση γιατρού στο ΠΕ.ΔΥ αν υπάρχει ,για να μπορούν όποιοι ασφαλισμένοι χρειάζονται τις υπηρεσίες της συγκεκριμένης ειδικότητας, να έχουν όσο το δυνατό πιο άμεση πρόσβαση. Αξιολογείται και η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της περιοχής. (το πόσο λήφθηκαν υπόψιν οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες θα το δείτε στο παράδειγμα της Χίου στο τέλος)
Για συγκεκριμένες περιοχές, όπου σήμερα υπάρχει υπερεπάρκεια ιατρικού προσωπικού σε κάποιες ειδικότητες (αυτό χαρακτηριστικά συμβαίνει με γενικούς γιατρούς-παθολόγους σε Κέντρα Υγείας μικρών Δήμων),ελαττώνεται αντίστοιχα η σχεδιαζόμενη ζήτηση αυτών των ειδικοτήτων, αφού οι ανάγκες του πληθυσμού μπορούν να καλυφθούν,
α)είτε με μετακίνηση των ασφαλισμένων μεταξύ γειτονικών δήμων,
β) είτε με μετακίνηση του προσωπικού σε γειτονικούς δήμους που δεν στελεχώνονται επαρκώς από τις συγκεκριμένες ειδικότητες. (με τα πλασματικά στοιχεία που χρησιμοποιούν φαίνεται σχεδόν πάντα ότι υπάρχει πλεόνασμα γενικών γιατρών και παθολόγων. Δείτε το παράδειγμα της Χίου στο τέλος)
Παρουσιάζουμε στους παρακάτω πίνακες, τις ανάγκες σε ιατρικές επισκέψεις σε κάθε ιατρική ειδικότητα σε επίπεδο δήμου, περιφερειακής ενότητας και Υ.ΠΕ., την κάλυψη που υπάρχει από τους γιατρούς του Π.Ε.Δ.Υ και την αντίστοιχη ζήτηση που προκύπτει για ιατρικές επισκέψεις και γιατρούς.
Να σημειωθεί εδώ ότι, η ζήτηση σε γιατρούς έχει υπολογιστεί με κάλυψη των αναγκών από συμβεβλημένους γιατρούς (δηλαδή με 1800-3600 επισκέψεις ανά έτος ανά γιατρό), ενώ αν η κάλυψη γίνει με γιατρούς με σχέση εργασίας με το Π.Ε.Δ.Υ οι ανάγκες σε γιατρούς που προκύπτουν θα είναι μικρότερες, αφού, όπως είπαμε και πιο πάνω, οι γιατροί του Π.Ε.Δ.Υ μπορούν να δεχτούν περίπου 5.760 επισκέψεις σε ετήσια βάση.
Η παρούσα μελέτη έγινε μετά από προφορική εντολή (ο σχεδιασμός γίνεται ύστερα από προφορικές εντολές!) του κου Προέδρου ΕΟΠΥΥ κ. Δ. Κοντού, προκειμένου οι αρμόδιες Υπηρεσίες να αξιολογήσουν τις ανάγκες σε Ιατρικές Επισκέψεις σε κλινικές ειδικότητες για τον σχεδιασμό ολοκληρωμένων Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Στο τέλος της παρούσας μελέτης υπάρχει συγκεντρωτικός πίνακας όλων των Υ.ΠΕ με το προτεινόμενο αριθμό γιατρών (από – έως) πού θα πρέπει να καλύψουν συμπληρωματικά τις προσφερόμενες ιατρικές επισκέψεις από το Π.Ε.Δ.Υ.

Περίπτωση Νομού Χίου (αναφορά σε Γενικούς Γιατρούς και Παθολόγους)

Δήμος Χίου
Ανάγκες Επισκέψεων: 49280 (θυμίζω από τα στοιχεία επισκεψιμότητας ΜΟΝΟ του ΙΚΑ!) Τόσα χρόνια (πριν την φυγή των γιατρών με το ΠΕΔΥ) το ΙΚΑ Χίου λειτουργούσε με 5 ΓΙ ή ΠΘ κι από τα στοιχεία φαίνεται ότι έβγαζαν δουλειά για 8,5! (49280 / 5760 = 8,5). Σχεδόν 10000 επισκέψεις ο καθένας ανά έτος! Επιπλέον αν σκεφτούμε ότι οι γιατροί τότε δούλευαν με ωράριο ΙΚΑ (5,5 ώρες) κάνει το επίτευγμά τους ακόμη πιο μεγαλειώδες!
Κάλυψη από ΠΕΔΥ και ΚΥ 34560 (1 ΠΘ στο ΙΚΑ και 5 ΓΙ στο ΚΥ μας κάνουν 6x5760= 34560)
Κάλυψη από τους 4 επικουρικούς ΓΙ που προσλήφθηκαν σύμφωνα με τη μελέτη (δε ενδιαφέρθηκε κανένας, κουβέντα να γίνεται) 4x5760= 23040
Περισσεύουν (34560+23040) – 49280 = 8320 επισκέψεις

Δήμος Οινουσσών
Ανάγκες επισκέψεων 1065 (πώς προκύπτει αυτό από τα στοιχεία του ΙΚΑ όταν δεν υπάρχει ιατρείο ΙΚΑ στο νησί; ) *
Κάλυψη από ΠΕΔΥ και ΚΥ: 0
Κάλυψη από τον επικουρικό που προσλήφθηκε σύμφωνα με τη μελέτη (σιγά μην ενδιαφέρθηκε κανείς) 5760
Περισσεύουν 5760 – 1065 = 4695

Δήμος Ψαρών
Ανάγκες επισκέψεων: 540 (πώς προκύπτει αυτό από τα στοιχεία του ΙΚΑ όταν δεν υπάρχει ιατρείο ΙΚΑ στο νησί; ) *
Κάλυψη από ΠΕΔΥ και ΚΥ: 0
Κάλυψη από τον επικουρικό που προσλήφθηκε σύμφωνα με τη μελέτη (σιγά μην ενδιαφέρθηκε κανείς) 5760
Περισσεύουν: 5760 – 540 = 5220
Συνολικές επισκέψεις σε ΓΙ ή ΠΘ που «περισσεύουν» στο Νομό Χίου (Χίος, Οινούσσες, Ψαρά) 8320+4695+5220 = 18235
Διαιρούμε με το 5760 και βλέπουμε ότι δεν μας χρειάζονται 3,1 ΓΙ ή ΠΘ αλλά επειδή είμαστε large το 0,1 το στρογγυλοποιούμε στο 4!!! Άρα πλεονάζουν 4 ΓΙ ή ΠΘ (μήπως να απολυθούν; )

Η μελέτη (με τα άλλα αντί άλλων στοιχεία) βγάζει ουσιαστικά ότι από τους 6 επικουρικούς ΓΙ που προσλήφθηκαν (κανείς δεν προσλήφθηκε, μόνο στη μελέτη έγιναν οι προσλήψεις) δεν χρειάζονται οι 4!!
Από τις Οινούσσες (4695) και τα Ψαρά (5220) προκύπτουν οι (4695+5220) 9915 επισκέψεις που «περισσεύουν» σε σύνολο 18235 (54%). Όμως στα συγκεκριμένα νησάκια ή θα έχεις 1 γιατρό που θα βλέπει λίγα περιστατικά ή δεν θα έχεις γιατρό! Οπότε το συγκεκριμένο «περίσσεμα» επισκέψεων δεν το υπολογίζεις! Αντ’ αυτού τις επισκέψεις που «περισσεύουν» από τα συγκεκριμένα μικρά νησάκια οι εμπνευστές της μελέτης τις προσθέτουν μαζί με όσες «περισσεύουν» από το νησί της Χίου και βγάζουν (μετά τη στρογγυλοποίηση του 3,1 στο 4!) ότι τελικά δεν χρειάζονται 4 ΓΙ ή ΠΘ στο νομό Χίου! Είδατε πόσο λήφθηκε υπόψιν η γεωγραφική ιδιαιτερότητα που μνημονεύεται στην εισαγωγή!

Ας δούμε τώρα τα πραγματικά (με την επιφύλαξη των στοιχείων του ΙΚΑ) στοιχεία στο νησί της  Χίου (τα νησιά Ψαρά και Οινούσσες θέλουν από 1 γιατρό έκαστο κι ας βλέπει λίγους ασθενείς αν θέλουμε να μιλάμε με την πραγματικότητα κι όχι με νούμερα)

Στο ΚΥ και στα ΠΙ του νησιού υπολογίζονται περίπου 50 χιλιάδες επισκέψεις το χρόνο.
Το ΙΚΑ σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη (αν την πιστέψουμε) αναφέρει 50 χιλιάδες επισκέψεις το χρόνο.
Στο ΚΥ και τα ΠΙ του νησιού υπηρετούν 9 γενικοί γιατροί και 1 παθολόγος στο ΙΚΑ-ΠΕΔΥ.  Άρα 10x5760= 57600 το χρόνο.
Υπάρχουν 4 συμβεβλημένοι παθολόγοι με 200 επισκέψεις το μήνα (2400 το χρόνο). Άρα 9600 επισκέψεις το χρόνο.
Επομένως απαιτούνται ακόμη (100000 – 57600 – 9600) / 5760 = 5,69 ΓΙ ή ΠΘ στο ΠΕΔΥ! (και 2 γιατροί για τα νησιά Ψαρά και Οινούσσες, μην το ξεχνάμε αυτό)
Η μελέτη (χωρίς στοιχεία επισκέψεων από ΚΥ και ΠΙ και χωρίς να υπολογίζει ΓΙ σε ΠΙ) βγάζει ότι έχει 6 γιατρούς μόνιμους στο ΠΕΔΥ και 6 επικουρικούς (μόνο στα χαρτιά της μελέτης), σύνολο 12 από τους οποίους "περισσεύουν" 4 γιατροί κι εγώ ότι υπάρχουν 10 γιατροί στο ΠΕΔΥ και 4 συμβεβλημένοι και χρειάζονται ακόμη 5! (δεν στρογγυλεύω το 5,69 στο 6). Η μελέτη όμως αναφέρει ότι έχει ως σκοπό την όσο τον δυνατό πιο αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών όλων των ασφαλισμένων.

Ευχαριστώ για την υπομονή όσων διάβασαν ως εδώ!

* Ο γρίφος λύθηκε στην ανάρτηση #12

« Τελευταία τροποποίηση: 13 Δεκεμβρίου 2014, 15:43:25 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

13 Δεκεμβρίου 2014, 13:01:46
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δήμος Οινουσσών
Ανάγκες επισκέψεων 1065 (πώς προκύπτει αυτό από τα στοιχεία του ΙΚΑ όταν δεν υπάρχει ιατρείο ΙΚΑ στο νησί; )
Δήμος Ψαρών
Ανάγκες επισκέψεων: 540 (πώς προκύπτει αυτό από τα στοιχεία του ΙΚΑ όταν δεν υπάρχει ιατρείο ΙΚΑ στο νησί; )

Προφανώς χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία απ΄τα Βιβλία Ασθενών των ΠΙ των εν λόγω νησιών, καθώς στο τέλος κάθε μήνα το ΚΥ Πυργίου τα ζητάει...
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Δεκεμβρίου 2014, 13:23:16 από kopritis »

13 Δεκεμβρίου 2014, 13:45:20
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δήμος Οινουσσών
Ανάγκες επισκέψεων 1065 (πώς προκύπτει αυτό από τα στοιχεία του ΙΚΑ όταν δεν υπάρχει ιατρείο ΙΚΑ στο νησί; )
Δήμος Ψαρών
Ανάγκες επισκέψεων: 540 (πώς προκύπτει αυτό από τα στοιχεία του ΙΚΑ όταν δεν υπάρχει ιατρείο ΙΚΑ στο νησί; )

Προφανώς χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία απ΄τα Βιβλία Ασθενών των ΠΙ των εν λόγω νησιών, καθώς στο τέλος κάθε μήνα το ΚΥ Πυργίου τα ζητάει...

Η μελέτη αναφέρει καθαρά:
Παράθεση
Για τον υπολογισμό των αναγκών αυτών λάβαμε υπόψη:
1. Την μελέτη της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Αλουμανής Π., 2012) για την επισκεψιμότητα και την ζήτηση των ιατρικών ειδικοτήτων σε όλες τις μονάδες Υγείας του ΙΚΑ τα έτη 2009-2011, διότι στις υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υπήρχε καταχώρηση σε ημερήσια βάση των πραγματοποιηθέντων επισκέψεων στους γιατρούς.
2. Τα στοιχεία από την επισκεψιμότητα τόσο των πρώην Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ, όσο και των συμβεβλημένων γιατρών για όλο το 2013.
Οπότε δεν ισχύει αυτό που λες. Υπολόγισαν τις επισκέψεις ΜΟΝΟ στο ΙΚΑ και θεώρησαν ότι αυτές και ΜΟΝΟ αναλογούν σε όλο το νομό λες και δε γίνονται επισκέψεις σε ΚΥ, ΠΙ και ιατρεία άλλων ταμείων όπως στην περιοχή μου στα ιατρεία του Οίκου Ναύτη! Για τέτοια επιστημονικά στοιχεία μιλάμε!

Επίσης, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι στα Ψαρά δεν αντιστοιχούν 540 επισκέψεις σε γενικό γιατρό το χρόνο (δηλαδή 45 το μήνα δηλαδή 1,5 άτομο τη μέρα!) αλλά τουλάχιστον 3000 επισκέψεις το χρόνο! Με στοιχεία από το βιβλίο ασθενών. Άρα όσα γράφουν είναι βλακείες.
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Δεκεμβρίου 2014, 13:52:03 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

13 Δεκεμβρίου 2014, 15:00:52
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Δήμος Οινουσσών
Ανάγκες επισκέψεων 1065 (πώς προκύπτει αυτό από τα στοιχεία του ΙΚΑ όταν δεν υπάρχει ιατρείο ΙΚΑ στο νησί; )

Δήμος Ψαρών
Ανάγκες επισκέψεων: 540 (πώς προκύπτει αυτό από τα στοιχεία του ΙΚΑ όταν δεν υπάρχει ιατρείο ΙΚΑ στο νησί; )

Βρήκα τον φοβερό επιστημονικό τρόπο που υπολόγισαν οι συντάκτες της μελέτης τις επισκέψεις που απαιτούνται (σύμφωνα με τους ίδιους) σε Ψαρά και Οινούσσες!
Λέγεται: "Η απλή μέθοδος των τριών!"
Ιδού λοιπόν:
Νόμιμος (sic) πληθυσμός Δήμου Χίου (όπου δήμος Χίου όλο το νησί): 51333 (η μελέτη αναγράφει το χαρακτηρισμό "νόμιμος")
Ανάγκες επισκέψεων στο δήμο Χίου (όπου δήμος Χίου για τους συντάκτες της μελέτης ΜΟΝΟ οι επισκέψεις στο ΙΚΑ στην πόλη της Χίου!) σε ΓΙ ή ΠΘ : 49280

Νόμιμος πληθυσμός δήμου Οινουσσών: 1109
Ανάγκες επισκέψεων στο δήμο Οινουσσών (αν κάνουμε την μέθοδο των τριών με τις επισκέψεις και τον πληθυσμό της Χίου) : 1065!

Νόμιμος πληθυσμός δήμου Ψαρών: 562
Ανάγκες επισκέψεων στο δήμο Ψαρών (αν κάνουμε τη μέθοδο των τριών με τις επισκέψεις και τον πληθυσμό της Χίου) : 540!

Επιστημονικές μέθοδοι και προηγμένα στατιστικά μοντέλα! Όχι αστεία!

« Τελευταία τροποποίηση: 13 Δεκεμβρίου 2014, 15:03:47 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

13 Δεκεμβρίου 2014, 23:11:25
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Επίσης, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι στα Ψαρά δεν αντιστοιχούν 540 επισκέψεις σε γενικό γιατρό το χρόνο (δηλαδή 45 το μήνα δηλαδή 1,5 άτομο τη μέρα!) αλλά τουλάχιστον 3000 επισκέψεις το χρόνο! Με στοιχεία από το βιβλίο ασθενών. Άρα όσα γράφουν είναι βλακείες.
Στο νησάκι που ήμουν (300 μόνιμοι κάτοικοι-1000 εγγεγραμένοι), ακόμα και τον χειμώνα της απόλυτης νέκρας, έβλεπα κατά μέσο όρο 10 τακτικά περιστατικά (συνταγογράφηση), οπότε 1,5 άτομο την ημέρα δεν παίζει με την καμμία !
Το δε καλοκαίρι, και ειδικά Ιούλιο-Αύγουστο, με 1,500 κατοίκους πάνω στο νησί, είχα δεκάδες περιστατικά κάθε ημέρα, τακτικά κι έκτακτα.

Ένα δε λάθος που προσωπικά έκανα (υποθέτω αρκετοί αγροτικοί κάνουν) είναι να μην περνάω όλα τα περιστατικά στο Βιβλίο Ασθενών, παρά μόνο τα σοβαρότερα.

Βλέποντας ότι με βάση αυτά τα στατιστικά παίρνονται απόφασεις για Δομές Υγείας, διαπιστώνω ότι έκανα λάθος που δεν έγραφα όλα τα περιστατικά στο βιβλίο.

16 Δεκεμβρίου 2014, 19:51:04
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Να και το δημοσίευμα για την ανακοίνωση των συμπερασμάτων της επικαιροποιημένης (με τον υπολογισμό της πρόσληψης του συνόλου των 900 επικουρικών θυμίζω) μελέτης!
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2743 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Φεβρουαρίου 2013, 19:08:48
από anastasios theodoridis
65 Απαντήσεις
52049 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Οκτωβρίου 2017, 23:24:45
από Denominator
6 Απαντήσεις
13233 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Οκτωβρίου 2017, 12:36:41
από GirousisN
0 Απαντήσεις
32221 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Ιανουαρίου 2019, 20:39:04
από Ορθοπαιδικός
0 Απαντήσεις
11231 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Μαρτίου 2019, 09:33:43
από Argirios Argiriou