Έπεσε στην αντίληψη μου μια ανακοίνωση της ΕΙΘΕΛ για το ΠΠΙ Λειψών:
Ανακοίνωση του Δ.Σ της ΕΙΘΕΛ για την υγεία στο νησί των Λειψών
Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 17:36 | Γράφτηκε από τον/την Patmostimes
Ανακοίνωση του Δ.Σ της Ε.Ι.ΘΕ.Λ με αφορμή την αναφορά μέλους της για δυο πολύ σοβαρά περιστατικά που αφορούσαν την υγεία συνανθρώπων μας στο νησί των Λειψών και συνέβησαν σε διάστημα λίγων ημερών, την επιστολή του Δημάρχου Λειψών (Αρ.Πρωτ.735/13-03-2019 ) με παραλήπτες το Ε.Κ.Α.Β, Υπουργό Υγείας, Αναπλ. Υπουργό Υγείας και την Διοικήτρια 2ης Υ.ΠΕ. Πειραιώς & Αιγαίου ,για το ίδιο θέμα .
Την 7/03/2019 κατά της επτά το πρωί έγινε έκρηξη από διαρροή φιάλης υγραερίου που τράνταξε σχεδόν όλα τα σπίτια του νησιού . Η φιάλη βρισκόταν σε σπίτι που διέμεναν δυο άτομα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά (πολλαπλά θλαστικά τραύματα, κατάγματα οστών προσωπικού κρανίου, απώλεια οφθαλμού ο ένας και κατάγματα σπονδυλικής στήλης και οστών δεξιού ποδός ο άλλος, το δωμάτιο στο οποίο έγινε η έκρηξη είχε κατεδαφιστεί. Το δεύτερο περιστατικό συμβαίνει στις 11/3/2019 με ασθενή 70 ετών με πλήρη κολποκοιλιακό αποκλεισμό και πιθανό οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου ο οποίος κατέληξε την επομένη στο Νοσοκομείο Σάμου. Η περιγραφή των περιστατικών γίνεται για την αντίληψη της σοβαρότητας .
Εδώ αρχίζει να ξετυλίγεται όλη η ανεπάρκεια της πρωτοβάθμιας ,αλλά και των υπολοίπων βαθμίδων περίθαλψης, καθώς και του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας τον 21ο αιώνα !!!! Αρχίζει να ξετυλίγεται από την περιγραφή των γεγονότων, η υποκρισία, οι διαχρονικές ευθύνες κεντρικής και τοπικής Διοίκησης , οι εγκληματικές ελλείψεις απόρροια των αντιλαϊκών πολιτικών περικοπής των δαπανών για την υγεία, με τις οδηγίες της Ε.Ε.
Συνεχίζοντας την στο "Πολυδύναμο" Ιατρείο Λειψών ο συνάδελφος γιατρός αγροτικός (δεν υπάρχει ειδικός γιατρός π.χ γενικός ) αφού εκτίμησε την κατάσταση των ασθενών (που μεταφέρθηκαν με οδηγό ασθενοφόρου τον Δήμαρχο (δεν υπάρχει οδηγός ασθενοφόρου , πόσο μάλλον πλήρωμα ασθενοφόρου ), ζήτησε την διακομιδή ασθενών από το Ε.Κ.Α.Β . Δυνατότητα απεικονιστικού έλεγχου και βιοχημικών εξετάσεων δεν υπάρχει στο Ιατρείο Λειψών (υπάρχουν μηχανήματα , δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για την λειτουργία τους , με αποτέλεσμα να σκουριάζουν ). Το Ε.Κ.Α.Β. προτείνει στον συνάδελφο την διακομιδή των ασθενών στο Νοσοκομείο Λέρου, Νοσοκομείο περιορισμένων δυνατοτήτων από υλικοτεχνικό εξοπλισμό και με ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων (Οφθαλμιάτρου, ΩΡΛ, Νευροχειρουργού Μονάδας αυξημένης φροντίδας κ
.λ.π ), για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων περιστατικών.
Το Ε.Κ.Α.Β εν τω μεταξύ, πληροφορεί τον γιατρό για την αδυναμία αεροδιακομιδής των ασθενών, προτείνοντας του να έρθει σε επαφή με το Νοσοκομείο Σάμου για την μεταφορά τους με πλωτό μέσο (ταξίδι 2 ωρών περίπου με μη ειδικά για μεταφορά ασθενών σκάφη ) . Η Δικαιολογία ότι το μόνο διαθέσιμο ελικόπτερο τύπου "Chinook" δεν θα μπορούσε να προσγειωθεί στο νησί!!! (με τέτοιου τύπου ελικόπτερο είχε πριν λίγους μήνες επισκεφτεί το νησί πρώην υπουργός !! )
Συνεχίζοντας ο γιατρός (που είναι ο μόνος στο νησί ) πρέπει με δική του ευθύνη (και στις δυο περιπτώσεις) η να συνοδεύσει τους τραυματίες-ασθενείς, αφήνοντας χωρίς γιατρό το νησί για αρκετές ώρες, η να υπογράψει βεβαίωση ότι οι ασθενείς μπορούν να διακομιστούν χωρίς συνοδεία γιατρού !!! Δεν τελειώνει εδώ από την αρχή είχε ενημερωθεί το Ε.Κ.Α.Β (για την ασθενή που είχε τραυματιστεί από την έκρηξη) , ότι δεν υπάρχει δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης οφθαλμού στο Νοσοκομείο Σάμου, νησί με πληθυσμό 33.000 (απογραφή 2011) που πολλαπλασιάζεται το καλοκαίρι και με επιπλέον χιλιάδες μετανάστες ( ο σύλλογος εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σάμου προχθές είχε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας για τα σοβαρά προβλήματα του Νοσοκομείου, ενώ έχουν γίνει δεκάδες κινητοποιήσεις στο νησί για τα προβλήματα στον τομέα υγείας .)
Η ασθενής τελικά διακομίστηκε σε Νοσοκομείο των Αθηνών χειρουργήθηκε με όχι ευοίωνη έκβαση , όσο αφορά την όραση του (αρ) οφθαλμού . Σαν να μην έφταναν όλα αυτά υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο σε υπηρεσία, τις περισσότερες μέρες του μήνα, στο Ε.Κ.Α.Β. Σάμου (προφανώς από έλλειψη προσωπικού ), με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η μεταφορά ασθενών από το λιμάνι στο Νοσοκομείο. Λίγες ημέρες μετά, την 11/3/2019 γίνεται διακομιδή ασθενή με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα με πανομοιότυπο τρόπο , σε Νοσοκομείο που δεν διαθέτει αιμοδυναμικό εργαστήριο (Γ.Ν.ΣΑΜΟΥ), ο Ασθενής κατέληξε την επομένη ενώ οργανωνόταν η αεροδιακομιδή του στο "Αττικό".
Τα ανωτέρω, δείχνουν ανάγλυφα,την διαφημιζόμενη ''επένδυση στην υγεία των πολιτών '', τον περιορισμό των υπηρεσιών που παρέχονται από το κράτος , εξαιτίας της ραγδαίας μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης στον τομέα της υγείας. Αυτή είναι η αντικειμενική βάση και το αποτέλεσμα για τα λαϊκά στρώματα είναι σίγουρα, η απόλυτη υποχώρηση της δυνατότητας τους να αξιοποιούν τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας , που φτάνει ακόμα και στην απώλεια της ίδιας της ζωής . Η κάθε κυβέρνηση είχε ως ''ένα το κρατούμενο'' τα αντιλαϊκά μέτρα της προηγούμενης και πάνω σ'αυτά πρόσθετε τα δικά της . Όλα αυτά φαίνονται καθαρά μέσα από το χρονικό της αφήγησης. Η Ένωση είχε επισημάνει στο Υπουργείο όλες τις ελλείψεις που περιγράφονται (συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό τον Οκτώβριο 2017 κατάθεση υπομνήματος) , στην επίκληση του Υπουργού να είμαστε ρεαλιστές σε αυτά που ζητάμε , είπαμε πως ο ρεαλισμός που υπηρετούμε ,είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών . Πραγματικά , γιατί να είναι ρεαλισμός η εύκολη λύση και ο συμβιβασμός στις δυσκολίες ;
Γιατί να είναι ρεαλισμός να καταργούνται κατακτήσεις , που κερδήθηκαν με σκληρούς και συχνά αιματηρούς αγώνες ; Γιατί τέλος είναι ρεαλισμός αυτό που θεωρείται δεδομένο , το έτσι τα βρήκαμε ,έτσι θα πορευτούμε; Για εμάς λοιπόν, ρεαλιστικό είναι η κάλυψη όλων των κενών σε επιστημονικό , νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό μόνιμοι όχι μέσω ΕΣΠΑ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου , μέσω ακριβοπληρωμένων Μ.Κ.Ο κ.λ.π .
Η υποστελέχωση, οι τεράστιες ελλείψεις στο Ε.Κ.Α.Β, η μη ύπαρξη κατάλληλων μέσων για διακομιδές , τα κενά σε επιστημονικό προσωπικό , η μη στελέχωση των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων , είναι η καθημερινή πραγματικότητα που ζούμε στα νησιά μας. Συχνά το Ε.Κ.Α.Β δηλώνει αδυναμία διακομιδής ασθενών σε βαριά κατάσταση ,με πτητικό μέσο, σε τριτοβάθμιο Νοσοκομείο με αποτέλεσμα η διακομιδή να γίνει με μέσα ,ακατάλληλα ,από τα Κ.Υ σε Νοσοκομεία που δεν ανταποκρίνονται πλήρως ,στις ανάγκες αντιμετώπισης του αρρώστου .
Στα νησιά μας οι γιατροί των Κ.Υ. διακομίζουν τα περιστατικά εγκαταλείποντας αναγκαστικά την εφημερία τους . Πρέπει να παραδώσουν τον ασθενή , αφού έχουν ταξιδεύσει στο Αιγαίο ,να επιστρέψουν και να συνεχίσουν την εφημερία τους ταλαιπωρημένοι ,με ότι αυτό συνεπάγεται .
Το διάστημα της απουσίας τους πρέπει να το καλύψει, άλλος συνάδελφος (εάν υπάρχει), που έχει βγει ήδη από εφημερία κ.λ.π . Η Ένωση (Ε.Ι.ΘΕ.Λ) διεκδικεί τον κεντρικό σύγχρονο σχεδιασμό με ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό (διασώστες , γιατρούς) που θα υπηρετούν σε αποκεντρωμένες μονάδες, διάσπαρτες στο Αιγαίο, με στρατηγική τοποθέτηση και σύγχρονα μέσα μεταφοράς, στην βάση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διακομιδών των ασθενών ,που θα συνδέει τις μονάδες υγείας .
Ακριβώς αυτές τις διεκδικήσεις, μεταξύ άλλων , είχαμε καταθέσει προ διετίας , αλλά και πριν με υπόμνημα στην συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας .
Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΚάποιες (σκόρπιες) παρατηρήσεις:
- προσπερνώντας το κεντρικό πνεύμα της ανακοίνωσης που είναι "φέρτε μας ελικόπτερο", η σταθεροποίηση των τραυματιών από έναν ανειδίκευετο, κατά πάσα πιθανότητα μη εκπαιδευμένο στο επείγον γιατρό, δεν ενδιαφέρει ;
Και για να μην στεκόμαστε στο "ανειδίκευτος" καθώς αμφιβάλλω αν στην ευρύτερη περιοχή και οι ειδικοί που υπηρετούν στα ΚΥ είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι στο επείγον, έχει γίνει ένα σεμινάριο έστω ή στέλνουμε τον άρτι αποφοιτήσαντα φαντάρο-γιατρό και όποιον πάρει ο Χάρος ; Γιατί πέραν των φωτογραφιών και το "σας βρήκαμε γιατρό", κάποτε πρέπει να μας απασχολήσει και αυτό.
Η ΔΥΠΕ δεν έχει ουδεμμία ευθύνη γι' αυτό ; Δλδ πρέπει ο φαντάρος-γιατρός να διαθέσει απ΄την τσέπη του 300€+500€ (ALS-ATLS ) για να πάρει μια μυρωδιά απ' το τι κάνουμε όταν σκάει πολυτραυματίας και εμφραγματίας ;
Δεν ισχυρίζομαι ότι με αυτά τα δύο διήμερα σεμινάρια γίνεται κανείς... επειγοντολόγος, αλλά δεν πρόκειται κανείς να ζητήσει απ΄τον αγροτικό των Λειψών να... διασωληνώσει, αλλά να σταθεροποιήσει π.χ την ΑΜΣΣ και να εξασφαλίσει αεραγωγό μπορεί να το μάθει.
- στην ανακοίνωση αναφέρεται συνεχώς ότι ο συνάδελφος ήταν μόνος. Το ΠΠΙ Λειψών είναι διθέσιο (1 ειδικός + 2 αγροτικοί), οπότε ακόμα και στην ιδανική περίπτωση που έχεις 2 αγροτικούς, υπάρχει η απαίτηση να ευρίσκονται και οι 2 στην νήσο όλο τον μήνα, stand by για το συμβάν με πολυτραυματίες που θα σκάσει μια φορά στα 10 χρόνια ; Μιλάμε δλδ για συνεχή εφημέρευση, ο ένας εκ των δύο δεν θα δικαιούται να απουσιάζει παίρνοντας τα ΝΟΜΙΜΑ ρεπό του ; Τα οποία είναι 7 εργάσιμες μέρες τον μήνα να θυμίσω.
Και ναι, απ' την στιγμή που είναι νησί και θα έχει φύγει, δεν θα μπορεί να είναι σε ετοιμότητα για να μπορεί να συνδράμει ανά πάσα στιγμή, σε τέτοιο περιστατικό. Που είναι το μεμπτό σε αυτό ; Το συγκεκριμένο Ιατρείο, εξ΄όσων γνωρίζω, ελάχιστα (και μικρά) διαστήματα είχε 2 γιατρούς, και έχει τυχει να μην υπάρχει και κανένας.
Αν υπάρχει η απαίτηση να υπάρχουν ανά πάσα στιγμή 2 γιατροί στο νησί, ας εξασφαλίσουν 3 γιατρούς, αλλά θέλω να δω ποιόν ειδικό θα πάει να δουλεψει εκεί. Ο τελευταίος πάντως παραιτήθηκε όταν έφυγε η αγροτικός που ήταν μαζί και δεν του έδιναν ούτε τις νόμιμες άδειες.
Παρότι σέβομαι τις ανάγκες των κατοίκων για στοιχειώδεις παροχές υγείας σε αυτά τα μέρη, ΔΕΝ μπορούν στο όνομα αυτών να παραβιάζονται τα ανθρώπινα ωράρια των γιατρών που αποφασίζουν να δουλέψουν εκεί, ούτε μπορεί να νομίζει η εκάστοτε ΔΥΠΕ ότι υπάρχει γιατρός που θα αποδεχθεί να δουλεύει σε συνθήκες ΓΑΛΕΡΑΣ, ανεξαρτητα του βαθμίδας που βρίσκεται.
Απλούστατα δεν πρόκειται κανείς να μακροημερεύσει υπό τέτοιες συνθήκες, όπως και συμβαίνει. Μετά τον παθολόγο που έκατσε για χρόνια, ο χειρουργός δεν μακροημέρευσε, και την βγάζουν με φαντάρους, ούτε στην προηγούμενη προκήρυξη ενδιαφέρθηκε να πάει κάποιος.
- το θέμα των δομών υγείας στα πέριξ νησιά που θίγεται, είναι και το σημαντικότερο. Υπάρχει Κέντρο Τραύματος σε κάποιο κοντινό νησί ;
Εξ όσων γνωρίζω ΟΧΙ. Το ΚΘΛ είναι ουσιαστικά Κέντρο Υγείας, ας μην μιλήσουμε για το νοσοκομείο της Καλύμνου που δεν έχει Αιμοδοσία.
Είναι δυνατόν κοτζάμ Σάμος να μην έχει αγγειογράφο ; Αφού δεν έχει, γιατί δεν διεκομίσθη το καρδιολογικό περιστατικό στο ΓΝ Ρόδου ;
Εξ΄όσων γνωρίζω στο Αιγαίο, εκτός Κρήτης, αγγειογράφο έχουν στην Χίο και στην Ρόδο. Στην Ρόδο μάλιστα έχουν και Μονάδα Εμφραγμάτων διαβάζω. Πραγματικά απορώ γιατί όλα τα καρδιολογικά που χρειάζονται σύρμα πάνε Αθήνα και δεν διακομίζονται σε περιφερειακά νοσοκομεία που έχουν κατάλληλες υποδομές.
Έχουμε υπόψιν πόσο κοστίζει μια ώρα πτήσης ενός πτητικού μέσου της ΠΑ για λέμε ελαφρά τη καρδία "φέρτε ελικόπτερο" (που σε κάποιες περιπτώσεις όντως είναι αναντικατάστατο) ;
Εύλογες, νομίζω, οι παραπάνω απορίες.