Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Νοεμβρίου 2024, 10:35:38

Αποστολέας Θέμα: Συναγερμός για κουνούπι - φονιά  (Αναγνώστηκε 11379 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

7 Αυγούστου 2010, 22:09:03
Αναγνώστηκε 11379 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Επικίνδυνοι ιοί που προκαλούν εγκεφαλίτιδα και μηνιγγίτιδα προσέβαλαν από τον περασμένο μήνα 22 ενήλικες από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, θέτοντας σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δυο από τους ασθενείς πέθαναν και ερευνάται το ενδεχόμενο ορισμένοι από τους αρρώστους να έπεσαν «θύματα» κουνουπιών, όπως ο τίγρης της Ασίας, που με το τσίμπημά τους μεταδίδουν ιούς ένοχους για σοβαρές λοιμώξεις.

Τα κρούσματα, για τα οποία ενημερώθηκε και το υπουργείο Υγείας, προβληματίζουν τους επιστήμονες, λόγω του αυξημένου αριθμού αλλά και της σοβαρότητάς τους, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που θα δείξουν την ταυτότητα των απειλητικών ιών. Πάντως, με βάση την κλινική εικόνα των αρρώστων, οι οποίοι προέρχονται από τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς και Πιερίας, οι γιατροί εκτιμούν ότι τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς προσβλήθηκαν από τον ιό του δυτικού Νείλου, ο οποίος εξαπλώθηκε μέσω κουνουπιών από τη Β. Αμερική. Εξάλλου, την ίδια ώρα, επιστήμονες αναφέρουν ότι το ασιατικό κουνούπι-τίγρης φαίνεται να έχει γίνει... μόνιμος κάτοικος της Βόρειας Ελλάδας, αποτελώντας επικίνδυνο εχθρό για τον ανυποψίαστο πληθυσμό.

Ανησυχία για τα κρούσματα


Τα πρώτα κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας και εγκεφαλίτιδας καταγράφηκαν στις αρχές Ιουλίου. Από τότε, ο αριθμός των ασθενών έχει φτάσει τους 22, προξενώντας εντύπωση στους γιατρούς του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων όπου εισήχθησαν οι άρρωστοι για εξετάσεις και νοσηλεία. Οπως λένε, πέρσι το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου, καταγράφηκαν μόλις επτά κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας σε ενήλικες, ενώ φέτος από τις αρχές Ιουλίου αντιμετωπίστηκαν δώδεκα περιστατικά ιογενούς μηνιγγίτιδας και δέκα εγκεφαλίτιδας.

«Βρισκόμαστε σε εγρήγορση και έχουμε ενημερώσει το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Διερευνώνται, με τη συνεργασία της Παθολογικής Κλινικής μας και του Α' Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του ΑΠΘ, όλα τα περιστατικά, ώστε να εξακριβωθεί και το πώς προκλήθηκαν οι θάνατοι δυο ηλικιωμένων γυναικών στις αρχές και στο τέλος Ιουλίου», δήλωσε στον «Α» ο διοικητής του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων, Πέτρος Σερίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «κύριο χαρακτηριστικό των περιστατικών είναι η λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος. Οι ασθενείς είναι κατά 50% ηλικιωμένοι, ωστόσο έχουμε και νεότερους, με το μικρότερο να είναι 20 ετών. Δέκα ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο μας, ενώ οι υπόλοιποι έχουν πάρει εξιτήριο. Είναι εμφανές ότι ο ιός έχει προκαλέσει συμπτώματα πιο βαριάς μορφής στα ηλικιωμένα άτομα, αλλά θεωρούμε ότι η κατάσταση της υγείας των ασθενών είναι ελεγχόμενη».

Ο ιός του Νείλου στην Ελλάδα


Αν και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στα δείγματα αίματος και εγκεφαλονωτιαίου υγρού που λήφθηκαν από τους ασθενείς αναμένονται από τη Δευτέρα, οι γιατροί περιμένουν να επιβεβαιωθούν οι υπόνοιές τους ότι για τις λοιμώξεις ενοχοποιείται κυρίως ο ιός του δυτικού Νείλου, καθώς και ότι η μετάδοση των μολυσματικών ιών έγινε από κουνούπια, πιθανότατα από το είδος του ασιατικού τίγρη που έχει εντοπιστεί και στη Θεσσαλονίκη.

Ο ιός του δυτικού Νείλου ανήκει στην κατηγορία των αρμποϊών και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη το 1999, σάρωσε τη Β. Αμερική πριν από μία δεκαετία και εξαπλώθηκε μέσω κουνουπιών. Πλέον συναντάται και στην Ευρώπη. Στην περίπτωσή του, εννέα στα δέκα άτομα δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Ωστόσο, όπως εξηγούν στον «Α» λοιμωξιολόγοι, ειδικά στους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών -λόγω της καταπόνησης του οργανισμού τους- μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα. Τα συνηθέστερα είναι πυρετός, κεφαλαλγία, εμετός, απώλεια συνείδησης και κώμα.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

7 Αυγούστου 2010, 22:35:25
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

strasnic


χθες που ειχα εφημερια,αφου επαιξε το θεμα στην τηλεοραση,αρχισαν τα τηλεφωνα στο Κ.Υ. .....με τσιμπησε ενα κουνουπι κτλ..θα πεθανω;;;;....και μετα ηρθαν 2 περιστατικα το ενα 01:00 και το αλλο 01:30 τη νυχτα για τον ιδιο λογο.Σημερα ειδα και εγω ενα εκτενες ρεπορταζ στη νετ....κατι μου λεει οτι παμε για πανικο αλα γριπη χοιρων   :'(

8 Αυγούστου 2010, 11:38:10
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 Η ενημέρωση από το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εστω και καθυστερημένα από τη στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο έχει προ πολλού αρχίσει η πληροφόρηση
με στόχο τη προφύλαξη όπως επίσης και ο μετριασμός του πολλαπαλασιασμού του Aedes albopictus σε επίπεδο ΟΤΑ.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Αυγούστου 2010, 15:03:35 από Πατρωνάκης Μάνος »

21 Αυγούστου 2010, 20:20:05
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Ταυτοποίηση είδους κουνουπιού για τη μετάδοση του ιού

Της Ζωγιας Kουταλιανου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ταυτοποιήθηκε το είδος του κουνουπιού που μεταδίδει τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς και το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού που ευθύνεται για τις λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, έπειτα από τη συλλογή δειγμάτων κουνουπιών από τις περιοχές όπου εμφανίστηκαν κρούσματα. Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει πλέον στους εμπλεκόμενους φορείς να επικεντρώσουν τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών -που επεκτάθηκαν σε Κ. Μακεδονία και Λάρισα έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αποδέσμευσε κονδύλια 300.000 ευρώ- σε στοχευμένη κατεύθυνση, ενώ ο γενετικός χαρακτηρισμός του στελέχους του ιού, θα βοηθήσει τους επιστήμονες να λάβουν απαντήσεις για την έκταση του φαινομένου.

Στο μεταξύ, ο ιός στοίχισε τη ζωή σε έναν ακόμη ηλικιωμένο, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα οκτώ, ενώ κατεγράφησαν 15 νέα κρούσματα (92 συνολικά).

Θετικό δείγμα

Από τα εξήντα δείγματα που παραδόθηκαν στο Α΄ Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΑΠΘ από τις 9 Αυγούστου, ένα βγήκε θετικό, καταδεικνύοντας ως «ένοχο» για τη μετάδοση του ιού στους ανθρώπους το κοινό κουνούπι του γένους culex (και συγκεκριμένα το κουνούπι culex pipiens) που ενδημεί σε αστικές περιοχές, σύμφωνα με τον κ. Γ. Ιατρού, δρα βιολόγο, διευθύνοντα σύμβουλο και αντιπρόεδρο της συμβεβλημένης με τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις εταιρείας «Οικοανάπτυξη» που διενεργεί τους ψεκασμούς καταπολέμησης και έχει αναλάβει τη συλλογή των δειγμάτων κουνουπιών. Το γεγονός, κατά τον ίδιον, αποτελεί μεγάλη επιτυχία, καθώς σε αντίστοιχες προσπάθειες στη Γαλλία απαιτήθηκε η ανάλυση 14.000 δειγμάτων προτού εντοπιστούν μολυσμένα κουνούπια.

Προς το παρόν, πάντως, είναι άγνωστο γιατί ένας ιός που πρωοτοεμφανίστηκε στην Ουγκάντα το 1937, προκάλεσε επιδημίες σε Νέα Υόρκη και Ρουμανία τη δεκαετία του ’90 και είναι γνωστό ότι υπάρχει στη χώρα μας εδώ και χρόνια, προκάλεσε συρροή κρουσμάτων φέτος, παρατήρησε ο καθηγητής Εντομολογίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Δ. Κωβαίος. Το φετινό ξέσπασμα, κατά τον ίδιον, ενδέχεται να οφείλεται σε υψηλό αποθεματικό του ιού στα πτηνά, που αποτελούν και τους ξενιστές του.

Δεκαεπτά πτηνά μπορεί να αποτελούν «αποθήκες» του ιού του Δυτικού Νείλου, εξήγησε ο κ. Κωβαίος, με σημαντικότερα εξ αυτών τα σπουργίτια και τις καρακάξες (ή κάργιες) που ενδημούν σε αστικά περιβάλλοντα. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπήσουν ένα πτηνό και εν συνεχεία μεταδίδουν τον ιό στον άνθρωπο και πάλι μέσω του τσιμπήματος. Για τον λόγο αυτό, σημείωσε, σημαντικό μέτρο αποτελούν τα προγράμματα επιστημονικής παρακολούθησης των πτηνών, πρακτική που ακολουθείται και στις ΗΠΑ.

Πάντως, η χρήση των εντομοαπωθητικών πρέπει να γίνεται με προσοχή και σε καμία περίπτωση σε παιδιά μικρότερα των τριών ετών. Οι καταναλωτές, όπως τόνισε ο κ. Κωβαίος, πρέπει να προσέξουν ώστε η περιεκτικότητά τους στη δραστική ουσία που απωθεί τα κουνούπια (DEET - διεθυλομετατολουαμίδη) να μην ξεπερνάει το 30%, οπότε και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια και το στόμα.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

15 Ιουνίου 2011, 11:01:36
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία.
Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011.



 
Οδηγίες προστασίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Συμβουλές για την αποφυγή των τσιμπημάτων των κουνουπιών δόθηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας, με θέμα «Πυρετός από τον ιό του Δυτικού Νείλου», ώστε να προστατευτεί το κοινό από τον ιό που πέρσι κόστισε την ζωή σε 37 άτομα στη χώρα μας.
 Στην ημερίδα με θέμα «Πυρετός από τον ιό του Δυτικού Νείλου», που διοργάνωσε η αντιδημαρχία Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ευόσμου Κορδελιού, δόθηκαν στο κοινό συγκεκριμένες οδηγίες με τις οποίες μπορούμε να αποφεύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών που μεταφέρουν την  συγκεκριμένη ασθένεια, η οποία εμφανίζεται το καλοκαίρι και πέρσι κόστισε την ζωή σε 37 άτομα στη χώρα μας.

Μπορούμε να αποφύγουμε τα τσιμπήματα κουνουπιών:

- Κάνοντας συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.

- Χρησιμοποιώντας κατάλληλα ενδύματα, που καλύπτουν όσο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά, είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.

- Προσοχή, κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών, που μεταφέρουν τον ιό τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

- Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες που εμποδίζουν τη δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.

- Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν ουσίες που προσβάλουν το νευρικό σύστημα των εντόμων και τα αποπροσανατολίζουν. Κυκλοφορούν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ (φιδάκια) κλπ. Πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή και δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.

- Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις, που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών στα βρέφη <2 μηνών).

- Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Σημειώνεται ότι ακόμα και το έδαφος, που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό, μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

- Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει τη προσέγγιση των εντόμων.

- Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημείο που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).

-  Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

- Χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα. Ως εντομοαπωθητικά χρησιμοποιούνται δραστικές ουσίες, μεταξύ των οποίων: DEET, ικαριδίνη ή πικαριδίνη, IR 3535 και φυσικές ουσίες, όπως αιθέρια έλαια ευκαλύπτου (που, όμως, έχουν σχετικά μειωμένη εντομοαπωθητική δράση). Ο χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών ουσιών κυμαίνεται από 1 έως 4-5 ώρες. Για τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET προτιμώνται τα σκευάσματα, με συγκέντρωση 30%-50% για τους ενήλικες και 10%-30% για τα παιδιά. Οι ενήλικες μπορούν να εφαρμόζουν εντομοαπωθητικό επί του δέρματος έως 3 φορές την ημέρα και παιδιά άνω των 30 μηνών 2 φορές την ημέρα. Το DEET συστήνεται σε παιδιά άνω των 2 ετών. Οι έγκυες συστήνεται να χρησιμοποιούν IR3535. Στα βρέφη μέχρι την ηλικία των 3 μηνών δεν επιτρέπεται η επάλειψη με εντομοαπωθητικό. Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντηλιακά και δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το στόμα, τα μάτια, το βλεννογόνο της μύτης, καθώς επίσης και με τραύματα ή αμυχές (κοψίματα). Σε όλες τις περιπτώσεις, θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή.

Όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα  το 80% των ατόμων που μολύνονται από τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, ενώ το 20% εμφανίζουν ήπια μορφή της νόσου. Ωστόσο, η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα ή/και άσηπτη μηνιγγίτιδα, μηνιγγίτιδα χωρίς συνοδό εγκεφαλίτιδα και χαλαρή παράλυση, όπως εκδηλώσεις πολυομυελίτιδας.

Όπως επισημάνθηκε παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα είναι η ηλικία -μέση ηλικία 62 -65 ετών-  και τα ήπιας μορφής συμπτώματα της λοίμωξης είναι ο πυρετός, η κεφαλαλγία, η κακουχία, και λιγότερο συχνά το κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα στον κορμό, η διόγκωση των λεμφαδένων και ο οπισθοβοβλικός πόνος.

Επισημάνθηκε παράλληλα ότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την νόσο, αλλά παρέχεται μόνο υποστηρικτική θεραπεία, με χορήγηση παροχή υγρών, υποστήριξη αναπνευστικού συστήματος, πρόληψη δευτερογενών λοιμώξεων.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου (Διεύθυνση: Περικλέους & Χρ. Τεγόπουλου 2, τηλέφωνα: 2310 387771) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ΚΕΕΛΠΝΟ, (τηλέφωνα: 210 5212000 & 210 5212054).



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Ιουλίου 2011, 23:24:03
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στη Θεσσαλονίκη

Ο ιός του Δυτικού Νείλου εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη καθώς «πρόσβαλε» κοτόπουλο που είχε τοποθετηθεί σε κλωβό παρατηρήσεως. Αμέσως μετά τον εντοπισμό ειδοποιήθηκε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, παρ’ όλα αυτά όμως δεν πήρε κανένα μέτρο.

Αυτά κατήγγειλε ο πρώην δήμαρχος της πόλης και νυν πρόεδρος της ΤΕΔΚ του νομού Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος ζητά την έγκριση του προγράμματος καταπολέμησης και δήλωσε «δυστυχώς επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις μας ότι είναι θέμα χρόνου ο εντοπισμός του θανατηφόρου ιού και στην περιοχή μας.

Ωστόσο, παρά την ενημέρωση που παρείχαμε στους αρμόδιους φορείς, ήδη από την Παρασκευή για τη μετάδοση του «Ιού του Δυτικού Νείλου» σε πτηνό κλωβού παρατηρήσεως, δεν είχαμε καμία αντίδραση από την πλευρά τους.

Με τα δεδομένα αυτά απευθύνω και πάλι έκκληση (την τέταρτη φέτος, πέντε μήνες μετά την πρώτη προειδοποίηση μας) προς τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν έστω και αυτήν την ύστατη ώρα στην έγκριση των προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών, με τα οποία θα κάνουμε ένα σοβαρό βήμα για την προστασία των συμπολιτών μας.

Καλώ όλους τους θεσμικούς φορείς της Πολιτείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

9 Αυγούστου 2011, 09:53:11
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Τα 17 έφτασαν τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου



Δεκαεπτά άτομα, εκ των οποίων τέσσερα από τον Μαραθώνα Αττικής, έχουν διαγνωστεί εργαστηριακά με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου έπειτα από τσίμπημα κουνουπιού. Από αυτά δύο νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το επόμενο διάστημα αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων. Επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2010.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) από τις αρχές Αυγούστου έως τον Νοέμβριο του 2010 είχαν διαγνωστεί συνολικά 262 περιστατικά, από τα οποία 191 ήταν σοβαρά με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση) ενώ τα 71 είχαν ήπια συμπτώματα (κυρίως εμπύρετο νόσημα).

Η νόσος είχε στοιχίσει τη ζωή σε 35 ανθρώπους (όλοι υπερήλικα άτομα με υποκείμενα νοσήματα).

Πάντως, ο επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και λοιμωξιολόγος στο ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στο Βήμα εμφανίζεται καθησυχαστικός. Όπως αναφέρει μόνο το 1% των ανθρώπων που έχει μολυνθεί εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα και απαιτείται νοσηλεία. «Περίπου 19% μπορεί να εμφανίσει πυρετό ενώ το υπόλοιπο 80% δεν θα μάθει ποτέ ότι μολύνθηκε από τη νόσο διότι δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα», εξηγεί ο κ. Τσιόδρας.

Φέτος, τα περισσότερα κρούσματα παρατηρούνται στη Βόρεια Ελλάδα. Γι΄ αυτό το υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης έδωσε προ ημερών το πράσινο φως για τη χρήση, κατ΄ εξαίρεση, κάποιων δραστικών μη εγκεκριμένων φαρμάκων. Οι πρώτοι ψεκασμοί θα γίνουν από αέρος σε ορυζώνες της Θεσσαλονίκης και των Σερρών.

Ψεκασμοί θα γίνουν τη Δευτέρα και στο Μαραθώνα από κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν λάβει οδηγίες για τον ψεκασμό από το δήμο.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους καλεί να κάνουν χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, να τοποθετήσουν σήτες στα παράθυρα των σπιτιών τους και να καθαρίζουν τα λιμνάζοντα ύδατα. Η μετάδοση από μεταγγίσεις ή μεταμοσχεύσεις είναι σπανιότατη ενώ οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

30 Αυγούστου 2011, 22:24:59
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Εντομοκτονίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου διενεργούνται στα προνοιακά ιδρύματα όλης της χώρας κατόπιν επείγουσας εντολής της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Τα προγράμματα εντομοκτονιών άρχισαν να υλοποιούνται σε γηροκομεία, άσυλα ανιάτων, κέντρα αποκατάστασης, ιδρύματα που φιλοξενούν άτομα με ειδικές ανάγκες και άλλες προνοιακές δομές στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική, καθώς σε αυτές τις περιοχές καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα της επιδημίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Σε επόμενη φάση, οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των μολυσμένων κουνουπιών θα επεκταθούν και στα νοσηλευτικά ιδρύματα, τόσο σε δημόσια όσο και ιδιωτικά, με ευθύνη των Περιφερειών και των ΔΥΠΕ. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας ζητεί από τους αρμόδιους φορείς με σχετικό έγγραφο «να μας ενημερώνετε εγγράφως κάθε φορά που πραγματοποιείται πρόγραμμα εντομοκτονίας και μυοκτονίας στα νοσοκομεία και τα προνοιακά ιδρύματα».

Στο μεταξύ, ο αριθμός των κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχει ανέλθει στους 50. Η πλειονότητα των ασθενών εμφάνισε συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) ενώ σε περίπου δέκα περιπτώσεις καταγράφηκαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).

Οι δύο θάνατοι που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα αφορούσαν σε ασθενείς άνω των 65 ετών οι οποίοι έπασχαν από χρόνια σοβαρά νοσήματα.

Πάντως, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ διευκρινίζουν ότι αναμένεται συνέχιση της εμφάνισης κρουσμάτων, έστω και με μειωμένη ένταση, τόσο στις περιοχές της Βορείου Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Αττικής όσο και σε περιοχές που δεν είχαν προσβληθεί κατά την περσινή περίοδο.

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης
Πηγή:grradar


23 Αυγούστου 2018, 23:01:38
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: ιός δυτικού νείλου 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
33257 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Απριλίου 2014, 22:49:54
από ZArk
0 Απαντήσεις
5212 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Ιανουαρίου 2017, 19:12:54
από Clemence
0 Απαντήσεις
5503 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Νοεμβρίου 2019, 16:27:13
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
8612 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιουλίου 2021, 19:21:31
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
23611 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Μαρτίου 2022, 16:28:17
από Argirios Argiriou