Σήμερα έμαθα κάτι που δεν το γνώριζα: Ότι το στίγμα της Μεσογειακής Αναιμίας επηρεάζει την τιμή της Hba1c.
Ξέρει κανείς κάτι περισσότερο (π.χ. για ποιόν λόγο επηρεάζεται, αλλά και κατά πόσο επηρεάζεται η τιμή της HBa1c);
Η πρώτη δημοσίευση (με τη μορφή Letter to the Editor) στο BMJ που έθεσε το θέμα to 1984: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Έκτοτε έχουν γίνει προσπάθειες ελαχιστοποίησης του σφάλματος που προκύπτει από τη διαταραχή του συσχετισμού HbA/HbA2/HbF αλλά και την παρουσία παθολογικών αιμοσφαιρινών.
Σχετικά με την ετεροζυγωτία της β-ΜΑ η προσπάθεια αυτή αποδίδεται καλά στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος.
Ενδιαφέρουσα είναι η μεγάλη επίδραση της HbO-Arab (που απαντάται σε αξιόλογο ποσοστό στους Πομάκους της Θράκης) στην HbA1c (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος). Όταν απαντούμε ασυνήθιστα χαμηλή HbA1c, καλό είναι να ζητούμε και μία ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης.
Θα ψιλό-διαφωνησω: αρκεί να μην χρησιμοποιούμε την HbA1c για την διάγνωση του διαβήτη και να μην αντικαθιστουμε τις τακτικές μετρήσεις του σακχάρου με μετρήσεις HbA1c ανα τρίμηνο. Να είμαστε προβλεπε δηλαδή σύμφωνα με τις οδηγίες.
Καλησπέρα σ' όλους,
Περάσαν 5 χρόνια από το 2013 που γράψατε για αυτό το θέμα και το ανοίγω πάλι ελπίζοντας ότι κάτι καινούργιο πιθανόν να ξέρετε σήμερα. Είμαι 64 χρονών, τύπου 1 διαβητικός τώρα και ένα χρόνια (πριν ήμουν τύπου 2), και έχω το μεσογειακό στίγμα. Παίρνω 24 μονάδες Lantus την ημέρα και την ανάλογη Apidra πριν και μετά από κάθε γεύμα. Η προηγούμενη HbA1c μου (πριν τρεις μήνες) ήταν στο 7.7% και σήμερα που έκανα εξέταση πάλι βγήκε 7.6%. Το τελευταίο όμως τρίμηνο είχα κάνει τεράστιες προσπάθειες να το ρίξω, και περίμενα ότι θα έπεφτε στο 6,7%. Ψάχνοντας διάβασα ότι με το στίγμα υπάρχει απόκλεισει 0,5% και έτσι μπήκα σε σκέψεις να το ελέγξω. Χρησιμοποιώ το Freestyle Precision Neo της Abbott που μπορείς να το συνδέσει στο PC. Όταν το έκανα αυτό μου έβγαλε με τη πρώτη το μέσο όρο των 90 ημερών. Με έκπληξη βλέπω ότι ήταν μόνο 132 η γλυκόζη που αντιστοιχεί με 6,25% HbA1c σε πίνακα που βρήκα με αντιστοιχίες.
Επειδή η διαφορά από 7.6% σε 6.25% δεν είναι διαφορά του 0,5% αλλά πολύ περισσότερο, ψάχνω να μάθω ποιος τρόπος από τους δύο είναι πιο αντικειμενικός και ψάχνοντας βρήκα τη συζήτηση σας. Εάν έχετε την καλοσύνη θα ήθελα να μάθω εάν γνωρίζετε κάτι νεότερο για το θέμα αυτό. Συνημμένα σας βάζω τις σχετικές εικόνες.
Ευχαριστώ θερμά, Ευγένιος