04/01/2015 Καθημερινή.ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ.
Αναζητούν 50 εκατ. για τις εκλογές.Αναζητούνται κονδύλια για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 25 Ιανουαρίου την ίδια στιγμή που οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών επεξεργάζονται λύσεις για νέους εκλογείς ετεροδημότες.
Ακόμα και το κονδύλι των 50 εκατ. ευρώ που προβλέπεται για τη διεξαγωγή των εκλογών (νόμος 4071/2012 κατά απαίτηση της τρόικας) είναι δύσκολο να εξευρεθεί, καθώς δεν έχει προβλεφτεί στον προϋπολογισμό.
Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπ. Οικονομικών έχει διαμηνύσει στο αρμόδιο για τη διεξαγωγή των εκλογών υπ. Εσωτερικών ότι τα έξοδα θα πρέπει να περικοπούν σημαντικά προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα. Από την άλλη, πηγές του υπ. Εσωτερικών εξηγούν ότι
τα έξοδα δεν μπορούν να συμπιεστούν κάτω από κάποιο σημείο καθώς σε ποσοστό περίπου 80% αφορούν εκλογικά επιδόματα των υπαλλήλων που θα λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία. Ηδη έχει προβλεφτεί η μείωση των εκλογικών τμημάτων –που στις προηγούμενες εκλογές έφτασαν τις 23.000– προκειμένου να μην ξεπεράσουν τις 19.000 και άρα να απαιτηθεί λιγότερο προσωπικό.
Η αύξηση των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία αυξάνει αντίστοιχα και το κονδύλι για την προμήθεια χαρτιού για τα ψηφοδέλτια, το οποίο καλύπτεται από το υπ. Εσωτερικών. Επίσης τα κόμματα αναλογικά θα χρηματοδοτηθούν για να αντεπεξέλθουν στα έξοδα των εκλογών (χρηματοδότηση δικαιούνται όσα κόμματα διαθέτουν εκπροσώπους στη Βουλή ή στην Ευρωβουλή). «Τουλάχιστον, δεν θα χρειαστεί να προμηθευτούμε κάλπες, έχουμε μπόλικες από τις πρόσφατες τριπλές εκλογές», ανέφερε χαριτολογώντας στέλεχος του υπ. Εσωτερικών.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Εσωτερικών,
οι βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012 κόστισαν 42,7 εκατ. ευρώ και οι βουλευτικές που διενεργήθηκαν ακριβώς τον επόμενο μήνα έφτασαν τα 30,3 εκατ. ευρώ (χωρίς τις αμοιβές των ενστόλων). Οι ακριβότερες εκλογές ήταν αυτές του 2009, των οποίων το κόστος, όπως προκύπτει από την οικονομική εκκαθάριση, είχε φτάσει τα 195 εκατ. ευρώ.Ο αποκλεισμός περίπου 100.000 νέων ψηφοφόρων από την εκλογική διαδικασία οι οποίοι δεν θα προλάβουν να ενταχθούν στους εκλογικούς καταλόγους εξαιτίας της εσπευσμένης προκήρυξης των εκλογών έχει προβληματίσει την κυβέρνηση. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπ. Εσωτερικών, εξετάστηκε η πιθανότητα να ψηφίσουν οι 18άρηδες ως «παραλειφθέντες», δηλαδή με χαρτί από τον δήμο τους –εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στο δημοτολόγιο– όπως εκείνοι που δεν βρίσκουν το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους την ημέρα των εκλογών.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος