Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
27 Δεκεμβρίου 2024, 10:32:41

Αποστολέας Θέμα: Απάντηση του Ποταμιού (μέσω του κ. Λιαρόπουλου) σε ερωτήματα γ τ Υγεία.  (Αναγνώστηκε 7397 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

8 Ιανουαρίου 2015, 17:30:28
Αναγνώστηκε 7397 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
07/01/2015.
Λ. Λιαρόπουλος. Απάντηση στην ανακοίνωση της παράταξης “Θα πούμε την αλήθεια”.

Ko Ευριπίδη Μπιλιράκη
Πρόεδρο Συντονιστικής Επιτροπής παράταξης “Θα πούμε την αλήθεια”, Αντιπρόεδρο ΙΣΑ

Ενημερώθηκα ότι η Συντονιστική Επιτροπή της παράταξης “Θα πούμε την αλήθεια”, ανέλαβε πολιτική πρωτοβουλία να καλέσει τα κόμματα να διευκρινίσουν τις θέσεις τους σε ορισμένα σοβαρά ζητήματα του χώρου της Υγείας. Παρακάτω θα βρείτε τις θέσεις του ΠΟΤΑΜΙΟΥ στα επτά ερωτήματα που θέσατε (αναφέρονται ακριβώς όπως τέθηκαν). Οι απαντήσεις μας βασίζονται στα τελευταία (2014) στοιχεία του ΟΟΣΑ όπου χρειάζεται.

1. Ποιός είναι ο αριθμός των Ελλήνων ιατρών και πόσους μπορεί να απορροφήσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ως ΠΕΔΥ ή ΕΣΥ, πόσους θα διορίσετε (αξιοκρατικά), και αν θα απασχολούνται με σύμβαση αποκλειστικής απασχόλησης ή όχι.

Η Ελλάδα και το 2014 έχει με πολύ μεγάλη διαφορά περισσότερους γιατρούς από ΟΛΕΣ τις Ευρωπαϊκές Χώρες. 6,2/1000 κατοίκους, με Ευρωπαϊκό μέσο όρο 3,4. Οι περίπου 70.000 γιατροί αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα, κυρίως για το ίδιο το ιατρικό επάγγελμα.
• Αν δεχθούμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο σύστημα Υγείας πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση του Βρετανικού, η εκεί αναλογία των 2,8/1000 παραπέμπει σε συνεργαζόμενους (μερικώς ή όχι) με το δημόσιο σύστημα της τάξης των 31.000 γιατρών.
• Ως προς την επιλογή, παραπέμπω στο Πρόγραμμα του Ποταμιού που προβλέπει αξιοκρατική επιλογή για ΟΛΕΣ τις δημόσιες θέσεις. Τα κριτήρια θα αποφασισθούν σε συνεργασία με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και τον ΠΙΣ.
• Καταργείται η αποκλειστική απασχόληση. Η πλήρης ή όχι απασχόληση θα εξαρτάται από τη φύση των θέσεων που θα προκηρύσσονται ανάλογα.

2. Τι πρόκειται να γίνει με τις χιλιάδες ιατρούς με νόμιμα ιδιωτικά ιατρεία, αν θα συνεχισθεί να υπάρχει το δικαίωμα πιστοποίησης και αναγραφής εξετάσεων και φαρμάκων και εάν θα υπάρχει ή όχι δικαίωμα σύμβασης όλων με τον ΕΟΠΥΥ.


Οι ιδιώτες γιατροί θα έχουν τα ίδια δικαιώματα (και υποχρεώσεις ελέγχου) ως προς τη συνταγογράφηση. Οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ θα είναι ελεύθερες για τους γιατρούς που πληρούν τα επιστημονικά και επαγγελματικά κριτήρια που θα καθορισθούν κατά Περιφέρεια για όλους τους γιατρούς της ΠΦΥ και του ΕΣΥ.

3. Τι θα γίνει με τους 3.500 ιατρούς που απολύθηκαν ή αναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν από τα πολυϊατρεία η τα Νοσοκομεία ΙΚΑ μετά από 20-25 χρόνια υπηρεσίας, (με το επιχείρημα ότι είχαν ιδιωτικό ιατρείο).

Η ένταξη των γιατρών στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ θα γίνει μετά από αξιολόγηση των επιστημονικών τους προσόντων με βάση τα κριτήρια του ΕΣΥ. Για τους γιατρούς στην ΠΦΥ θα ισχύσει ότι και παραπάνω. Η ένταξη των πρώην γιατρών του ΙΚΑ συνεπάγεται και υιοθέτηση του νέου εργασιακού καθεστώτος, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

4. Τι θα γίνει με την διαφορετική αντιμετώπιση ιατρών στο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με την ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής και να διευκρινισθεί ποιοί είναι οι έμποροι της Υγείας. Μήπως αυτοί που τους κουρεύουν τα νόμιμα έσοδα τους με claw back- rebate και αθέμιτο ανταγωνισμό;

Η «Ιατρική υπογραφή» όταν αφορά σε άσκηση «δημόσιας εξουσίας» με την έννοια της ανάληψης οικονομικής υποχρέωσης εκ μέρους του δημοσίου, θα πρέπει να γίνεται από πιστοποιημένους προς τούτο γιατρούς από την οικεία ΔΥΠΕ στην περίπτωση των ιδιωτών. Για τα άλλα δεν νομίζω ότι το ΠΟΤΑΜΙ χρειάζεται να υιοθετήσει χαρακτηρισμούς που δεν το εκφράζουν.

5. Γιατί υπάρχουν τεράστιες διαφορές στις συντάξεις των ιατρών, γιατί άλλοι παίρνουν 2 συντάξεις και εφάπαξ και άλλοι όχι, τι θα γίνει με τους μονοσυνταξιούχους του ΤΣΑΥ που χάνουν τόσα λεφτά;


Οι συνταξιούχοι είχαν επιλογές που άσκησαν στο παρελθόν και καθόρισαν μόνοι τους το σημερινό συνταξιοδοτικό τους καθεστώς. Δυστυχώς γι’ αυτούς, άλλοι συνταξιούχοι δεν είχαν τέτοιες επιλογές.

6. Τι θα γίνει με τους άνεργους νέους και όσους τελειώνουν ειδικότητα, τι θα κάνετε με τον εκσυγχρονισμό της ειδίκευσης, τι θα κάνετε με το γερασμένο ΕΣΥ (που παραγέρασε με αύξηση της ηλικίας των υπηρετούντων στα 67)


Το ΠΟΤΑΜΙ θα θέσει το ζήτημα της «παραγωγής» νέων γιατρών σε υγιή βάση με τον περιορισμό των εισερχομένων. Επίσης, είναι υπέρ των εξετάσεων πριν και μετά την Ειδικότητα και θα υιοθετήσει πρόσφατα σχέδια του ΚΕΣΥ. Το «γερασμένο» ΕΣΥ είναι ένα πρόβλημα που οξύνεται και με τη διατήρηση πολύ περισσότερων νοσοκομείων και Τμημάτων από όσα είναι απαραίτητα. Το ΠΟΤΑΜΙ θα κάνει πράξη την αναδιοργάνωση της Νοσοκομειακής Φροντίδας με την εισαγωγή και του θεσμού των Τμημάτων Επείγουσας Φροντίδας 24ωρης διαρκούς λειτουργίας στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η καθιέρωση και της Ειδικότητας και Εξειδίκευσης της Επείγουσας Ιατρικής, και της αντίστοιχης Νοσηλευτικής Ειδικότητας θα δώσουν και μία μερική διέξοδο στο πρόβλημα της ειδικότητας που προαναφέρθηκε.

7. Τι θα κάνετε για τη σύνδεση παραγωγικότητας και αμοιβής στο ΕΣΥ αλλά και το δικαίωμα πρόσβασης των ιατρών στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ ώστε να σταματήσει ο διασυρμός των ιατρών με τα ” φακελάκια “;

Αυτό θα είναι η «καρδιά» της Μεταρρυθμιστικής προσπάθειας του ΠΟΤΑΜΙΟΥ στην Υγεία. Με την θεσμοθέτηση της σύνδεσης ΠΦΥ και Νοσοκομειακής Φροντίδας με την υποχρεωτική παραπομπή, ο γιατρός της ΠΦΥ αποκτά την «πρόσβαση» στο νοσοκομείο με ότι αυτό συνεπάγεται (φακελάκια, ανασφάλεια του πολίτη, ασυνέχεια στη φροντίδα). Αυτό μαζί με τη συνοδεία από τον Ιατρικό Φάκελο του αρρώστου και η μετανοσοκομειακή ενημέρωση του γιατρού της ΠΦΥ θα αποτελέσουν την απαραίτητη αναβάθμιση του συνολικού επιπέδου της ποιότητας της φροντίδας.

Ελπίζω κ. Πρόεδρε τα παραπάνω να βοηθήσουν στην ενημέρωση των μελών σας και να αποτελέσουν την αρχή μίας γόνιμης συζήτησης μεταξύ μας και με τον ΙΣΑ. Ευελπιστώ, φυσικά, στη στήριξη του ΠΟΤΑΜΙΟΥ στην περίπτωση που οι απαντήσεις μας κριθεί ότι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση.

Ο Πολιτικός Υπεύθυνος για την Υγεία για το ΠΟΤΑΜΙ
Λυκούργος Λ. Λιαρόπουλος
Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Υποψήφιος Β’ Αθήνας, ΜΕ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Σε Συνεργασία με τον Συντονιστή Α’ της «Ομάδας Διά Ταύτα» Βασίλη Γκολφινόπουλο, Υποψήφιο Αχαΐας με το ΠΟΤΑΜΙ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 8 Ιανουαρίου 2015, 17:32:51 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
12206 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Νοεμβρίου 2009, 00:34:32
από Όμηρος
9 Απαντήσεις
9421 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Μαρτίου 2012, 16:26:12
από Gatekeeper
4 Απαντήσεις
4767 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Φεβρουαρίου 2014, 22:49:59
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
10200 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Σεπτεμβρίου 2016, 22:19:29
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
70883 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Ιανουαρίου 2020, 10:59:41
από Ορθοπαιδικός