ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Αποσπάσματα από τον έντυπο & ηλεκτρονικό τύπο

Για ποιό λόγο, στην λαϊκή γλώσσα, η λοίμωξη τ ανωτ αναπνευστικού λέγεται κρύωμα;

(1/2) > >>

Argirios Argiriou:
Γιατί, όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες, όταν ο οργανσμός μας (και ιδιαίτερα η μύτη μας) εκτίθεται στο κρύο το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί χειρότερα.

6 January 2015.

By James Gallagher
Health editor, BBC News website

Common cold 'prefers cold noses'.

The virus behind the common cold is much happier in a cold nose, US researchers suggest.

Their study showed the human immune system was weaker in cooler temperatures, allowing the virus to thrive.

The researchers suggested keeping your nose warm and avoiding cold air while infected.

The findings were Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος,

Rhinoviruses are one of the main groups of virus that leaves our noses streaming and us sneezing.

The team at Yale University tested rhinoviruses at a nose temperature of 33C, and a normal body temperature of 37C.

"We've known for 50 years that it replicated better in the nose, but the mechanism has never been clearly defined," researcher Dr Akiko Iwasaki told the BBC.

She said the immune system became weaker in a cold nose and gave the virus more opportunities to replicate.

Two important tools - a set of sensors that detect infection and chemicals that co-ordinate the immune response - were less effective at cooler temperatures.

Dr Iwasaki said: "In general, the lower the temperature, it seems the lower the innate immune response to viruses."

Rhinovirus is one of the major sources of the common cold
She said her findings could help explain why the common cold is more common in the cold months of winter.

But cautioned that it was "much more complicated".

Other factors including different human behaviour in winter compared with summer have also been implicated in winter colds.

However, Dr Iwasaki did suggest some ways of fighting a cold: "You can always stay in warm tropical weather or try to prevent the nasal cavity experiencing very cold air."

Jonathan Ball, a professor of virology the University of Nottingham, said the findings could explain why rhinoviruses infect the nose rather than warmer parts of the body like the lungs.

He told the BBC: "We know the temperature of the cells lining the nose are cooler than other less exposed parts of the body.

"This could explain why the rhinovirus causes colds and is less able to cause more serious lung infections, like influenza does."

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

pzogr:
Θα είχε ενδιαφέρον αν προέκυπτε και κάποια μελέτη συσχέτισης του "κρύου" με το "κρυολόγημα" γιατί απ'όσο γνωρίζω παρά τις προσπάθειες στο παρελθόν (και παρά τις διαβεβαιώσεις των γιαγιάδων μας κι όχι μόνο) δεν έχουν συσχετιστεί...

Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΘα είχε ενδιαφέρον αν προέκυπτε και κάποια μελέτη συσχέτισης του "κρύου" με το "κρυολόγημα" γιατί απ'όσο γνωρίζω παρά τις προσπάθειες στο παρελθόν (και παρά τις διαβεβαιώσεις των γιαγιάδων μας κι όχι μόνο) δεν έχουν συσχετιστεί...

--- Τέλος παράθεσης ---

Μα τέτοια ακριβώς μελέτη παρέθεσα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

pzogr:
Η μελέτη δεν λέει ακριβώς αυτό. Το "γεγονός" (με βάση τη λογική της μελέτης) ότι η άμυνα είναι χαμηλότερη με βάση κάποιους δείκτες ή ότι ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτερα στα κύτταρα της μύτης των ποντικών δεν αποδεικνύει ότι το κρύο προκαλεί (+τον ιό) το κοινό κρυολόγημα. Κατ'αντιστοιχία για παράδειγμα ενώ ξέρουμε ότι η υπέρταση προκαλεί τα α,β,γ και πιστεύαμε με βάση τη λογική (και τη φυσιολογία) ότι η μείωσή της θα ανέτρεπε τον κίνδυνο, τελικά φαίνεται ότι άλλο κίνδυνο έχει ένας υπερτασικός υπό αγωγή και άλλη ένας φυσιολογικός άνθρωπος, που έχουν την ίδια ΑΠ (ο ένας υπό αγωγή, ο άλλος όχι). Ή πχ όλα τα ιατρεία είναι γεμάτα με φυλλάδια φαρμακευτικών εταιρειών, που λένε ότι το φάρμακό τους κάνει το α ή το β στο Χ βιοχημικό δείκτη, αλλά μπορεί να μην έχουν κλινική μελέτη, που να αποδεικνύει ότι πέρα από το δείκτη υπάρχει και κλινικό όφελος...
Δεν γνωρίζω ακριβώς τις μελέτες που προσπάθησαν να συσχετίσουν κρύο με λοίμωξη (και γι'αυτό άλλωστε το σχόλιο), αλλά έχω διαβάσει σε βιβλία λοιμωξιολογίας ότι έχουν γίνει και δεν έχουν δείξει συσχέτιση.

Ορθοπαιδικός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΓιατί, όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες, όταν ο οργανσμός μας (και ιδιαίτερα η μύτη μας) εκτίθεται στο κρύο το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί χειρότερα.
Common cold 'prefers cold noses'.
--- Τέλος παράθεσης ---
   Παραθέτω ένα εκλαϊκευμένο άρθρο που διάβασα προσφατα σε ιστοσελίδα ποδιών αλλά σχετικό με το άνω θέμα (όταν είσαι σε ιστοσελίδα ποδιών για όλες σχεδόν τις παθήσεις φταίνε τα πόδια....  :laugh:)
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Τα κρύα πόδια αυξάνουν τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε από γρίπη ή από κοινό κρυολόγημα, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Η κλασική συμβουλή των μαμάδων και των γιαγιάδων μας να κρατάμε τα άκρα μας ζεστά για να μην αρρωστήσουμε αποδεικνύεται απόλυτα σωστή.
   Σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα, τα κρύα άκρα αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από ιούς που προκαλούν τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα. Σε αυτήν τη διαπίστωση κατέληξε ο δρ. Ron Eccles, διευθυντής του Κέντρου για το Κοινό Κρυολόγημα στο Πανεπιστήμιο του Cardiff, ο οποίος μελετά το συγκεκριμένο θέμα τα τελευταία 25 χρόνια.
   Αντίστοιχα σε ένα πείραμα που έκαναν Αμερικανοί ερευνητές, οι εθελοντές που τοποθέτησαν τα πόδια τους σε παγωμένο νερό, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να κρυολογήσουν από τους εθελοντές που είχαν στεγνά πόδια.
    Μια θεωρία για το συγκεκριμένο φαινόμενο επισημαίνει ότι τα λευκά αιμοσφαίρια που προστατεύουν τον οργανισμό μας από τους ιούς, δυσκολεύονται να φτάσουν στον ιό και να τον εξουδετερώσουν λόγο της συστολής των αιμοφόρων αγγείων. Ταυτόχρονα, αυξάνονται τα επίπεδα κορτιζόνης στον οργανισμό με αποτέλεσμα να καταστέλλονται οι αντιδράσεις του ανοσοποιητικού.
   Πολλοί άνθρωποι «κουβαλούν» τα μικρόβια και τους ιούς της γρίπης στην μύτη τους, χωρίς να προκαλούνται συμπτώματα. Αλλά αν πέσει η θερμοκρασία των ποδιών τους, προκαλείται μια αλλαγή σε ολόκληρο το σώμα που οδηγεί την μύτη να κρυώνει.
    Αναρωτιέστε πώς ακριβώς προκύπτει αυτό; Οι ερευνητές εξηγούν ότι πολλοί από εμάς κουβαλάμε στη ρινική μας κοιλότητα τους ιούς αυτούς, χωρίς απαραίτητα να εκδηλώνουμε συμπτώματα ή να νοσούμε. Όταν, λοιπόν, η θερμοκρασία μειώνεται στα κάτω άκρα συμβαίνουν μεταβολές σε ολόκληρο το σώμα μας, που επιφέρουν τη μείωση της θερμοκρασίας και στη μύτη. Αυτό με τη σειρά του κάνει τα αιμοφόρα αγγεία της ρινικής κοιλότητας να στενεύουν και αυτόματα να μειώνεται η ροή του αίματος στη μύτη, με αποτέλεσμα να λιγοστεύουν και τα κύτταρα που καταπολεμούν τους ιούς. Διαπιστώθηκε, επιπλέον, ότι η πτώση της θερμοκρασίας στη μύτη επιβραδύνει και την κίνηση των τριχιδίων που βρίσκονται στο εσωτερικό της, με συνέπεια να μη φιλτράρουν σωστά τους παθογόνους μικροοργανισμούς.
   «Πρόκειται για έναν αυτόματο προστατευτικό μηχανισμό, που επιβραδύνει το ρυθμό της απώλειας θερμότητας από το σώμα. Το δέρμα γίνεται πιο χλωμό, οι εσωτερικές κοιλότητες της μύτης και του λαιμού γίνονται υπόλευκες και η ροή του αίματος στη μύτη μειώνεται. Έτσι, τα λευκά αιμοσφαίρια, που καταπολεμούν τις λοιμώξεις και βρίσκονται στο αίμα, λιγοστεύουν και δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν τους ιούς της γρίπης», σχολίασε ο δρ. Eccles.
   Επομένως  άν έχετε μια ασθένεια όπως η βρογχίτιδα – θα πρέπει να κρατήσετε τη μύτη σας ζεστή, το χειμώνα, να φοράτε ζεστά παπούτσια και μην αφήνετε τα πόδια σας να βραχούν.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση