Γενικά > Νομικά θέματα

Σχέδιο νόμου για αγροτικό και ειδικευόμενους

(1/1)

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν ξέρω αν η ενότητα που επέλεξα είναι η σωστή. Αν κάποιος διαχειριστής κρίνει σκόπιμο ας κάνει αλλαγή.
Το παρακάτω σχέδιο νόμου (αν δεν έχει ψηφιστεί ήδη) περιέχει πολλά ενδιαφέροντα (και πολλά πονηρά) απ' ότι είδα. Π.χ. δυνατότητα για πολλούς υπεράριθμους ειδικευόμενους (κάποιοι εξ' αυτών με άμισθη σχέση εργασίας). Λέτε να έχει σχέση και η δέσμευση για μείωση των εφημεριών σε 7-8 από 1-1-09 ;
Τώρα θα το διαβάσω αναλυτικά.
Το ωραίο είναι ότι όσα μας αφορούν είναι στις "άλλες διατάξεις" αφού το σχέδιο νόμου είναι "Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά".
Υπάρχει στην ακόλουθη διεύθυνση όμως το βάζω και ως συνημμένο
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Μερικά σημεία:

Άρθρο 8
Ιατροί που ασκούν ή ασκούσαν καθήκοντα ως μετακλητοί σε θέσεις προσωπικού ειδικών θέσεων (ΕΘ) και κατά το χρόνο αυτό εκλήθησαν να αρχίσουν ή να ολοκληρώσουν την ιατρική τους ειδίκευση, γίνονται δεκτοί, μετά την αποχώρησή τους από την μετακλητή θέση, ως υπεράριθμοι στις θέσεις της ιατρικής ειδικότητας στις οποίες εκλήθησαν.
Η παρούσα διάταξη ισχύει από 1η Σεπτεμβρίου 2007.

Πολύ περίεργη διάταξη. Σε ποιες θέσεις αναφέρεται; Δεν ξέρω ποιες περιπτώσεις πιάνει (φωτογραφίζει; ). Και με αναδρομικότητα 1 χρόνο και βάλε! Μπράβο!

Άρθρο 11
Γιατροί και οδοντίατροι του ΕΣΥ που έχουν λάβει ειδικότητα κι έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια υπηρεσίας σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας άγονων Α’ περιοχών, μπορούν να μετατεθούν σε ομοιόβαθμη θέση νοσοκομείων νομών Αττικής ή Θεσσαλονίκης, αν έχουν ανήλικο παιδί με αναπηρία 100%. Καταλαμβάνουν κενή ομοιόβαθμη οργανική θέση.
Τι μεγαλοψυχία του νομοθέτη! Το κοινωνικό κράτος σε όλο του το μεγαλείο. 15 χρόνια σε άγονο Α’ και ανήλικο παιδί με αναπηρία 100%. Σύνηθες φαινόμενο. Προσέξτε και τη λεπτομέρεια: Ενώ παρακάτω γίνεται χαμός από σύσταση υπεράριθμων προσωποπαγών θέσεων στην παραπάνω περίπτωση ο γιατρός πρέπει να περιμένει να κενωθεί ομοιόβαθμη οργανική θέση για να την καταλάβει!


Άρθρο 18
Καταργούνται οι παράγραφοι δ1 και δ2 του άρθρου 29 του ν3209/2003 ΦΕΚ 304 Α’.
Οι συγκεκριμένες διατάξεις έδιναν την δυνατότητα σε ανειδίκευτους γιατρούς να πάρουν, μετά από άσκηση (ανάλογα με τα χρόνια που είχαν την άσκηση επαγγέλματος) και εξετάσεις της ειδικότητα της γενικής ιατρικής. 'Αλλωστε ήταν ανενεργές αφού έδιναν περιθώριο έως 6 μήνες από τη δημοσίευση του τότε νόμου (2003) στους γιατρούς που "κάλυπταν" για να κάνουν σχετική χρήση του δικαιώματος.
Στους λόγους κατάργησης (στην αιτιολογική έκθεση) αναφέρεται η αντίθεση με το κοινοτικό δίκαιο και η προσφυγή που έχει γίνει εναντίον της χώρας μας από την επιτροπή Ευρωπαϊκών κοινοτήτων στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Άρθρο 19
Γιατροί του ΕΣΥ που εκλέγονται Νομάρχες ή Δήμαρχοι αυτομάτως η θέση τους κενούται και προκηρύσσεται. Όταν τελειώσει η θητεία τους στην τοπική αυτοδιοίκηση επανέρχονται με προσωποπαγή θέση ως υπεράριθμοι* σε ομοιόβαθμη θέση στο ίδιο ή άλλο νοσοκομείο της ίδιας υγειονομικής περιφέρειας.
Παράλληλα καταργείται το δικαίωμα σε γιατρούς του ΕΣΥ Νομάρχες και Δημάρχους (λογικά αφού δεν θα ανήκουν πια στο ΕΣΥ) αλλά και σε γιατρούς του ΕΣΥ Βοηθούς Νομάρχη και Αντιδημάρχους (οι οποίοι παραμένουν στο ΕΣΥ) να κάνουν εφημερίες! Καλό ε; (Κατάργηση της παραγράφου 8, του άρθρου 11, ν.2920/2001 ΦΕΚ 131 Α’)

Άρθρο 23*
Ιατροί και οδοντίατροι του ΕΣΥ, που υπηρετούν σε προσωποπαγείς θέσεις σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, ως υπεράριθμοι, δύνανται, ύστερα από αίτησή τους και γνώμη (προσέξτε δεν αναφέρει «σύμφωνη γνώμη») των οικείων Υγειονομικών Περιφερειών, να μετατεθούν με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της ελληνικής επικράτειας, με μεταφορά της θέσης τους.
Σημείωση: Η παλιότερη εκδοχή, που καταργήθηκε με την παρούσα, έγραφε ότι μπορούν να μετατεθούν μόνο μέσα στην ίδια Υγειονομική Περιφέρεια. Το πιάσατε το υπονοούμενο;

Άρθρο 24
Όσοι ειδικευόμενοι ή αγροτικοί πάρουν άδεια για μεταπτυχιακό ή λοχείας (προσέξτε, όχι κύησης) και η άδεια αυτή υπερβαίνει τις 30 μέρες, συνιστάται προσωποπαγής θέση υπεράριθμου* ειδικευόμενου που όμως δεν φεύγει με την επιστροφή εκείνου που βγήκε σε άδεια αλλά συνεχίζει ως το τέλος της ειδίκευσης!
(Προβλέπω μπόνους από τους αναμένοντες στις υπηρετούντες για να γεννήσουν! Για να μην προχωρήσω σε πιο πονηρές σκέψεις!)

Στο ίδιο άρθρο:
Ιατροί που οφείλουν ως 6 μήνες ειδίκευσης, μπορούν να τοποθετηθούν ως άμισθοι υπεράριθμοι σε αντίστοιχες κλινικές. Ως 2 θέσεις υπεράριθμων αυτής της κατηγορίας ανά κλινική.

Φωτογραφική διάταξη θυμίζει η περίπτωση.
Παράδειγμα: Κάποιος που θέλει να κάνει ουρολογία και θέλει 1 χρόνο χειρουργική. Από το αγροτικό έχει αναγνωρίσει 6 μήνες χειρουργική. Κάνει και άλλους 6 μήνες χειρουργική άμισθος και ξεμπέρδεψε χωρίς να είναι σε λίστες αναμονής για χειρουργική. Ανάλογες ειδικότητες που «ευνοούνται»: Ορθοπεδική, δερματολογία, ψυχιατρική, νευρολογία, ΩΡΛ και άλλες που ίσως δεν σκέφτομαι τώρα.
Φαντάζομαι τι έχει να γίνει στις Διευθύνσεις Υγιεινής των Νομαρχιών μόλις ψηφιστεί ο νόμος. Πανικός ποιός θα προλάβει. Ξενύχτια από την προηγούμενη. Εκτός αν βάλουν σύστημα με κληρώσεις σε περιπτώσεις πολλών υποψηφίων.

Άρθρο 25
Το αγροτικό από 6 μήνες Π.Ι. + 3 μήνες (τρίμηνο) γίνεται 3 μήνες (τρίμηνο) και 9 μήνες Π.Ι. (παλιότερα ήταν τρίμηνο + 12 μήνες Π.Ι.). Σε «εξαιρετικές περιπτώσεις, με αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου στο οποίο υπάγονται» το τρίμηνο μπορεί να γίνει όχι στην αρχή αλλά ενδιάμεσα ή στο τέλος.
Ενδιαφέρον! Να δούμε αν θα εφαρμοστεί σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει γιατρός στο Π.Ι. για μήνες. Βέβαια αυτό δεν θα είναι και το καλύτερο για το «νέο» να τον ρίξουν από την αρχή στο «λάκκο των λεόντων».
Αναδρομική ισχύ από 16 Απριλίου 2008.
Άρα η θητεία όσων αγροτικών διορίστηκαν (που; στο νοσοκομείο για τρίμηνο ή στο Π.Ι; )από τότε και μετά μετατρέπεται σε 9μηνη από 6μηνη;

*Για κάντε τους συνειρμούς όλων αυτών των «υπεράριθμων με προσωποπαγείς θέσεις» με το άρθρο 23! Δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον;
Ιδιαίτερα αν η περίπτωση πιάνει και τους ειδικευόμενους του άρθρου 24. Θα ξεκινάει υπεράριθμος ειδικευόμενος σε προσωποπαγή θέση στη «Κωλοπετινίτσα» και θα βρίσκεται «με απόφαση Υπουργού σε οποιοδήποτε νοσοκομείο στην ελληνική επικράτεια». Ένα πανεπιστημιακό δεν θα είναι άσχημο ε; Καλό;

Πατρωνάκης Μάνος:
feature=related

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Το νομοσχέδιο για την προστασία των ανήλικων από τον καπνό και το αλκοόλ και άλλες διατάξεις (αγροτικό, άμισθη ειδικότητα κλπ) στη μορφή που ψηφίστηκε (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε ΦΕΚ νομίζω).
Το άρθρο 19 στο σχέδιο νόμου που ανέφερα παραπάνω, για τους γιατρούς του ΕΣΥ που εκλέγονται δήμαρχοι ή νομάρχες και λύνεται, με την ανάληψη των καθηκόντων τους η σύμβαση με το ΕΣΥ, το έφαγε η μαρμάγκα. Δεν υπάρχει στην ψηφισθείσα μορφή. Επομένως οι συνάδελφοι θα μπορούν να ασκούν παράλληλα (και να πληρώνονται παράλληλα; δεν ξέρω τι ισχύει) και τα 2 καθήκοντα και το κυριότερο να «εφημερεύουν». (το τελευταίο ξέρω ότι ισχύει)

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση