Γενικά > Γενική συζήτηση

Μέτρα που δεν κοστίζουν λεφτά αλλά μπορούν να βελτιώσουν ριζικά την Υγεία.

<< < (10/16) > >>

Argirios Argiriou:
Ενδιαφέρον σχόλιο συναδέλφου Γενικού Ιατρού στις 02/09/2018 στο facebook:

Οι κατά τόπους Φαρμακευτικοί Σύλλογοι δεν θέλουν τις άυλες συνταγές διότι καταργείται ο ρόλος τους στη συλλογή και διαχείριση των τυπωμένων συνταγών, την υποβολή τους στον ΕΟΠΥΥ, την παραλαβή των χρημάτων και τη διανομή τους στα φαρμακεία.

Argirios Argiriou:
Ιδέες του συμφορουμίστα Γιώργου Κτιστάκη που τις διατύπωσε στις 14/09/2018 στην ομάδα ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ στο facebook. Τις αναπαράγω και εδώ μετά από άδειά του:

1. Να μπει δυνατότητα στην ΗΣ επιλογή ημερολογιακά περιόδου που ο ιατρός θέλει να γίνει ο έλεγχος. Αυτό για να μην ακούμε το "κάθε τρεις μήνες" και θα στα γράφουν στο ΚΥ

2. Διασύνδεση των εργαστηρίων με τα συστήματα της ΗΣ και του ΗΦΥ, ώστε ΑΥΤΌΜΑΤΑ να καταχωρούνται τα αποτελέσματα εξετάσεων.

3. Καταχώρηση στο σύστημα της αγωγής, και της διάρκειας αυτής από τον θεράποντα και λήψη αυτής ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ από το φαρμακείο, χωρίς "θα στα γράψουν στο ΚΥ"!

Αυτά τα ολίγα μπορούν να διορθώσουν ΠΟΛΛΆ από αυτά που λέμε εδώ.

Υ. Γ αυτα είναι ένα μικρό μόνο μέρος των όσων καταθέσαμε στην συνάντηση σχετικά με τον ΗΦΥ στο ΗΡΆΚΛΕΙΟ

Argirios Argiriou:
17/02/2019

Υπάρχει ένα άλυτο, και αρκετά παράλογο, ζήτημα στην Ελλάδα με τα σκιαγραφικά φάρμακα που χορηγούνται σε απεικονιστικές εξετάσεις. Θέλαμε να το συζητήσουμε μαζί σας και να μας πείτε την άποψή σας, μήπως έτσι βρεθεί μια λύση (έστω στη θεωρία).

Ας υποθέσουμε ότι πηγαίνετε σε έναν ιατρό που σας δίνει ένα παραπεμπτικό (μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης) πχ. για μια αξονική κοιλίας με ενδοφλέβιο σκιαγραφικό.

Κάνοντας την εξέταση στο ακτινοδιαγνωστικό κέντρο, πληρώνετε για το από του στόματος σκιαγραφικό, αλλά σας ενημερώνουν ότι πρέπει να πάτε πίσω στον ιατρό που σας έδωσε το παραπεμπτικό για να σας συνταγογραφήσει το συγκεκριμένο ενδοφλέβιο φάρμακο που σας χορήγησε ο ακτινολόγος.

Επιστρέφετε στον αρχικό ιατρό, σας γράφει το σκιαγραφικό, το αγοράζετε από φαρμακείο, και το κουβαλάτε μέχρι το ακτινοδιαγνωστικό κέντρο ώστε να το χρησιμοποιήσουν για κάποιον επόμενο ασθενή.

Έπειτα, με τα αποτελέσματα της εξέτασης, ξαναπηγαίνετε πάλι στον πρώτο ιατρό για να τα μελετήσει και να σας προτείνει τα επόμενα βήματα.

Σχηματικά δηλαδή, με το υπάρχον σύστημα έχουμε:

Θεράπων-> Ακτινολόγος-> Θεράπων-> Φαρμακείο-> Ακτινολόγος-> Θεράπων.

Γεννιούνται οι εξής ερωτήσεις:

1.Ο ακτινολόγος, εφόσον είναι συμβεβλημένος με τον ασφαλιστικό φορέα, και είναι εκείνος που πρακτικά επιλέγει τη δόση και σας χορηγεί το σκιαγραφικό φάρμακο (βάσει του ιστορικού που σας παίρνει) γιατί δε συνταγογραφεί ο ίδιος το ενδοφλέβιο σκιαγραφικό;

2.Το διαγνωστικό κέντρο, εφόσον διαθέτει απόθεμα φαρμάκων, γιατί δεν αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου την προμήθεια του φαρμάκου, αλλά σας ζητά να το έχετε ήδη αγοράσει από φαρμακείο; Πώς αναλαμβάνει την πώληση του από του στόματος σκιαγραφικού, αλλά όχι του ενδοφλέβιου;

3.Οφείλουν οι θεράποντες ιατροί να είναι πλήρως ενήμεροι για τις δοσολογίες των ενδοφλέβιων σκιαγραφικών;

4.Πόσο ασφαλές είναι για τον επόμενο ασθενή που θα λάβει το σκιαγραφικό που θα αγοράσετε και θα επιστρέψετε εσείς στο διαγνωστικό κέντρο; Πώς διασφαλίζεται ποιοτικά ότι δεν έχει γίνει με δόλο κάποια παρέμβαση ή στην καλύτερη των περιπτώσεων κάποια ανεπαρκής φύλαξη του φαρμάκου; Στις συσκευασίες των σκιαγραφικών αναγράφονται οδηγίες για φύλαξη σε ένα ορισμένο εύρος θερμοκρασιών και την προφύλαξη από το φως. Αν ο ασθενής κουβαλάει το φάρμακο στο χέρι μέσα στο δρόμο ή το έχει αφήσει στο κάθισμα του αυτοκινήτου, πώς εμπιστευόμαστε τούτη την οδό για την προμήθεια των φαρμάκων του διαγνωστικού κέντρου;

Η νομοθεσία μπορεί να είναι γκρίζα ή ακόμα και λανθασμένη σε πολλά σημεία. Πώς θα μπορούσαμε να την αλλάξουμε ώστε να εξυπηρετείτε καλύτερα ο ασθενής, οι εμπλεκόμενοι ιατροί, και φυσικά το δίκτυο διακίνησης φαρμάκων;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Denominator:
Θα έλεγα ότι ο ΕΚΠΥ είναι όσον αφορά τα σκιαγραφικά μάλλον διπλωματικος παρά ασαφής (άρθρο 9, παρ. 2 - ΦΕΚ Τεύχος Β’ 4898/01.11.2018).
Αυτό που εφαρμόζω εδώ και πολλά χρόνια με τα ιδιωτικά εργαστήρια, πάντα σε συνεννόηση με αυτά και με γνώμονα την αποφυγή ταλαιπωρίας του ασθενή είναι το εξής:
Εκδίδοντας το παραπεμπτικό της CT ή της MRI η επόμενη επαφή με τον ασθενή είναι με το αποτέλεσμα. Έχω ευθύνη να δώσω όσο το δυνατόν πληρέστερες κλινικές πληροφορίες στο συνάδελφο ακτινολόγο και εκείνος με τη σειρά του να αποφασίσει πώς θα πραγματοποιήσει την εξέταση. Από τη στιγμή που χρησιμοποιήσει σκιαγραφικό, το συνταγογραφεί και ο ασθενής εκτελεί τη συνταγή και το επιστρέφει στο εργαστήριο, σηνήθως όταν πάει να παραλάβει τα αποτελέσματα.
Με το νοσοκομείο προσυνταγογραφώ τα σκιαγραφικά για τους πρακτικούς λόγους που αναλύονται και στο προηγούμενο post.
 

Argirios Argiriou:
Το κλείδωμα σκευάσματος να υπάρχει δυνατότητα να κλειδώνει ανά σκεύασμα και ΟΧΙ να κλειδώνει ΟΛΟΚΛΗΡΗ η συνταγή  (εκτινάζοντας άμεσα το ποσοστό στο 15% !! )

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση