Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Νοεμβρίου 2024, 06:16:28

Αποστολέας Θέμα: Η «ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ.  (Αναγνώστηκε 6088 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

28 Φεβρουαρίου 2015, 00:01:16
Αναγνώστηκε 6088 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
26/02/2015 TA NEA.
του Γιάννη Τούντα.

Εάν ένα σύστημα υγείας είναι δημόσιο ή ιδιωτικό, δεν εξαρτάται από το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μονάδων υγείας αλλά από το αν οι δαπάνες για την υγεία είναι δημόσιες (φορολογία ή κοινωνική ασφάλιση) ή ιδιωτικές (ιδιωτική ασφάλιση ή ίδιες πληρωμές). Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, παρά την ύπαρξη του ΕΣΥ είναι από τα πιο ιδιωτικοποιημένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το 35% περίπου των συνολικών δαπανών για την υγεία να είναι ιδιωτικές όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 25%. Η Κύπρος έχει το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας στην Ευρώπη, με τις ιδιωτικές δαπάνες να υπερβαίνουν τις δημόσιες, γιατί, μεταξύ άλλων, είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που έχει ένα περιοριστικό πλαίσιο όσον αφορά στη σύναψη συμβάσεων του δημόσιου με τις ιδιωτικές μονάδες υγείας. Περιττό δε να τονιστεί, ότι όσο αυξάνουν οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας, τόσο αυξάνονται και οι κοινωνικές ανισότητες στην υγεία.

Έχοντας αυτά υπόψη, πολύ φοβάμαι ότι εάν εφαρμοσθούν οι σχετικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για “αξιοποίηση και του ιδιωτικού τομέα υγείας… όπου δεν υπάρχουν ακόμα επαρκείς δημόσιες δομές…” (πρόγραμμα Θεσσαλονίκης),  ή ότι “το κράτος θα πληρώνει στις ιδιωτικές κλινικές μόνο πράξεις που δεν μπορούν να γίνουν σε δημόσιο νοσοκομείο” (συνέντευξη του Υπουργού Υγείας στο ΒΗΜΑ στις 15/2/2015), αντί για ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος θα έχουμε περαιτέρω ιδιωτικοποίησή του. Οι ιδιωτικές δαπάνες θα αυξηθούν γιατί το ΕΣΥ με τις ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό δεν είναι σε θέση να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού. Έτσι, πολλοί πολίτες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ιδιωτικές μονάδες, έστω και εάν δεν είναι συμβεβλημένες, πληρώνοντας όμως πολλά περισσότερα από την τσέπη τους.

Εκτός και εάν επισπευθεί η εφαρμογή της άλλης θέσης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για “…μείωση κατ’ αρχήν με στόχο την κατάργηση της αγοράς στο χώρο της υγείας”, υιοθετώντας έτσι ένα πλήρως κρατικοποιημένο σύστημα υγείας, που απ’όσο γνωρίζω μόνο στη Β. Κορέα ισχύει ακόμα. Επειδή όμως ο κ. Κουρουπλής δεν είναι εκφραστής των ακραίων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και επειδή πολλές από τις λοιπές δηλώσεις του για τον περιορισμό της σπατάλης και της προκλητής ζήτησης κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ελπίζω να φροντίσει οι θέσεις αυτές περί δραστικού περιορισμού των συμβάσεων με τον ιδιωτικό τομέα να παραμείνουν στα χαρτιά για το καλό της υγείας του ελληνικού πληθυσμού.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

5 Μαρτίου 2015, 09:45:12
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Ασθενείς δύο ταχυτήτων σε νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

15 Σεπτεμβρίου 2016, 22:45:13
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν γνωρίζω πόσοι είστε ενήμεροι, αλλά πλέον οδεύουμε προς "κρατικοποίηση".

Αρκετές ιδιωτικές Κλινικές λειτουργούν στα όρια, έχουν απλήρωτους εργαζόμενους, ενώ οι ανακατατάξεις είναι συνεχείς.

Απ' την μία όσοι έχοντες και κατέχοντες (έχουν απομείνει) μπορούν να νοσηλευτούν πολύ φθηνότερα απ΄το παρελθόν, απ΄την άλλη το δημόσιο σύστημα Υγείας επιβαρύνεται περαιτέρω.

Δεν θέλω να μιλήσω πιο συγκεκριμένα, αρκετοί θα ξέρετε, ενώ όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε πολύ εύκολα να μάθετε.

16 Σεπτεμβρίου 2016, 07:07:32
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Όσο ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει να αποδέχεται πρακτικές, όπως αυτές που περιγράφονται σε 3 περιστατικά που πρόσφατα είδαν τα φώτα της δημοσιότητας, ουσιαστικά αυτοκαταργείται.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

10 Σεπτεμβρίου 2019, 01:22:02
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Επ' αφορμή μιας σύστασης για την μη διενέργεια μαστογραφίας σε γυναίκες άνω των 75 (που πάσχουν από διαβήτη, καρδιαγγειακά κτλ.) και μιας και αυτές οι έρευνες εκπορεύονται συνήθως από ΗΠΑ όπου το παιχνίδι το ορίζουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές με το γνωστό κριτήριο κόστους/οφέλους, δλδ μιας και θα πεθάνεις που θα πεθάνεις, γιατί να πληρώσω για να πεθάνεις λίγο αργότερα, αντιγράφω εύστοχη τοποθέτηση συναδέλφου στο fb:

Παράθεση
Η λογική του "αφού θα πεθάνεις που θα πεθάνεις, μην μας κάνεις να ξοδεύουμε χρήματα για να πεθάνεις λίγο αργότερα" είναι απόρροια του να μην μπορείς να ελέγξεις ο ίδιος (με την βοήθεια του ιατρού σου) τι εξετάσεις πρέπει να κάνεις αλλά να στο ελέγχει μια ασφαλιστική ή ένα κράτος. Όπου να είναι έρχεται και η λογική της ευθανασίας ακριβώς ένα χρόνο πριν την συνταξιοδότηση. Αφού θα πεθάνεις που θα πεθάνεις, γιατί να πάρεις και σύνταξη...

Οι αριθμοί θα αλλάξουν βασικά τον τρόπο που σκέπτεστε οι περισσότεροι και μάλιστα οι πιο φανατικοί θα είναι αυτοί που σήμερα υπερασπίζονται πως η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό. Ακριβώς αυτό θα χρησιμοποιήσουν ως επιχείρημα. Για το καλό του συνόλου.

Ποιός από όλους σας δεν θα έκανε μια προληπτική εξέταση αφού "θα πεθάνει που θα πεθάνει, αλλά δεν είναι φανερό ούτε το πώς ούτε το πότε".

Το θέμα είναι πόσα χρόνια προβλέπεται να ψηφίζεις χειραγωγούμενος.

Εδώ να πούμε ότι είναι ΛΑΘΟΣ αυτό, έχουμε χειρουργήσει και 80 και 85 χρονών γυναίκες με ευρήματα στους μαστούς, και τους προσφέραμε ποιότητα ζωής.
Οπότε να στεκόμαστε λίγο κριτικά απέναντι σε τέτοιες έρευνες.
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Σεπτεμβρίου 2019, 01:23:48 από Αρχίατρος »

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
10100 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Ιανουαρίου 2011, 22:05:52
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
1744 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Μαρτίου 2011, 08:15:38
από Argirios Argiriou
19 Απαντήσεις
38659 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Απριλίου 2019, 21:47:14
από Ορθοπαιδικός
0 Απαντήσεις
65796 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Μαρτίου 2020, 04:06:07
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3028 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Δεκεμβρίου 2021, 08:35:22
από Argirios Argiriou