Διαμαρτυρία προς ΥΥ & ΕΟΠΥΥ για την άρνηση αποδοχής από των ΕΟΠΥΥ Παραπεμπτικών των Γ.Οι.Γ. για Μαστογραφίας
Προς
-Αξιότιμο Υπουργό Υγείας κ. Π. Κουρουμπλή
-Αξιότιμο Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Α. Ξάνθο
-Αξιότιμο Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ
Αλίαρτος 13-3-2015
Αξιότιμοι κοι.
Απανωτά είναι τα περιστατικά απαξίωσης του ρόλου του γενικού / οικογενειακού γιατρού (Γ.Οι.Γ.) από τον ΕΟΠΥΥ που έπρεπε να είναι πρώτος αυτός που θα κατανοούσε και θα στήριζε την καρδιά της ΠΦΥ.
Άλλα προκαλούν θυμηδία, άλλα αγανάκτηση και άλλα απλά μειδίαμα.
Όλα όμως εν τέλει παρακωλύουν και το έργο του και την δυνατότητα προσφοράς υπηρεσιών υγείας στους πολίτες με αποτέλεσμα άλλοτε την ταλαιπωρία τους αλλά και άλλοτε την έκθεσή τους σε κίνδυνο.
Σαν τέτοια περιστατικά θα αναφέρω ενδεικτικά την κλήτευση σε απολογία Γ.Οι.Γ. γιατί χορήγησαν αγωγές σε ασθενείς τους που –κατά την κρίση κάποιον «καλαμαράδων» και όχι επιστημόνων υγείας- δεν ήταν στα αντικείμενά τους.
Το ποιο πρόσφατο που συναντήσαμε έχει να κάνει με την παραγγελία εκτέλεσης μαστογραφίας.
Σε κάποια μέρη της πατρίδας μας, οι κατά τόπους εκπρόσωποι του ΕΟΠΥΥ αρνήθηκαν παραπεμπτικά για μαστογραφία από Γ.Οι.Γ. με το σκεπτικό ότι δεν είναι γυναικολόγοι.
Όπως πρόσφατα αρνήθηκαν και δικό μου παραπεμπτικό παραγγελιάς για PSA με ένδειξη «προληπτικός έλεγχος» σε ενδεδειγμένης ηλικίας άνδρα
Τούτο όχι μόνο είναι παράβαση καθήκοντος, αφού πουθενά στον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ δεν απαγορεύονται αυτές οι πράξεις στους Γ.Οι.Γ., αλλά είναι και εξόχως αντιεπιστημονικό.
Και τούτο διότι:
Ο Γ.Οι.Γ. οφείλει να ασκεί προληπτική ιατρική και συνεπώς –με βάση τα ισχύοντα στις κατευθυντήριες οδηγίες- να ελέγχει (πλήν άλλων) τον γυναικείο πληθυσμό με μαστογραφία και τον ανδρικό με PSA στους ενδεδειγμένους χρόνους.
Όπως οφείλει να ζητήσει μαστογραφία όταν κατά την ψηλάφηση μαστού (ανδρός ή γυναικός) εντοπίσει ευρήματα.
Αν υποθέσουμε –στην περίπτωση του μαστού- ότι με το πρώτο εύρημα παραπεμφθεί ο πολίτης σε γυναικολόγο ή χειρουργό, τι θα πράξει ο αντίστοιχος συνάδελφος αρχικά? Δεν θα παραπέμψει τον πολίτη για μαστογραφία πρίν εκφράσει οιαδήποτε άποψη για το πρόβλημα? Προς τι λοιπόν η απαίτηση παραγγελίας της εξέτασης από τον γυναικολόγο (ή χειρουργό) στον οποίο ούτως ή άλλως θα παραπεμφθεί η γυναίκα, αν υπάρξουν ευρήματα από την μαστογραφία?
Μόνο και μόνο για την παραγγελιά της μαστογραφίας? Μήπως αυτό θυμίζει «κατευθυνόμενη» παραπεμπτικογραφία προς εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων?
Γιατί, αν δεν είναι αφέλεια (και αφού δεν είναι επιστημονική ανάγκη), τότε τι άλλο θα μπορούσε να είναι?
Αν κάποιοι θέλουν τους Γ.Οι.Γ. απλά αντιγραφείς των αγωγών τους πλανώνται. Η δυναμική της Γ.Οι.Ι. και το επιστημονικό της επίπεδο πιά είναι τέτοια που είναι νομοτελειακό το ότι θα λάβει την θέση της στο σύστημα υγείας, όσο και αν μας κρατούν αγκυλώσεις ή συντεχνιασμοί.
Προσωπικά ελπίζω ότι η νέα διακυβέρνηση της χώρας να φέρει νέα ήθη, με αποφάσεις μακριά από διαπλοκές και εξυπηρετήσεις οργανωμένων συμφερόντων (όπως αυτών που σθεναρά παλεύουν να μην εγκαθιδρυθεί μία αξιόπιστη ΠΦΥ και να μην ενεργοποιηθεί επί της ουσίας ο θεσμός του προσωπικού / οικογενειακού γιατρού).
Γι’ αυτό και ελπίζω ότι τέτοιες αγκυλώσεις απόρροιες άγνοιας, εξυπηρέτησης συμφερόντων ή και εμπαθείας, θα λάβουν της δέουσας προσοχής εκ μέρους σας και θα προβείτε στις απαιτούμενες προς αντιμετώπισή τους ενέργειες, επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου και για την αποκατάσταση του δικαίου.
Με τιμή
Δημήτριος Γ. ΜΙΧΑΛΗΣ
Ιατρός Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής
τ. Δ/ντής ΕΣΥ