Άλλες κατηγορίες μηνυμάτων > Πολιτική και Κοινωνικά Θέματα
Το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος (Η εξεταστική αυτού Φόρουμ για το χρέος).
Argirios Argiriou:
09/03/2017
Του Σπύρου Βλέτσα.
Από το 2009, όταν εγκατέλειψε την πρωθυπουργία, ο Κώστας Καραμανλής εκλέγεται συνεχώς βουλευτής. Παρά την κρισιμότητα των καταστάσεων, δεν πήρε ποτέ τον λόγο να μιλήσει στο κοινοβούλιο. Ούτε μια φορά. Ίσως σκέφτηκε ότι δεν χρειάζεται να μιλάει, καθώς μιλούν άλλοι για λογαριασμό του.
Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι εφημερίδες που υποστηρίζουν τον σιωπηλό πρώην πρωθυπουργό, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τον αριθμό των εφημερίδων που υποστηρίζουν την επίσημη Νέα Δημοκρατία. Σε εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης η καραμανλική συνιστώσα των σχολιαστών συμπληρώνει αρμονικά τους φιλοκυβερνητικούς δημοσιογράφους. Δημοσιεύματα καλλιεργούν θεωρίες συνωμοσίας –που ουδέποτε αποδεικνύονται– γύρω από απόπειρες δολοφονίας εναντίον του και σενάρια για τις πυρκαγιές της Πελοποννήσου το 2007. Βιβλία εκδίδονται και παρουσιάζονται για να απαλλάξουν τον πρώην πρωθυπουργό από τις ευθύνες του για τη χρεοκοπία της χώρας.
Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι η συντονισμένη προσπάθεια από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να αποκατασταθεί ο Κώστας Καραμανλής. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ντοκουμέντο» (5/3/2017) αναφερόμενος σε εκείνον είπε «Παρά τα λάθη του, οι όροι με τους οποίους πολιτεύτηκε και το κοινοβουλευτικό ήθος του δεν συγκρίνονται με αυτό της ηγεσίας που τον διαδέχθηκε».
Μια μέρα πριν ο υπουργός Νίκος Παππάς έγραφε στο Twitter: «Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να αυξάνει το δημόσιο χρέος κατά 10 δισεκ.€/έτος, όπως γινόταν την 8ετία 1996-2004». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία έχει αποδεχτεί χωρίς καμία αμφισβήτηση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το χρέος ανέβηκε κατά 120 δισ. ευρώ μέσα στην πενταετία 2004-2009, ήτοι 24 δισ. το χρόνο. Ο υπουργός πηγαίνει στην περίοδο Σημίτη, ξεπερνώντας την περίοδο Καραμανλή. Πέρα από την προφανή ποσοτική διαφορά του μεγέθους της αύξησης του χρέους ανάμεσα στις δύο περιόδους, υπάρχει μια πολύ σημαντική ποιοτική διαφορά. Την περίοδο Σημίτη υπήρχαν για επτά χρόνια μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Πράγμα που σημαίνει ότι το κράτος είχε πλεόνασμα από την ετήσια διαχείριση των οικονομικών του και του περίσσευαν χρήματα για να πληρώνει τόκους παλαιών δανείων. Επειδή όμως, και εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων της εποχής, το περίσσευμα δεν έφτανε για να πληρωθούν όλοι οι τόκοι, το υπόλοιπο καλυπτόταν από νέο δανεισμό και αυξανόταν το χρέος.
Αντιθέτως, όλες τις χρονιές της διακυβέρνησης Καραμανλή υπήρχαν μεγάλα πρωτογενή ελλείμματα. Τη διετία 2008-2009 το ελληνικό δημόσιο ξόδεψε 34 δισεκατομμύρια περισσότερα από όσα εισέπραξε, χωρίς στο ποσό να συμπεριλαμβάνεται η πληρωμή των τόκων. Τα πρωτογενή ελλείμματα σημαίνουν νέο χρέος.
Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που προσπαθεί να αθωώσει την πενταετία Καραμανλή. Ο Τάσος Κωστόπουλος σε κριτική του για την έκθεση GR80 αναφέρει στην «Εφημερίδα των συντακτών»: «Το παρελθόν με τα μάτια του παρόντος και το παρόν με τα μάτια του παρελθόντος, μέσα όμως από ένα προκαθορισμένο σχήμα: αυτό της “διαδρομής που οδηγεί στη σημερινή κρίση”, ως απόρροια της γενικευμένης “κοινωνικής κινητικότητας και ευημερίας” που ακολούθησε την εκλογική τομή του 1981 – και όχι του πολύ μεταγενέστερου πάρτι της Ολυμπιάδας, των πανάκριβων εξοπλιστικών προγραμμάτων μετά τα Ίμια ή των λεόντειων “Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα” που ξεζούμισαν τα κρατικά ταμεία καθ’ οδόν προς τη χρεοκοπία του 2010».
Απόλυτα συντονισμένος με τη γραμμή Μαξίμου, ο συντάκτης αποδίδει τη χρεοκοπία στην περίοδο Σημίτη. Η αριστερή άποψη δεν θέλει να παραδεχτεί ότι το κράτος χρεοκόπησε από τις παροχές του πελατειακού συστήματος. Τα φαινόμενα διαφθοράς ήταν υπαρκτά, όμως οι εξοπλισμοί και τα δημόσια έργα αποτελούσαν μικρό μέρος των κρατικών δαπανών. Μόνο το 2009 η επιδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και ΔΕΚΟ έφτασε τα 20 δισ. (από 5,5 το 2002). Το ποσό αυτό ξεπερνά το άθροισμα της συμμετοχής του δημοσίου στα μεγάλα έργα (το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων το έβαζαν ΕΕ και ιδιώτες) και την επιβάρυνση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το συνολικό κόστος των εξοπλισμών –που δεν θα πρέπει να συγχέεται με τις αμυντικές δαπάνες, οι οποίες περιλαμβάνουν και τη λειτουργία του στρατού– από το 1974 μέχρι το 2010 έφτασε στα 32 δισ. δολάρια, σε σταθερές τιμές του 1990, σύμφωνα με το ινστιτούτο SIPRI.
Αν κάποιος θέλει να κάνει κριτική στον Σημίτη θα πρέπει να ξεκινήσει από την υποχώρησή του στη δύναμη των συντεχνιών, η οποία οδήγησε στην απόσυρση των προτάσεων Γιαννίτση για το ασφαλιστικό. Αν οι προτάσεις αυτές είχαν εφαρμοστεί, θα είχαμε γλιτώσει περίπου το ένα τρίτο από την κρατική επιχορήγηση των 200 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία από το 2000 μέχρι το 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου του Τάσου Γιαννίτση.
Για να κάνει όμως κανείς μια τέτοια κριτική θα πρέπει να είναι αντίθετος στις παροχές προνομίων του πελατειακού συστήματος, όπως, για παράδειγμα, στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Αλλά η Αριστερά στην Ελλάδα πάντα ζητούσε να μοιράζονται περισσότερα. Ανεξάρτητα από το αν ήταν δίκαιες οι παροχές και από το αν υπήρχαν χρήματα.
Ποτέ δεν ανέλαβε την ευθύνη να πει αυτό είναι δίκαιο και το υποστηρίζουμε ή αυτό είναι άδικο και το απορρίπτουμε. Ακόμη και στη χρεοκοπία έταζε τα πάντα στους πάντες. Με πλήρη ανευθυνότητα πορεύτηκε και έφτασε στην κυβέρνηση. Και τώρα που τα έκανε θάλασσα, μηχανεύεται τυχοδιωκτικά την επιβίωσή της στην εξουσία. Και αναζητεί στηρίγματα, αθωώνοντας τον σιωπηλό πρώην πρωθυπουργό.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
10/06/2017
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
11/02/2018
Του Γιώργου Στρατόπουλου.
.........
...............
Οι «πολιτικές» μίζες της περιόδου ανέρχονται σύμφωνα με τους μάρτυρες, μόλις στο 0,2% της συνολικής ζημιάς από το φάρμακο ή, αλλιώς, στο 1,3% της ζημιάς από τη Novartis, ανάλογα με το νούμερο στον παρονομαστή. Οπότε, και πάλι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το επόμενο βήμα: να αναζητήσουμε την υπόλοιπη ζημιά στα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων, των προμηθευτών και σε έμμεσα ή άμεσα benefits πλήθους γιατρών, φαρμακοποιών, διοικητικών υπαλλήλων και κρατικών αξιωματούχων, χωρίς να παραλείψουμε και την εθελοντική συμμετοχή ακόμα μεγαλύτερου πλήθους ασφαλισμένων στην υπερσυνταγογράφηση.
...............................
.....................................
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
fanisgp:
Θα πρέπει να ακούσετε την συνέντευξη του Λουράντου στον Στραβελάκη στο real στο δελτίο των 3 ,πριν μιάμιση ώρα δηλαδή.Αυτιάς με Κουλούρη να μιλάνε για ντομάτες και αγγούρια θα ήταν λιγότερο θεατρινίστικο!Λουράντος: κλειδώνει ο γιατρός κυρ Στραβελάκη μου το φάρμακο και δεν μπορώ να του δώσω το φθηνότερο και καλύτερο κιόλας,γιατί εμείς μπορούμε να καταλάβουμε αν πρέπει να πάρει το συγκεκριμένο φάρμακο...Αλήθεια κύριε Λουράντου μου και καλύτερο και δεν μπορείτε. Λουράντος :Δεν λέω είναι λίγοι αυτοί οι γιατροί διακόπτει ο Στραβελάκη τι λίγοι; 4500 μόνο στην Νovartis...!Λουράντος :!Ξέρω πολλά άλλα πιστεύετε ότι θα με αφήσουν να μιλήσω;Δηλαδή σας έχουν απειλήσει; Όχι αλλά...!Μιλάμε για μεγάλη δημοσιοθεατρογραφία
Argirios Argiriou:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος11/02/2018
Του Γιώργου Στρατόπουλου.
.........
...............
Οι «πολιτικές» μίζες της περιόδου ανέρχονται σύμφωνα με τους μάρτυρες, μόλις στο 0,2% της συνολικής ζημιάς από το φάρμακο ή, αλλιώς, στο 1,3% της ζημιάς από τη Novartis, ανάλογα με το νούμερο στον παρονομαστή. Οπότε, και πάλι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το επόμενο βήμα: να αναζητήσουμε την υπόλοιπη ζημιά στα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων, των προμηθευτών και σε έμμεσα ή άμεσα benefits πλήθους γιατρών, φαρμακοποιών, διοικητικών υπαλλήλων και κρατικών αξιωματούχων, χωρίς να παραλείψουμε και την εθελοντική συμμετοχή ακόμα μεγαλύτερου πλήθους ασφαλισμένων στην υπερσυνταγογράφηση.
...............................
.....................................
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
--- Τέλος παράθεσης ---
Κείμενο του συναδέλφου Τάσου Φούντογλου που το δημοσίευσε στον τοίχο του στο facebook:
Χώρα της υποκρισίας, της διαχρονικής λαμογιάς και της κατ´εξακολούθηση μετάθεσης των ευθυνών στους βολικούς αποδιοπομπαίους τράγους. Της πολιτικής πάντοτε. Αλλα ετσι συμβαίνει όταν σε κάθε κρίση του συστήματος το ερώτημα που τίθεται απο την κοινωνία και τον πολιτικό κόσμο είναι το "τις πταιει" αντί του ουσιαστικού "τι πταίει". Γιατί αυτό που φταίει στην δική μας περίπτωση και ξεφτιλιζόμαστε κάθε τριάντα χρόνια δεν είναι τα πέντε δέκα πρόσωπα που εμείς εκλέγουμε, ενδεχομένως για να μην μας ελέγχουν και να κάνουν τα στραβά μάτια στην κάθε είδους μικρή και μεγάλη παραβατικότητά μας, αλλα ολόκληρο το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα που φτιάξαμε όλα αυτά τα χρόνια. Και για να συνεννοούμαστε. Τις μίζες της NOVARTIS , και της κάθε NOVARTIS, τις έφαγαν γιατροί ( απο μεγαλογιατρούς και καθηγητές μέχρι και φτωχους και ταπεινούς αγροτικούς γιατρούς ), φαρμακάδες και στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών. Ακόμα θυμάμαι τους προισταμένους των φαρμακευτικών με τις πουράκλες στο στόμα και τα κοστούμια να μας παραγγέλνουν τα καλύτερα κρασιά και τα ακριβότερα ψάρια στα συνέδρια και όταν τους ρωτούσαμε με δέος "τι σπούδασες" μας έλεγαν όλο ύφος " εγώ γιατρέ μπάρμαν ήμουν, δεν σπούδασα τίποτα ". Ακόμα θυμάμαι ασθενείς να σε κοιτάνε απορημένοι όταν τους έλεγες "έχεις ίωση φάε κανα πορτοκάλι" και την αμέσως επόμενη στιγμή να παίρνουν την συνταγή απο άλλον συνάδελφο με αντιβίωση, εισπνεόμενο, αντιβηχικό και "κάτι για μην σε πειράξει το στομάχι" και να μονολογούν "αυτος είναι γιατρός όχι σαν τον άλλον τον μπακάλη ". Ακόμα θυμάμαι ιστορίες για παγκόσμια καρδιολογικά συνέδρια στα οποία σουλάτσαραν στους δρόμους του LA Έλληνες παιδίατροι, παθολόγοι, δερματολόγοι κτλ κτλ συν γυναιξί και τέκνοις και τα Αμερικανάκια να μονολογούν "τι αμερικανικό όνειρο και αηδίες, αυτο είναι όνειρο". Ακόμα θυμάμαι φαρμακοποιους να ζητάνε συνεργασία με γιατρούς για να τους γράφουν συνταγες σε βιβλιάρια αγνώστου προελεύσεως με το απαραίτητο κλείσιμο του ματιού "θα πάρετε κι εσείς το κατιτις σας". Και πολλά ακόμα θυμάμαι αλλα δε βαριέσαι. Εγώ θα σώσω το ρωμέικο; Και κοντά σε όλους αυτούς ενδεχομένως και μερικοί πολιτικοί που έκαναν τα στραβά μάτια όταν η φαρμακευτική δαπάνη χτυπούσε κόκκινο και βρέθηκαν όλοι οι ηλικιωμένοι αυτής της χώρας με τρεις αξονικές στο σπίτι, δυο μαγνητικές και μια σακούλα φάρμακα. Και θα μου πεις. Γιατί τα λες τώρα αυτά; Τι μας το παίζεις; Δον Κιχώτης ή Ρομπέν των Δασών; Τίποτα απο όλα αυτά. Ούτε αγγελικά πλασμένος είμαι ούτε τίποτα φτερά έχω στην πλάτη μου και φωτοστέφανα στο ξερό μου το κεφάλι. Προϊόν κι εγώ είμαι της κυριαρχης κοινωνικης ηθικης και αισθητικής αυτής της χώρας που θέλει τον κοινωνικά πετυχημένο να βγάζει φράγκα και να καβαλάει τζιπ. Με οποιοδήποτε τίμημα για την προσωπική του ηθική και αξιοπρέπεια. Ίσως μιλάμε τώρα φόρα παρτίδα γιατί δεν προλάβαμε να φάμε κι εμεις όσα έφαγαν οι προηγούμενοι. Μας φταιει το Δημόσιο γιατί δεν γίνονται πια προσλήψεις. Μας φταίνε οι ΔΕΗτζήδες γιατί απωλέσαμε την προοπτική να γίνουμε κι εμεις ΔΕΗτζήδες. Μας φταίει το φάρμακο γιατί η πραζόλη απο εφτα ευρώ που έδινε κάποτε ανα τεμάχιο ξέπεσε στο ένα ευρώ. Όλοι τέτοιοι ήσασταν; θα ρωτήσεις. Όχι. Αλλα ήμασταν πολλοί αυτοί οι "τέτοιοι". Τόσοι που δεν μπορεις πια σαν την στρουθοκαμηλο να χωνεις το κεφάλι σου στην τρύπα και να λες " εγώ δεν τα φαγα". Τόσοι που δεν μπορεί ενας ελεεινός Πολάκης να προσπαθεί να μας πείσει πως στο σκάνδαλο της Novartis πρωταγωνιστές είναι ο Αδωνις και ο Λοβέρδος και όχι ο επεμβατικός μεγάλοκαρδιολόγος του ΕΣΥ που φύτευε stent στα στεφανιαία σαν να τανε μαρούλια. Έλεος λοιπόν ελεεινέ Πολάκη. Αν έχεις τα κακαλα βγες και πες τι έκανε τόσα χρόνια το σινάφι μας. Και κυρίως πες μας αν όλοι αυτοί που σε χειροκροτούν έχουν κάνει ποτέ κατευθυνόμενη συνταγογράφηση ή συνέβαλλαν στην προκλητή ζήτηση ιατρικών υπηρεσιών. Ε; Τι λες;;; Το αντέχουμε;
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση