Λοιπόν... έχουμε και λέμε:
Α. Για να διεκδικήσει την κενούμενη θέση επ. Β', δηλαδή ομοιόβαθμη με αυτή που κατέχει, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 2 χρόνια υπηρεσίας στον αυτό βαθμό κατά τη στιγμή που υποβάλλει τα χαρτιά. Αν τα έχει κλείσει αυτά τα δυο χρόνια, μπορεί πράγματι να διεκδικήσει την άλλη θέση και, αν την πάρει, θα μπορεί να κοιταχτεί στον καθρέφτη του μπάνιου του και να αναφωνήσει "Φτούμου! Τα κατάφερα!" -αλλά θα έχει ανοίξει τρύπα στον εαυτό του, αφού η νέα κενούμενη θέση, δηλαδή η πρώην δική του, θα στοιχειώσει για 2-3 χρόνια και θα τρέχει ο ίδιος να καλύψει την τρύπα που δημιούργησε στον εαυτό του. Τώρα, αν θελήσει να ξαναδιεκδικήσει την πρώην θέση του όταν αυτή ξαναπροκηρυχθεί, μπορεί υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, αλλά καλό είναι να το κοιτάξει το πρόβλημα του με έναν καλό γιατρό.
Σε περίπτωση όμως που η κενούμενη θέση -επειδή είναι μάγκες- βγει ως θέση υπόχρεου υπηρεσίας υπαίθρου, ισχύουν οι παρακάτω συνδυασμοί σε σχέση α) με τον αν παραιτηθεί και β) τα αντανακλαστικά του ΥΥ&ΚΑ:
Β. Εάν δεν έχει κλείσει 1 χρόνο υπηρεσίας στο ΕΣΥ:
Β1: Παραιτείται και δεν το ανακαλύπτουν ότι δεν έχει κλείσει ένα χρόνο: Δύναται να πάρει τη νέα θέση. (Ριψοκίνδυνο, αφού αν δεν την πάρει όμως, μένει εκτός ΕΣΥ.)
Β2: Παραιτείται και το ανακαλύπτουν ότι δεν έχει κλείσει ένα χρόνο: Τιμωρείται με το να μη μπορεί να ξαναμπεί στο ΕΣΥ για δυο χρόνια. (Αν αυτό αποτελεί τιμωρία.)
Β3: Δεν παραιτείται και το ανακαλύπτουν ότι υπηρετεί: Αποκλείεται από τη νέα θέση και παραμένει εκεί που είναι. Τη λύση θα δώσουν ( ; ) τα διοικητικά δικαστήρια.
Β4: Δεν παραιτείται και δεν το ανακαλύπτουν ότι υπηρετεί: Δύναται να πάρει τη νέα θέση και υπηρετεί ταυτόχρονα σε δυο θέσεις ( ; ) μέχρι κάποτε να το ανακαλύψουν οι Ραν-Ταν-Πλαν του Υπουργείου. Από κει και πέρα, μάλλον θα γραφούν νέες σελίδες δόξας στα διοικητικά δικαστήρια της Χώρας (βλ. και Β3.)
Γ. Αν έχει κλείσει 1 χρόνο υπηρεσίας στο ΕΣΥ: Όπως ανωτέρω, αλλά εκλείπει η περίπτωση Β2.