Μόλις σήμερα πληροφορήθηκα (μετά από ερώτησή μου για το ύψος των κρατήσεων) από το γραφείο μισθοδοσίας του νοσοκομείου ότι εδώ και 6 χρόνια που εργάζομαι στο Ε.Σ.Υ., αν και νέος ασφαλισμένος (έναρξη ασφάλισης στο ΤΣΑΥ μετά την 1-1-1993), μου γίνονταν κρατήσεις ως παλιός ασφαλισμένος!!! Ουσιαστικά πλήρωνα τσάμπα!!!
Η απάντηση στην έξαλλη ερώτησή μου «Γιατί έγινε αυτό;» ήταν ότι έπρεπε να τους ενημερώσω ότι είμαι νέος ασφαλισμένος όταν παρουσιάστηκα για να διοριστώ!!
Κάτι σαν «Γειά σας, ονομάζομαι Σκούφαλος, ήρθα να διοριστώ και είμαι νέος ασφαλισμένος»;;;
Αν δεν ερωτηθώ, πώς θα ενημερώσω;;; Είναι σοβαρές απαντήσεις αυτές; Τώρα μου ζητούν να υποβάλω μια υπέυθυνη δήλωση (με ημερομηνία της δήλωσης την ημέρα διορισμού μου, δηλ πριν 6 χρόνια !!!) που να δηλώνω ότι είμαι νέος ασφαλισμένος. Ουσιαστικά μου ζητάνε το χαρτί που ξέχασαν να μου ζητήσουν όταν εμφανίστηκα να διοριστώ! Αμ πως! Σιγά μην τους κάνω τη χάρη.
Όσοι συνάδελφοι είναι νεόι ασφαλισμένοι και εργάζονται στο ΕΣΥ καλούνται να ελέγξουν την ανάλυση των αποδοχών τους (δείτε στα επισυναπτόμενα αρχεία), κι αν δουν κρατήσεις για «ΤΠΔΥ» και «Κράτηση υπέρ Δημοσίου» να απευθυνθούν στο γραφείο μισθοδοσίας και να ζητήσουν τη διακοπή τους καθώς και την αναδρομική επιστροφή τους.
Μου ανέφεραν ότι οι κρατήσεις για ΜΤΠΥ και ΤΕΑΔΥ γίνονται σε όλους ανεξάρτητα αν είναι νέοι ή παλιοί ασφαλισμένοι. (Θα το ψάξω όμως κι αυτό)
Δυστυχώς μου είπαν ότι η δυνατότητα αναδρομικής επιστροφής περιορίζεται στην τριετία στις κρατήσεις του δημοσίου και στην πενταετία για το ΤΠΔΥ (ή το αντίστροφο γιατί δεν θυμάμαι πολύ καλά λόγω της αυξημένης ενδοκράνιας πίεσης που αντιμετώπιζα εκείνη τη στιγμή!).
Επίσης, ένα σοβαρότατο πρόβλημα είναι ότι στις περιπτώσεις αναδρομικής επιστροφής, από το δημόσιο γενικότερα, υπάρχουν σημαντικότατες κρατήσεις που φτάνουν στο 50%-60% του αρχικού ποσού!
Σίγουρα θα το ψάξω παραπάνω μέσω δικηγόρου. Αν όσα μου επιστραφούν αναλογούν, λόγω των αυξημένων κρατήσεων, σε 50%-40% του αρχικού ποσού, θα στραφώ έναντι των υπαλλήλων ή/και του νοσοκομείου για αμέλεια, διεκδικώντας το υπόλοιπο ποσό ως το σύνολό του καθώς και για τα χρόνια που δεν καλύπτει η αναδρομικότητα. Θα ζητήσω κι αυτά τα ωραία που βάζουν οι δικηγόροι για ψυχική οδύνη κι ότι άλλο προβλέπεται. Και έντοκα. Θα τους πάρει και θα τους σηκώσει!