Γενικά > Γενική συζήτηση
Ιατρικός πληθωρισμός μύθος ή πραγματικότητα ;
Gatekeeper:
Απο τους υποτιθεμενους 60.000 εν Ελλαδι ιατρούς , ο ΠΙΣ γνωρίζει μόνο την ύπαρξη 30.000. Οι υπόλοιποι είναι Greek Statistics.
Τα λεγαμε εμεις εδω στο forum επι εποχής Λοβερδου αλλα κανείς δεν ακουγε.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Αρχίατρος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Με δεδομένο ότι ο αριθμός των ιατρών που βγάζουν οι ελληνικές Ιατρικές Σχολές έχει μείνει σταθερός, αυτό σημαίνει ότι ο Έλλην φορολογούμενος πληρώνει την ιατρική εκπαίδευση γιατρών που κατόπιν σταδιοδρομούν σε Αγγλία, Γερμανία, Σκανδιναβία κτλ.
Μήπως να το ξαναδούμε σε συνδυασμό με το κλείσιμο των παραθύρων (κατατακτήριες κτλ.) ;;;
Δεν μπορεί φυσικά να εμποδιστεί να πάει κάποιος να σπουδάσει σε άλλη χώρα (Βαλκάνια, Ιταλίες κτλ.) χρηματοδοτώντας ο ίδιος τις σπουδές του.
Gatekeeper:
Ειδικότερα με βάση τα στοιχεία των συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, Γιατροί ΠΕΔΥ κ.α.) μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί με την αποχώρηση περίπου 3000 γιατρών που σήμερα είναι σε Διευθυντικές θέσεις και έχει υπολογισθεί πως θα αποχαιρετήσουν το ΕΣΥ μέχρι το 2020.
Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη γενιά των γιατρών που έστησαν το ΕΣΥ από το 1982 και μετά και οι οποίοι οδεύουν κατά δεκάδες προς συνταξιοδότηση, με συνέπεια περίπου 3000 να έχουν φύγει έως το 2020. Και όλα αυτά την ώρα που το ΕΣΥ θα αδειάσει και από επικουρικούς γιατρούς. Δείτε ΕΔΩ πόσοι φεύγουν: «Αδειάζουν τα νοσοκομεία από επικουρικούς γιατρούς! Πότε και πόσοι αποχωρούν»
Ταυτόχρονα με βάση τα στοιχεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ-ΕΙΝΑΠ) ετησίως περίπου 300-350 γιατροί συνταξιοδοτούνται χωρίς όμως να αντικαθίστανται.
Όλα αυτά την ώρα που καταγράφονται τουλάχιστον 6.500 ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό́ προσωπικό́ στα νοσοκομεία
Να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν 21.000 γιατροί στα νοσοκομεία όλης της χώρας
Γι αυτό άλλωστε και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σε δηλώσεις της σημείωσε ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι οι προσλήψεις στην Υγεία με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ παραδέχτηκε ότι τώρα που το ΕΣΥ συμπληρώνει 35 χρόνια λειτουργίας, θα υπάρξουν μαζικές συνταξιοδοτήσεις ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία.
Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι με βάση πρόσφατη καταγραφή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) ο μέσος όρος ηλικίας των γιατρών του ΕΣΥ είναι τα 60 έτη.
Γι αυτό εξάλλου και οι επίσημες καταγραφές των συνδικαλιστικών οργανώσεων αναφέρουν ότι είναι επιτακτική́ ανάγκη ανανέωσης της δεξαμενής των γιατρών με Επιμελητές Β’ και γενικότερα με νέους γιατρούς.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Gatekeeper:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Ας δούμε όμως τα στατιστικά από την ΕΛΣΤΑΤ... 2892 γενικούς ιατρούς και 4473 παθολόγους είχε η Ελλάδα το 2016, σύνολο 7365. Από αυτούς τουλάχιστον 1000 είναι σε κλινικές νοσοκομείων, θέσεις σε υπουργεία ή εξτρα εξειδικευμένοι και δεν θα ασχοληθούν ποτέ για να γίνουν οικογενειακοί ιατροί. Μας μένουν στην καλύτερη περίπτωση 6500 γιατροί για τους 8.700.000 ενήλικες σε όλη την Ελλάδα. Με μια απλή διαίρεση μαθαίνουμε ότι αναλογούν 1340 πολίτες ανά γιατρό. Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Τι περιμένετε να ακούσουμε αύριο από την υπουργάρα μας ;;; Όλους τους γιατρούς να τους ονομάσει οικογενειακούς ιατρούς, ίσα που δημιούργησε λίγο συναγωνισμό μεταξύ των γιατρών.... Μόνο εάν τάξει παντεσπάνι τον βλεπω να φτιάχνει πρωτοβάθμια..... Ο Σύριζα θα πληρώσει πολύ ακριβά τους λεονταρισμούς και μαζί και ο πιο φτωχός έλληνας πολίτης που τον εμπιστεύτηκε.
Gatekeeper:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Υποχώρηση του αριθμού των ιατρών το 2017
Στοιχεία με τον αριθμό των ιατρών και οδοντιάτρων το 2017 δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Συγκεκριμένα, οι εγγεγραμμένοι ιατροί στους Ιατρικούς Συλλόγους το έτος 2017 ανήλθαν σε 65.499 στο σύνολο της χώρας παρουσιάζοντας μείωση 1,% σε σχέση με το 2016. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στον αριθμό των ιατρών παρατηρήθηκε στα Ιόνια Νησιά κατά 4,9% και στη Θεσσαλία κατά 4,2%. Αντίθετα μείωση παρατηρήθηκε στην Πελοπόννησο κατά 5,3% και στην Αττική κατά 2,3%.
Επιπλέον, ο αριθμός των ανδρών ιατρών παρουσίασε μείωση το 2017 σε σχέση με το 2016 κατά 0,2 % και των γυναικών ιατρών κατά 2,1%. Αναφορικά με τις ειδικότητες ιατρών, οι σημαντικότερες αριθμητικά στο σύνολο της Χώρας είναι οι ειδικότητες της Παθολογίας, Παιδιατρικής, Βιοπαθολογίας, Καρδιολογίας, Γενικής Ιατρικής και της Μαιευτικής-Γυναικολογίας. Το έτος 2017 παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των ιατρών που ανήκουν στις παραπάνω έξι κυριότερες ειδικότητες συγκριτικά με το έτος 2016, ενώ αντίθετα μείωση παρατηρήθηκε στον αριθμό των ιατρών με Λοιπές ειδικότητες ή Άνευ ειδικότητας.
Ο αριθμός των ιατρών ανά 10.000 κατοίκους για τις έξι κυριότερες ομάδες ειδικοτήτων, στο σύνολο της χώρας δεν παρουσιάζει σημαντική μεταβολή μεταξύ των ετών 2016 και 2017.
Ο συνολικός αριθμός των οδοντιάτρων παρουσιάζει αύξηση το τελευταίο έτος, σε επίπεδο συνόλου Χώρας. Οι εγγεγραμμένοι οδοντίατροι, το έτος 2017 ανήλθαν σε 13.261 στο σύνολο της Χώρας, παρουσιάζοντας αύξηση 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση για το έτος 2017 παρατηρήθηκε στη Ανατολική Μακεδονία & Θράκη κατά 2,2% και στη Δυτική Ελλάδα κατά 1,3% ενώ μεγαλύτερη μείωση υπήρξε στο Νότιο Αιγαίο κατά 3,9 %, στη Δυτική Μακεδονία κατά 2,9% και στην Κρήτη κατά 2,4%, αντίστοιχα.
Από την ανάλυση κατά φύλο, παρατηρείται ότι ο αριθμός των ανδρών οδοντιάτρων παρουσιάζει αύξηση 0,8% το 2017 σε σχέση με το 2016. Αντίθετα, ο αριθμός των γυναικών οδοντιάτρων παρουσιάζει μείωση 0,2% το 2017 σε σχέση με το 2016.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση