Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Νοεμβρίου 2024, 04:31:29

Ψηφοφορία

Εξετάσεις μετά το πτυχίο ιατρικής:

Θα έπρεπε να θεσμοθετηθούν για τη λήψη άδειας άσκησης επαγγέλματος
Θα έπρεπε να θεσμοθετηθούν για την έναρξη ειδικότητας
Δε θα έπρεπε να θεσμοθετηθούν σε κανένα στάδιο

Αποστολέας Θέμα: Ιατρικός πληθωρισμός μύθος ή πραγματικότητα ;  (Αναγνώστηκε 279060 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

20 Μαρτίου 2016, 23:24:12
Απάντηση #30
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

20 Μαρτίου 2016, 23:58:20
Απάντηση #31
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Επειδή ο συγκεκριμένος πίνακας κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, fb κτλ, κάποιες δικές μου παρατηρήσεις:

- πολλοί κολλάνε στο νούμερο των κληρικών γράφοντας τα γνωστά εξυπνακιδίστικα ότι πληρώνουμε τόσους κληρικούς, ΞΕΧΝΩΝΤΑΣ ότι η Εκκλησία παραχώρησε τεράστιες εκτάσεις της περίφημης εκκλησιαστικής περιουσίας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στο ελληνικό κράτος με αντάλλαγμα αυτό να αναλάβει την μισθοδοσία των κληρικών.
Χωρίς να γνωρίζω το σημερινό ακριβές ύψος της περιουσίας της Εκκλησίας, ακόμα κι σήμερα αν αξιοποιούνταν αυτή λογικά θα επαρκούσε για την μισθοδοσία των κληρικών της, αλλά προφανώς θα μειώνονταν το φιλανθρωπικό έργο της (το οποίο είναι αθόρυβο κι δεν "πουλάει" στα ΜΜΕ), κι θα αναγκάζονταν να την αξιοποιήσει με σύσταση εταιριών, οπότε μπορείτε να φανταστείτε σχόλια.

- αξιοσημείωτος ο αριθμός του νοσηλευτικού προσωπικού 36,000 κι η συνολική αναλογία ιατρών/νοσηλευτών η οποία δεν είναι τόσο άσχημη όσο φαίνεται στα νοσοκομεία, οπότε δημιουργούνται απορίες που είναι όλοι αυτοί.

- ο αριθμός των εκπαιδευτικών,  67 + 67 χιλιάδες είναι μεγάλος, η Ελλάδα πληρώνει σχεδόν 140 χιλιάδες εκπαιδευτικούς Α' + Β' Εκπαίδευσης, οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί ωρύονται για κενά στην εκπαίδευση κάποιοι.

- ο αριθμός των μόλις 800 ιατρών (περιλαμβάνονται κι οι αγροτικοί?) που εργάζονται στην Πρωτοβάθμια είναι απελπιστικά λίγος, αν θέλουμε να μιλήσουμε για ΠΦΥ στην Ελλάδα με τους γνωστούς γεωγραφικούς περιοιρισμούς (απομονωμένες ορεινές περιοχές, χιλιάδες νησιά).
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι χρειάζονται ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ εκεί.
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Μαρτίου 2016, 00:08:04 από kopritis »

3 Ιουλίου 2016, 23:05:05
Απάντηση #32
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Οι νέοι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό. Έχετε σχέδιο για να τους κρατήσετε στην χώρα;

.Έχουν φύγει πάνω από 17.500 τα τελευταία χρόνια. :o :o :o Αυτό είναι μια μεγάλη απειλή για την βιωσιμότητα του συστήματος υγείας. Πρέπει να το αντιστρέψουμε αυτό το ρεύμα… πρώτον με μια σοβαρή παρέμβαση με αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης στη διάρκεια της ειδικότητας είμαστε σε συνεννόηση με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και τις επιστημονικές εταιρείες για να αναδιοργανώσουμε τα προγράμματα εκπαίδευσης. Θα υπάρχει μια προτυποποίηση, μια ομογενοποίηση στην εκπαίδευση που λαμβάνει κάθε ειδικευόμενος σε κάθε ειδικότητα ανεξάρτητα σε ποιο νοσοκομείο ασκείται. Δεύτερον, και πιο κρίσιμο, είναι να υπάρξουν ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης στη συνέχεια αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, μέχρι τώρα το σήμα που είχε δοθεί τους νέους γιατρούς ήταν ότι το δημόσιο σύστημα υγείας πάει για διάλυση και ο ιδιωτικός τομέας έχει προβλήματα επιβίωσης. Πρέπει και το δημόσιο σύστημα να δημιουργήσει ευκαιρίες και με την στροφή που θα κάνουμε στην πρωτοβάθμια φροντίδα αυτό είναι δυνατόν να συμβεί με τις θέσεις που προκηρύσσουμε. Στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να βρούμε ένα άλλο μοντέλο συμβάσεων, το οποίο επεξεργαζόμαστε τώρα στον ΕΟΠΥΥ, που να μπορούν να συμπεριληφθούν και οι νέοι γιατροί , γιατί έως τώρα οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ ήταν ένα κλειστό σύστημα και αφορούσε κυρίως τους παλιούς γιατρούς των ταμείων . Έτσι θα μπορούν οι νέοι να έχουν μια δυνατότητα ένα εισόδημα λίγο πιο εγγυημένο κατά κάποιον τρόπο. Δεν είναι εύκολο αυτό γιατί δεν μπορούμε να δώσουμε τις αμοιβές που δίνουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά μπορούμε να πείσουμε τους νέους γιατρούς να βοηθήσουν την χώρα τους και η πολιτεία να διασφαλίσει μια αξιοπρεπή επιστημονική επαγγελματική προοπτική.
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

4 Ιουλίου 2016, 00:46:26
Απάντηση #33
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Θα γίνω αιρετικός.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Οι νέοι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό. Έχετε σχέδιο για να τους κρατήσετε στην χώρα;
Απορία: γιατί πρέπει να κρατήσει το ελληνικό κράτος τους γιατρούς στην χώρα ; Γιατί χρηματοδότησε τις σπουδές τους ;
Αυτό είναι δυνατό επιχείρημα, αλλά δεν αρκεί.
Υπάρχει μήπως προγραμματισμός στην παραγωγή ιατρικού δυναμικού ; Εγώ παρά τις δυσοίωνες επαγγελματικές προβλέψεις δεν βλέπω να έχουν μειωθεί οι θέσεις στις ελληνικές Ιατρικές Σχολές, να έχει μειωθεί το ενδιαφέρον, να έχει εξαφανιστεί το ενδιαφέρον για μια θέση απ΄το παράθυρο (μεταγραφές, κατατακτήριες κτλ.)
Φυσικά και μπορεί ο οποιοσδήποτε να σπουδάζει ό,τι θέλει, αλλά γιατί να πρέπει το κράτος να τον βολέψει κάπου ;
Είναι μήπως σωστή η αναλογία Ειδικών Ιατρών ώστε να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση ;
Τελειώνει κάποιος Χειρουργός, Καρδιολόγος, Παθολόγος, ποιές οι επαγγελματικές του προοπτικές ; Μήπως είναι ζοφερές ;
Μήπως θα πρέπει να τριγυρνάει ως Επικουρικός ανά την επικράτεια για ψίχουλα αντιμετωπίζοντας Διευθυντές που τον βλέπουν κάτι μεταξύ Ειδικού και Ειδικεύομενου ;
Μήπως απλά έχουμε μαζευτεί πάρα πολλοί γιατροί, ειδικά σε συγκεκριμένες Ειδικότητες, οπότε η ξενιτιά είναι αναμενόμενη αν επιθυμεί κάποιος αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες, ενώ την ίδια ώρα η Πρωτοβάθμια έχει τεράστια κενά ;
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Ιουλίου 2016, 01:09:41 από kopritis »

26 Ιουλίου 2016, 12:04:02
Απάντηση #34
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ενα «πλεόνασμα» τουλάχιστον 20.000 ειδικευμένων κλινικών γιατρών, το οποίο αυξάνει χρόνο με τον χρόνο, διαθέτει η χώρα μας. Η υπερπαραγωγή γιατρών, που καταγράφεται με ένταση τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να διαθέτει σε σχέση με τον πληθυσμό της τους περισσότερους εξειδικευμένους γιατρούς, που σε μεγάλο ποσοστό είτε είναι άνεργοι είτε υποαπασχολούνται. Είναι ενδεικτικό ότι στην Αθήνα σε ποσοστό τουλάχιστον 28% οι γιατροί είναι άνεργοι ή υποαπασχολούνται.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι σήμερα 17.500 Ελληνες γιατροί εργάζονται στο εξωτερικό. Τραγική ειρωνεία: η χώρα με την υπερπαραγωγή γιατρών έχει ελλείψεις στο δικό της σύστημα υγείας, αφού, λόγω κρίσης, είχαν «κλείσει» επί μία επταετία οι πόρτες του ΕΣΥ. Υπολογίζεται μάλιστα ότι οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία αγγίζουν τις 6.000. Συγχρόνως, έλλειμμα καταγράφεται στους γενικούς - οικογενειακούς γιατρούς, μια ειδικότητα που, αντικατοπτρίζοντας την κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας μας, δεν εκπροσωπείται από πολλούς γιατρούς σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η υπερπαραγωγή εξειδικευμένων γιατρών στην Ελλάδα και η «υποπροσφορά» γενικών γιατρών καταγράφεται και σε μελέτη του υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία αναφέρεται στην ειδική έκδοση για την «Εθνική Στρατηγική Υγείας και δράσεις του τομέα Υγείας στο ΕΣΠΑ 2014 - 2020». Σύμφωνα με τη μελέτη, στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 3.800 γενικοί γιατροί αντί των 8.140 που θα υπήρχαν εάν η χώρα διέθετε την ίδια «πυκνότητα» γενικών γιατρών που έχουν κατά μέσον όρο τα άλλα κράτη της Ευρώπης, που σημαίνει έλλειμμα τουλάχιστον 4.350 γενικών - οικογενειακών γιατρών. Αντίθετα, ο αριθμός των ειδικευμένων γιατρών βρίσκεται πολύ πάνω από το «σημείο αναφοράς» της Ε.Ε. Το 2014 υπήρχαν 42.647 ειδικευμένοι κλινικοί γιατροί στη χώρα μας, αντί των 20.283 που θα υπήρχαν εάν η Ελλάδα διέθετε την ίδια πυκνότητα με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης (για την εκτίμηση του μέσου όρου συνυπολογίστηκε και η αναλογία σε πληθυσμό). Πλεόνασμα καταγράφεται και στους ειδικευμένους εργαστηριακούς γιατρούς, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης διαθέτουμε περίπου 4.500 ειδικευμένους εργαστηριακούς γιατρούς, έναντι 600 εάν ακολουθούσαμε την ίδια πυκνότητα στους συγκεκριμένους επιστήμονες με αυτή που έχει κατά μέσο όρο η Ευρώπη.

Οπως αναφέρεται στη μελέτη του υπουργείου Υγείας, «συνολικά, λαμβανομένων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της χώρας, υπολογίζεται ότι υπάρχει ένα πλεόνασμα πάνω από 20.000 ειδικευμένους γιατρούς στη χώρα, πλεόνασμα το οποίο συνεχίζει να αυξάνει κάθε χρόνο».

Σχεδόν 70.000

Συνολικά ο αριθμός των γιατρών στην Ελλάδα (ειδικευμένοι και χωρίς ειδικότητα) κυμαίνεται γύρω στις 69.000. Αυτό μας φέρνει σταθερά τα τελευταία χρόνια στην 1η θέση μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ σε αναλογία γιατρών με πληθυσμό. Ετσι, στη χώρα μας αναλογούν 6,3 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους και ακολουθούν οι Αυστρία και η Ρωσία (5 και 4,9 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους αντίστοιχα). Ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 3,3 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους, ενώ οι χώρες με τη μικρότερη αναλογία είναι η Κίνα, η Τουρκία και η Κολομβία, όπου αντιστοιχούν λιγότεροι από δύο γιατροί ανά 1.000 κατοίκους.

Το 2000 ο αριθμός των γιατρών έχει αυξηθεί σε σχεδόν όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε αναλογία με τον πληθυσμό. Η αύξηση αυτή ήταν ιδιαίτερα ραγδαία σε μερικές χώρες που ξεκίνησαν με χαμηλό αριθμό γιατρών όπως η Τουρκία, η Κορέα και το Μεξικό, αλλά και σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Αυστρία. Στην Ελλάδα ο αριθμός των γιατρών αυξήθηκε πολύ το διάστημα 2000 έως 2008 (από 47.250 σε 68.000) και έχει σταθεροποιηθεί έκτοτε.

Αντίθετα, η χώρα μας έχει πολύ λίγους νοσηλευτές σε σχέση με τον πληθυσμό της, αναλογικά με τις άλλες χώρες του λεγόμενου δυτικού κόσμου. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν 3,6 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ είναι 9,1 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, και σε χώρες όπως η Ελβετία, η Νορβηγία και η Δανία αντιστοιχούν περισσότεροι από 16 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους (στην «πρωταθλήτρια» Ελβετία η αναλογία είναι 17,4 προς 1.000).

Κατά μέσον όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ η αναλογία νοσηλευτών/τριών και γιατρών είναι 3 προς 1, όταν στην Ελλάδα είναι 0,6 προς 1. Σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Ιαπωνία, η Ιρλανδία και η Δανία η αντιστοιχία είναι τουλάχιστον 4,5 νοσοκόμες ανά γιατρό.

Το πιο «πυκνό» δίκτυο φαρμακείων στην Ευρώπη

Την υψηλότερη αναλογία φαρμακείων σε σχέση με τον πληθυσμό της συνεχίζει να κατέχει η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο αριθμός των φαρμακοποιών που μπορούν να έχουν ιδιωτικό φαρμακείο ανέρχεται σε 10.800 (το διάστημα από 1/1/15 έως 31/12/2015 ήταν 11.214 και αποχώρησαν 390), ενώ λειτουργούν περίπου 9.500 ιδιωτικά φαρμακεία. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Φαρμακοποιών (PGEU), τα περισσότερα φαρμακεία στην Ευρώπη έχουν η Τουρκία (24.827), η Γαλλία (22.455), η Ισπανία (21.854) και η Γερμανία (20.441). Η Ελλάδα με 9.500 φαρμακεία είναι στην 7η θέση και ακολουθεί το Βέλγιο με 4.929 φαρμακεία. Τα λιγότερα φαρμακεία λειτουργούν στο Λουξεμβούργο (101), στη Σλοβενία (324) και τη Δανία (368). Η Ελλάδα είναι μακράν η χώρα με το πιο πυκνό δίκτυο φαρμακείων ανά την Ευρώπη, αφού αντιστοιχούν 84 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους. Στη 2η θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται η Κύπρος, με 55,5 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους, και η Βουλγαρία με 51 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους. Αντίθετα, στις χώρες που πιο δύσκολα βρίσκει κάποιος φαρμακείο συγκαταλέγονται η Δανία με 6,5 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους, η Ολλανδία με 11,80 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους και η Σουηδία με 14 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους.

27 Ιουλίου 2016, 00:08:01
Απάντηση #35
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Το ίδιο δημοσιεύμα σχολιάζουμε Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.

10 Αυγούστου 2016, 00:11:34
Απάντηση #36
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Το παρακάτω άρθρο αν και ανυπόγραφο, μου φαίνεται ενδιαφέρον:

09/08/2016.

«Περισσεύουν» οι μισοί ειδικευμένοι γιατροί στη χώρα μας!


Υπερπαραγωγή γιατρών καταγράφεται στη χώρα μας η οποία διαθέτει ένα «πλεόνασμα» τουλάχιστον 20.000 ειδικευμένων κλινικών ιατρών. Η Ελλάδα διαθέτει - σε σχέση με τον πληθυσμό της - τους περισσότερους εξειδικευμένους γιατρούς, που σε μεγάλο ποσοστό είτε είναι άνεργοι είτε υποαπασχολούνται. Ενδεικτικό είναι ότι στην Αθήνα ένας στους τρεις γιατρούς (ποσοστό 28%) είναι άνεργοι ή υποαπασχολούνται.
Η υπερπαραγωγή εξειδικευμένων γιατρών στην Ελλάδα και η «υποπροσφορά» γενικών γιατρών, καταγράφεται και σε μελέτη του υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία αναφέρεται στην ειδική έκδοση για την «Εθνική Στρατική Υγείας και δράσεις του τομέα Υγείας στο ΕΣΠΑ 2014-2020». Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη:
στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 3.800 γενικοί γιατροί αντί των 8.140 που θα υπήρχαν εάν η Ελλάδα διέθετε την ίδια «πυκνότητα» γενικών γιατρών που έχουν κατά μέσο όρο οι άλλες χώρες της Ευρώπης, που σημαίνει έλλειμμα τουλάχιστον 4.350 γενικών /οικογενειακών γιατρών.
ο αριθμός των ειδικευμένων ιατρών βρίσκονται πολύ πάνω από το «σημείο αναφοράς» της Ε.Ε. Το 2014 υπήρχαν 42.647 ειδικευμένοι κλινικοί γιατροί στη χώρα μας, αντί των 20.283 που θα υπήρχαν εάν η Ελλάδα διέθετε την ίδια πυκνότητα με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης (για την εκτίμηση του μέσου όρου συνυπολογίστηκε και η αναλογία σε πληθυσμό).
διαθέτουμε περίπου 4.500 ειδικευμένους εργαστηριακούς γιατρούς, έναντι 600 εάν ακολουθούσαμε την ίδια πυκνότητα στους συγκεκριμένους επιστήμονες με αυτή που έχει κατά μέσο όρο η Ευρώπη.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη του υπουργείου Υγείας «συνολικά λαμβανομένων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της χώρας υπολογίζεται ότι υπάρχει ένα πλεόνασμα πάνω από 20.000 ειδικευμένους γιατρούς στη χώρα, πλεόνασμα το οποίο συνεχίζει να αυξάνει κάθε χρόνο».  Συνολικά ο αριθμός των γιατρών στην Ελλάδα (ειδικευμένοι και χωρίς ειδικότητα) κυμαίνεται γύρω στις 69.000. Αυτό μας φέρνει σταθερά τα τελευταία χρόνια στην 1η θέση μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ σε αναλογία γιατρών με πληθυσμό. Ετσι, στη χώρα μας αναλογούν 6,3 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους και ακολουθούν οι Αυστρία και η Ρωσία (5 και 4,9 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους αντίστοιχα). Ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 3,3 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους, ενώ οι χώρες με την μικρότερη αναλογία είναι η Κίνα, η Τουρκία και η Κολομβία, όπου αντιστοιχούν λιγότεροι από δύο γιατροί ανά 1.000 κατοίκους. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των γιατρών αυξήθηκε πολύ το διάστημα 2000 έως 2008 (από 47.250 σε 68.000) και έχει σταθεροποιηθεί έκτοτε.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Αυγούστου 2016, 00:16:55
Απάντηση #37
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Σχολίασα σε λάθος νήμα.  :)

Απ' το άρθρο:
Παράθεση
Πλεόνασμα καταγράφεται και στους ειδικευμένους εργαστηριακούς γιατρούς, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης διαθέτουμε περίπου 4.500 ειδικευμένους εργαστηριακούς γιατρούς, έναντι 600 εάν ακολουθούσαμε την ίδια πυκνότητα στους συγκεκριμένους επιστήμονες με αυτή που έχει κατά μέσο όρο η Ευρώπη.
Μόνο εγώ βλεπω σε κάθε γωνία και μικροβιολογικό ;

Και εσχάτως γκρινιάζουν ότι δεν βγαίνουν (και όντως δεν βγαίνουν) με αποτέλεσμα κάποιοι να τα κλείνουν και να επιστρέφουν στο ΕΣΥ.

10 Αυγούστου 2016, 00:26:26
Απάντηση #38
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σχολίασα σε λάθος νήμα.  :)

Απ' το άρθρο:
Παράθεση
Πλεόνασμα καταγράφεται και στους ειδικευμένους εργαστηριακούς γιατρούς, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης διαθέτουμε περίπου 4.500 ειδικευμένους εργαστηριακούς γιατρούς, έναντι 600 εάν ακολουθούσαμε την ίδια πυκνότητα στους συγκεκριμένους επιστήμονες με αυτή που έχει κατά μέσο όρο η Ευρώπη.
Μόνο εγώ βλεπω σε κάθε γωνία και μικροβιολογικό ;

Και εσχάτως γκρινιάζουν ότι δεν βγαίνουν (και όντως δεν βγαίνουν) με αποτέλεσμα κάποιοι να τα κλείνουν και να επιστρέφουν στο ΕΣΥ.

Είναι τόσο εύκολο πλέον να μπεις στο ΕΣΥ, όντας Εργαστηριακός;
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Αυγούστου 2016, 07:47:29
Απάντηση #39
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το παρακάτω άρθρο αν και ανυπόγραφο, μου φαίνεται ενδιαφέρον:
09/08/2016.
«Περισσεύουν» οι μισοί ειδικευμένοι γιατροί στη χώρα μας!
 Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των γιατρών αυξήθηκε πολύ το διάστημα 2000 έως 2008 (από 47.250 σε 68.000) και έχει σταθεροποιηθεί έκτοτε.

Η σταθεροποίηση οφείλεται πιθανότατα στη μετανάστευση 15.000 συναδέλφων την τελευταία 8ετία. Το πρόβλημα έγκειται στην υπερπαραγωγή (εγχώρια και μη) 35.000 πτυχιούχων από το 2000. Συνολικά οι ιατρικές σχολές της χώρας δέχονται 1.050 εισακτέους κάθε χρόνο, αριθμός λογικός αν υποθέσουμε ότι κατά το προηγούμενο άρθρο χρειαζόμαστε 40-45.000 γιατρούς και ένας 40ετής εργασιακός βίος θα οδηγεί κάθε χρόνο περίπου 1000 στη σύνταξη-απόσυρση. Το όποιο πρόβλημα βρίσκεται αλλού.

 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

25 Αυγούστου 2016, 22:34:36
Απάντηση #40
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
'Ενα πράγμα που δεν καταλαβαίνω, μιλάμε για ιατρικό πληθωρισμό, μετανάστευση κτλ. και διαβάζω αυτό:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν βγάζει νόημα κανείς. Ή εμείς κλαιγόμαστε ή το όνειρο του παιδιού-γιατρού ("πόσους γιατρούς έβγαλε η οικογένεια") ακόμα καλά κρατεί !
Εκτός και αν όόόλοι αυτοί που δήλωσαν και πέρασαν σε Ιατρικές έχουν σαν σκοπό την μετανάστευση.

Έπειτα διαβάζω και αυτό: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Συγχαρητήρια στην κοπέλα, αλλά πέραν του... συστηματικού διαβάσματος, έκατσε καθόλου να ενημερωθεί για τις προοπτικές ενός στρατιωτικού ιατρού ;
Γιατί πέραν των δωρεάν (για τον ίδιο) σπουδών, ο Στρατός περισσότερο εμπόδιο είναι πλέον για έναν γιατρό, παρά "επαγγελματική αποκατάσταση".
Το 2016 βλέπουν ως αποκατάσταση οι πλέον ελπιδοφόροι νέοι το Δημόσιο και τον Στρατό, τι μέλλον μπορεί να έχει αυτή η χώρα ; ; ;

Υ.Γ
- Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι νέοι έχουν πολύ ελκυστικότερες εναλλακτικές από το γιατριλίκι, εξ΄ου και τα κενά στα συστήματα Υγείας τους.

- προφανώς παίζουν και άλλα ρόλο για το πόσο περιζήτητη είναι μια σχολή εκτός της επαγγελματικής αποκατάστασης, πχ και οι αρχιτεκτονικές έχουν υψηλότατες βάσεις, την στιγμή που μόνο δουλειά δεν εξασφαλίζει το πτυχίο του αρχιτέκτονος πλέον !
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Αυγούστου 2016, 22:41:27 από kopritis »

25 Αυγούστου 2016, 23:05:36
Απάντηση #41
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
'Ενα πράγμα που δεν καταλαβαίνω, μιλάμε για ιατρικό πληθωρισμό, μετανάστευση κτλ. και διαβάζω αυτό:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν βγάζει νόημα κανείς. Ή εμείς κλαιγόμαστε ή το όνειρο του παιδιού-γιατρού ("πόσους γιατρούς έβγαλε η οικογένεια") ακόμα καλά κρατεί !
Εκτός και αν όόόλοι αυτοί που δήλωσαν και πέρασαν σε Ιατρικές έχουν σαν σκοπό την μετανάστευση.
....
   Φυσικά και έχουν ως δεύτερη (ή και πρώτη) σκέψη την μετανάστευση. Με ιατρικό πτυχίο βρίσκεις απασχόληση (ή και καριέρα) στο εξωτερικό με παιδαγωγικό ...μόνο σε σουβλατζίδικο (σχήμα λόγου).
   Για τις στρατιωτικές σχολές δρα η σιγουριά του μισθού σε σχέση με τη μετανάστευση...
   Η αρχιτεκτονική έχει αυξημένες βάσεις νομίζω λόγω των ειδικών μαθημάτων. Χωρίς αυτά δεν πιστεύω να είναι τόσο ψηλά...

25 Αυγούστου 2016, 23:14:28
Απάντηση #42
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Για τις στρατιωτικές σχολές, πολλοί το έχουν μετανιώσει που μπήκαν ΣΣΑΣ, γιατί η άμεση έναρξη Ειδικότητας στο εξωτερικό ενός πολίτη ιατρού που έχει απλά προετοιμαστεί κατάλληλα όσο είναι στην Σχολή (ουσιαστικά μόνο η εκμάθηση μιας γλώσσας χρειάζεται) του εξασφαλίζει πλεονέκτημα έναντι ενός στρατιωτικού που πρέπει να υπηρετήσει σε μονάδα και να φτάσει τα 30, ενώ και οι προοπτικές μετά την Ειδικότητα σίγουρα είναι καλύτερες για έναν ιατρό που έχει τελειώσει Ειδικότητα εξωτερικό έναντι ενός στρατιωτικού που έχει τελειώσει Ελλάδα ή εξωτερικό.
Και αυτό γιατί ακόμα και αν προσφερθεί εργασία στον τελευταίο εκτός, πρέπει να επιστρέψει κάποια σοβαρά χρήματα στον Στρατό για να φύγει, χρήματα που δαπάνησε ο Στρατός για να τον σπουδάσει.
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Αυγούστου 2016, 23:19:56 από kopritis »

25 Αυγούστου 2016, 23:19:15
Απάντηση #43
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Έπειτα διαβάζω και αυτό: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σύμφωνα με το άρθρο η κοπέλα συγκέντρωσε 18946 μόρια. Μ' αυτά αποκλείεται να είναι πρώτη των πρώτων αφού στη ΣΣΑΣ ο πρώτος έχει 19499 μόρια και ο τελευταίος 19088. Μ' αυτά τα δεδομένα δεν είναι καν στη σχολή! Εκτός αν ανήκει σε καμιά ειδική κατηγορία (έχουν αρκετές τέτοιες οι στρατιωτικές σχολές) αλλά σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός "πρώτη των πρώτων".

26 Αυγούστου 2016, 08:06:57
Απάντηση #44
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Έπειτα διαβάζω και αυτό: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σύμφωνα με το άρθρο η κοπέλα συγκέντρωσε 18946 μόρια. Μ' αυτά αποκλείεται να είναι πρώτη των πρώτων αφού στη ΣΣΑΣ ο πρώτος έχει 19499 μόρια και ο τελευταίος 19088. Μ' αυτά τα δεδομένα δεν είναι καν στη σχολή! Εκτός αν ανήκει σε καμιά ειδική κατηγορία (έχουν αρκετές τέτοιες οι στρατιωτικές σχολές) αλλά σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός "πρώτη των πρώτων".

Ο πρώτος των πρώτων πέρασε - που αλλού ?- στην Ιατρική Πάτρας με 19.773 μόρια στις 20.000. Για τις αρχιτεκτονικές σχολές το θεωρητικό άριστα είναι τα 24.000 μόρια λόγω της επιπλέον εξέτασης σε 2 ειδικά μαθήματα (ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο).
Το ανησυχητικό σημείο για την Ελληνική κοινωνία είναι άλλο :


Οι παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων συγκέντρωσαν τις προτιμήσεις των υποψηφίων λόγω της σίγουρης επαγγελματικής αποκατάστασης.
Η Σχολή Ευελπίδων (Σώματα) έχει φέτος βάση τα 17.642 μόρια, αυξημένη κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρσι, η Ευελπίδων (Όπλα) τα 16.095 μόρια, Η Ναυτικών Δοκίμων (Μάχιμοι) βάση τα 17.662 μόρια και των Μηχανικών τα 17.838 μόρια, ενώ το τμήμα Ιπταμένων στη Σχολή Ικάρων βάση στα 17.786 μόρια και των Μηχανικών στα 18.625 μόρια.
Πτώση παρουσιάζει φέτος η Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας με τη βάση του τμήματος Αξιωματικών να έχει ως βάση του τα 17.896 μόρια με την πτώση να είναι σε απόλυτο αριθμό 310 μονάδες και ως ποσοστό σε σύγκριση με το 2015 -1,7%. :o

Με ότι μπορεί να αποδεικνύουν οι Πανελλήνιες εξετάσεις, λαμπρά μυαλά κατευθύνονται σε στρατιωτικές σχολές και την αργομισθία του δημοσίου, ενώ :

Είσαι έτοιμος να κάνεις ανώτατες σπουδές μηχανολόγου μηχανικού βιομηχανικού σχεδιασμού με μέσο όρο επίδοσης στις πανελλαδικές 1,5 στα 20;  Ανώτατες σπουδές μηχανικού τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου με μέση επίδοση 3 στα 20; Ανώτατες σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων με 3,4 στα 20; Ανώτατες σπουδές λογιστικής και χρηματοοικονομικής με 3,2 στα 20; Ανώτατες σπουδές τεχνολόγου γεωπόνου με 3,9 στα 20; Ανώτατες σπουδές ηλεκτρολόγου μηχανικού με 3,5 στα 20; Ανώτατες σπουδές ηλεκτρονικού μηχανικού με 3,8 στα 20; Μηχανικού πληροφορικής με 3,2 στα 20; Μηχανολόγου μηχανικού και πολιτικού μηχανικού τεχνολογικής κατεύθυνσης με 3,5 στα 20; Γεωγράφου με 5,9 στα 20; Φιλολόγου στα ιταλικά με 5,2 στα 20; Περιβαλλοντολόγου με 4,9 στα 20; Μαθηματικού (στη Σάμο – που είσαι Πυθαγόρα να μας δεις!) με 4 στα 20;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αυτή η κοινωνία δεν μπορεί να μακροημερεύσει, όντας σε τόσο προχωρημένη αποσύνθεση. Χρειάζεται ένα ισχυρό χτύπημα μήπως και συνέλθουμε.  :(
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Αυγούστου 2016, 08:14:28 από GirousisN »

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
4 Απαντήσεις
12129 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Φεβρουαρίου 2023, 07:06:47
από Argirios Argiriou
22 Απαντήσεις
14163 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Μαΐου 2015, 00:13:09
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4873 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Οκτωβρίου 2021, 12:57:31
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4559 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Ιανουαρίου 2022, 19:29:35
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
10354 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Απριλίου 2022, 23:47:34
από Argirios Argiriou