Γενικά > Γενική συζήτηση

Ιατρικός πληθωρισμός μύθος ή πραγματικότητα ;

<< < (15/26) > >>

Denominator:
Τείνω να συμφωνήσω περισσότερο με τον @kopritis και λιγότερο με τον (και δικό μου) καθηγητή κ. Βώρο.
Το νυν πρόβλημα είναι η γενικότερη απαξίωση του ιατρικού επαγγέλματος σε πολλαπλά επίπεδα, φυσικά με μία μερίδα (όχι η μεγαλύτερη, θέλω να πιστεύω) να είναι και δική μας ευθύνη.
Αφού οι γιατροί που θα είναι επιστημονικά και καινωνικά συνεπείς θα συναντήσουν τόσα πολλά αντικίνητρα (αγροτικό χωρίς επίβλεψη και βοήθεια, πλημμελή εκπαίδευση στην ειδικότητα, ελάχιστες ευκαιρίες για νοσοκομειακή απασχόληση, βαριά φορολογία και μη ανταποδοτική ασφάλιση ειδικά στον ιδιωτικό τομέα κ.λ.π.) τότε ποιος είναι ο λόγος να μείνουν;
Το πρόβλημα δε θα το δούμε τώρα, αλλά σε 10-15 χρόνια. Τότε η προηγούμενη γενιά θα αποχωρεί σιγά-σιγά και η επόμενη απλά δε θα υπάρχει. Ή καλύτερα, θα έχει μείνει ότι δεν έχει επηρεαστεί από τα αντικίνητρα που περιέγραψα.
Ας το σκεφτούμε πριν είναι αργά.

Αρχίατρος:
Μα είναι δυνατόν να μην λειτουργούν οι χειρουργικές αίθουσες μεγάλων αθηναϊκών νοσοκομείων λόγω έλλειψης ειδικεύομενων Αναισθησιολογίας ή να κάνουν αγροτικοί εφημερίες σε... Χειρουργικές Κλινικές σε νοσοκομεία της επαρχίας και εμείς να ζητάμε να βάλουν εξετάσεις στην Ειδικότητα ;
Συγγνώμη αλλά εκτός χρόνου η τοποθέτηση.

Έχουν και οι Αμερικανοί τα USMLEs αλλά αν τα περάσεις (και ικανοποιήσεις και διάφορες άλλες προύποθέσεις) και μπεις σε κάποιο residency program έχεις εξασφαλισμένη πορεία και καριέρα μετά.

Εμείς τίποτα απ΄αυτά δεν προσφέρουμε, έχει ξεφτιλιστεί εντελώς η άσκηση της Ιατρικής στην Ελλάδα, και μοιάζουμε περισσότερο στις βορειοευρωπαϊκές χώρες που έχουν έλλειψη γιατρών σε συγκεκριμένες Ειδικότητες (να θυμίσω ότι ακόμα και σήμερα μεγάλο μέρος της επαρχίας λειτουργεί με ανειδίκευτους), χωρίς όμως να προσφέρουμε τις συνθήκες και τις αμοιβές αυτών.
Εκτός των ΗΠΑ που είναι ιδιαίτερη περίπτωση, στην Ευρώπη μόνο Γαλλία-Ιταλία έχουν εξετάσεις (αν δεν κάνω λάθος), και αυτές για την άδεια άσκησης, Αγγλία-Γερμανία που είναι δημοφιλείς προορισμοί των Ελλήνων γιατρών έχουν μόνο κάποια γλωσσικά κριτήρια για να βγει η άδεια άσκησης επαγγέλματος, μετά είναι θέμα καθαρά του εκάστοτε Δντή Κλινικής.

Δεν νομίζω ότι θα θέλαμε να αφήσουμε στην διακριτική ευχέρεια των καθηγητών Πανεπιστημίου και των Δ/ντών Κλινικών στην Ελλάδα την πρόσληψη των ειδικεύομενων, μέχρι τώρα κανείς δεν έφτασε μέχρις εκεί, καταλαβαίνουμε όλοι το τι θα επακολουθούσε... :P

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕγώ λοιπόν, παρότι όχι μεγαλοσχήμων καθηγητής αλλά ένας απλός γιατρός, προτείνω κάτι άλλο:
Πανελλήνιες Εξετάσεις για την Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος, υπό μορφή standardized test (ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα συμπληρωματικής διόρθωσης, κάτι που ξέρουν πολύ καλά κάποιοι ότι συνέβαινε κάπου), οπότε
- οι πρώτοι σε βαθμολογία διαλέγουν ποιά Ειδικότητα θέλουν να κάνουν και σε ποιό νοσοκομείο, και την ξεκινούν χωρίς αναμονή
- οι υπόλοιπες θέσεις που θα περισσέψουν μοιράζονται στους υπόλοιπους

Νομίζω είναι το καλύτερο σύστημα γιατί:
- εξασφαλίζεται η απαραίτητη μινιμουμ ποιότητα (θα βάλεις κάποια βάση κάτω της οποίας δεν θα μπορεί να αποκτήσει κάποιος άδεια)
- εξασφαλίζεται το αδιάβλητο και η ελάχιστη δυνατή παράκαμψη των διαφόρων βυσμάτων (ήδη υπάρχει καθώς έχουν θεσμοθετηθεί ένα σωρό κατηγορίες που ξεκινούν Ειδικότητα ως υπεράριθμοι)

Μετά απ΄αυτό όμως, μην παραπονεθεί κάποιος για το ότι θα ψάχνει να βρει γιατρούς με το ντουφέκι λαμβάνοντας υπόψιν ότι υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που προσφέρουν άδειες άσκησης επαγγέλματος χωρίς εξετάσεις και προσφέρουν πολλαπλάσιο μισθό.

Γιατί κανείς δεν είναι τοσο τρελός για να στρώσει τον κώλο του να δώσει εξετάσεις ώστε να γίνει γιατρός του 1000άρικου σε ένα σύστημα Υγείας του "εγώ σε πληρώνω" και "ο γιατρουδάκος".

--- Τέλος παράθεσης ---

Το σύστημα που προτείνεις θυμίζει έντονα τον τρόπο επιλογής ειδικοτήτων, ανά όπλο, στους αποφοίτους της ΣΣΑΣ. Ίσως πιο αξιόπιστο αφού, υποθέτω, προτείνεις πανελλαδικές εξετάσεις με συνθήκες ανωνυμίας. Ενώ στους στρατιωτικούς δεν ξέρω πως γίνονται οι εξετάσεις για ειδικότητα.
Μια διευκρίνηση:
Όταν λες "οι υπόλοιπες θέσεις που θα περισσέψουν μοιράζονται στους υπόλοιπους" εννοείς ότι θα επιλέγουν ειδικότητα πάλι κατά φθίνουσα σειρά επιτυχίας ή ότι θα μπαίνουν στη λίστα αναμονής;
Αν εννοείς το πρώτο, τότε ουσιαστικά βάζεις εξετάσεις για ειδικότητα (μέσω των εξετάσεων για άδεια άσκησης επαγγέλματος) και καταργείς τη λίστα.
Αν εννοείς το δεύτερο, τότε θα συμφωνήσω.

Προϋποθέτει όμως:
- κεντρικό προγραμματισμό στις ειδικότητες που θα "δίνει" το κράτος. Υποθέτω όμως όλοι αυτοί οι καθηγητές δεν έχουν διάθεση να βρεθούν με κανένα ή ελάχιστους ειδικευόμενους.
- γενικότερη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων. Όταν τα νοσοκομεία, ιδιαίτερα τα περιφερειακά, στηρίζουν τις εφημερίες στους ειδικευόμενους.

Αρχίατρος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤο σύστημα που προτείνεις θυμίζει έντονα τον τρόπο επιλογής ειδικοτήτων, ανά όπλο, στους αποφοίτους της ΣΣΑΣ. Ίσως πιο αξιόπιστο αφού, υποθέτω, προτείνεις πανελλαδικές εξετάσεις με συνθήκες ανωνυμίας. Ενώ στους στρατιωτικούς δεν ξέρω πως γίνονται οι εξετάσεις για ειδικότητα.
Μια διευκρίνηση:
Όταν λες "οι υπόλοιπες θέσεις που θα περισσέψουν μοιράζονται στους υπόλοιπους" εννοείς ότι θα επιλέγουν ειδικότητα πάλι κατά φθίνουσα σειρά επιτυχίας ή ότι θα μπαίνουν στη λίστα αναμονής;
Αν εννοείς το πρώτο, τότε ουσιαστικά βάζεις εξετάσεις για ειδικότητα (μέσω των εξετάσεων για άδεια άσκησης επαγγέλματος) και καταργείς τη λίστα.
Αν εννοείς το δεύτερο, τότε θα συμφωνήσω.

Προϋποθέτει όμως:
- κεντρικό προγραμματισμό στις ειδικότητες που θα "δίνει" το κράτος. Υποθέτω όμως όλοι αυτοί οι καθηγητές δεν έχουν διάθεση να βρεθούν με κανένα ή ελάχιστους ειδικευόμενους.
- γενικότερη αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων. Όταν τα νοσοκομεία, ιδιαίτερα τα περιφερειακά, στηρίζουν τις εφημερίες στους ειδικευόμενους.

--- Τέλος παράθεσης ---
Στις ΗΠΑ, αιτείται ο υποψήφιος να μπει σε κάποιο πρόγραμα Ειδικότητας και ο program director (ας πούμε ο Δ/ντής Κλινικής, αν και δεν είναι πάντα το ίδιο και το αυτό) βλέπει:
- τους βαθμούς στα USMLEs (ειδικά στην περίπτωση ξένων που δεν μπορεί να τσεκάρει την ποιότητα της Ιατρικής Σχολής που τελείωσε, αυτό είναι πρωταρχικό κριτήριο)
- συστατικές επιστολές
- τυχόν ερευνητικό έργο
- προσωπικότητα του υποψηφίου. Όσο και αν φανεί περίεργο, έχω γνωρίσει τύπους που έχουν πρωτεύσει στις Πανελληνίες (το μοναδικό κριτήριο στην Ελλάδα) και έχουν πρόβλημα κοινωνικής συμπεριφοράς, ε, κάτι τέτοιους τους κόβεις στην συνέντευξη όπου τους ρωτάς διάφορα.

Δλδ τι λέω;
Προσλαμβάνεις με βάση τις επιδόσεις στις Πανελλήνιες Εξετάσεις για την Άδεια Ασκησης εκεί που έχεις πρόβλημα μεγάλης προσφοράς (μάτια, πλαστική, ενδο κτλ) και ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ εκεί που έχεις πολλές θέσεις, δλδ στις περισσότερες Ειδικότητες αυτή την στιγμή στην Ελλάδα.

Να θυμίσω μόνο ότι Γ/Χ, ΝΡΧ, ΘΡΧ, ΟΡΘ, Π/Θ, Γενική Ιατρική οι περισσότερες Ειδικότητες στην Ελλάδα αυτή την στιγμή έχουν κενές θέσεις...

Για τον τρόπο επιλογής των υποψηφίων της ΣΣΑΣ δεν θα επεκταθώ, γνωρίζω διάφορα, πολλοί λένε διάφορα για διαφόρων ειδών παρεμβασεις, αλλά είναι δικό τους πρόβλημα να τον αλλάξουν.
Έτσι και αλλιώς η συγκεκριμένη Σχολή βαίνει προς κατάργηση όπως πάει η κατάσταση στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Υ.Γ
Το παραπάνω σύστημα αποκλείει απ΄την άσκηση της Ιατρικής στην Ελλάδα κάτι τύπους που έχουν δει φως και μπήκαν τελευταία, δλδ απόφοιτους από πανεπιστήμια της πρώην Σ.Ένωσης που δεν είναι καν χώρες της ΕΕ και δεν υπάρχει απολύτως ουδείς έλεγχος των πτυχίων τους.
Έχω ακούσει για περίπτωση που ζητήθηκε από πανεπιστήμιο της... Ουκρανίας επιβεβαίωση για απόφοιτο και αυτό ούτε καν απάντησε !
Είπαμε, έχουμε πρόβλημα έλλειψης γιατρών, ειδικά στην επαρχία, αλλα δεν μπορούμε να εξευτελιζόμαστε έτσι σαν χώρα...

paracelsus:
Σε χωρες με αξιοκρατια και στοιχειωδη εντιμοτητα όπως πχ στις Σκανδιναβικες, στην Μεγαλη Βρεττανια ή στην Ιρλανδια, ένα συστημα επιλογης με βαση μονο την προσωπικη συνεντευξη και το βιογραφικο μπορει να λειτουργησει αρκετα καλα. Το μικτο συστημα αξιολογησης που εχουν οι ΗΠΑ με εξετασεις USMLE και προσωπικη συνεντευξη είναι σαφως το ιδανικοτερο, εξασφαλιζει μια ολοκληρωμενη σε όλα τα επιπεδα αξιολογηση του υποψηφιου και επιλεγει τους αριστους. Οι εξετασεις USMLE μπορει να είναι τυπικα εξετασεις για αποκτηση αδειας ασκησης ιατρικης όμως εχουν καθοριστικη σημασια για να σε καλεσουν σε συνεντευξη στις ανταγωνιστικες τουλαχιστον ειδικοτητες, οποτε είναι ουσιαστικα και εξετασεις για επιλογη σε ειδικοτητα. Σε χωρες με αναξιοκρατια και διαφθορα όπως οι χωρες του ευρωπαϊκου νοτου, η συνεντευξη και το βιογραφικο δεν προκειται ποτε να είναι αξιοκρατικες οποτε το καλυτερο συστημα είναι οι γραπτες εξετασεις κλινικων σεναριων πολλαπλης επιλογης στυλ USMLE Step2 και 3.

Η Ισπανια εχει ένα τετοιο συστημα, μετα το πτυχιο οι Ισπανοι αποφοιτοι ιατρικης δινουν τις εξετασεις MIR που είναι πολλαπλης επιλογης σε στυλ USMLE (μαλιστα πολύ καλου επιπεδου, συγκρισιμου με των αμερικανικων). Αναλογα με την βαθμολογια διαλεγουν επειτα ειδικοτητα και νοσοκομειο, πχ ο πρωτος μπορει να επιλεξει οποια ειδικοτητα θελει σε οποιο νοσοκομειο θελει. Αν θελεις πχ καρδιολογια και οι θεσεις καρδιολογιας εχουν εξαντληθει τοτε αναγκαστικα ειτε θα παρεις μια άλλη ειδικοτητα ειτε θα πρεπει να ξαναδωσεις την επομενη χρονια παλι εξετασεις. Οι υποψηφιοι είναι παντα περισσοτεροι από τις θεσεις (υπαρχουν και πολλοι λατινοαμερικανοι υποψηφιοι) οποτε παντα καλυπτονται οι θεσεις. Το συστημα αυτό είναι ουσιαστικα αυτό που περιγραφει ο kopritis απλα οι εξετασεις δεν δινονται για αποκτηση αδειας ασκησεως αλλα για επιλογη ειδικοτητας.

Η Ιταλια εχει μικτο συστημα με εξετασεις και συνεντευξη αλλα επειδη η συνεντευξη παιζει πρωτευοντα ρολο ουσιαστικα για να ξεκινησεις ειδικοτητα πρεπει να σε θελει ο καθηγητης (και οι καθηγητες στην Ιταλια είναι παρομοιοι στην αναξιοκρατια-νεποτισμο με τους δικους μας).

Το να υπαρχουν εξετασεις για ολους για αδεια ασκησης ιατρικης φαινεται πολύ λογικο, ειδικα σε εμας που γεμισαμε με γιατρους από ανατολικοευρωπαϊκες χωρες με αμφιβολου ποιοτητας πτυχια και σπουδες που ξεπλενονταν από το διεφθαρμενο ΔΙΚΑΤΣΑ.

Ένα άλλο κρισιμο στοιχειο είναι ότι σε χωρες με αξιοκρατια όπως πχ ΗΠΑ, Μεγαλη Βρεττανια, υπαρχει διαρκης αξιολογηση στην ειδικοτητα οποτε δεν είναι βεβαιο ότι θα τελειωσεις την ειδικοτητα εάν εισαι ανεπαρκης. Σε χωρες τυπου Ελλαδα, Ιταλια, Ισπανια, εάν μπεις στο συστημα θα βγεις καποια στιγμη οσο επικινδυνος και να εισαι.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση