Πολύ καλό το ότι θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική καταχώριση παραπεμπτικών μέσω του e-syntagografisi.
Μερικές παρατηρήσεις όμως:
Από την πρώτη στιγμή που γύρισα ως Ιατρός στην Ελλάδα (από την Σουηδία) μου καθόταν στο λαιμό όταν έβλεπα στα Ελληνικά χειρόγραφα παραπεμπτικά να συμπληρώνει ο παραπέμπων Ιατρός κουτάκι με τον τίτλο “Διάγνωση” γιατί απλούστατα ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που παραπέμπει ένας Ιατρός κάποιον Ασθενή είναι ότι δεν ξέρει ή δεν είναι βέβαιος για την διάγνωση. Και βέβαια ξενέρωνα ακόμα περισσότερο όταν έβλεπα να γράφουν ως διάγνωση ένα σύμπτωμα, π.χ. δύσπνοια, το οποίο φυσικά δεν είναι διάγνωση.
Αν θέλουμε να είμαστε σωστοί πρέπει το κουτάκι με τον τίτλο "Διάγνωση" να αντικατασταθεί με τον τίτλο "Αιτία παραπομπής ".
Από κει και πέρα όταν περιγράφει κανείς στον άλλο συνάδελφο το ιστορικό του ασθενούς το ιδανικό είναι να γράψει κανείς αναλυτικές πληροφορίες για τον ασθενή. Π.χ., αν γνωρίζουμε, κληρονομικότητα, κοινωνική κατάσταση, παλαιότερες ασθένειες/χειρουργεία, παρούσες ασθένειες, τι φάρμακα παίρνει, αν έχει αλλεργίες, και τέλος το παρόν συμβάν καθώς και τα ευρήματα της φυσικής εξέτασης.
Θα διευκόλυνε πολύ τα πράγματα αν κάποια από τα παραπάνω, σε περίπτωση που τα είχε ήδη συμπληρώσει ο Ιατρός από παλιά (π.χ. η κληρονομικότητα), πέρναγαν αυτόματα στο παραπεμπτικό για να κερδίζουμε χρόνο ( και αν θέλει κανείς μετά να τα διορθώνει ).
Πρέπει να προβλεφτεί να υπάρχει κουτάκι στο παραπεμπτικό στο οποίο να γράφει την απάντησή του ο Ιατρός που λαμβάνει το παραπεμπτικό (Ο Ιατρός που λαμβάνει ένα παραπεμπτικό οφείλει πάντα να απαντήσει).
Πρέπει επίσης να μπορούν να λαμβάνουν το παραπεμπτικό και άλλοι Ιατροί που δεν είναι Νοσοκομειακοί αλλά είναι π.χ. ιδιώτες.
Τέλος ποιος ο λόγος να εκτυπώνουμε το παραπεμπτικό και την απάντηση;
Για να επιβαρύνουμε και άλλο το περιβάλλον και την οικονομία μας;