Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
26 Δεκεμβρίου 2024, 05:59:06

Αποστολέας Θέμα: Τουλάχιστον 85.000 εκτρώσεις/έτος στην Ελλάδα.  (Αναγνώστηκε 8256 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

10 Ιουνίου 2015, 18:54:34
Αναγνώστηκε 8256 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
10/06/2015

Τουλάχιστον 85.000 εκτρώσεις γίνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, μία στις τέσσερις γυναίκες που κάνουν άμβλωση είναι έφηβη, ενώ η οικονομική κρίση οδηγεί ολοένα και περισσότερα ζευγάρια να βάζουν τέλος στις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, αναφέρουν οι διοργανωτές του 1ου Πανελλήνιου Σεμιναρίου Ψυχοσωματικής στην Μαιευτική Γυναικολογία με θέμα «Προσεγγίζοντας την ψυχική διάσταση της γυναίκας», που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.

«Σε αυτό το θέμα παίζει σημαντικό ρόλο και η ψυχική υγεία. Προσεγγίζοντας την ψυχική διάσταση της γυναίκας δημιουργούμε ένα “μεγεθυντικό φακό” για να διευρύνουμε τη μεθοδολογία της “κλασικής μαιευτικής γυναικολογίας”. Ζητούμενο είναι να συζητήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε, τι επίδραση έχει στον ψυχισμό της γυναίκας – ασθενούς, ό,τι εφαρμόζουμε είτε υπό μορφή χειρουργείου, είτε υπό μορφή θεραπευτικής προσέγγισης. Η επιλογή των θεμάτων του συνεδρίου έγινε με στόχο να προσεγγίσει επίκαιρα θέματα όπως η πλαστική χειρουργική, το εμβόλιο HPV, η σεξουαλικότητα και η ενημέρωση των νέων», αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής μαιευτικής γυναικολογίας στο ΑΠΘ Θεοχάρης Ταντανάσης.

«Το σεμινάριο αυτό έρχεται να ανοίξει ένα διάλογο σε ό,τι αφορά τη θέση μας ως κοινωνικοί λειτουργοί. Δεν είμαστε απλά ιατροί του σώματος, δηλαδή μόνο μαιευτήρες – γυναικολόγοι, αλλά ταυτόχρονα λειτουργοί που αποσκοπούν στην προσέγγιση της σωματικής, παράλληλα με την ψυχική υγεία. Στην περίπτωση αυτή αναφερόμαστε στη μαιευτική -γυναικολογία αλλά από ένα επιπλέον πρίσμα, την ψυχική διάσταση της γυναίκας», προσθέτει ο διευθυντής της Β΄ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, καθηγητής Ευστράτιος Ασημακόπουλος.

Το σεμινάριο διοργανώνεται από τη Β’ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΑΠΘ και θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο (8.00-14.30) στο ξενοδοχείο Electra Palace.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Ιουνίου 2015, 06:26:09
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
12/06/2015. Πρώτο Θέμα.

40.000 εκτρώσεις τον χρόνο στη χώρα μας αποφασίζονται από κορίτσια κάτω των 18 ετών - Ένα στα τέσσερα κορίτσια ηλικίας 14 έως 17 ετών έχει κάνει έκτρωση και οι μισές έφηβες δεν έχουν ενημερώσει ούτε τη μητέρα τους - Τα αίτια της θλιβερής «διάκρισης»

Την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στις διακοπές κυήσεων καταλαμβάνει πλέον η Ελλάδα καθώς το 22% των Ελληνίδων δηλώνει ότι έχει κάνει τουλάχιστον μία έκτρωση, ενώ το 10% των γυναικών που υφίστανται τέτοιου είδους επεμβάσεις είναι εφηβικής ηλικίας.


Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας 40.000 εκτρώσεις τον χρόνο στην Ελλάδα αποφασίζονται από κορίτσια κάτω των 18 ετών, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Αρεταίειου Νοσοκομείου ένα στα τέσσερα κορίτσια ηλικίας 14 έως 17 ετών έχει κάνει έκτρωση, και οι μισές έφηβες που κάνουν έκτρωση δεν έχουν ενημερώσει ούτε τη μητέρα τους.

Μία στις 1.000 γυναίκες που κάνουν διακοπή κύησης παρουσιάζει αιμορραγία κατά την επέμβαση ή τις πρώτες 24 ώρες μετά από αυτήν, το 44% των γυναικών που έχουν κάνει έκτρωση εμφανίζει νευρικές διαταραχές και 25% επισκέπτεται ψυχίατρο.

Τα στοιχεία αυτά επικαλείται ο αναπληρωτής καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο ΑΠΘ και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Εταιρείας Ουρογυναικολογίας, Θεοχάρης Ταντανάσης, σε παρουσίαση του με τίτλο "Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων. Όρια και προτεραιότητες" , που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο πλαίσιο του 1ου Σεμιναρίου Ψυχοσωματικής στη Μαιευτική Γυναικολογία, το οποίο διοργανώνει η Β΄ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του ΑΠΘ.

Τα αίτια της θλιβερής πρωτιάς

«Πρόκειται για μια θλιβερή πρωτιά, που σχετίζεται όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια και με παράγοντες που διαμορφώνουν η οικονομική κρίση, η αβεβαιότητα και η αύξηση της ανεργίας» επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ταντανάσης.

Οι εφηβικές εγκυμοσύνες, σύμφωνα με τον κ. Ταντανάση, οφείλονται στην άγνοια, στους λανθασμένους χειρισμούς του χαπιού επείγουσας αντισύλληψης, στις σχέσεις μεταξύ γονιών και παιδιών, αλλά και στην αδιαφορία της Πολιτείας. Ενώ στις χώρες της Ευρώπης το αντισυλληπτικό χάπι χρησιμοποιείται από το 22% των γυναικών κατά μέσο όρο, η χρήση του στην Ελλάδα φθάνει μόλις το 3,2%.

Σύμφωνα με στοιχεία από στατιστικές χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, το 1/3 των κοριτσιών κάτω των 18 στην πρώτη επαφή δεν χρησιμοποίησαν κανέναν τρόπο σίγουρης προφύλαξης. Στοιχεία από τις ΗΠΑ σχετικά με αγόρια δείχνουν ότι μόνο 28% χρησιμοποίησε προφυλακτικό κατά την τελευταία επαφή, ενώ ποσοστό 17% αφέθηκε στην κρίση του κοριτσιού, για να πάρει τα μέτρα του. «Άρα η σίγουρη αντισύλληψη είναι υπόθεση και των δύο φύλων» τονίζει ο κ Ταντανάσης.

«Η σεξουαλικότητα είναι δυναμική της ανθρώπινης υπόστασης, η οποία μέχρι πριν από μερικά χρόνια θεωρείτο "ταμπού", για να συζητηθεί δημόσια. Τα δεδομένα όμως έχουν αλλάξει, η σεξουαλικότητα και τα θέματα που την αφορούν κατέχουν μία από τις πρώτες θέσεις από πλευράς ενδιαφέροντος στην επικαιρότητα που προβάλλεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ιδιαίτερα τα έντυπα μέσα. Μιλάμε λοιπόν σήμερα πιο ανοιχτά για τα θέματα αυτά. Αυτό σημαίνει ότι εξέλειψαν τα προβλήματα; Μάλλον όχι, αν πιστέψουμε τους σεξολόγους. Τα προβλήματα μετατέθηκαν, εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλάζει όμως ίσως η υφή τους. Το γεγονός αυτό έχει σχέση και με την προβολή προτύπων/μοντέλων συμπεριφοράς από τα ΜΜΕ και την τάση συμμόρφωσης και ταύτισης με το πρότυπο. Πέρα από αυτό, προβάλλονται ή τονίζονται, συχνά, "σωματικά" σύμβολα διάπλασης και ίσως λιγότερο η επικοινωνία στη σεξουαλικότητα και αυτό είναι ένας πρόσθετος παράγων, που μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά» προσθέτει ο κ. Ταντανάσης.

Πώς θα πρέπει να ενημερώνονται οι νέοι;

Σύμφωνα με τον κ. Ταντανάση, ένα μέρος μόνο των νέων θα ήθελε να ενημερώνεται για θέματα σεξουαλικότητας από τους γονείς, αλλά οι γονείς από την πλευρά τους, σε ικανό ποσοστό, αδυνατούν να παράσχουν ικανού βαθμού πληροφόρησης ή θα προτιμούσαν να αναλάβει κάποιος άλλος φορέας αυτό το έργο.

«Η τάση των νέων για σεξουαλική ενημέρωση στη χώρα μας αρχίζει γύρω στα 10 με 12, και παρέχεται συνήθως από φίλους. Στην Ελλάδα, ο μέσος όρος ηλικίας όπου έχει σημειωθεί η πρώτη σεξουαλική επαφή είναι (για τις μεγάλες πόλεις) η ηλικία ως τα 18 (11-14). Από όλα αυτά καθίσταται σαφές, ότι είναι δεδομένη η αναγκαιότητα για πιο συστηματική διαπαιδαγώγηση, ειδικότερα των νέων, σε θέματα σεξολογίας. Χρειάζεται λοιπόν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το παιδί-έφηβο, για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτό πιο άνετα.

Τα βασικά στοιχεία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των νέων πρέπει να περιλαμβάνουν πέντε θέματα: την ανατομία και λειτουργία του σώματος, την υγιεινή, την αντισύλληψη, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και την επικοινωνία στις σχέσεις των δύο φύλων. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να ελαττωθούν οι φοβίες, οι ενοχές, το άγχος ή οι παρανοήσεις και οι αντιδράσεις, που προέρχονται είτε από κακή πληροφόρηση είτε από κακή εφαρμογή της πληροφόρησης από το νέο άτομο. Ο γονέας μπορεί να λειτουργήσει υποκειμενικά, γιατί την ανατροφή ενός παιδιού τη βιώνει ως υποκειμενική υπόθεση, ο οποιοσδήποτε άλλος όμως (π.χ. επαγγελματίες του χώρου της υγείας) πρέπει να λειτουργήσει με αντικειμενικότητα» εξηγεί ο κ. Ταντανάσης.

Με το έργο της σεξουαλικής αγωγής, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή, θα μπορούσε να ασχοληθεί μια επιστημονική εταιρεία, η οποία θα παρέχει την επιμόρφωση με κύκλο μαθημάτων και στην οποία θα μπορούσαν να συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, ιατροί, ψυχολόγοι και άτομα επαγγελμάτων υγείας. «Μέσω ενός προγράμματος επιμόρφωσης σε θέματα σεξουαλικής αγωγής θα μπορούσαν να επιτευχθούν βασικοί στόχοι που είναι απαραίτητοι για τη χώρα μας και το κοινωνικό σύνολο. Και οι στόχοι αυτοί είναι: η αποτροπή του μεγάλου αριθμού διακοπών κύησης και ο καλύτερος έλεγχος της γονιμότητας, η βελτίωση των σχέσεων επικοινωνίας και η ορθολογικότερη διάπλαση του κοινωνικού μας συνόλου» καταλήγει ο κ. Ταντανάσης.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Ιουνίου 2015, 06:29:05 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Φεβρουαρίου 2017, 07:18:49
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
14/02/2017

Τις 150.000 ετησίως αγγίζει ο αριθμός των αμβλώσεων στην Ελλάδα – Παντελής έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στον πληθυσμό.

Τουλάχιστον 30.000 νεαρά κορίτσια, ηλικίας κάτω των 16 χρόνων, καταφεύγουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα στην «επιλογή» της τεχνητής έκτρωσης προκειμένου να διακόψουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Ο συνολικός ετήσιος αριθμός των εκτρώσεων στη χώρα μας αγγίζει τις 150.000, αριθμός που μαρτυρά ότι το στοίχημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και της αντισύλληψης έχει χαθεί. Οι ειδικοί δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για τα θλιβερά δεδομένα των ανεπιθύμητων κυήσεων και των εκτρώσεων – που δεν αποτελούν φαινόμενο μόνο ελληνικό- και επιχειρούν να ξανασχεδιάσουν τον χάρτη της αντισύλληψης.

«Οι μισές έφηβες ξεκινούν στην Ελλάδα την σεξουαλική τους ζωή πριν από τα 17 τους χρόνια, ενώ υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως το 73% των εφήβων 14 έως 16 ετών είχαν μιας κάποιας μορφής σεξουαλική δραστηριότητα. Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με εκείνα για τις εκτρώσεις μας κάνουν να συνειδητοποιούμε, ολοένα και περισσότερο, πόσο αναγκαία είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων στην Ελλάδα, μια προσπάθεια, που αποτελεί βασικό  άξονα της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής  Κλινικής» τόνισαν  την Τρίτη σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας, το οποίο διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας στις 11 – 12 Φεβρουαρίου 2017 στην Αθήνα ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας/ Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας, Ειδικός Παιδογυναικολόγος, Διευθυντής της Β’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο «Αρεταίειο», κ. Ευθύμιος Δεληγεώρογλου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού κ. Νικόλαος Σαλάκος.

Όπως τόνισαν οι ομιλητές, όλες οι Παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές Γυναικολογικές Εταιρείες έχουν προβληματισθεί από τα ποσοστά των ανεπιθύμητων κυήσεων και εκτρώσεων στην εφηβεία, που παραμένουν υψηλά παγκοσμίως, παρά την ευρεία διάδοση και χρήση, εδώ και πολλά χρόνια, τόσο του αντισυλληπτικού δισκίου, όσο και του ανδρικού προφυλακτικού. Είναι ενδεικτικό ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 615.000 έφηβες κάθε χρόνο έχουν τουλάχιστον μια ανεπιθύμητη κύηση, με το 26% αυτών να καταφεύγει στη μέθοδο της τεχνητής έκτρωσης.

Η πραγματικότητα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Ελλάδα απέχει πολύ από τις ιδανικές κατευθυντήριες οδηγίες. Η συχνότερα χρησιμοποιούμενη αντισυλληπτική μέθοδος από τους έφηβους  στη χώρα μας είναι η διακοπτόμενη συνουσία (ποσοστό 40%). Σημειωτέον πως το ποσοστό μιας ανεπιθύμητης κύησης με τη διακοπτόμενη συνουσία αγγίζει το 20%, ενώ δεν παρέχεται καμία προστασία από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ).

Το ανδρικό προφυλακτικό, που αποτελεί τη δεύτερη χρησιμοποιούμενη μέθοδο μεταξύ των εφήβων στη χώρα μας, πλεονεκτεί στην προστασία έναντι των ΣΜΝ, ενώ αγοράζεται εύκολα από τους έφηβους χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή. Το ποσοστό αποτυχίας του, όταν χρησιμοποιείται ιδανικά, είναι 2%, ενώ με την τυπική χρήση φτάνει το 18%, ποσοστό που μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερο στους εφήβους. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι λιγότεροι από τους μισούς εφήβους που το χρησιμοποίησαν αρχικά στις σεξουαλικές επαφές τους, συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν μετά από ένα χρόνο.

Ακολουθεί η χρήση του αντισυλληπτικού δισκίου σε πολύ χαμηλό ποσοστό, μόλις 4% -σε αντίθεση με τις ΗΠΑ  όπου το ποσοστό αυτό φτάνει στο 45%.

Παράλληλα, άλλες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται ευρέως σε άλλες χώρες, όπως το διαδερμικό αυτοκόλλητο, η ενέσιμη αντισύλληψη (DMPA), ο κολπικός δακτύλιος, το κολπικό διάφραγμα και το τραχηλικό κάλυμμα, έχουν μικρή έως μηδαμινή χρήση στη χώρα μας.

Η σημασία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

Οι ειδικοί της Β’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπογράμμισαν πως πρέπει η πολιτεία να επικεντρωθεί στην προαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των εφήβων. «Η συμβουλευτική και η εκπαίδευση των εφήβων αποτελούν τα μοναδικά μας όπλα απέναντι στη μάστιγα των ανεπιθύμητων κυήσεων, των εκτρώσεων και των Σεξουαλικώς  Μεταδιδομένων Νοσημάτων. Θα πρέπει να δώσουμε βάση στην ενημέρωσή τους γύρω από κάθε αντισυλληπτική μέθοδο, με ιδιαίτερη μνεία στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους» τόνισαν.

Στην κορυφή αυτής της ενημέρωσης θα πρέπει να βρίσκεται το ανδρικό προφυλακτικό, ενθαρρύνοντας τους εφήβους να το χρησιμοποιούν σε κάθε σεξουαλική τους επαφή, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο τα κρούσματα Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων.

Παράλληλα, όμως θα πρέπει να προάγεται και να προτείνεται ο συνδυασμός του με κάποια ορμονική ή μακράς διάρκειας αντισυλληπτική μέθοδο, ώστε οι έφηβες να αποφεύγουν το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης κύησης και μιας πιθανής τεχνητής έκτρωσης.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Φεβρουαρίου 2017, 07:21:41 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Φεβρουαρίου 2017, 20:28:58
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Για το 2015 υπάρχει διχογνωμία, 22 χιλ ή 40 χιλ; Στατιστικά προβλήματα πο δεν αλλάζουν πολύ το ίδιο το πρόβλημα...
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
10/06/2015   Τουλάχιστον 85.000 εκτρώσεις γίνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, μία στις τέσσερις γυναίκες που κάνουν άμβλωση είναι έφηβη,....
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
12/06/2015. Πρώτο Θέμα.  40.000 εκτρώσεις τον χρόνο στη χώρα μας αποφασίζονται από κορίτσια κάτω των 18 ετών - Ένα στα τέσσερα κορίτσια ηλικίας 14 έως 17 ετών έχει κάνει έκτρωση ...
Για το 2016:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
14/02/2017

Τουλάχιστον 30.000 νεαρά κορίτσια, ηλικίας κάτω των 16 χρόνων, καταφεύγουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα στην «επιλογή» της τεχνητής έκτρωσης προκειμένου να διακόψουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Ο συνολικός ετήσιος αριθμός των εκτρώσεων στη χώρα μας αγγίζει τις 150.000, αριθμός που μαρτυρά ότι το στοίχημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και της αντισύλληψης έχει χαθεί. ...

«Οι μισές έφηβες ξεκινούν στην Ελλάδα την σεξουαλική τους ζωή πριν από τα 17 τους χρόνια, ενώ υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως το 73% των εφήβων 14 έως 16 ετών είχαν μιας κάποιας μορφής σεξουαλική δραστηριότητα. ....
   Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος φαίνεται ότι ετησίως τα κορίτσια το 2000-2003 (τώρα ηλικία 13-16 ετών στα οποία αναφέρεται η μελέτη) είναι ετησίως περίπου 50 χιλ δηλαδή συνολικά 200 χιλ. Τα μισά έχουν σεξουαλική ζωή και 30 χιλ και πάνω δηλαδή το 1/3 κυοφορεί και προβαίνει σε έκτρωση. Μου φαίνεται πολύ μεγάλο νούμερο (ένα στα έξι έφηβα κορίτσια να κάνει έκτρωση) και ελπίζω να είναι (στατιστικό; ) λάθος...
   Ίσως πάλι μεγάλωσα πολύ και τα πράγματα στα σχολεία έχουν αλλάξει επίσης πολύ. Αλλά 1 στα 6! Τόσο ανίδεα είναι;

16 Φεβρουαρίου 2017, 00:16:20
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας/ Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας, Ειδικός Παιδογυναικολόγος, Διευθυντής της Β’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο «Αρεταίειο», κ. Ευθύμιος Δεληγεώρογλου

4 Ιανουαρίου 2020, 00:44:48
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

IIAT2


Όλα αυτά τα στοιχεία/αριθμοί που αναγράφονται προέρχονται από διάφορες δημοσιεύσεις εφημερίδων ή ειδησεογραφικών/ενημερωτικών ιστοσελίδων. Επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το μπέρδεμα με τους αριθμούς (85.000/150.000 ή 20.000/40.000 κλπ/ κλπ). Οι δημοσιογράφοι ενδιαφέρονται κυρίως για πιασάρικους τίτλους και (δυστυχώς συχνά) παρερμηνεύουν ή αποδίδουν ανεπαρκώς το περιεχόμενο του άρθρου.

Οι μελέτες/ομιλίες/άρθρα από αυτό το περιώνυμο [6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας» του Φεβ. 2017 υπάρχουν κάπου (π.χ. αυτή του κου Ευθύμιου Δεληγεώρογλου) για να βγάλουμε συμπέρασμα τι είπε ο άνθρωπος και σε τι στοιχεία βασίστηκε για να βγάλει τα συμπεράσματά του;
Κάποιος σύνδεσμος μήπως υπάρχει (π.χ. σε πρακτικά του συνεδρίου ή άλλος;)

4 Ιανουαρίου 2020, 10:47:53
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


Και να σου δείξουν στοιχεία, θα πιστέψεις ότι δεν υπάρχουν γυναικολόγοι ιδιώτες που βάζουν περιστατικά σε ιδιωτικά νοσοκομεία με ό,τι διάγνωση θέλουν;

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
14167 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Σεπτεμβρίου 2009, 18:13:49
από anastasios theodoridis
3 Απαντήσεις
9334 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Δεκεμβρίου 2013, 10:30:04
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
3102 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Ιουλίου 2016, 08:16:49
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
9010 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Απριλίου 2022, 00:09:12
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2589 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Αυγούστου 2023, 16:01:16
από Argirios Argiriou