Δυστυχώς δεν έχω κάποιο στοιχείο νομικής - οργανωτικής φύσης να καταθέσω, παρά μόνο την εμπειρία μου από δουλειά ως γιατρός ιδιωτικής κατασκήνωσης, η οποία δεν ήταν και ό,τι καλύτερο. Περίπου 1000 παιδιά, ηλικίας 4,5 έως 16 ετών, απ'τα οποία καμιά 50αριά έπαιρναν αγωγή για οξέα ή χρόνια νοσήματα πριν την είσοδο στην κατασκήνωση και συνέχισαν κατά την παραμονή τους εκεί -φυσικά η αγωγή αυτή δινόταν απ'το ιατρείο, έχοντας έτσι δις ή τρις ημερησίως και το φόρτο της νοσηλείας - 3 νοσηλεύτριες -η μία εντελώς αναξιόπιστη- και εγώ ως μόνος γιατρός. Γονείς που συχνά ήθελαν απλώς να κάνουν διακοπές χωρίς να τους ενοχλούν έστω κι αν τα παιδιά τους είχαν πυρετό, άλλοι που ήθελαν να ενημερώνονται τηλεφωνικά για το αν το παιδί τους φυσάει αποτελεσματικά τη μύτη του -αδύνατο να ξεχωρίσεις τις δύο κατηγορίες μέχρι να τσακωθείς μαζί τους- και οι υπεύθυνοι-μέτοχοι της κατασκήνωσης, με το δικό τους χαβά, σαν κερασάκι... Κατά μέσο όρο εξετάζονταν 80-100 παιδιά την ημέρα στο ιατρείο, εκτός αυτών που έπαιρναν απλώς την προκαθορισμένη αγωγή τους. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα κοριτσάκι 5 χρόνων που έκανε λαρυγγίτιδα και με δυσκολία δέχτηκαν οι γονείς -οι οποίοι έκαναν διακοπές σε κοντινό ξενοδοχείο- να το πάρουν εκείνο το βράδυ μετά την πρώτη αντιμετώπιση και το ξαναέφεραν πίσω την άλλη μέρα...Η μόνη αποζημίωση ήταν τα ίδια τα παιδιά που ως συνήθως είχαν πολύ καλύτερη συμπεριφορά και διάθεση απ' τους ενηλίκους. Να αναφέρω επίσης ότι όλα τα παιδιά είχαν βεβαίωση από γιατρό ότι μπορούν να συμμετέχουν στην κατασκήνωση και όπου αναγράφονταν τυχόν προβλήματα υγείας που είχαν και η αγωγή που λάμβαναν. Μάλλον δεν είναι απολύτως σχετικά όλα αυτά με το ερώτημα του κ. Σκούφαλου, αλλά είναι η προσωπική μου εμπειρία.
Πιστεύω πάντως ότι σε κατασκήνωση προσκόπων θα υπάρχει κάπως διαφορετική νοοτροπία ως προς την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, δε θα γίνεται δηλαδή κατάχρηση στο βαθμό που γίνεται σε μια ιδιωτική κατασκήνωση όπου ο γιατρός είναι επί 24ώρου βάσεως μέσα στο χώρο και είναι πολύ εύκολα προσβάσιμος. Από πλευράς υποδομής θεωρώ ότι η ύπαρξη πισίνας στο χώρο της κατασκήνωσης είναι γενικά πιο επικίνδυνη απ' ότι το επιβλεπόμενο μπάνιο στη θάλασσα. Το θέμα της επικοινωνίας με τους γονείς είναι όντως λεπτό σημείο αλλά καθώς δε θα είστε υπάλληλος της κατασκήνωσης θα μπορείτε πολύ πιο εύκολα μετά την πρώτη αντιμετώπιση να στείλετε το παιδί στο σπίτι ή όπου αλλού κρίνετε. Σας εύχομαι καλή συνέχεια...