Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
27 Ιανουαρίου 2025, 18:50:47

Αποστολέας Θέμα: Έγγραφη αναφορά προς τον Εισαγγελέα Μεσολογγίου.  (Αναγνώστηκε 5375 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

4 Μαΐου 2015, 07:19:10
Αναγνώστηκε 5375 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
04/05/2015

Έγγραφη αναφορά προς τον Εισαγγελέα Μεσολογγίου από τον γιατρό Παναγιώτη Κούστα σχετικά με την εφημέρευση του ΚΥ Αστακού.

Τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου, ενημέρωσε με έγγραφη αναφορά του ο γιατρός του Κέντρου Υγείας Αστακού (επιμελητής Β') Παναγιώτης Κούστας για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την δραματική έλλειψη προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Αστακού που έχει ως αποτέλεσμα  την μη ασφαλή εφημέρευση αυτού, και κατά συνέπεια τον άμεσο κίνδυνο για την ζωή των συμπολιτών μας.
Κατά την γνώμη μας πολύ καλά έκανε ο γιατρός γατί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση που επικρατεί στο θέμα της υγείας σε όλη την περιοχή μας δεν πάει άλλο. Και  το κυριότερο δεν βλέπουμε να γίνεται κάτι. Υποσχέσεις, υποσχέσεις αλλά μόνο υποσχέσεις.
Θα διαβάσετε στην επιστολή κάτω από ποιες συνθήκες αναγκάζονται να δουλεύουν οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό (όσοι έχουν απομείνει δηλαδή ) που πολλές φορές υπερβάλλουν εαυτούς για να μπορέσουν να  βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας.

Για την ιστορία όπως μας έγραψε ο γιατρός Παναγιώτης Κούστας συνέβη το εξής περιστατικό: κατά τις 22:35 χθες (προχθές) το βράδυ προσήλθε γιαγιά με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα την οποία χρειάστηκε να διακομίσει στο Νοσοκομείο Αγρινίου όπου εφημέρευε καρδιολόγος. Για κάποιες ώρες το Ξηρόμερο έμεινε χωρίς εφημερεύοντα γιατρό......


ΔΙΑΒΑΣΤΕ  ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΝΑΦΟΡΑ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  

                                                                                                                                                                Αστακός 2.5.2015
Έγγραφη αναφορά - ενημέρωση
του Κούστα Παναγιώτη. Eιδικού Γενικής Ιατρικής.
Επιμελητή Β’ Κέντρου Υγείας Αστακού.
                                                                                                                                                                Προς
                                                                                                                                                                Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσολογγίου
                                                                                                                                                                (διαμέσου του Αστυνομικού Τμήματος Αστακού)
                                                                                                                                                                Κοιν.:
                                                                                                                                                                6η Υ.Π.Ε.
                                                                                                                                                                ΕΚΑΒ Πάτρας
                                                                                                                                                                Δήμαρχο Ξηρομέρου

ΘΕΜΑ: «Μη ασφαλής εφημέρευση του Κέντρου Υγείας Αστακού».

κ. Εισαγγελέα.
Το Κέντρο Υγείας Αστακού (ΚΥ Αστακού) καλύπτει υγειονομικά μια σχετικά απομονωμένη και δυσπρόσιτη περιοχή, την περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου, η οποία συνδέεται με τα πλησιέστερα Νοσοκομεία του Μεσολογγίου και του Αγρινίου μέσω ενός άθλιου οδικού δικτύου απόστασης περίπου μίας ώρας.
Είναι δε υποχρεωμένο, σύμφωνα με τον τρέχοντα υγειονομικό σχεδιασμό, να λειτουργεί και να εφημερεύει 24 ώρες το εικοσιτετράωρο με σκοπό την αντιμετώπιση επειγόντων και υπερεπειγόντων περιστατικών στην περιοχή ευθύνης του. Το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας εκτελεί χρέη ασθενοφόρου του Ε.Κ.Α.Β.
Δυστυχώς εδώ και πολύ καιρό το Κέντρο Υγείας Αστακού υποφέρει από δραματική έλλειψη προσωπικού τόσο σε ιατρικό όσο σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, με αποτέλεσμα να καθίσταται προβληματική η εύρυθμη 24ωρη λειτουργία του. Πολλές φορές μένει σε ολόκληρο Κέντρο Υγείας ένας γιατρός μόνος του (χωρίς κανέναν άλλον!) για ώρες, ενώ σε κάποιες βάρδιες το ασθενοφόρο δεν κινείται γιατί δεν υπάρχει οδηγός σε υπηρεσία.
Οι δε νοσηλεύτριες έχουν γίνει είδος προς εξαφάνιση. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, το τριήμερο της Πρωτομαγιάς (και κάποιες ημέρες τον προηγούμενο καιρό) το Κέντρο Υγείας Αστακού εφημερεύει με έναν μόνο γιατρό και χωρίς να έχει αποσταλεί επίσημα υπογεγραμμένο πρόγραμμα εφημεριών όπως επιβάλλεται (και για νομικούς λόγους ιατρικής ευθύνης). Όλα αυτά καθιστούν μη ασφαλή την εφημέρευση του Κέντρου Υγείας και μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων που θα προστρέξουν σε αυτό για βοήθεια.

Εξηγούμαι αναλυτικά:
Τα Κέντρα Υγείας υπάγονται πλέον διοικητικά στις υγειονομικές περιφέρειες οι οποίες είναι υπεύθυνες τόσο για τη σωστή λειτουργία τους όσο και για την προμήθειά τους με υγειονομικό υλικό και τη συντήρησή τους. Το ΚΥ Αστακού υπάγεται στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων - Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας (6η Υ.Π.Ε.) με έδρα την Πάτρα. Ο Διευθυντής του ΚΥ Αστακού έχει ενημερώσει εγκαίρως, εδώ κι αρκετό καιρό, γραπτά και προφορικά την Υ.Π.Ε. για τα προβλήματα του ΚΥ και για την αδυναμία κατάρτισης ασφαλούς προγράμματος εφημέρευσης λόγω της έλλειψης προσωπικού.
Εφημερία ενός υγειονομικού σχηματισμού όπως είναι ένα Κέντρο Υγείας, δε σημαίνει μόνο απλή παρουσία ενός γιατρού για την παροχή πρώτων βοηθειών, όπως άλλωστε θα έπραττε κάθε γιατρός που θα καλούνταν ν’αντιμετωπίσει ένα επείγον περιστατικό, αλλά την δυνατότητα έγκαιρης και σωστής - σύμφωνα με τις διεθνείς ισχύουσες οδηγίες – αντιμετώπισης ενός επείγοντος περιστατικού και την ασφαλή μεταφορά του σε νοσοκομείο αν χρειάζεται.
Απλή παροχή πρώτων βοηθειών θα είχε νόημα μόνο στην περίπτωση που υπήρχε η δυνατότητα για τη γρήγορη άφιξη περαιτέρω βοήθειας και όχι βέβαια στην περίπτωση του Ξηρομέρου όπου το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Μεσολογγίου ή Αγρινίου κάνει τουλάχιστον μία ώρα να φτάσει κι άλλη τόση για να μεταφέρει τον ασθενή στο νοσοκομείο.
Στην πράξη. Σήμερα το πρωί εφημερεύω χωρίς οδηγό ασθενοφόρου. Αν συμβεί κάτι π.χ. ένα σοβαρό τροχαίο, ακόμα κι αν είναι κοντά στο ΚΥ, θα πρέπει να περιμένω να έρθει ασθενοφόρο από το Μεσολόγγι ή το Αγρίνιο για να μπορέσει να μεταφερθεί με ασφάλεια ο τραυματίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο. Το απόγευμα το Κέντρο Υγείας θα καλύπτεται μόνο από εμένα και από έναν οδηγό. Αν χρειαστεί να μεταφέρουμε π.χ. ένα έμφραγμα στο Νοσοκομείο ή δεχτούμε καμιά κλήση για βοήθεια από κανένα χωριό, θα πρέπει να κλειδώσουμε άρον - άρον το ΚΥ και να φύγουμε λείποντας για ώρες. Αν κατά (κακή) τύχη συμβεί κάτι ενδιάμεσα; Δε θα υπάρχει ούτε ένας ν’ ανοίξει έστω την πόρτα του Κέντρου Υγείας. Χώρια που θ’ αφήσουμε εκτεθειμένα μηχανήματα και υγειονομικό υλικό. Και αν κρατήσω για προσωρινή νοσηλεία με ορό π.χ. ένα παιδάκι με εμετούς και συμβεί κάτι και χρειαστεί να φύγω, τι πρέπει να κάνω; Να αφήσω τον ασθενή μόνο του ή να τον πετάξω στα γρήγορα έξω για να κλειδώσω το ΚΥ;
Αρκετές φορές επίσης ο οδηγός διατάζεται από το ΕΚΑΒ Αγρινίου να μεταβεί για περιστατικά στην περιοχή της Παλαίρου που και μακριά από τον Αστακό είναι και ανήκει υγειονομικά σε άλλο Κέντρο Υγείας κι αυτό γιατί τα ΕΚΑΒ Λευκάδας και Πρέβεζας που είναι πιο κοντά σε απόσταση αρνούνται να μεταβούν γιατί είναι άλλος Νομός! Κατ’αυτό τον τρόπο μένει πίσω μόνος του ένας γιατρός και μια ολόκληρη περιοχή ακάλυπτη. Αν - πάλι για παράδειγμα - ω μη γένοιτο, λιποθυμήσει κάποιος για οποιαδήποτε αιτία έξω από το Κέντρο Υγείας, θα πρέπει ο γιατρός να προσπαθήσει μόνος του να τον βάλει μέσα και ταυτόχρονα να προσπαθεί να τον εξετάσει, να του περάσει ορό, να του χορηγήσει τα κατάλληλα φάρμακα κλπ. Έτσι χάνεται χρόνος πολύτιμος που μπορεί ν’αποβεί μοιραίος για τον άρρωστο. Ακόμα και μια απλή συρραφή τραύματος καθίσταται δυσχερής όταν μένει ένα άτομο μόνο του, χώρια που δε τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες αντισηψίας.
Από τη στιγμή που αποφασίζεται να λειτουργεί μια δομή υγείας ως κέντρο εφημέρευσης θα πρέπει να δίδεται η δυνατότητα στους γιατρούς (που εκτός των άλλων εφημερεύουν απλήρωτοι) να εκτελούν την εργασία τους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Καμιά περικοπή κονδυλίων δε μπορεί να δικαιολογήσει την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής ή τις σωματικές βλάβες από αμέλεια.

Με τιμή

Παναγιώτης Κούστας
Ειδικός Γενικής Ιατρικής
Επιμελητής Β’ Κέντρου Υγείας Αστακού

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Μαΐου 2015, 07:22:56 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Μαΐου 2015, 20:58:41
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

pako


Ευχαριστώ τον συνάδελφο Αργυρίου που το δημοσίευσε. Να πω ότι πριν 2 χρόνια είχα αρχίσει να κάνω προετοιμασία για Σουηδία όπου πήγε μια συνάδελφος γνωστη μου, αλλά δυστυχώς τα παράτησα (καλά να πάθω τώρα!)
Κατα τα αλλα παραθετω αυτουσιο το σχολιο μου απο το fb:
"Ο οδηγός πάει να διακομίσει περιστατικό. Έμεινα εντελώς μόνος μου αυτή τη στιγμή κι έχω ασθενή με ορό. Ο εισαγγελέας θα μας καλέσει σίγουρα για κατάθεση. Έτσι έγινε και την άλλη φορά που είχε πάει ένας υποδιοικητής να μας βάλει μονές εφημερίες και τις απέσυρε άρον άρον μόλις είδε χαρτί προς εισαγγελέα. Από την πλευρά της ΥΠΕ σήμερα τουλάχιστον, δεν είδα να συγκινείται κανένας. Πιστεύω πως με την υπαγωγή στις ΥΠΕ τα ΚΥ θα πάνε κατά διαόλου. Δεν ασχολούνται απλά. Τέλος πάντων εγώ τα είπα επίσημα. Όταν συμβεί η στραβή να δω τι θα λένε… Προχθές διακόμισα μια 87χρονη διαβητική που μου ήρθε με καρδιακη κάμψη λόγω εμφραγματος και αναγκαστηκα να κλειδωσω το ΚΥ. Ξέρετε τί σκεφτομουν; Μηπως επρεπε να τη στειλω μονη λογω ηλικιας; Και μετα σκεφτηκα. Γιατι να διακινδυνευσω να πεθανει η γιαγια στο ασθενοφορο και ναγχωνομαι αφου οι πουστ... που πρεπει ν'αγχωνονται δεν το κανουν αλλα περναν χαλαρα το 3 ημερο τους... Ε αμα πια!
Και δε φτάνει αυτό. Εχω μείνει ο μοναδικός ειδικευμενος γιατρός του ΚΥ μαζι με μια αγροτικο που λειπει αυτές τις μερες. Τα πρωινα με τσακιζουν. "

Παναγιώτης Κούστας

4 Μαΐου 2015, 21:42:28
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Η τοπική κοινωνία και οι τοπικοί "άρχοντες" τι κάνουν;


Απορία:
Όταν δεν έχεις οδηγό, είσαι μόνος σου στο ΚΥ και χρειαστεί να διακομιστεί περιστατικό με ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο τι γίνεται;
Δίνεις έγγραφο ότι δεν χρήζει συνοδείας γιατρού;
Όταν χρήζει συνοδείας γιατρού και συνοδεύσεις, πώς επιστρέφεις από το νοσοκομείο στο ΚΥ;

5 Μαΐου 2015, 00:08:18
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Το θέμα του οδηγού ασθενοφόρου θα μπορούσε να το λύσει η τοπική κοινωνία. Εντάξει, μην τα περιμένουμε όλα απ' το κράτος.
Στο νησάκι που ήμουν, αυτή την δουλειά την έκανε ένα υπάλληλος του Δήμου.
Υπήρξαν φυσικά και περιπτώσεις που στις 02:00 δεν σήκωνε κανείς το τηλέφωνο, αλλά αποστάσεις μεγάλες δεν υπήρχαν, οπότε όλα ΟΚ.

Το θέμα με τις διακομιδές είναι αρκετά γκρίζο.
Στο νησάκι που ήμουν εγώ, πολύ σπάνια έστελναν συνοδό με το ασθενοφόρο (στο μεγαλύτερο νησί που μας περίμενε) όταν διεκόμιζα.
Οπότε έμενε στην διακριτική μου ευχέρεια να συνοδέψω το περιστατικό ως το νοσοκομείο ή όχι. Αυτό σήμαινε ότι το νησάκι έμενε χωρίς γιατρό στην καλύτερη για τουλάχιστον μια ώρα.
Ποιός με κάλυπτε σ' αυτή την περίπτωση ;  Η απάντηση είναι ΚΑΝΕΝΑΣ.
Είχα μάλιστα ακούσει για παλαιότερο περιστατικό, έμφραγμα, που συνέβη ακριβώς σε εκείνη την ώρα που διεκόμιζε ο γιατρός το περιστατικό στο απέναντι, μεγαλύτερο νησί.
Δυστυχώς πέθανε, αλλά δεν κινήθηκαν νομικά εναντίον του γιατρού (ο οποίος δεν γνωρίζω πως θα αντιμετωπίζονταν απ' την Δικαιοσύνη σ' αυτή την περίπτωση).

Υ.Γ
Όσον αφορά το σχόλιο για την Σουηδία, πραγματικά δεν καταλαβαίνω τον λόγο που θα κρατήσει στην Ελλάδα έναν ιατρό με φιλοδοξίες, πέραν από προσωπικούς-οικογενειακούς.
Η κατάσταση στην ΠΦΥ είναι απελπιστική, αλλά ούτε και στα νοσοκομεία είναι καλύτερη με έλλειψη ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ υλικών, απλήρωτες εφημερίες για μήνες κτλ.
Δεν διαβλέπω προοπτική βελτίωσης βραχυ-μεσοπρόθεσμα.
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Μαΐου 2015, 00:42:34 από kopritis »

26 Ιουλίου 2015, 14:21:05
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

pako


ksiromeritikimatia.blogspot.gr/2015/07/blog-post_53.html?m=1

Άμα μένεις στο  Ξηρόμερο ή ήρθες για λίγες μέρες στο χωριό να δεις συγγενείς, φίλους να κάνεις κανένα μπανάκι   και να πας σε κάνα παγκύρ', ή είσαι επισκέπτης έτοιμος να απολαύσεις τις ατελείωτες ομορφιές του τόπου μας, άμα λοιπόν ανήκεις σε μια από τις παραπάνω κατηγόριες του πληθυσμού θα πρέπει ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΩΣΤΗΣΕΙΣ.  Μα θα μ' πεις "στο χέρι μου είναι άνθρωπέ μ'". Ξέρω γω. Κάνε κάνα τάμα, άναψε κανένα κερί, τράβα σε ξωκλήσια, μπας και μας φλαξ' ο Θεός. Γιατί αν τύχει και αρρωστησ' κανένας και είναι και σοβαρά, χαιρέτα μας   τον πλάτανο.  Το Κέντρο Υγείας Αστακού δεν εφημερεύει..Λείπουν γιατροί. Το ξέρουμε αυτό εδώ και καιρό. Και με τους άλλους και με τούτους. Γιατρούς δεν βλέπουμε.Το Κέντρο Υγείας Μύτικα; Το άλλο με τον Τοτο το ξέρετε;;.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
33532 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιανουαρίου 2009, 15:26:01
από Αγωνιστική Παρέμβαση
0 Απαντήσεις
2428 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Φεβρουαρίου 2009, 00:07:19
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
4093 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Νοεμβρίου 2013, 02:28:26
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
4 Απαντήσεις
6485 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Ιουνίου 2016, 19:56:35
από Αρχίατρος
0 Απαντήσεις
3160 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Νοεμβρίου 2021, 23:30:53
από Argirios Argiriou