Στις τράπεζες έχουν μείνει οι καταθέσεις (μόνο σε αριθμούς φυσικά) μόνο όσων εμπιστεύτηκαν το κράτος και την κυβέρνηση και αποφάσισαν να τους στηρίξουν με το να αφήσουν τις καταθέσεις τους μέχρι την τελευταία στιγμή. Επίσης όσοι έχουν μάθει (κυρίως ηλικιωμένοι) ότι ο τραπεζικός λογαριασμός και οι προθεσμιακές καταθέσεις είναι ο μόνος τρόπος επένδυσης (ιδιαίτερα μετά το κούρεμα των ομολόγων του PSI).
Δεκάδες δις έχουν κρυφτεί σε μπαούλα, στρώματα, έχουν θαφτεί σε χωράφια από τους λιγότερο πονηρεμένους. Οι πιο ψαγμένοι (και οι πιο φραγκάτοι) έχουν κάνει τα κουμάντα τους με τράπεζες του εξωτερικού και τώρα τραβάνε απεριόριστα από τα ΑΤΜ γελώντας μ' αυτούς που ξεροσταλιάζουν για το 50αρικο (60αρικο αν είναι τυχεροί και το ΑΤΜ έχει 20αρικα)
Το ωραίο είναι ότι πολλοί απ' αυτούς επιθυμούν δραχμή και το βρίσκω απόλυτα λογικό αφού θα γίνουν 3-4 φορές πιο πλούσιοι σε μια νύχτα.
Εκείνο που μου προκαλεί πονηρές σκέψεις είναι γιατί δεν κάνει κάτι (δεν ξέρω τι, δεν είμαι οικονομολόγος ούτε πολιτικός π.χ. φόρο σε αναλήψεις μεγάλων ποσών χωρίς παραστατικά και περιορισμών "σπαστών" αναλήψεων μικρών ποσών για όσους προσπαθήσουν να κάνουν κόλπο με πολλές μικρές αναλήψεις) μια κυβέρνηση όταν βλέπει ότι γίνονται συνεχείς αναλήψεις από τις τράπεζες. Δεν ξέρω αν τα στοιχεία είναι σωστά αλλά από τις εκλογές του Ιανουαρίου μιλάνε για 40-50 δις που έφυγαν από τις τράπεζες. Αν τώρα έχουν (τρόπος του λέγειν) 120 δις αυτό σημαίνει ότι ότι σε ένα 5μηνο χάθηκε το 25% των καταθέσεων. Δανειζόμασταν από τον ELA γα να υπάρχει ρευστό για να γίνονται οι αναλήψεις αφού στις τράπεζες υπήρχε αέρας κοπανιστός. Αυτό δεν προβληματίζει την κυβέρνηση; Μπορούσε να κάνει κάτι αφού έβλεπε ότι με το ρυθμό που πήγαιναν οι αναλήψεις σε λίγο δεν θα έμενε φράγκο;
Τώρα όσοι έχουν καταθέσεις στις τράπεζες είναι χρεωμένοι για τα δανεικά που πήραμε από τον ELA για να σηκώσουν οι υπόλοιποι τις καταθέσεις τους!!! Δηλαδή αν γίνει κούρεμα καταθέσεων ουσιαστικά θα πληρώσουν τις αναλήψεις των άλλων!
Θα μου πείτε ότι μιλάω για "εμάς" και τους "άλλους" κι ότι είμαι διχαστικός. Έτσι είναι η πραγματικότητα όμως. Όταν οι άλλοι με παρότρυναν να σηκώσω τα λεφτά μου τους έλεγα ότι το κράτος τα χρειάζεται στις τράπεζες και χωρίς καταθέσεις δεν μπορεί να λειτουργήσει.Τώρα αντιμετωπίζω τα ειρωνικά τους σχόλια και τα "Είδες που στα λεγα" ή "Είδες το κράτος τι έκανε για σένα!". Άφησα λοιπόν τα λεφτά μου (λεφτά δουλεμένα και φορολογημένα 1 και 2 φορές κάθε χρονιά) και τα λεφτά των παιδιών μου στη τράπεζα και θα βλέπω στο μέλλον τον άλλο να με αγοράζει με τα ευρώ που θα ξεθάψει ή θα φέρει από το εξωτερικό. Τα ευρώ που θα του έχω ξεχρεώσει ουσιαστικά εγώ με το κούρεμα των καταθέσεων μου ή τη μετατροπή τους σε δραχμή!
Αν η ρήξη και η δραχμή ήταν το απώτερο σχέδιο τότε έπρεπε να γίνει προγραμματισμός ώστε να φτάσουμε σ' αυτό με την όποια καλύτερη θέση κι όχι χωρίς φράγκο στην τσέπη.
Εκτός αν αυτό ήταν το σχέδιο! Να φτάσουμε χωρίς φράγκο στην τσέπη!
Κάποιοι θα πουν ότι δεν είναι τα λεφτά το παν. Η εθνική υπερηφάνεια κλπ κλπ. Τόσα χρόνια όμως η εθνική υπερηφάνεια φούντωνε όταν κοροϊδεύαμε τους κουτόφραγκους και τους παίρναμε τις επιδοτήσεις που γίνονταν τζιπ και Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος (τα γαρύφαλλα από "εκδήλωση" ΧΤΕΣ βράδυ στη Χίο) στα μπουζούκια. Φούντωνε όταν οι 50αρηδες έβγαιναν στη σύνταξη ενώ οι κουτόφραγκοι δούλευαν μέχρι τα 65! Φούντωνε όταν (άκουσον άκουσον) δίναμε νόμιμα ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ χρόνια ασφάλισης. Φούντωνε όταν οι γιατροί έπαιρναν πλασματικές εφημερίες.