Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα

Προκήρυξη κενών και κενούμενων θέσεων Γενικών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας, ΠΕΔΥ

<< < (7/42) > >>

Πατρωνάκης Μάνος:
 Στο νόμο 4325/2015 Αρθρο 34
 γ....
 Στις άγονες, νησιωτικές, προβληματικές και απομακρυσμένες περιοχές, η διάρκεια της σύμβασης δύναται να είναι έως και τρία (3) έτη.
Οι Ο.Τ.Α. και τα Ν. Π.Δ.Δ. αυτών μπορούν να παρέχουν στον επικουρικό ιατρό και τον ιατρό υπηρεσίας υπαίθρου της περιοχής τους,
για όλη τη διάρκεια της σύμβασης ή της θητείας τους, δωρεάν σίτιση και κατάλληλο κατάλυμα διαμονής.
 Οπως σωστά σχολιάζει και ο Διαμαντής εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Κίνητρα (?) για άγονες νησιωτικές περιοχές
 « Απάντηση #267 στις: 9 Δεκεμβρίου 2015, 23:31:28 »
Στο θέμα των κινήτρων, η αλλαγή που προστίθεται είναι η δυνατότητα να δώσουν και χρηματικό επίδομα στους επικουρικούς ή αγροτικούς.
Απορώ βέβαια πώς μπορεί να γίνει νομότυπα αυτό αφού δεν υπογράφεται καμιά σύμβαση μεταξύ ΟΤΑ και γιατρού, ο γιατρός δεν μπορεί να
δώσει απόδειξη για το ποσό, οπότε δεν θα μπορεί να δικαιολογηθεί το ποσό και δεν θα το εγκρίνει ο επίτροπος του γενικού λογιστηρίου.
 Λόγω του ομιχλώδους του νομοθετικού ευχολογίου από συναδέλφους των νησιών πληροφορούμαι και για τις πρώτες αποσύρσεις αγροτικών
από τη προηγούμενη προκήρυξη όταν διαπιστώνεται ότι πέραν των καλών προθέσεων...
 Αυτός είναι και (ένας από) λόγος για τον οποίο θέσεις Αγόνων επαναπροκηρύσσονται.

Αρχίατρος:
Εχω πληροφορηθεί ότι η διαδικασία είναι Κέντρο Υγείας---> Περιφέρεια κι όόόταν εγκρίνουν εκείνη την πίστωση, θα μπουν τα χρήματα κάάάποια στιγμή. Έχουν σχηματιστεί λίστες.

Προκύπτουν φυσικά εύλογα ερωτήματα:

- πως δικαιολογούνται αυτά ; Κρατάς τις αποδείξεις απ΄την... ταβέρνα ή το συμβόλαιο του σπιτιού (όταν είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι στην επαρχία νοικιάζουν μαύρα κι θα αρνηθούν να νιώσουν το χέρι του Τρύφωνα στα οπίσθιά τους  ;D ) ;

- μέχρι να μπουν χρήματα στον λογαριασμό σου, πως ζεις ; Σε συνδυασμό με την καθυστέρηση καταβολής ακόμα κι του βασικού μισθού λόγω... ξυσίματος στις ΥΠΕ, πρέπει είτε να τρως απ΄τα έτοιμα (αν έχεις, τα παιδιά που ξεκινούν τώρα συνήθως δεν έχουν), είτε να σε δανείζουν συγγενείς κι φίλοι, είτε να σε ζουν οι δικοί σου.
Και όλα αυτα τα τραγελαφικά γιατί δεν θέλουν απλούστατα να δώσουν ένα αξιοπρεπές επίδομα αγόνου, επικαλούμενοι την έλλειψη χρημάτων (πράγμα ψευδές καθότι για τους κομματικούς τους πελάτες, την ΕΡΤ κτλ βρήκαν χρήματα).

- γιατί έχουν ονομαστεί άγονα τα περισσότερα Ιατρεία κι γίνεται κατάχρηση του όρου ; Είναι δυνατόν κάτι Ιατρεία δίπλα στην Λαμία να ονομάζονται άγονα ; Σχεδόν το 70% των Ιατρείων της προκήρυξης έχουν ονομαστεί άγονα κι αν δει κανείς που βρίσκονται, θα γελάει !
Όλα αυτά γίνονται για να εμπίπτουν στις ευεργετικές διατάξεις περί κινήτρων (δύο αίτησεις για Ειδικότητα + τι άλλο που δεν θυμάμαι ; )

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Αφιερώνοντας 2 ώρες από τη ζωή μου μέτρησα τα παρακάτω:

Έχουν προκηρυχθεί 597 θέσεις
Απ’ αυτές οι 238 φαίνεται να αδειάζουν μέσα στο 2016 (πολλές απ’ αυτές τους πρώτους μήνες, οπότε οι θέσεις θα μείνουν κενές μέχρι να εμφανιστεί, αν εμφανιστεί, νέος από την τρέχουσα προκήρυξη)
Οι 359 είναι κενές, ποσοστό 60%
(95 έχουν το χαρακτηρισμό «ΚΕΝΟ» χωρίς περισσότερες πληροφορίες, 218 από το 2015, 11 από το 2014, 21 από το 2013, 12 από το 2012, 1 από το 2011 και 1 από το μακρινό 2007!)

Εκεί που το έχουμε ξεφτιλίσει είναι στο χαρακτηρισμό «ΑΓΟΝΟ»
436 έχουν χαρακτηρισμό «ΑΓΟΝΟ», ποσοστό 73%
Από τα άγονα, μόλις 96 είναι τα παλιά πραγματικά άγονα που ξέραμε κι έχουν χαρακτηριστεί έτσι με διάφορα ΦΕΚ ενώ 340 (ποσοστό 78% επί των αγόνων και 57% επί του συνόλου των προκηρυχθέντων) είναι τα νέα άγονα με βάση το ΠΔ 131 (ΦΕΚ 73/Α/87) για άγονες περιοχές. Προσωπική άποψη ότι καταχρηστικώς έχουν χαρακτηριστεί ως άγονα αφού η επέκταση των αγόνων περιοχών έγινε για να δοθούν, υποτιθέμενα, κίνητρα ΜΟΝΟ για επικουρικούς και κάποιος από το υπουργείο αυθαίρετα επέκτεινε το χαρακτηρισμό των αγόνων περιοχών και για τους αγροτικούς.
Έτσι καταστρατηγήθηκε η έννοια του αγόνου και χαντακώθηκαν τα πραγματικά άγονα. Παράδειγμα στη Χίο το ιατρείο Καμπιών είναι «παλιό» άγονο (ΦΕΚ 703/Β/93) και απέχει 45 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου. Το ιατρείο Αγίου Μηνά είναι «νέο» χαρακτηρισμένο άγονο και απέχει 8 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου. Γιατί να επιλέξει κάποιος να πάει στα Καμπιά όταν έχει άγονο δίπλα στην πόλη; Το ίδιο γίνεται σε πολλές περιοχές.
Δείτε στο Νομό Ευρυτανίας που τα περισσότερα άγονα είναι «παλιά» και όλοι καταλαβαίνουμε ότι είναι άγονα με όλη τη σημασία της λέξης. Τα περισσότερα είναι άδεια από το 2012, το 2013 και το 2014. Γιατί να πάει κάποιος εκεί όταν μπορεί να βρει άγονο κοντά σε μια μεγάλη πόλη;

Αρχίατρος:
Η πλάκα είναι ότι το ποσοστό το έβγαλα με το μάτι κι έπεσα μέσα.  ;D

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΠροσωπική άποψη ότι καταχρηστικώς έχουν χαρακτηριστεί ως άγονα αφού η επέκταση των αγόνων περιοχών έγινε για να δοθούν, υποτιθέμενα, κίνητρα ΜΟΝΟ για επικουρικούς και κάποιος από το υπουργείο αυθαίρετα επέκτεινε το χαρακτηρισμό των αγόνων περιοχών και για τους αγροτικούς.
--- Τέλος παράθεσης ---
Και τι ακριβώς πέτυχε ; Λεφτά επιπλέον δεν δίνουν, μόνο τις 2 παράλληλες αιτήσεις (Γενικό + Ειδικό μέρος). Ποιό το νόημα όμως απ΄την στιγμή που οι αναμονές για τα γενικά κομμάτια της Ειδικότητας έχουν ουσιαστικά μηδενιστεί ;

Συχνά με το που ξεκινάς το άγονο αγροτικό, σου έρχεται κι ο διορισμός για το γενικό κομμάτι.
Προσωπικά, έκανα τα χαρτιά μου ταυτόχρονα για γενικό κομμάτι σε επαρχιακό νοσοκομείο + άγονο αγροτικό, έρχεται ο διορισμός στο επαρχιακό νοσοκομείο, δεν τον αποδέχομαι καθώς είδα την τραγική κατάσταση που βρίσκεται κι εκπαίδευση δεν θα παρείχε, ξεκινάω άγονο αγροτικό, κι στους 6 μήνες μου έρχεται ο διορισμός για το γενικό κομμάτι σε μεγάλο κεντρικό νοσοκομείο.
Επέλεξα δλδ κι άλλαξα νοσοκομείο μέσα σε 6 μήνες, όταν στο παρελθόν (2009-2010) η θέση μόνο για το επαρχιακό είχε 2 χρόνια αναμονή !

Οπότε δώρον-άδωρο ο χαρακτηρισμός άγονο στο Ιατρείο που υπηρετεί ο αγροτικός, κι πραγματικά είναι να αναρωτιέται κανείς για την νοημοσύνη αυτών που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις.

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Πράγματι δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για τα άγονα πλην της διπλής αίτησης που κι αυτή όπως έγραψες είναι πλέον χωρίς νόημα για τις περισσότερες ειδικότητες λόγω εκμηδένισης του χρόνου αναμονής.
Ενώ στους επικουρικούς δίνει κάποια κίνητρα (αυξημένος συντελεστής υπηρεσίας σ' αυτά τα μέρη, δυνατότητα συνυπηρέτησης συζύγου). Γι' αυτό θεωρώ ότι αυθαίρετα κάποιος επέκτεινε το χαρακτηρισμό "άγονο" και στους αγροτικούς χωρίς να γνωρίζει και χωρίς ουσιαστικό όφελος.
Κάνουμε το 75% των ιατρείων άγονα και ουσιαστικά αντί για κίνητρο γι' αυτά δημιουργούμε αντικίνητρο για τα μη άγονα και τα πραγματικά άγονα! Μου θυμίζει κάτι επιδόματα παραγωγικότητας που δίνονταν στο δημόσιο αρχικά σε λίγους και στη συνέχεια με απεργίες, προσφυγές κλπ κατέληγαν να τα παίρνουν όλοι!

Ενώ τα πραγματικά (παλιά) άγονα αντιστοιχούν στο 16% του συνόλου όσων προκηρύχθηκαν. Ένα ποσοστό λογικό. Να θυμίσω ότι στα συγκεκριμένα στο παρελθόν γινόταν σφαγή ποιος θα τα πάρει. Αφενός για τη διπλή αίτηση για τις τότε υψηλές αναμονές κι αφετέρου για τα 550 ευρώ παραπάνω στο μισθό για το επίδομα αγόνου (που καταργήθηκε). Αν το κράτος ενδιαφερόταν για τα πραγματικά άγονα ιατρεία θα μπορούσε να διατηρήσει το επίδομα των 550 ευρώ γι' αυτά (αν θεωρήσουμε ότι αφορούν περίπου στο 16% του συνόλου των ιατρείων). Δε νομίζω ότι είναι τρελή οικονομική επιβάρυνση και είμαι σίγουρος ότι δεν θα έμενε νησάκι και απομονωμένη περιοχή ακάλυπτη. Αν' αυτού περιμένουν αμφίβολα επιδόματα από τις αυτοδιοικητικές περιφέρειες που μέχρι τώρα εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση