ΠΑΤΡΙΣ 15/06/2016
Της Αννας Κωνσταντουλάκη.Αν εξαιρέσεις το ισχυρό οικονομικό δέλεαρ, δεν είναι καθόλου εύκολο να μετακομίσεις με την οικογένειά σου στο “Βασίλειο του πετρελαίου” και των δημόσιων εκτελέσεων, στη Σαουδική Αραβία για να εργαστείς. Για τη ζωή στο Ριάντ, όπου το νομικό σύστημα είναι εξαιρετικά αυστηρό και βασίζεται στο Κοράνι και τη Σαρία, μιλά στην “Π” ο Ηρακλειώτης ακτινολόγος Κώστας Χαμαλάκης, που εργάζεται σε νοσοκομείο της πόλης, όπως και η σύζυγός του, από τον περασμένο Οκτώβριο.
“Άλλοι αντέχουν, άλλοι όχι και φεύγουν” τονίζει ο γιατρός που περιγράφει μια καθημερινότητα γεμάτη απαγορεύσεις, ειδικά αν είσαι γυναίκα.
Ο Ηρακλειώτης ακτινολόγος Κ. Χαμαλάκης και η σύζυγός του Σοφία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομείο της πόλης
Η δύσκολη απόφαση και η ακόμα δυσκολότερη προσαρμογή στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας
Αν ψάξει κάποιος ιστοσελίδες με αντικείμενο την αναζήτηση γιατρών που θέλουν να εργαστούν στη Σαουδική Αραβία από τα πρώτα που θα διαβάσει είναι ότι το νομικό σύστημα είναι αυστηρό και βασίζεται στο Κοράνι και τη Σαρία.
Το καλοκαίρι το θερμόμετρο φτάνει και τους 50 βαθμούς Κελσίου, όμως όση ζέστη και να κάνει, οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να φορούν ένα μακρύ μαύρο ένδυμα.
Όταν βγαίνουν από το νοσοκομείο στο οποίο εργάζονται, πρέπει να φορούν ένα μαύρο κάλυμμα από τους ώμους μέχρι τους αστραγάλους πάνω από τα ρούχα τους καθώς και μαντήλα για τα μαλλιά.
Επιπλέον απαγορεύεται να οδηγούν και έτσι άλλοι φροντίζουν για τη μεταφορά τους. Η θρησκευτική αστυνομία είναι πανταχού παρούσα, το αλκοόλ δεν επιτρέπεται, ενώ η βόλτα ενός ζευγαριού που δεν είναι παντρεμένοι είναι αδίκημα και τιμωρείται αυστηρά. Σε μια χώρα όπου επιτρέπεται η θανατική ποινή, οι αποκεφαλισμοί, οι λιθοβολισμοί και όσα απαγορεύονται είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που επιτρέπονται, εργάζονται πάρα πολλοί Έλληνες. Το οικονομικό δέλεαρ είναι ισχυρό και έτσι αρκετοί παίρνουν τη δύσκολη απόφαση να μετακομίσουν εκεί μόνοι ή με τις οικογένειές τους, να εργαστούν για κάποια χρόνια και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Άλλωστε, το πακέτο της προσφοράς είναι εντυπωσιακό, αφού για έναν γιατρό περιλαμβάνει μηνιαίο μισθό αφορολόγητο ύψους περίπου 10.000 ή και περισσότερο, παροχή πολυτελούς κατοικίας για διαμονή, 40 ημέρες άδεια, επίδομα για την φοίτηση των παιδιών της οικογένειας σε ιδιωτικό ευρωπαϊκό σχολείο κ.ά.
Για την απόφασή του να φύγει από το νοσοκομείο της Οξφόρδης όπου εργαζόταν και να μετακομίσει με την επίσης γιατρό σύζυγό του και την κόρη τους στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας για να εργαστούν σε ιδιωτικό νοσοκομείο αλλά και για την ζωή εκεί μιλά στην “Π” ο Ηρακλειώτης ακτινολόγος Κώστας Χαμαλάκης.
“Από ένα τυχαίο γεγονός” λέει, “δώσαμε και οι δύο συνεντεύξεις στο Λονδίνο και μας ενημέρωσαν ότι μπορούμε όποτε θέλουμε να πάμε και οι δύο να υπογράψουμε διετές συμβόλαιο συνεργασίας μ’ ένα μεγάλο νοσοκομείο του Ριάντ με 48ωρες εργασίες την εβδομάδα και ένα οικονομικό πακέτο πραγματικά δελεαστικό. Το σκεφτήκαμε και πήραμε την απόφαση”.
Όπως λέει ο κ. Χαμαλάκης, από τις 14 Οκτωβρίου που μετακόμισαν μέχρι σήμερα προσπαθούν, όχι χωρίς δυσκολίες ,να προσαρμοστούν σ’ έναν τρόπο ζωής πολύ διαφορετικό από εκείνον της δυτικής κουλτούρας.
“Ανάμεσα στα άλλα μας πρόσφεραν μια βίλα 450τ.μ. για να μείνουμε, αλλά εμείς αφού είχαμε αυτή τη δυνατότητα επιλέξαμε να πάρουμε το ποσό που αντιστοιχούσε στο ενοίκιο του σπιτιού και να μετακομίσουμε σε μια κλειστή ευρωπαϊκή συνοικία, μια από τις πολλές που υπάρχουν στην πόλη όπου μένουν Ευρωπαίοι πολίτες οι οποίοι εργάζονται εκεί, μεταξύ των οποίων και πολλοί Κρητικοί. Τα κύρια επαγγέλματά τους είναι γιατροί, οικονομολόγοι και αρχιτέκτονες.’’ Στις κλειστές αυτές συνοικίες υπάρχουν εστιατόρια, καφέ και πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις ενώ οι ένοικοι αναπτύσσουν κοινωνικές σχέσεις, κάνουν παρέες, ανταλλάσσουν επισκέψεις στα σπίτια και κατά μια έννοια ζουν αποκομμένοι από τον έξω κόσμο όπου η ζωή κυλάει κυρίως με απαγορεύσεις και τιμωρίες.
Ο ακτινολόγος μας λέει:
“Οι γυναίκες σε δημόσιους χώρους υποχρεούνται να φορούν ένα μαύρο ένδυμα, σαν ράσο, και η θρησκευτική αστυνομία είναι πανταχού παρούσα αν παραβείς αυτόν τον βασικό κανόνα.
Επίσης, οι γυναίκες απαγορεύεται να οδηγούν. Έτσι, η μεταφορά της γυναίκας μου Σοφίας από το σπίτι στο νοσοκομείο και από το νοσοκομείο στο σπίτι γίνεται από οδηγό που διαθέτει το νοσοκομείο”. Ο ίδιος επίσης σχολιάζει:
“Η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται δια ροπάλου και επιτρέπονται μόνο το νερό, τα αναψυκτικά και οι μη αλκοολούχες μπύρες. Επίσης, αν η αστυνομία συλλάβει ένα ζευγάρι που δεν είναι παντρεμένοι, τότε θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα”.
Στο Ριάντ οι ημέρες αργίας είναι η Παρασκευή ενώ την Κυριακή όλα λειτουργούν κανονικά. Κάθε 500 μέτρα υπάρχει ένα Τζαμί και οι πιστοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν την προσευχή τους 5-6 φορές την ημέρα. Την ώρα της προσευχής τα καταστήματα, τα καφέ, τα σούπερ μάρκετ κατεβάζουν τα ρολά τους και αν είσαι μέσα περιμένεις μετά από 15 περίπου λεπτά να ανοίξουν ξανά για να συνεχίσεις για παράδειγμα τα ψώνια σου ή να πας στο ταμείο”.
Για έναν Ευρωπαίο η διασκέδαση είναι να πάει σ’ ένα εστιατόριο πολυτελούς ξενοδοχείου ή να οργανώνει τραπέζια σπίτι του. “Το σπίτι μας έχει γίνει κέντρο διερχομένων, ανάβει συνεχώς μια ψησταριά” λέει ο κ. Χαμαλάκης προσθέτοντας ότι αν κάποιος εστιάσει τη ζωή του στον μικρόκοσμό του και όχι στον έξω κόσμο, μπορεί να ζήσει εκεί “με λιγότερες ελευθερίες αλλά και λιγότερα προβλήματα μέχρι να συγκεντρώσει τα χρήματα που θέλει για να μπορέσει να φύγει”. “Κάποιοι έρχονται για δουλειά και μένουν κάποιοι δεν αντέχουν και φεύγουν. Αν δεν μπορείς να δεχτείς και να υπομείνεις εδώ κάποια πράγματα, καλύτερα να το αποφύγεις” καταλήγει ο ακτινολόγος.
Και μπορεί κάποιος να καταλάβει πολύ καλά τι εννοεί διαβάζοντας ειδήσεις όπως: “Δικαστήριο καταδίκασε μεν έναν άνδρα που έστειλε τη γυναίκα του στο νοσοκομείο από το ξύλο, αλλά και η ποινή του ήταν να αποστηθίσει 5 κεφάλαια από το Κοράνι και 100 ρήσεις του Προφήτη Μωάμεθ”.
“Στο Ριάντ ένας Σαουδάραβας συνελήφθη αφού πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν άνδρα γυναικολόγο γιατί είδε την γυναίκα του γυμνή βοηθώντας την να γεννήσει, κάτι που έπρεπε να κάνει γυναίκα γυναικολόγος”...
‘’Ένας μουφτής από τη Σαουδική Αραβία, εξέδωσε μια φάτουα (fatwa) σύμφωνα με την οποία ένας άνδρας, εάν βρεθεί αντιμέτωπος με τη λιμοκτονία που μπορεί να προκαλέσει τον θάνατό του..επιτρέπεται να φάει τη γυναίκα του”
Κι ακόμη τη δήλωση ενός απο τους πιο γνωστούς δήμιους της Σαουδικής Αραβίας:«Έχω αποκεφαλίσει πολλούς φίλους μου. Τελειώνω τη δουλειά και πάω σπίτι. Είναι απολύτως φυσιολογικό»...
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος