Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
27 Δεκεμβρίου 2024, 06:40:12

Αποστολέας Θέμα: Τα κορεσμένα λίπη αθωώνονται. Οι «οδηγίες» ήταν λάθος!  (Αναγνώστηκε 3989 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

1 Οκτωβρίου 2015, 00:15:53
Αναγνώστηκε 3989 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
30/09/2015

του Καρδιολόγου Χρήστου Ντέλλου.
Διευθυντή Καρδιολογικού Τμήματος Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά,
Διδάκτωρα Πανεπιστημίου Αθηνών.



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Οκτωβρίου 2015, 21:02:46
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

kakalos


Μπορειτε να παραθεσετε links με τις μελετες?

2 Οκτωβρίου 2015, 21:10:38
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αναφορές
1. Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality. Cardiovascular disease and type 2 diabetes; Systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ 2015; 351. Published 12 August 2015
2. Risks from trans fat confirmed in meta-analysis – Saturated fat seems innocent. NEJM Journal Watch 2015
3. Trans fatty acids and mortality in patients reffered for coronary angiography: the Ludwigshafen Risk and Cariovascular Health Study. European Heart Journal 2015. First published online: 22 September 2015
4. Low fat dietary pattern and risk of cardiovascular disease: the Women’s Health Initiative randomized controlled dietary modification trial. JAMA 2006; 295:655-66
5. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. Am J Clin Nutr 2010 vol. 91 no 3 535-546
6. Association of dietary , circulating, and supplament fatty acids with coronary risk. A systematic review and meta-analysis. Ann Intern Med 2014; 160;398-406
7. Red and processed meat consumption and the risk of incidence coronary heart disease, stroke and diabetes mellitus. A systematic review and meta-analysis. Circulation 2010
8. Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke – response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ 2013
9. Evidence from randomized controlled trials did not support the introduction of dietary fat guidelines in 1977 and 1983: a systematic review and meta-analysis. Open Heart 2015; DOI: 10. 1136
10. Keys Ancel. Seven Countries. A multivariate analysis of death and coronary heart disease. Harvard University Press. 1980
11. Mediterranean diet, traditional risk factors, and the rate of cardiovascular complications after myocardial infarction. Final report of the Lyon Diet Heart Study. Circulation 1999
12. Estruch R, Ros E, et al. Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet. PREDIMED primary prevention trial. N Engl J Med 2013
13. Aseem Malhotra. Saturated fat is not the main issue. BMJ 2013 ; 347:F6340
14. The scientific report guiding the US dietary guidelines: is it scientific? BMJ 2015 ; 351:h4962
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

5 Οκτωβρίου 2015, 19:25:47
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Και ένα σχετικό άρθρο:
 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Eπί πολλά χρόνια, οι υγειονομικοί φορείς των ΗΠΑ συνιστούν στους καταναλωτές να περιορίσουν την κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε κεκορεσμένα λίπη. Ωστόσο, μια εκτενής μελέτη επί του αντικειμένου, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, υποδεικνύει ότι οι Αμερικανοί καταναλώνουν μεγαλύτερες, αντί για μικρότερες, ποσότητες αυτών των τροφίμων. Η νέα έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα από το ερευνητικό ινστιτούτο της Credit Suisse, διαπίστωσε ότι οι πωλήσεις βούτυρου στις ΗΠΑ κατέγραψαν αύξηση κατά 14% τη χρονιά που πέρασε, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2015 εμφάνισαν περαιτέρω αύξηση κατά 6%. Αντιθέτως, οι πωλήσεις γάλακτος μειώθηκαν κατά 14%. Επίσης, η ίδια έρευνα προβλέπει ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα παρουσιάσει αύξηση η πώληση κόκκινου κρέατος και αυγών.

   Οι τάσεις που καταγράφηκαν υποδεικνύουν μια μεταστροφή από τα τρόφιμα υψηλής κατεργασίας σε εκείνα που θεωρούνται πιο υγιεινά καίτοι περιέχουν κεκορεσμένα λίπη και άλλα θρεπτικά στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζονται μη υγιεινά, όπως είναι η διατροφική χοληστερίνη, επισημαίνει ο Στέφανο Νατέλα, επικεφαλής της Ερευνας Κεφαλαίων στην Credit Suisse, ο οποίος υπογράφει και την τελευταία μελέτη.

   «Πιστεύω ότι πρόκειται για τις νέες τάσεις προς περισσότερο φυσικές τροφές, περισσότερο βιολογικές, ακατέργαστες και απλούστερες», δήλωσε ο Νατέλα. «Ολα αυτά τα τρόφιμα διαθέτουν φυσικά χαρακτηριστικά. Το πλήρες γάλα ακούγεται στους καταναλωτές πιο φυσικό από το γάλα 2%. Είναι βέβαιο ότι οι αγελάδες δεν παράγουν αποβουτυρωμένο γάλα. Θα πρέπει, λοιπόν, να υποστεί κατεργασία προκειμένου να αφαιρεθεί το λίπος». Τα τελευταία χρόνια πολλές μελέτες έχουν αμφισβητήσει την ωφέλεια που έχουμε από διατροφή χαμηλή σε λιπαρά. Ταυτόχρονα υποδεικνύουν ότι καταναλώνοντας περισσότερα λίπη -με την εξαίρεση των λεγομένων λιπαρών trans- και λιγότερη ζάχαρη και κατεργασμένους υδατάνθρακες πιθανώς να πετυχαίνουμε καλύτερα αποτελέσματα για τη διατήρησή μας σε καλή υγεία και φυσική κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί η αντιπαράθεση για την αξία των κεκορεσμένων λιπών. Οι περισσότεροι υγειονομικοί φορείς προσπαθούν να μη συμμετέχουν στον «καβγά» και συνιστούν την κατανάλωση περισσότερων ακόρεστων λιπών όπως αυτών που ανιχνεύονται στα φυτικά έλαια, στους ξηρούς καρπούς, στα σπόρια και τα αβοκάντο. Αλλοι, βέβαια, υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους συστάσεις, οι οποίες στηρίζονται στην άποψη ότι η κατανάλωση ακόρεστων λιπών ωφελεί την καρδιακή υγεία, δεν ανταποκρίνονται στην επιστημονική πραγματικότητα.

   Οι τάσεις αυτές παρουσιάζονται εκτενώς στη νέα μελέτη, η οποία ανάμεσα σε άλλα υποδεικνύει ότι οι Αμερικανοί δεν υιοθετούν τις συστάσεις για τα κεκορεσμένα λίπη, συστάσεις που έχουν κάνει επανειλημμένως τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και οργανώσεις όπως η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, που επί δεκαετίες συμβουλεύουν την κοινή γνώμη σχετικά με το τι πρέπει να περιλαμβάνει η καθημερινή διατροφή. Οι ομοσπονδιακές διατροφικές οδηγίες για τους Αμερικανούς, που εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1980 και αναθεωρούνται κάθε πενταετία, προτείνουν μείωση των κεκορεσμένων λιπών κατά 10% των συνολικών θερμίδων που προσλαμβάνονται. Επίσης, προτείνεται στον κόσμο να αντικαταστήσει το βούτυρο, την κρέμα και τα τροπικά έλαια με ακόρεστα λίπη που ανιχνεύονται στη σόγια, στο ελαιόλαδο και το κραμβέλαιο, ενώ ταυτόχρονα συνιστάται η επιλογή γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά ή ακόμα και χωρίς καθόλου λιπαρά. Οι αντίστοιχες συστάσεις για το τρέχον έτος δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Ομως, η συμβουλευτική επιτροπή, η οποία διαμορφώνει τις συστάσεις στην αρχή του χρόνου, είχε συστήσει τους Αμερικανούς να καταναλώνουν λιγότερα ζωικά προϊόντα και περισσότερα φυτικά, όπως φρούτα και λαχανικά, σιτηρά, σπόρους και ξηρούς καρπούς. Επίσης είχε κρίνει ότι η μεσογειακή διατροφή, όπως εξάλλου και η χορτοφαγική δίαιτα, αποτελεί μοντέλο υγιεινής διατροφής. Ταυτόχρονα, η συμβουλευτική επιτροπή εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση έναντι των κεκορεσμένων λιπών, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα πρόσθετα σάκχαρα και το νάτριο. Οπως διαπιστώνεται, όμως, έκανε πίσω όσον αφορά τον μακροχρόνιο περιορισμό των τροφίμων που είναι πλούσια σε χοληστερίνη, όπως είναι τα αυγά και οι γαρίδες, γεγονός που αποτελεί παραδοχή ότι η χοληστερίνη των τροφίμων δεν είναι και τόσο κακή, τουλάχιστον όχι τόσο όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Επίσης η επιτροπή δεν πρότεινε τον περιορισμό της συνολικής πρόσληψης λιπών, όπως έκανε επί χρόνια.

   Η νέα μελέτη της Credit Suisse, εκτός των άλλων, διαπίστωσε ότι οι πωλήσεις βουτύρου, τυριού και γάλακτος αυξάνονται σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια, όπως εξάλλου αυξάνονται και οι πωλήσεις αμυγδάλου και αυγών. Χαρακτηριστικά, οι πωλήσεις αυγών αυξήθηκαν την περασμένη χρονιά κατά 2%, ενώ η κατανάλωση βιολογικών αυγών αυξήθηκε κατά 21%.

Κόκκινο κρέας στην Ευρώπη
   Ανάλογες τάσεις πιθανώς να καταγράφονται και σε άλλα κράτη, εκτός των ΗΠΑ. Ενδεικτικά, οι πωλήσεις βουτύρου αυξήθηκαν κατά 9% στη Βρετανία τη χρονιά που πέρασε, ενώ παγκοσμίως η κατανάλωση βουτύρου αυξάνεται με ρυθμούς που κυμαίνονται από 2% έως 4%. Επίσης, στην Ευρώπη αυξάνεται η κατά κεφαλήν κατανάλωση κόκκινου κρέατος ενώ αναμένεται να πολλαπλασιαστεί η ζήτηση σε λίπη και πρωτεΐνες. Αντιθέτως, την ίδια στιγμή παρουσιάζει μείωση η κατανάλωση μακαρονιών και υδατανθράκων. Τέλος, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι στήριξαν τα ευρήματά τους σε πληροφορίες που συνέλεξαν από την παγκόσμια τράπεζα δεδομένων για την κατανάλωση τροφίμων, μια αξιολόγηση 400 επιστημονικών εργασιών, αλλά και σε συνεντεύξεις με ακαδημαϊκούς και ειδικούς της βιομηχανίας τροφίμων. Η έκθεση ετοιμάστηκε κυρίως για να δώσει στη Γουόλ Στριτ μια σαφή άποψη για τις μεταβολές που καταγράφονται στις αγοραστικές τάσεις των Αμερικανών. Η έκθεση καταλήγει ότι οι καταναλωτές βρίσκονται σήμερα σε ένα σημείο καμπής.
   Πριν από δύο χρόνια, σε μια ανάλογη μελέτη της Credit Suisse για τη ζάχαρη, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωσή της τα τελευταία 30 χρόνια αυξήθηκε παγκοσμίως κατά 45%, με αποτέλεσμα ο μέσος άνθρωπος να καταναλώνει περί τα 70 γραμμάρια ζάχαρης ημερησίως, δηλαδή περίπου 17 κουταλιές του καφέ. :o

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
8082 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Μαρτίου 2010, 17:51:17
από Δ. Κουναλάκης
2 Απαντήσεις
3416 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Ιουνίου 2010, 01:07:44
από anasm
1 Απαντήσεις
3109 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Φεβρουαρίου 2013, 15:49:02
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
3628 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Ιανουαρίου 2014, 08:42:01
από Πετράκης Νϊκος
0 Απαντήσεις
1993 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Οκτωβρίου 2015, 22:29:17
από Argirios Argiriou