Καθημερινή 28.12.2008.
Της Γιωτας Μυρτσιωτη
Το πρωτοποριακό σύστημα χορήγησης φαρμάκων προς τους ασθενείς που ακολουθεί από τα τέλη του 2004 το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, μπορεί να έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις από τον ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) ακόμη και από το υπουργείο Υγείας, τα οφέλη ωστόσο ήταν πολλαπλά. Περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ εξοικονομήθηκαν κατά την τελευταία τετραετία όταν η φαρμακευτική δαπάνη στα δημόσια νοσοκομεία αυξάνει με αλματώδεις ρυθμούς σ’ όλη τη χώρα, αγγίζοντας μόνο κατά τη διαρκεια του 2007 το 50%!
Την «πολιτική εξορθολογισμού» αποφάσισε η διοίκηση του νοσοκομείου σε συνεργασία με τη διεύθυνση φαρμακείου του ιδρύματος όταν, όπως εξηγεί στην «Κ» ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ κ. Δημήτρης Γάκης «διαπιστώσαμε μεγάλη χρήση φαρμάκων ειδικά των ακριβών, εκτός ενδείξεων».
Πέντε κραυγαλέες περιπτώσεις γιατρών για υπερσυνταγογραφήσεις κατέληξαν στο πειθαρχικό, ενώ καταγγελίες για υπερκατανάλωση φαρμάκων προκάλεσαν την εισαγγελική παρέμβαση και τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.
Εξι απλοί κανόνες οικονομίας
Το μυστικό της επιτυχίας είναι έξι απλοί κανόνες τους οποίους εφαρμόζουν πλέον και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης:
1. Δεν χορηγούνται φάρμακα εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων από τον ΕΟΦ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Η συνταγογράφηση εκτός ενδείξεων είναι μια μεγάλη πληγή που έχει ως αποτέλεσμα την κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ», υπογραμμίζει η διευθύντρια φαρμακείου του νοσοκομείου κ. Αλίκη Τσάκαλου.
2. Οικονομία στα χάπια με ατομικό συνταγολόγιο. Κάθε ασθενής δηλαδή λαμβάνει το φάρμακο που του αναλογεί δόση δόση (τρία χάπια χρειάζεται; Τρία θα πάρει, όχι ολόκληρο το κουτί).
3. Δεν χορηγείται μεγαλύτερη δόση από τη μέγιστη εγκεκριμένη δόση από τον ΕΟΦ και την Ε.Ε.
4. Χορήγηση γενόσημων φαρμάκων (αντίγραφα ελληνικά) που είναι φθηνότερα κατά 20% απά τα πρωτότυπα. Η επιλογή των σκευασμάτων από επιστημονικό συμβούλιο κατόπιν εγκρίσεως από τη διοίκηση είναι ένα πρωτότυπο φάρμακο και δύο γενόσημα για κάθε δραστική ουσία.
5. Οικονομία στα πανάκριβα χημειοθεραπευτικά φάρμακα με τη διάλυσή τους σε ειδικό χώρο έγχυσης. Αν ένας ασθενής χρειάζεται τα 2/3 ενός φιαλιδίου το υπόλοιπο συμπληρώνεται για τη δόση άλλου ασθενούς. Μ’ αυτό τον τρόπο εξοικονομείται και το τελευταίο κυβικό εκατοστό.
6. Βάσει μιας αγορανομικής διάταξης του 2005 με την οποία επιτρέπεται επιπλέον έκπτωση της νοσοκομειακής τιμής και του τιμολογίου, η τριμελής επιστημονική επιτροπή διαπραγματεύεται μειωμένες τιμές όχι μόνο με τις ελληνικές αλλά και τις ξένες εταιρείες τόσο για αντίγραφα όσο και για πρωτότυπα φάρμακα.
«Η συνταγογράφηση στη χώρα μας είναι μια χαοτική κατάσταση λόγω ισχυρής σχέσης εταρειών με τους συνταγραφούντες. Η περιορισμένη γκάμα σκευασμάτων με 200 απαραίτητες φαρμακευτικές ουσίες στο φαρμακείο του νοσοκομείου αφ’ ενός πετυχαίνει εξυγίανση του συστήματος αφ’ ετέρου διευκολύνει τους γιατρούς στο επιστημονικό τους έργο και καθιστά τη συνταγογράφηση πιο ασφαλή», επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Γάκης.
Κατα καιρούς, παραδέχεται ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, υπήρξαν αντιδράσεις απο φαρμακευτικές εταιρείες. Το αποκορύφωμα ήταν η εγκύκλιος της γενικής διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας που εστάλη πριν από ένα μήνα εφιστώντας την προσοχή στην πιστή τήρηση της ισχύουσας φαρμακευτικής νομοθεσίας ως προς τη διαδικασία παροχής της νοσοκομειακής φαρμακευτικής περίθαλψης των νοσηλευομένων. «Οι διατάξεις που επικαλείται ο υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Υγείας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «απαγορεύεται ρητά η αντικατάσταση των φαρμακευτικών σκευασμάτων χωρίς την ενημέρωση και έγκριση του συνταγογράφου θεράποντος ιατρού», μπορεί να είναι ορθές ωστόσο δεν καταστρατηγούνται από το νοσοκομείο. Εξηγήσαμε τόσο στις φαρμακευτικές εταιρείες όσο και σε διαμαρτυρόμενους φορείς ότι οφείλουμε να σκεφθούμε το συμφέρον του Ελληνα ασθενούς και την υπέρογκη δαπάνη του δημοσίου τομέα», καταλήγει ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος