Σήμερα ( 06/07/2016) ανακάλυψα ότι είναι δυνατόν, ως Γενικός Ιατρός, να γράψω αερόστρωμα ηλεκτρονικά:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος → Εφαρμογές → Ιατρικές υπηρεσίες → Γνωματεύσεις παρόχων ΕΚΠΥ → κάνουμε log in ( δίνοντας Κωδικό Χρήστη και Συνθηματικό ) → Διαχείριση → Διάφορα → πατάμε το προτελευταίο κουτάκι πάνω αριστερά που έχει το σύμβολο ενός λαμπτήρα → Επιλέξτε Είδος Κωδικού → Επιλέγω "Κωδικός Διάγνωσης" → Βάζω το Z74.0 ( Το Z Λατινικό) → Επιλέγω ως ειδικότητα το ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ → Μου βγαίνουν ως επιλογές "Αναπηρικό αμαξίδιο απλό" με κωδικό υλικού 00050, "Ερεισίνωτο" με κωδικό υλικού 00099, "Μηχανισμός αεροστρώματος - αντλία" με κωδικό υλικού 00422, και "Αερόστρωμα (χωρίς μηχανισμό) κατακλίσεως" με κωδικό υλικού 00423.
Την 1η φορά που θα γράψουμε σε ένα ασθενή αερόστρωμα πρέπει να γράψουμε και τις δύο τελευταίες επιλογές, την μία μετά την άλλη. Δηλαδή επιλέγω πρώτα "Μηχανισμός αεροστρώματος - αντλία", μετά πατώ "Εισαγωγή" και κάνω την ίδια διαδικασία με τον 2ο κωδικό για το "Αερόστρωμα (χωρίς μηχανισμό) κατακλίσεως".
Αν μετά χαλάσει μόνο κάποιο μέρος του αεροστρώματος μπορεί να χρειαστεί να ξαναγράψω, ανάλογα, τις μία από τις δύο παραπάνω επιλογές.
Αν σαν Κωδικό Διάγνωσης βάλω το N31 (το N Λατινικό ) μου βγάζει διάφορα ουρολογικά αναλώσιμα (καθετήρες κτλ)
ενώ εάν σαν Κωδικό Διάγνωσης βάλω το L89 μου βγάζει επιθέματα για κατακλίσεις (προσοχή μόνο μην βρείτε τον μπελά σας με αυτά τα επιθέματα, που κατά την γνώμη μου δεν δικαιολογούν με κανένα τρόπο το κόστος τους. Έχω ακούσει για Ιατρούς σε γειτονική μου πόλη που ο ΕΟΠΥΥ τους κάλεσε σε απολογία γιατί ξόδευαν ασκόπως...λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων σε επιθέματα).
Με παρόμοιο τρόπο, μπορούμε, ως Γενικοί Ιατροί, να συνταγογραφήσουμε και Αναπηρικό Αμαξίδιο Απλό (δηλαδή απλό αναπηρικό καροτσάκι ) το οποίο έχει κωδικό 00050 μπορεί να συνταγογραφηθεί με κωδικό Z74.0 (= Μειωμένη κινητικότητα ), προσοχή το Z στον κωδικό να είναι Λατινικό και όχι Ελληνικό. Σαν σχόλιο ζητούν να γράψουμε: Μόνιμη αδυναμία βάδισης. Ο ασθενής πληρώνει συμμετοχή 25%. Κατηγορία Παροχής: Ορθοπαιδικά
Αφού γράψουμε ένα τέτοιο πιστοποιητικό πρέπει ο ασθενής ή κάποιος συγγενής του να πάει και να το θεωρήσει αυτό και στο νυν ΠΕΔΥ ... ( ΙΚΑ rules )
Υστερόγραφο (19/07/2018): Το Αναπηρικό Αμαξίδιο Απλό δεν επιτρέπεται πλέον να το συνταγογραφούν Γενικοί Ιατροί.
Υστερόγραφο ( 11/10/2018): Στις 11/10/2018 μου απάντησε ως εξής συνάδελφος Γενική Ιατρός, σε Ομάδα Γενικής Ιατρικής στο facebook:
Μπορούμε Αργύρη πριν μια εβδομάδα έγραψα, εκτός αν είναι κάτι πιο φρέσκο που δεν το ξέρω. Απλό αναπηρικό αμαξίδιο. Διάγνωση z74
Υστερόγραφο (19/07/2018): Το Αναπηρικό Αμαξίδιο Απλό δεν επιτρέπεται πλέον να το συνταγογραφούν Γενικοί Ιατροί. Σύμφωνα με ένα κατάστημα Ορθοπαιδικών ειδών στην Καβάλα το συνταγογραφούν μόνο Ορθοπαιδικοί και Νευρολόγοι.
Υστερόγραφο ( 11/10/2018): Στις 11/10/2018 μου απάντησε ως εξής συνάδελφος Γενική Ιατρός, σε Ομάδα Γενικής Ιατρικής στο facebook:
Μπορούμε Αργύρη πριν μια εβδομάδα έγραψα, εκτός αν είναι κάτι πιο φρέσκο που δεν το ξέρω. Απλό αναπηρικό αμαξίδιο. Διάγνωση z74
Στις 08/04/2019 δύο Γενικοί Ιατροί μου απάντησαν ως εξής στο facebook:
- Έγραψα πριν περίπου ένα μήνα χωρίς πρόβλημα
- Την Παρασκευή έγραψα.
Κατηγορία: ΟρθοπεδικαΔιάγνωση:Ζ74.0 (μειωμένη κινητικότητα)
- Στις 12/02/2020 που προσπάθησα δεν μπόρεσα πάλι να γράψω απλό αναπηρικό αμαξίδιο. Δεν μου έβγαζε καν την κατηγορία Ορθοπαιδικά.
( Πάντως την ίδια ημερομηνία δηλαδή 12/02/2020, ιδιοκτήτης καταστήματος Ορθοπαιδικών ειδών στην Καβάλα μου είπε ότι ένα τέτοιο παραπεμπτικό αντιστοιχεί σε 120 € αλλά τα πιο απλά, Απλά Αναπηρικά Αμαξίδια κοστίζουν 180 - 200 € οπότε ο ασθενής πρέπει να τσοντάρει από την τσέπη του 60 - 80 € ).
Υστερόγραφο 27/07/2021 (από ομάδα Γενικών Ιατρών): - Έγραψε κανένας σας πρόσφατα αερόστρωμα; Εγώ έβαλα την διάγνωση Z74.0 αλλά δεν μου το δέχεται.
Άλλαξε κάτι; - Πρέπει να βάλετε από κατω και την πάθηση που το προκαλεσε πχ i64, γράφω χωρίς προβλημα, και φυσικά ότι είναι κατά κεκλιμένος στα σχολια