Από την "Ελευθεροτυπία":Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΝοσοκομεία - ξενοδοχεία πέντε αστέρων διά χειρός... υπουργείου Υγείας! Κλινικές υψηλών προδιαγραφών για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών κυρίως σε ξένους τουρίστες-ασθενείς αναμένεται να δημιουργηθούν σε πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας, όπως προβλέπει προσχέδιο νόμου που παρουσιάζει σήμερα η «Κ.Ε.» και το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Τα «Κέντρα Τουρισμού Υγείας» θα είναι από «spa» μέχρι μονάδες πλαστικής χειρουργικής και τεχνητής αναπαραγωγής.
*Τα «Κέντρα Τουρισμού Υγείας» όπως θα ονομασθούν θα είναι από spa, κέντρα πλαστικής χειρουργικής και κοσμετολογίας, μέχρι μονάδες ψυχικής υγείας και δομές που θα αφορούν χρονίως πάσχοντες, όπως είναι οι αιμοκαθαρόμενοι.
*Στόχος, η Ελλάδα να μπορέσει να προσελκύσει και να αξιοποιήσει μεγάλο κομμάτι του ιατρικού τουρισμού της Γηραιάς Ηπείρου αλλά και των ΗΠΑ, που σήμερα καταφεύγει σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, αλλά ακόμη και σε μακρινές όπως είναι η Ινδία, η Ταϊλάνδη και η Μαλαισία, όπου οι υπηρεσίες είναι φθηνότερες.
*Για την Ελλάδα «εύφορη» θεωρείται ειδικά η αγορά των ΗΠΑ, καθώς οι σχετικές αμερικανικές ιατρικές υπηρεσίες κοστίζουν τουλάχιστον το διπλάσιο σε σχέση με τις ελληνικές.
Οπως περιγράφεται στα άρθρα του προσχεδίου νόμου:
1 Θα ιδρυθούν Κέντρα Τουρισμού Υγείας που ορίζονται ως «μονάδες υγείας που παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας και που διαθέτουν ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό για τη φιλοξενία των ασθενών τους πέντε αστέρων».
Κατηγορίες υπηρεσιών
2 Τα κέντρα θα διακρίνονται σε επτά κατηγορίες παροχής υπηρεσιών:
-Ψυχικής υγείας και κοινωνικής επανένταξης.
-Αποκατάστασης σε πολυτραυματίες και ασθενείς με κινητικά προβλήματα.
-Κοσμετικής ιατρικής.
-Πραγματοποίησης χειρουργικών επεμβάσεων κάθε μορφής.
-Οδοντιατρικών υπηρεσιών.
-Τεχνητά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
-Αντιμετώπιση χρονίων παθήσεων του ανθρώπου.
3 Οπως διευκρινίζεται, δεν αποκλείεται να θεσπιστούν και άλλες κατηγορίες παρεχόμενων υπηρεσιών με απόφαση του υπουργού Υγείας.
Οι άδειες, που θα χορηγούνται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα ακολουθούν δύο φάσεις: προσωρινή και στη συνέχεια οριστική, αφού προηγηθεί έλεγχος τόσο από επιτροπή του υπουργείου Υγείας όσο και από τον ΕΟΤ, ώστε να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες νοσηλείας αλλά και ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός.
Οι μονάδες που θα δημιουργηθούν, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, πρέπει «να πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές και να έχουν τον εξοπλισμό και το έμψυχο δυναμικό που προβλέπεται από τον νόμο για την οργάνωση και λειτουργία των αντίστοιχων μονάδων υγείας κατά κατηγορία κέντρου».
4 Η οριστική πιστοποίησή τους θα γίνεται από το Ερευνητικό Κέντρο Βιολογικών Υλικών, σύμφωνα με κριτήρια τα οποία θα καθορισθούν τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Κίνητρα για επένδυση
Η νοσηλεία θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά προς το παρόν δεν διευκρινίζεται εάν η ρύθμιση αυτή θα αφορά και σε έλληνες ασθενείς ή μόνο αλλοδαπούς.
5 Πάντως αναμένεται να δοθούν και κίνητρα σε όσους δραστηριοποιηθούν στην ανάπτυξη τέτοιων κέντρων. Θα εξαρτηθούν από τις παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά και από τη χωροθέτηση των μονάδων υγείας. Με βάση, πάντως, και τον αναπτυξιακό νόμο, στον οποίο και θα προσαρμοστεί το νομοσχέδιο, οι επιχορηγήσεις θα ξεκινούν από 30% ανάλογα με την περιοχή.
*Ηδη μεγάλοι όμιλοι όπως του «Υγεία» και του «Ιατρικού Κέντρου» φαίνεται πως προτίθενται να επενδύσουν σε τέτοιες μονάδες υγείας και θεωρείται πιθανή η συνεργασία με υφιστάμενες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς, μόνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση περίπου το 10% των ασθενών αναζητεί ετησίως έναν ξένο προορισμό για να έχει υπηρεσίες υγείας.
*Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας είναι προφανές ότι αφορά υψηλού επιπέδου επισκέπτες -ασθενείς, γι' αυτό άλλωστε και η επιλογή των πολυτελών μονάδων. Για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη της ξένης αγοράς θεωρείται ως προϋπόθεση το εγχείρημα να προσελκύσει ιατρικό προσωπικό διεθνούς εμβέλειας, ώστε οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες να το εντάξουν στα προγράμματα που καλύπτουν.