07/05/2018 ( και στις 11/03/2020 που τηλεφώνησα, στο ΤΣΑΥ Θεσσαλονίκης, τα ίδια ισχύουν).
Παραθέτω σε μορφή pdf καινούρια φόρμα (του ΕΦΚΑ πλέον) που πρέπει να συμπληρώνουμε.
Στις 08/05/2018 που τηλεφώνησα στο ΤΣΑΥ Θεσσαλονίκης στον αριθμό 2310 – 513 458 μου είπαν ότι εμείς που ζούμε στην Βόρειο Ελλάδα εκτός Θεσσαλονίκης, για να λάβουμε την κάρτα ΕΚΑΑ, πρέπει τους στείλουμε σε ένα φάκελλο:
1) συμπληρωμένη την φόρμα της αίτησης που παραθέτω εδώ σε pdf
2) φωτοτυπία την Ταυτότητά μου ή το Διαβατήρίο μου (ανάλογα πιο από τα δύο θα χρησιμοποιήσω όταν θα ταξιδεύω)
3) να τους γράψω, π.χ. πάνω στην αίτηση, πώς θέλω να μου τα στείλουν πίσω σε εμένα (μπορούν να μου τα στείλουν και με απλό ταχυδρομείο χωρίς να πληρώσω εγώ τίποτε, εναλλακτικά με courier με δική μου χρέωση).
ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΑΑ, πρώην ΤΣΑΥ), Τμήμα Περίθαλψης,
Λ.ΣΟΦΟΥ 1,
ΤΚ 546 26 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
( Τηλέφωνο: 2310 – 513 458 ).
Υστερόγραφο:
Πρόσθεσα, με δική μου πρωτοβουλία, μαζί με τα παραπάνω και το παρακάτω γράμμα:
Παρακαλώ να μου στείλετε την κάρτα με απλό ταχυδρομείο. Για αυτό τον σκοπό, σας επισυνάπτω φάκελο με το γραμματόσημο ήδη κολλημένο, επάνω στον οποίο έχω γράψει και την διεύθυνσή μου. Μέσα στον φάκελο έχω και ένα χαρτί, μέσα στο οποίο σας παρακαλώ να βάλετε την κάρτα ώστε αυτή να μην υπάρχει κίνδυνος να σκίσει τον φάκελο.
Επίσης εκεί που έγραψα το ονοματεπώνυμό μου στα Λατινικά, έγραψα κάτι βοηθητικό έξω από τα αντίστοιχα κουτάκια ("προσοχή να γραφεί με I και όχι με Y" ), γιατί συχνά γράφουν το όνομά μου ως ARGYRIOU και όχι ως ARGIRIOU παρόλο που τους στέλνω φωτοτυπία του διαβατηρίου που το έχει με τον δεύτερο τρόπο.
Μια άλλη χρονιά (Μάρτιο του 2020) είπα ότι θα το πάρω με courier ACS με δική μου χρέωση και τότε όταν ήταν έτοιμοι με την κάρτα, μου τηλεφώνησαν στο κινητό και μου είπαν να στείλω το courier να παραλάβει την κάρτα μου από του Γραφείο του ΤΣΑΥ της Θεσσαλονίκης και να μου το φέρει στην δική μου διεύθυνση στην Καβάλα. Η ACS μου πήρε τότε για αυτό 13,37 €.
15/05/2020 Έκτακτον:
Ξεχάστε όλα τα παραπάνω. Την κάρτα ΕΚΑΑ την παραγγέλνουμε πλέον ηλεκτρονικά: gov.gr → Εργασία και Ασφάλιση → Ασφάλιση → Αίτηση έκδοσης Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας
( Η κάρτα φτάνει από την Αθήνα στην διεύθυνση του Ιατρού που έχει κάνει την παραπάνω ηλεκτρονική αίτηση μέσα σε 1-2 μήνες από την στιγμή που έχει αποσταλεί ηλεκτρονικά η αίτηση, και φτάνει μέσω συμβατικού ταχυδρομείου χωρίς να χρεωθεί κάτι ο Ιατρός ).