Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
22 Ιανουαρίου 2025, 02:38:00

Αποστολέας Θέμα: Η ακτινογραφία της υγείας των Ελλήνων – Οι ασθένειες ανά γεωγραφική περιοχή.  (Αναγνώστηκε 61330 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

16 Νοεμβρίου 2015, 01:53:42
Αναγνώστηκε 61330 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
15/11/2015 Ημερησία.
της Ελένης Πετροπούλου.


Στο «λίκνο» της μεσογειακής διατροφής, στην Κρήτη, ζει ο πιο παχύσαρκος πληθυσμός της Ελλάδας! Ποσοστό άνω του 43% των Κρητικών είναι παχύσαρκοι, όταν στην Αττική το ποσοστό παχυσαρκίας είναι 30%. Οι Κρητικοί όχι μόνον έχουν εγκαταλείψει τη μεσογειακή διατροφή αλλά φαίνεται ότι επιλέγουν και την καθιστική ζωή, αφού σε εβδομαδιαία βάση περπατούν μία ώρα λιγότερο σε σχέση με τους πιο... δραστήριους κατοίκους της Αττικής (4 ώρες και 30 λεπτά την εβδομάδα).
Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα και για τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου, που φαίνεται να ακολουθούν τους Κρητικούς στις ... διατροφικές επιλογές και σε άλλες συνήθειες. Σε όλη τη χώρα, πάντως, οι Έλληνες φαίνεται να υιοθετούν το ρητό «τα πάχη μου, τα κάλλη μου», αφού περίπου επτά στους δέκα μόνιμους κατοίκους άνω των 18 ετών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε όλες τις περιοχές.

Την ίδια στιγμή, σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες δηλώνει ότι λαμβάνει τουλάχιστον ένα φάρμακο και το 50% του ενήλικου πληθυσμού έχει αυξημένο κίνδυνο για μεταβολικές επιπλοκές.
Η «ακτινογραφία» των Ελλήνων προκύπτει από μελέτη που διενεργήθηκε με κατά πρόσωπο συνεντεύξεις περισσότερων από 4.000 ατόμων από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος ΥΔΡΙΑ «Υγεία και διατροφή του πληθυσμού στην Ελλάδα». Τα αποτελέσματα παρουσίασε σε ημερίδα η πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας και υπεύθυνη του προγράμματος ΥΔΡΙΑ Αντωνία Τριχοπούλου.
Σύμφωνα με την ίδια, «η πρώτη αυτή προσέγγιση αναδεικνύει δημογραφικές διαφοροποιήσεις και οικονομικές-κοινωνικές ανισότητες σε παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση νοσημάτων, όπως π.χ. οι ανεπαρκείς διατροφικές επιλογές, η μειωμένη σωματική δραστηριότητα, η συνήθεια του καπνίσματος κ.ά. Αναδεικνύεται επίσης η σχέση προσωπικών χαρακτηριστικών και συνηθειών με τη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, παχυσαρκία και υπέρταση στον πληθυσμό της χώρας».
Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο του προγράμματος ΥΔΡΙΑ καταγράφηκαν για τις περιοχές της Βόρειας, Κεντρικής, Νησιωτικής Ελλάδας και Αττικής οι ενδείξεις υπέρτασης, και παχυσαρκίας και ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος για περπάτημα. Όπως προέκυψε:
Το υψηλότερο ποσοστό ενήλικων ατόμων με ενδείξεις υπέρτασης παρατηρήθηκε στην περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας (47%), ενώ το μικρότερο ποσοστό στην Αττική (36%).
Το υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκων ενήλικων ατόμων παρατηρήθηκε στην περιοχή Νησιών Αιγαίου και Κρήτης (43%), ενώ το μικρότερο ποσοστό στην Αττική (30%).
Περίπου 7 στους 10 μόνιμους κατοίκους άνω των 18 ετών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε όλες τις περιοχές.
Οι κάτοικοι της γεωγραφικής περιοχής της Αττικής σε σχέση με τους κατοίκους των υπόλοιπων περιοχών της χώρας περπατούν περισσότερο και συγκεκριμένα 5 ώρες και 40 λεπτά την εβδομάδα, τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα. Σε αντιδιαστολή, οι κάτοικοι των νήσων Αιγαίου και Κρήτης περπατούν λιγότερο (4 ώρες και 30 λεπτά).


Μεσογειακή Διατροφή

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών φαίνεται ότι ακολουθούν συχνότερα το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής (περισσότερα λαχανικά, φρούτα, όσπρια και ψάρια) σε σχέση με τα νεότερα άτομα. Προέκυψε μάλιστα ότι οι Έλληνες μικρότερων ηλικιακών ομάδων απομακρύνονται από την παραδοσιακή διατροφή. Πάντως, το 80% της πρόσληψης προστιθέμενων λιπιδίων προέρχεται από την κατανάλωση ελαιόλαδου.
Οι Έλληνες καταναλώνουν συχνά ψωμί (και άλλα δημητριακά), λαχανικά, γαλακτοκομικά και κρέας, λιγότερα φρούτα, όσπρια και ψάρια.
Συνολικά, επτά στους δέκα ενήλικες μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ τα σχετικά ποσοστά κυμαίνονται ανά περιοχή από 68% στην Αττική έως 72% στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Παχύσαρκοι είναι περίπου το 35% των ενηλίκων Ελλήνων, με το σχετικό ποσοστό να φτάνει το 50% στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Οι άνδρες είναι συχνότερα υπέρβαροι, ενώ οι γυναίκες είναι συχνότερα παχύσαρκες. Σημειώνεται ότι το υψηλότερο ποσοστό υπέρβαρων ατόμων παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 50-64 ετών και το υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκων ατόμων στην ηλικιακή ομάδα 65-79 ετών.
Επιπρόσθετα, περίπου δύο στους πέντε ενήλικες μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας έχουν ενδείξεις υπερχοληστερολαιμίας, που αυξάνει με την πρόοδο της ηλικίας. Ανησυχητικό είναι το εύρημα ότι το 6% του ενήλικου πληθυσμού έχει αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και δεν το γνωρίζει.
Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης είναι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου.

Υπέρταση, κατάθλιψη, διαβήτης

«Φαρμακώνεται» ένας στους τέσσερις Ελληνες
Ένας στους τέσσερις ενήλικες μόνιμους κάτοικους της Ελλάδας λαμβάνει φάρμακα για τη θεραπεία της υπέρτασης, με το ποσοστό των γυναικών να υπερτερεί έναντι αυτού των ανδρών. Ένας στους πέντε λαμβάνει φάρμακα για μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και ένας στους δέκα για τον σακχαρώδη διαβήτη.
Ποσοστό 5% του ενήλικου πληθυσμού λαμβάνει αντικαταθλιπτικά, με το ποσοστό των γυναικών να είναι περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών. Επίσης, το 5% του ενήλικου πληθυσμού λαμβάνει αγχολυτικά, με το ποσοστό των γυναικών να είναι περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 7% του πληθυσμού έχει ή είχε χρόνια κατάθλιψη (κατά δήλωση) και μια στις δέκα γυναίκες πάσχει ή έπασχε από χρόνια κατάθλιψη (κατά δήλωση), ποσοστό τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών.
Περίπου δύο στους πέντε ενήλικες έχουν ενδείξεις υπέρτασης (36% στην Αττική έως 47% στην Κεντρική Ελλάδα). Υψηλή χοληστερόλη καταγράφεται στο 41% των ενηλίκων και σακχαρώδης διαβήτης στο 11,4%. Η συχνότητα της υπέρτασης, της υπερχοληστερολαιμίας και του σακχαρώδη διαβήτη είναι υψηλότερη στα άτομα χαμηλού μορφωτικού επιπέδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα του ΥΔΡΙΑ θα παραδοθούν στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να ενσωματωθούν στον υγειονομικό χάρτη, με στόχο να συνδράμουν στον σχεδιασμό και την αξιολόγηση δράσεων προαγωγής της υγείας και πρόληψης της νόσου.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Νοεμβρίου 2015, 01:59:25 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Νοεμβρίου 2015, 12:58:29
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Εγώ τα βρίσκω πολύ λογικά τα ευρήματα, όσον αφορά τον τρόπο ζωής.

Η ελληνική επαρχία είναι πολύ καθυστερημένη, τα πρότυπα που προβάλλονται προέρχονται από άλλες εποχές, κι όποιος σκέφτεται διαφορετικά χλευάζεται κι λοιδωρείται (γιατί το μυαλό πολλών δεν βοηθάει για παραπάνω).

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2540 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Απριλίου 2011, 22:07:15
από alfie
0 Απαντήσεις
5520 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Αυγούστου 2011, 00:30:06
από alfie
3 Απαντήσεις
7196 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Αυγούστου 2012, 12:14:18
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
8418 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Μαρτίου 2018, 16:04:53
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
59679 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Μαΐου 2021, 17:55:52
από Τσιομπανου Ελένη