Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Δεκεμβρίου 2024, 02:18:48

Αποστολέας Θέμα: Ερχεται η σειρά του ΕΣΥ.  (Αναγνώστηκε 5166 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

26 Μαρτίου 2014, 07:59:55
Αναγνώστηκε 5166 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
«Είναι προφανές ότι ο επόμενος τομέας στον οποίο πρέπει να γίνουν αλλαγές είναι ο νοσοκομειακός.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

26 Οκτωβρίου 2015, 10:47:08
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Νέο… αίμα ζητά στον τομέα της Υγείας ο …ανικανοποίητος τροϊκανός Τζουζέπε Καρόνε. Ο άνθρωπος που προωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια όλες τις αλλαγές σε νοσοκομεία, φάρμακα και δομές, φαίνεται πως επιχειρεί για άλλη μια φορά να αλλάξει την εικόνα του συστήματος Υγείας.

Αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι ο Τζουζέπε Καρόνε, ζητά επιμόνως το τελευταίο διάστημα όλα τα στοιχεία που αφορούν στα νοσοκομεία. Στοιχεία όμως που δεν του δίνονται με αποτέλεσμα να εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του.

Και βεβαίως το αίτημά του αυτό δε διατυπώνεται χωρίς σκοπό.
Οι δανειστές όπως λένε οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, επιδιώκουν μέσα στο 2016 να αλλάξουν το ΕΣΥ βάζοντας λουκέτα σε κλινικές και νοσοκομεία που δε θεωρούνται αποτελεσματικά και αποδοτικά.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στο μνημόνιο προβλεπόταν η λειτουργία της εταιρείας ΕΣΑΝ ΑΕ η οποία θα αναλάβει να αξιολογήσει και να κοστολογήσει τις υπηρεσίες που παρέχονται από το ΕΣΥ. Μια εταιρεία που όχι μόνο δεν καταργήθηκε όπως δήλωνε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά αντίθετα έχει πιάσει για τα καλά δουλειά.

Διαβάστε ΕΔΩ το αποκλειστικό ρεπορτάζ του HealthReport.gr για την ΕΣΑΝ: «Ζει και βασιλεύει η εταιρεία «ΕΣΑΝ ΑΕ» στο ΕΣΥ! Ξεκινά αξιολόγηση επτά νοσοκομείων».

Στο πλαίσιο αυτό ο Τζουζέπε Καρόνε ζητά όλα τα αναλυτικά στοιχεία από το ηλεκτρονικό σύστημα ESY-NET το οποίο δημιουργήθηκε για να καταγράφονται όλες οι νοσηλείες και τα έξοδα των νοσοκομείων.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι το ESY-NET παραμένει εδώ και καιρό μη ενημερωμένο καθώς εγκαταλείφθηκε από τους αρμόδιους και τα νεώτερα δεδομένα δεν συμπληρώνονται στην πλατφόρμα.

«Δεν έχω πρόσβαση στα επίσημα στοιχεία για να αποφανθώ για τα νοσοκομεία» έλεγε πρόσφατα σε συνομιλητές του με ύφος… κυβερνώντα, ο περιβόητος σκληρός της τρόικας Τζουζέπε Καρόνε, σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr.

Κάτι που όμως είναι στο πλαίσιο της γενικότερης τακτικής της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα, η οποία εμφανίζεται να μην παραδίδει τα στοιχεία μου ζητούν οι δανειστές.
Η επιμονή όμως αυτή του Καρόνε σχετίζεται με την επιδίωξή του να μπούνε άμεσα λουκέτα μέσα στο 2016 σε κλινικές και νοσοκομεία, λένε οι καλά γνωρίζοντες.

Ανεξάρτητα βέβαια εάν η ίδια η τρόικα είναι αυτή που κόβει τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα σήμερα τα νοσοκομεία να μην μπορούν καλά καλά να εξυπηρετήσουν και τα βασικά περιστατικά.

Και οι βολές του τροϊκανού κατά των ιθυνόντων στη χώρα μας συνεχίζονται, δεδομένων και των αγεφύρωτων διαφορών μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Όπου βρεθεί και όπου σταθεί, ειδικά σε υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρώπης, ο Τζουζέπε Καρόνε μιλά για τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας με τους οποίους δεν μπορεί να συνεννοηθεί.

«Τα τελευταία 5 χρόνια έχω δει 8 με 10 υπουργούς και 15 με 20 Γενικούς Γραμματείς. Κανένας τους δεν είχε συνέχεια στην επικοινωνία. Ο ένας δεν ενημέρωνε τον άλλο ώστε η χώρα να έχει μια συνέχεια στην Υγεία» έλεγε πρόσφατα σε υψηλόβαθμο κύκλο αξιωματούχων ο Τζουζέπε Καρόνε όπως λένε έγκυρες πηγές στο HealthReport.gr.

Και οι… διαμαρτυρίες του τροϊκανού δε σταματούν εδώ. Ωσάν οι δανειστές να μην έχουν ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της Υγείας στη χώρα μας, με τα αλλεπάλληλα ανορθόδοξα κουρέματα σε κάθε τομέα, ο Καρόνε ανέφερε: «Οι υπουργοί δεν μπαίνουν στην ουσία των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών που πρέπει να γίνουν. Αυτό όμως πρέπει να αλλάξει» σημείωνε χαρακτηριστικά, όπως τα μεταφέρουν στο HealthReport.gr, αυτήκοοι μάρτυρες.

Αίσθηση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι ενώ οι τροϊκανοί εμφανίζονται …τιμητές των πάντων, μέχρι στιγμής δεν έχουν προτείνει σε καμία ελληνική κυβέρνηση συγκεκριμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στην Υγεία.
Απόδειξη ότι πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων ακόμη και το σχέδιο της επιτροπής «σοφών» που είχε εκπονηθεί με δική τους συνεργασία.

Αντίθετα όλες οι ενέργειες των τελευταίων 5 χρόνων ήταν εστιασμένες σε άκριτες περικοπές στα νοσοκομεία, ενώ στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής, στον οποίο για κάποιο …λόγο δίνουν ιδιαίτερη βαρύτατη οι τροϊκανοί, παρήγαγαν συνεχείς στρεβλώσεις (claw back-ιδιοκτησιακό φαρμακείων). Απόδειξη επίσης ότι κατόρθωσαν να βγάλουν στους δρόμους τους φαρμακοποιούς.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

26 Οκτωβρίου 2015, 13:23:10
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός



ΕΛΛΑΔΑ 25.10.2015 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ενα βήμα πριν από το λουκέτο βρίσκονται εκατοντάδες τμήματα και κλινικές του ΕΣΥ (δυστυχώς δεν χρειάζεται να κάνει τπτ ο Καρόνε - μόνο υπομονή να πέσουν -να κλείσουν- σαν ώριμα φρούτα). Το «πάγωμα» των προσλήψεων επί μία εξαετία, οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις, η «φυγή» των νέων γιατρών στο εξωτερικό, έχουν απογυμνώσει τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Σύμφωνα με την καταγραφή του υπ. Υγείας, τον Σεπτέμβριο οι κενές οργανικές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ έφθασαν τις 23.300, θέτοντας εν αμφιβόλω τη λειτουργία πολλών μονάδων. Όπως δηλώνει στην «Κ» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, «πάρα πολλές κλινικές έχουν οριακή στελέχωση και η παραμικρή απώλεια μπορεί να διαταράξει την ισορροπία». Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει προσλήψεις 3.400 ατόμων μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία έως και το 2016. Να δώσει το σήμα «ότι η πορεία “διαρροής” προσωπικού από το ΕΣΥ αντιστρέφεται», σημειώνει ο κ. Ξανθός.

Αυτό που κρατάει στη ζωή τμήματα και κλινικές του ΕΣΥ είναι οι μετακινήσεις γιατρών. «Ανακυκλώνουμε το υπάρχον προσωπικό», λέει στην «Κ» ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου Ν. Καρβούνης, «όπως συνηθίζω να λέω, είμαι ο ΥΠΕάρχης του “παρακαλετού”. Παρακαλώ τους γιατρούς να πάνε για λίγες μέρες σε κάποιο νησί για να καλύψουν ανάγκες».

Σύμφωνα με το υπ. Υγείας, οι κενές οργανικές θέσεις μόνο στα νοσοκομεία ανέρχονται σε 20.239 (6.197 γιατροί και 14.042 νοσηλευτικό προσωπικό). Στα νοσοκομεία της Αττικής λείπουν 1.751 γιατροί και 3.589 νοσηλευτές. Οι αντίστοιχες ελλείψεις στα νοσοκομεία Πειραιά και νησιών του Αιγαίου είναι 935 και 2.849. Στα νοσοκομεία Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδος υπάρχουν κενές θέσεις 737 γιατρών και 2.207 νοσηλευτικού προσωπικού.

Δεν εφημερεύουν

«Περισσότερα από τα μισά Κέντρα Υγείας δεν εφημερεύουν γιατί το προσωπικό τους μετακινείται στα νοσοκομεία για να κάνει εφημερίες», αναφέρει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Παν. Παντέλης. Οταν τα κενά είναι τόσο μεγάλα, λείπουν πλέον όλες οι ειδικότητες: στην Κέρκυρα έχουν μείνει δύο επικουρικοί παιδίατροι, στην Ικαρία δεν υπάρχει αναισθησιολόγος και το νοσοκομείο Δράμας χρειάζεται επειγόντως ειδικευόμενο γενικής ιατρικής, παθολόγους, ακτινολόγο, μικροβιολόγο, ουρολόγο, νευρολόγο, φαρμακοποιό και... προσωπικό για την ασφάλεια.

Τα «αγκάθια» στα νοσοκομεία μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

1. Συνταξιοδοτήσεις: Οπως αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Δημ. Βαρνάβας, από το 2009 έως σήμερα έχουν αποχωρήσει 4.000 γιατροί λόγω συνταξιοδότησης και σήμερα εκτιμάται ότι υπηρετούν 12.000 μόνιμοι ειδικοί γιατροί. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι αποχωρήσεις μη ιατρικού προσωπικού την τελευταία πενταετία υπολογίζονται σε 17.000. Ενας νοσηλευτής τη νύχτα για 40 και 50 ασθενείς είναι πλέον ο κανόνας. «Δεν προλαβαίνεις να μάθεις το ιστορικό του ασθενούς, ούτε καν το όνομά του. Κάνεις τα απαραίτητα. Να δώσεις φάρμακα και μόνο», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, Δημ. Σκουτέλης.

2. Λήξη συμβάσεων επικουρικών και συμβασιούχων: Αρχές Οκτωβρίου άρχισαν να λήγουν οι συμβάσεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ 170 νοσηλευτών που στελεχώνουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η πλειονότητά τους παραμένει προσωρινά με 20ήμερη παράταση συμβάσεων, έως ότου βρεθεί λύση. Αυτή τη στιγμή 200 κλίνες Εντατικής και Αυξημένης Φροντίδας είναι «κλειστές» λόγω έλλειψης προσωπικού. Τέλος του έτους λήγουν και οι συμβάσεις περίπου 700 επικουρικών που είναι διάσπαρτοι στο ΕΣΥ. Ανάλογα με την εξέλιξη του διορισμού νέων επικουρικών θα αποφασιστεί εάν τελικά θα παραταθούν οι συμβάσεις τους.

3. Αδειες θέσεις ειδικευομένων: Η απουσία προοπτικής στην Ελλάδα έχει οδηγήσει πολλούς νέους γιατρούς να φεύγουν στο εξωτερικό για την ειδικότητά τους. «Στα εργαστήρια, το Αιματολογικό, το Θωρακοχειρουργικό, Αγγειοχειρουργικό και Καρδιοχειρουργικό και το Αναισθησιολογικό του νοσοκομείου, δεν είναι καλυμμένο ούτε το 1/4 των θέσεων ειδικευομένων», επισημαίνει στην «Κ» ο καρδιολόγος Ηλ. Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό. Ο φόρτος εργασίας λόγω των κενών έχει φέρει στα βιολογικά τους όρια ακόμα και νέους γιατρούς. «Είχαμε περιστατικό 38χρονου γιατρού με έμφραγμα και 35χρονης γιατρού με εγκεφαλική αιμορραγία. Εγώ γνωρίζω τουλάχιστον για τρεις περιπτώσεις ειδικευομένων που έκαναν αίτημα πλήρους παραίτησης από το νοσοκομείο γιατί δεν άντεχαν άλλο. Ακούγεται στους διαδρόμους ότι ακολουθούν και άλλοι».

4. Ελλείψεις υλικών: Γάντια, σύριγγες, γάζες, φλεβοκαθετήρες, αντιδραστήρια, είναι από τα υλικά που, αν και βασικά, δεν είναι πάντα σίγουρο ότι υπάρχουν στην ποσότητα που θα έπρεπε στα νοσοκομεία. «Οι περισσότεροι προμηθευτές είναι επιφυλακτικοί στο να δώσουν μεγάλες ποσότητες υλικών εφόσον δεν πληρώνονται», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ), Αρ. Κρυσταλλίδης. Τα χρέη προς όλους τους προμηθευτές ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ. «Αλλωστε, το στοκ είναι συνήθως περιορισμένο, οπότε θα το διαθέσουν όπου νομίζουν ότι θα πληρωθούν καλύτερα. Και όταν λέμε “καλύτερα”, εννοούμε σε 12-14 μήνες!». Λόγω των χαμηλών προϋπολογισμών εφέτος εξαντλήθηκαν οι πιστώσεις νωρίς, με αποτέλεσμα να μη μπορούν τα νοσοκομεία να παραγγείλουν υλικά.

Οπως δηλώνει στην «Κ» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, καταβάλλονται προσπάθειες σταθεροποίησης του συστήματος. «Εχουν ήδη αυξηθεί τα όρια δαπανών των νοσοκομείων κατά 150 εκατ. ευρώ για το 2015 και τώρα υπογράφονται οι αποφάσεις για τις τροποποιήσεις των προϋπολογισμών των νοσοκομείων ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα επιπλέον κονδύλια. Αυτό παράλληλα θα αυξήσει τη δυνατότητά τους να προσλάβουν επικουρικούς γιατρούς για να καλύψουν τα πολύ επείγοντα κενά».

Επιπλέον, το υπ. Υγείας δρομολογεί δύο δέσμες προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Η πρώτη αφορά σε περίπου 1.000 άτομα νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό και ήδη έχει εκδοθεί προκήρυξη από το ΑΣΕΠ για ένα μέρος αυτών. Η δεύτερη δέσμη αφορά σε 2.500 προσλήψεις –εξ αυτών 600 γιατροί και 1.100 νοσηλευτές– στο 2016. «Για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια, γίνονται μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ.

Πιστεύουμε ότι είναι μία σημαντική ένεση στο σύστημα με ανθρώπινο δυναμικό και δίνει το σήμα ότι η πορεία “διαρροής” προσωπικού αντιστρέφεται», τονίζει ο υπουργός και προσθέτει: «Το μεγάλο στοίχημα είναι να αντιστραφεί η διαρροή προσωπικού προς το εξωτερικό. Το σήμα που πρέπει να σταλεί είναι ότι οι νέοι γιατροί μπορούν να έχουν αξιοπρεπές  ??? μέλλον στη χώρα». (μάλλον έχουν περίεργο τρόπο εκπομπής τέτοιου σήματος - κανείς δεν το λαμβάνει)

26 Οκτωβρίου 2015, 15:26:28
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδοςύpoptes-pieseis-sthn-hgesia-toy-ypoyrgeioy-ygeias-gia-perikopes-se-nosokomeia-kai-oxi-sta-farmaka


"Εμπιστευτικές" συζητήσεις κάποιων εγχωρίων ιδιοτελών συμφερόντων γύρω από το φάρμακο με τον τροικανό Καρόνε ήρθαν το πρωί της Δευτέρας 26 Οκτωβρίου στη δημοσιότητα, προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην κατεύθυνση της ανάληψης δραστικών περικοπών στον συνολικό αριθμό των... νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας, σε αντιπαράθεση με τον χώρο του φαρμάκου!
 
Είναι σαφές ότι οι πιέσεις της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας εντείνονται σε βαθμό τυφλότητας, καθώς κάποιοι θέτουν τώρα σε αντιπαράθεση τις περικοπές στο ΕΣΥ, και μάλιστα ονειρεύονται λουκέτα ιδρυμάτων του ΕΣΥ, με τις αναγκαίες μειώσεις στις τιμές των φαρμακευτικών σκευασμάτων και προοκρίνουν, ασφαλώς, τις πρώτες, επικαλούμενοι τώρα, κρυπτόμενοι στα ασφαλή, τον τροϊκανό Καρόνε και τις αμφισβητήσιμες δηλώσεις του περί κατάργησης νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας...
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

26 Οκτωβρίου 2015, 20:42:17
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Οταν ένα σύστημα καταρρέει, όπως κατά γενική ομολογία συμβαίνει με το ΕΣΥ, δεν αρκεί για να διασωθεί η «λειτουργική σταθεροποίησή του» που εξήγγειλε ο νέος υπουργός Υγείας Α. Ξανθός στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων. Δεν αρκούν οι σωστές μεν αλλά ανεπαρκείς εξαγγελίες για την αναδιοργάνωση των νοσοκομείων και την τοποθέτηση διοικητών με αξιοκρατικά κριτήρια, την αύξηση της χρηματοδότησης, τις νέες προσλήψεις, την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την πάταξη της διαφθοράς και τον περιορισμό της σπατάλης.

Δεν αρκούν γιατί δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τις αντίστοιχες εξαγγελίες προηγούμενων υπουργών Υγείας και από τα προεκλογικά προγράμματα όλων σχεδόν των κομμάτων και δεν πείθουν γιατί τα δείγματα γραφής του υπουργείου Υγείας τους τελευταίους οκτώ μήνες κινήθηκαν σε αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με ορισμένες τουλάχιστον από τις τωρινές εξαγγελίες. Διέκοψε το πρόγραμμα του ΕΟΠΥΥ για τον έλεγχο των νοσοκομειακών δαπανών, θέλησε να ξηλώσει όλες τις διοικήσεις των νοσοκομείων και να τις αντικαταστήσει χωρίς αξιολόγηση, κατήγγειλε τη συνεργασία με το γερμανικό υπουργείο Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, του οποίου τα 100 μέτρα επικαλείται τώρα ο νέος υπουργός Υγείας ως οδικό χάρτη.

Για να επιβιώσει πλέον το ΕΣΥ, θα πρέπει να ανασυσταθεί εκ θεμελίων. Με ολοκληρωμένο νόμο επανίδρυσης που θα βασίζεται σε νέες σύγχρονες αρχές και όχι στις κρατικίστικες, συντεχνιακές, κομματοκρατούμενες αντιλήψεις της δεκαετίας του '80. Μόνο έτσι θα μετασχηματιστεί από σπάταλη, αναποτελεσματική δημόσια υπηρεσία σε σύγχρονο δημόσιο οργανισμό.

Για τον σκοπό αυτόν θα πρέπει πρώτα απ' όλα να εξασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότησή του. Οι δημόσιες δαπάνες Υγείας θα πρέπει να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 6% του ΑΕΠ (έχουν μειωθεί σχεδόν στο 4%) και να υπάρξει, σε βάθος πενταετίας, αλλαγή του μοντέλου χρηματοδότησης από μεικτό (φορολογία και κοινωνική ασφάλιση) σε σύστημα Beveridge (κρατικός προϋπολογισμός), λόγω της αδυναμίας της κοινωνικής ασφάλισης να συνεισφέρει πλέον το 25%-30% των δημόσιων δαπανών Υγείας. Από την άλλη, περιορισμό της σπατάλης θα επιφέρει η διαμόρφωση ενός βασικού πακέτου παροχών για κάθε έλληνα πολίτη, που θα περιλαμβάνει μόνο τις αναγκαίες και χρήσιμες ιατρικές πράξεις σύμφωνα με τεκμηριωμένα επιστημονικά πρωτόκολλα. Το πακέτο αυτό θα πρέπει να προσφέρεται δωρεάν στις οικογένειες με εισόδημα κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας, ενώ για τους υπόλοιπους θα πρέπει να υπάρχει διαφοροποιημένη ιδία συμμετοχή, με εισοδηματικά και νοσολογικά κριτήρια.

Για να αξιοποιηθούν όμως σωστά οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι θα πρέπει το ΕΣΥ να πάψει να διοικείται από το γραφείο του εκάστοτε υπουργού Υγείας και να αποκτήσει ένα κεντρικό όργανο σχεδιασμού, συντονισμού, ελέγχου και αξιολόγησης, όπως συμβαίνει σε κάθε άλλο ευρωπαϊκό σύστημα Υγείας. Οι δε διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και νοσοκομείων να επιλέγονται βάσει συγκεκριμένων τεχνοκρατικών και επαγγελματικών προσόντων με αντικειμενικές-αξιοκρατικές διαδικασίες.

Ο νέος νόμος για το ΕΣΥ θα πρέπει να προβλέπει και ένα νέο καθεστώς για τις εργασιακές σχέσεις. Η μονιμότητα θα πρέπει να συνδεθεί με την επιτυχή αξιολόγηση ανά 5ετία ή 10ετία, οι μισθοί των γιατρών να τεθούν εκτός ενιαίου μισθολογίου και να καθορίζονται ανάλογα με την ειδικότητα και κυρίως την παραγωγικότητα, ενώ οι διευθυντές κλινικών θα μπορούν να νοσηλεύουν περιορισμένο αριθμό ιδιωτικών ασθενών, με οικονομικά οφέλη για όλο το νοσοκομείο.

Η τρίτη μεγάλη αλλαγή θα πρέπει να στοχεύει στην αναδιάρθρωση του νοσοκομειακού χάρτη σε επίπεδο νοσοκομείων, κλινικών και εργαστηρίων, με συγχωνεύσεις μονάδων και ορθολογική ανακατανομή τους σύμφωνα με τις ανάγκες Υγείας του πληθυσμού κάθε Περιφέρειας. Δεν μπορεί να συνεχίσουν να υπάρχουν νομοί με δύο ή τρία νομαρχιακά νοσοκομεία για να μη δυσαρεστηθεί ο τοπικός πληθυσμός. Δεν μπορεί να έχουμε 27 υποστελεχωμένες δημόσιες νευροχειρουργικές κλινικές, όταν ο τόπος με βάση διεθνή πληθυσμιακά κριτήρια χρειάζεται 8-10 δημόσιες και ιδιωτικές μαζί, φαινόμενο που παρατηρείται και σε πολλές άλλες κλινικές και εργαστήρια.

Θα πρέπει, επίσης, να καθιερωθούν νέες σχέσεις συνεργασίας και συμπληρωματικότητας με τον ιδιωτικό τομέα. Ο ιδιωτικός τομέας παρέχει πολλές ιατρικές πράξεις, κυρίως διαγνωστικές, σε περιοχές ή τομείς όπου ο δημόσιος τομέας αδυνατεί να προσφέρει σχετικές υπηρεσίες και με κόστος που σε αρκετές περιπτώσεις είναι δύο έως τέσσερις φορές μικρότερο. Να μπορεί, επιπλέον, να συμβληθεί με το Δημόσιο για την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων νοσοκομειακών υποδομών (κλειστές πτέρυγες και εργαστήρια, ή και νοσοκομεία ακόμα, όπως αυτό της Σαντορίνης) και για την ανάπτυξη νέων κερδοφόρων δραστηριοτήτων, όπως είναι ο ιατρικός τουρισμός.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), παρά το γεγονός πως όλοι οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί υποστηρίζουν ότι το πρώτο και πιο σημαντικό μέτρο στον τομέα της Υγείας σε περιόδους οικονομικής κρίσης είναι η ενίσχυσή της, στη χώρα μας συνεχίζει να αποτελεί τον πιο αδύναμο κρίκο του δημόσιου συστήματος Υγείας, λόγω του πολυκερματισμού, της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ και η υπαγωγή των Πολυϊατρείων του ΙΚΑ στο ΠΕΔΥ του ΕΣΥ, που αποτελούν τις μόνες μεγάλες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, οδήγησαν στην αναγκαία ενοποίηση του δημόσιου συστήματος ΠΦΥ, αλλά η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση έχουν ενταθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

Για τον λόγο αυτόν, θα χρειαστεί και στην ΠΦΥ να υπάρξει ανασχεδιασμός των υφιστάμενων μονάδων υγείας, κυρίως με συγχωνεύσεις Κέντρων Υγείας, πρώην Πολυϊατρείων του ΙΚΑ και Δημοτικών Ιατρείων, και να ενισχυθούν σύγχρονες εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες, όπως είναι οι Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (για τις οποίες οι αναγκαίες ρυθμίσεις καθυστερούν αδικαιολόγητα), η νοσηλεία στο σπίτι, οι διατομεακές μονάδες διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων και η ανάπτυξη προγραμμάτων Πρόληψης και Προαγωγής - Αγωγής Υγείας. Οι δε αποκεντρωμένες «μονάδες Υγείας γειτονιάς» τις οποίες εξήγγειλε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οι οποίες αποτελούν ίσως τη μόνη καινοτόμο πρόταση Υγείας της νέας κυβέρνησης, θεωρώ ότι θα παραμείνουν για καιρό στα χαρτιά, μια που η λειτουργία τους απαιτεί περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Είναι δε λάθος η επαναφορά της πρότασης για «οικογενειακό γιατρό», την οποία κακώς την έχουν υιοθετήσει όλα τα κόμματα, γιατί από τη στιγμή που έχουμε επιλέξει τον θεσμό των Κέντρων Υγείας αυτά πρέπει να είναι υπεύθυνα για την παροχή «οικογενειακής ιατρικής», χωρίς νέους δαπανηρούς παράλληλους θεσμούς.
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

26 Οκτωβρίου 2015, 21:25:09
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Όσο δεν υπάρχει πραγματικά οικογενειακός ιατρός που να είναι επιλογή του πολίτη, τόσο τα συστήματα περίθαλψης σας θα κοστίζουν ακριβά. Its so simply.
Και μπορεί να μην έχετε την ικανότητα να το καταλάβετε, αλλά οι μεσοπρόθεσμες εξελίξεις βιοτεχνολογίας που έρχονται στον τομέα υγείας είναι κομμένες και ραμμένες για τον οικογενειακό ιατρό. Περάσαμε το limit up των ειδικοτήτων, πάμε για το limit down τώρα. Απολαύστε το μέλλον που έρχεται.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

29 Οκτωβρίου 2015, 00:24:27
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
ΤΤΙΡ: Το υπερμνημόνιο των δύο ηπείρων
Οι πληροφορίες λένε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου υπάρχει περίπτωση να υπογραφεί. Πρόκειται για την Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Πρόκειται για μια συμφωνία που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή μας

Για παράδειγμα, αν μία ιδιωτική πολυεθνική εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες υγείας φθηνότερες από το κράτος, θα έχει το δικαίωμα να αναλάβει την υπηρεσία.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

20 Νοεμβρίου 2015, 16:06:07
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
7 Απαντήσεις
6760 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Ιανουαρίου 2016, 13:37:48
από Ορθοπαιδικός
16 Απαντήσεις
61628 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Οκτωβρίου 2014, 22:20:13
από ΑΡΗΣ
5 Απαντήσεις
5914 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Μαρτίου 2018, 12:38:12
από Gatekeeper
1 Απαντήσεις
26408 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Σεπτεμβρίου 2019, 10:58:11
από Αρχίατρος
0 Απαντήσεις
31332 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Σεπτεμβρίου 2022, 23:47:18
από GirousisN