Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Ιανουαρίου 2025, 06:53:50

Αποστολέας Θέμα: Εξειδικευμένοι Ιατροί / Νοσοκομεία / Κέντρα, στην Ελλάδα.  (Αναγνώστηκε 33507 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

22 Δεκεμβρίου 2008, 18:30:30
Αναγνώστηκε 33507 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Εδώ θα μπορούσαμε να μαζεύουμε άρθρα που αναφέρονται σε εξειδικευμένους Ιατρούς / Νοσοκομεία / Ιατρικά Κέντρα στην Ελλάδα,
στην προσπάθειά μας να έχουμε εναλλακτικές λύσεις όταν χρειάζεται να παραπέμψουμε τους Ασθενείς μας παραπέρα.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Δεκεμβρίου 2008, 18:38:08
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Το παρακάτω άρθρο αναφέρεται περισσότερο στην έλλειψη δυνατοτήτων στην Ελλάδα για παραπομπή ασθενών με προβλήματα που άπτονται της Ταξιδιωτικής Ιατρικής. Το παραθέτω όμως εδώ γιατί αναφέρεται και το Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που λειτουργεί από το 2003 και είναι το μοναδικό κρατικό κεντρικό γραφείο για την ταξιδιωτική ιατρική στην Ελλάδα.

22/12/2008
ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Με ελλείψεις λειτουργούν οι υπηρεσίες στην Ελλάδα (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)
 
Με σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό λειτουργούν οι υπηρεσίες ταξιδιωτικής ιατρικής στην Ελλάδα. Παρότι κάθε χρόνο περισσότεροι από 1.000.000 Έλληνες ταξιδεύουν σε χώρες του εξωτερικού, εκ των οποίων κάποιες είναι εξωτικές και μπορεί να επιφυλάσσουν κινδύνους για την υγεία τους, οι δομές ταξιδιωτικής ιατρικής, που ανήκουν στις διευθύνσεις Υγείας των νομαρχιών, δεν λειτουργούν επαρκώς, ώστε να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες.

Της Νικολέτας Μπούκα Η έλλειψη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού, η διενέργεια εμβολίων από μη ιατρικό προσωπικό, η απουσία εργαστηριακής υποδομής και χώρων εξέτασης και η μη πρόσβαση στο διαδίκτυο για τη συνεχή ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για τα νεότερα δεδομένα είναι μόνο μερικά από τα “αγκάθια” των υπηρεσιών ταξιδιωτικής ιατρικής στη χώρα μας. Αμελείς, όμως, είναι και οι ίδιοι οι έλληνες ταξιδιώτες, καθώς λιγότερο από το 5% αυτών που ταξιδεύουν σε προορισμούς υψηλού κινδύνου αναζητούν συμβουλές και οδηγίες πριν την αναχώρησή τους. Μάλιστα, αυτοί που συνήθως ζητούν συμβουλές πριν το ταξίδι είναι μεσήλικες τουρίστες, οι οποίοι ταξιδεύουν για διακοπές και για μικρό χρονικό διάστημα και οι οποίοι διαμένουν σε ξενοδοχεία αστικών περιοχών.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε το Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνολικά 50 διευθύνσεις Υγείας νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων της χώρας μας. Συγκεκριμένα, από τις 50 αυτές διευθύνσεις Υγείας, οι 20 δεν διαθέτουν νομίατρο, οι 34 δεν έχουν μόνιμο γιατρό, ενώ 8 δεν έχουν καθόλου γιατρό.

Παράλληλα, οι χώροι όπου στεγάζονται οι δομές ταξιδιωτικής ιατρικής είναι γραφεία των υγειονομικών διευθύνσεων, τα οποία σε μερικές περιπτώσεις διαθέτουν μόνο ένα απλό εξεταστικό κρεβάτι, αν και όλα διαθέτουν ψυγείο για τη φύλαξη των εμβολίων (τα περισσότερα χωρίς σύστημα συναγερμού). Επίσης, σχεδόν στο 50% των κτιρίων δεν υπάρχει ηλεκτρονικός υπολογιστής, επομένως δεν υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, ώστε το προσωπικό να μπορεί να ενημερώνεται σχετικά με τα νεότερα δεδομένα για επιδημίες και ασθένειες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι νομίατροι των διευθύνσεων Υγείας είναι συνήθως υγιεινολόγοι, χωρίς ειδική εκπαίδευση στον τομέα ταξιδιωτικής ή τροπικής ιατρικής. Το ίδιο ισχύει και για το παραϊατρικό προσωπικό. Αποτέλεσμα είναι να μην παρέχονται ασφαλείς υπηρεσίες σε ταξιδιώτες με ιδιαιτερότητες (για παράδειγμα, έγκυες, άτομα με αλλεργία σε εμβόλια, ανοσοκατασταλμένους και άλλους).

Η ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ Επίσης, η περίθαλψη των ταξιδιωτών που έχουν νοσήσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους γίνεται συνήθως σε μονάδες χωρίς ειδική κλινική εμπειρία και εργαστηριακή υποδομή, στο προσωπικό των οποίων δεν έχει προσφερθεί ειδική εκπαίδευση για τη διάγνωση και αντιμετώπιση εισαγόμενων νοσημάτων.   

Αναφορικά με τα ιατρεία ταξιδιωτικής ιατρικής που λειτουργούν στον ιδιωτικό τομέα, η έρευνα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. δείχνει ότι αυτά δεν διαθέτουν όλα τα απαιτούμενα εμβόλια και φάρμακα, παρά μόνο όσα κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αποτέλεσμα είναι να προβαίνουν μόνο στην εκτίμηση κινδύνου για τον ταξιδιώτη και στην παροχή γενικών οδηγιών προφύλαξης και μόνο σε περιορισμένη χορήγηση εμβολιαστικής κάλυψης.   

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό στις δομές ταξιδιωτικής ιατρικής στη χώρα μας αναμένεται να δώσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ταξιδιωτική Υγεία 2008 - 2012 που έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το σχέδιο προβλέπει εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών δομών, ίδρυση νέων ιατρείων ταξιδιωτικής ιατρικής σε κέντρα υγείας, δημοτικά ιατρεία και νοσοκομεία, αλλά και λειτουργία δικτύου εργαστηρίων για τροπικά νοσήματα.

Εξάλλου, στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης προβλέπεται η δημιουργία νομικού πλαισίου για την ίδρυση και λειτουργία ιατρείων ταξιδιωτικής ιατρικής κρατικών και ιδιωτικών φορέων και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ίδιων των ταξιδιωτών, ώστε να αποκτήσουν αγωγή υγείας, μέσω ενημερωτικών εντύπων, ίντερνετ και ντοκιμαντέρ. Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση, όμως, θα γίνει και στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις τουριστικές επιχειρήσεις, ώστε να γνωρίζουν τους κινδύνους της υγείας στους ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Το συνολικό κόστος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ταξιδιωτική Υγεία 2008-20012 ανέρχεται σε 6.923.427 ευρώ.   

Σύγχρονες ταξιδιωτικές νόσοι. Όπως προκύπτει από στοιχεία του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., το πιο συχνό πρόβλημα των ταξιδιωτών είναι τα ατυχήματα και ακολουθούν τα εξής λοιμώδη νοσήματα: διάρροια των ταξιδιωτών, αναπνευστικές λοιμώξεις, κοινό κρυολόγημα, γρίπη, λεγιονέλλωση, φυματίωση και ελονοσία. Βέβαια, υπάρχουν και τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό και είναι τα εξής: ηπατίτιδα Α, ηπατίτιδα Β, τυφοειδής πυρετός, μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, κίτρινος πυρετός, χολέρα, πολιομυελίτιδα, διφθερίτιδα, ιλαρά, ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, εγκεφαλίτιδα από κρότωνες και λύσσα. “Διεθνώς υπάρχει αύξηση του τουρισμού και της μετακίνησης πληθυσμών. Συνεπώς, όλες οι χώρες προσπαθούν να οργανωθούν και να λάβουν μέτρα για την πρόληψη της υγείας των ταξιδιωτών, αλλά και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας της χώρας στην οποία επιστρέφουν οι ταξιδιώτες. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Δηλαδή έχουμε αύξηση των ταξιδιών και αύξηση των προτιμήσεων προς τις εξωτικές χώρες, όπου εγκυμονούν και κάποιοι κίνδυνοι για την υγεία. Συνεπώς, υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη της ταξιδιωτικής ιατρικής”, εξηγεί στην “ΜτΚ” η κ. Ανδριάνα Παυλή, υπεύθυνη του Γραφείου Ταξιδιωτικής Ιατρικής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που λειτουργεί από το 2003 και είναι το μοναδικό κεντρικό γραφείο για την ταξιδιωτική ιατρική. Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι Έλληνες τις περισσότερες φορές αδιαφορούν για την υγεία τους πριν κάνουν ένα ταξίδι και δεν ζητούν συμβουλές και οδηγίες.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Δεκεμβρίου 2008, 21:30:42 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Ιανουαρίου 2009, 00:12:14
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αιφνίδιος θάνατος νέων στην Ελλάδα. Τι στοιχεία υπάρχουν;

Ελευθεροτυπία, 05/02/2008

............
Η πλειονότητα των καρδιακών αυτών νοσημάτων που οδηγούν σε αιφνίδιο θάνατο σε νεαρή ηλικία προκαλείται από την ύπαρξη γενετικών ανωμαλιών.
........................
Ανάμεσα σε νέους στους οποίους συνιστάται ο καρδιολογικός έλεγχος πριν από την αρχή κάποιας αθλητικής δραστηριότητας είτε γενικότερα, εκείνοι που παρουσιάζουν κλινικό ενδιαφέρον είναι εκείνοι που έχουν οικογενειακό ιστορικό αιφνιδίου θανάτου στην οικογένεια -ιδιαίτερα όταν αυτό συνέβη σε νεαρή ηλικία.
.............................

Στην Α' Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών υπάρχει κέντρο ελέγχου αντίστοιχων νοσημάτων -το Ειδικό Κέντρο Καρδιάς Αθλητών και Νέων (ΕΚΚΑΝ)- όπου κατά κύριο λόγο ελέγχονται ασθενείς και οι οικογένειές τους με κληρονομικό καρδιαγγειακό νόσημα, καθώς και μέλη οικογενειών που έχουν πληγεί από αιφνίδιο θάνατο νεαρού μέλους τους. Επίσης, αθλητές και αθλούμενοι με καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς και οι οικογένειές τους μπορούν να ελεγχθούν σε αυτό.
......................................

Του Χριστόδουλου Στεφανάδη, καθηγητή Καρδιολογίας.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

6 Μαρτίου 2010, 11:27:09
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αυγή, 04/03/2010.

......
.........
στο παιδοψυχιατρικό τμήμα του "Ιπποκρατείου" νοσοκομείου Θεσσαλονίκης συμβουλευτικός σταθμός εφήβων για την εξάρτηση από το διαδίκτυο, ενώ το τελευταίο δίμηνο λειτουργεί κάθε Τετάρτη πρωί στη λέσχη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) συμβουλευτικός σταθμός για φοιτητές και νέους οι οποίοι έχουν πρόβλημα συμπεριφοράς εξαιτίας της χρήσης του Ίντερνετ. Στον συμβουλευτικό σταθμό του ΑΠΘ έχουν προσέλθει μέχρι σήμερα 45 φοιτητές.


[spoiler]Νέες μορφές εξαρτήσεων έχουν κάνει την εμφάνισή τους και δημιουργούν διεθνώς  και στη χώρα μας ένα σοβαρό και δυσεπίλυτο πρόβλημα. Πέραν των γνωστών εξαρτήσεων από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, παρατηρούνται πλέον και εξαρτήσεις από τυχερά παιχνίδια, συνταγογραφούμενα φάρμακα και το διαδίκτυο. Ανησυχητική είναι η έναρξη της εκδήλωσης του φαινομένου σε όλο και μικρότερη ηλικία, αλλά και με ποικιλία μορφών. Οι επιδημιολογικές μελέτες είναι δύσκολο να καταγράψουν το μέγεθος του προβλήματος, παρά τις επίμονες προσπάθειες των ερευνητών.

Αυτά τόνισαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι υπεύθυνοι της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) από τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το 2ο πανελλήνιο συνέδριο της ΕΨΕ με θέμα "Εξαρτήσεις, Συννοσηρότητα, Πρόληψη και Θεραπεία", που θα πραγματοποιηθεί από αύριο έως τις 7 Μαρτίου στη συμπρωτεύουσα.

Από τα άτομα που προσέρχονται στη μονάδα απεξάρτησης από αλκοόλ, φάρμακα και τυχερά παιχνίδια "Μέθεξις", η οποία λειτουργεί εδώ και ενάμισι χρόνο στη Θεσσαλονίκη, το 65% είναι εξαρτημένα από το αλκοόλ, ενώ το ποσοστό των εξαρτημένων από τα τυχερά παιχνίδια έφθασε στο 13,5% στις αρχές του 2004, από 2,3% που ήταν το 1999, όπως ανέφερε ο ψυχίατρος και επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας Γ. Γρηγορίου.

Σε ό,τι αφορά την εξάρτηση από συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως τα αναλγητικά, ο Γ. Γρηγορίου τόνισε ότι αυτή δεν μπορεί να ελεγχθεί, διότι αφενός τα άτομα αυτά δεν ζητούν βοήθεια για να απεξαρτηθούν και αφετέρου γιατί τα φάρμακά τους συνταγογραφούνται από γιατρούς.

Η εξάρτηση από το Ίντερνετ πλήττει κυρίως δύο κατηγορίες ατόμων, τους φοιτητές, ιδίως σχολών θετικών επιστημών (ηλεκτρολόγων μηχανικών, μαθηματικών, φυσικών, οικονομολόγων κ.λπ.) και τους συνταξιούχους. Οι φοιτητές οδηγούνται στην εξάρτηση από το Ίντερνετ και λόγω του αντικειμένου των σπουδών, που απαιτεί συνεχή ενασχόληση με το διαδίκτυο, ενώ οι συνταξιούχοι, που ασχολούνται με το διαδίκτυο, οδηγούνται στα τυχερά παιχνίδια και τις γνωριμίες.

Εδώ και ένα χρόνο λειτουργεί στο παιδοψυχιατρικό τμήμα του "Ιπποκρατείου" νοσοκομείου Θεσσαλονίκης συμβουλευτικός σταθμός εφήβων για την εξάρτηση από το διαδίκτυο, ενώ το τελευταίο δίμηνο λειτουργεί κάθε Τετάρτη πρωί στη λέσχη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) συμβουλευτικός σταθμός για φοιτητές και νέους οι οποίοι έχουν πρόβλημα συμπεριφοράς εξαιτίας της χρήσης του Ίντερνετ. Στον συμβουλευτικό σταθμό του ΑΠΘ έχουν προσέλθει μέχρι σήμερα 45 φοιτητές.[/spoiler]




Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 6 Μαρτίου 2010, 11:29:57 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Μαρτίου 2010, 00:26:19
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
23/02/2010 (ΑΠΕ).
Θεσσαλονίκη: Περισσότερα από 1.600 κληρονομικά μεταβολικά νοσήματα παραμένουν αδιάγνωστα ή με λάθος διάγνωση.


............
....................
η επιστημονική υπεύθυνη του Μεταβολικού Εργαστηρίου της Α΄Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, καθηγήτρια Περσεφόνη Αυγουστίδου-Σαββοπούλου
................................
 
    [spoiler]Περισσότερα από 1.600 κληρονομικά μεταβολικά νοσήματα παραμένουν αδιάγνωστα ή με λάθος διάγνωση, με αποτέλεσμα οι ασθενείς αυτοί να μην μπορούν να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή και να οδηγούνται ακόμη και σε θάνατο. Η αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων, που είναι μεν σπάνια αλλά πολλά σε αριθμό, είναι εφικτή με ειδική διατροφή, χορήγηση ενζυμικών υποκαταστάτων ή μεταμόσχευση ιστών.

    Ωστόσο, τα άτομα, στα οποία έχουν διαγνωστεί τέτοιες παθήσεις, αδυνατούν τις περισσότερες φορές να καλύψουν το κόστος των φαρμάκων τους, που μπορεί να φτάσει και τα 1.000 ευρώ το μήνα, διότι τα φάρμακα αυτά είναι συνήθως χαρακτηρισμένα ως "συμπληρώματα διατροφής" και δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Εξάλλου, ακόμη και όταν τα φάρμακα καλύπτονται από τα ταμεία, οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν συμμετοχή 25%, επειδή τα κληρονομικά μεταβολικά νοσήματα δεν έχουν χαρακτηριστεί ως χρόνια.

    "Τα κληρονομικά μεταβολικά νοσήματα οφείλονται στην ανεπάρκεια λειτουργίας κάποιου ενζύμου, το οποίο είναι απαραίτητο για να γίνουν οι χημικές αντιδράσεις στα κύτταρα του οργανισμού, οι οποίες συνιστούν τον μεταβολισμό . Η ανεπαρκής λειτουργία κάποιου ενζύμου έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση ουσιών που δεν μεταβολίζονται και που, τις περισσότερες φορές, είναι τοξικές για τον οργανισμό. Επίσης, η διακοπή της αντίδρασης έχει ως αποτέλεσμα να μην σχηματίζονται άλλες ουσίες, που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό. Οι συνέπειες αυτής της βιοχημικής διαταραχής είναι το μεταβολικό νόσημα, η σοβαρότητα του οποίου εξαρτάται από τη σπουδαιότητα της χημικής αντίδρασης για τη λειτουργία του οργανισμού", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιστημονική υπεύθυνη του Μεταβολικού Εργαστηρίου της Α΄Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, καθηγήτρια Περσεφόνη Αυγουστίδου-Σαββοπούλου, με αφορμή ημερίδα, με θέμα, "Κληρονομικά Μεταβολικά Νοσήματα για τον Παιδίατρο" που θα διεξαχθεί, στις 27 Φεβρουαρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

    Η πιθανότητα εκδήλωσης κληρονομικού μεταβολικού νοσήματος είναι 25% σε κάθε εγκυμοσύνη, όταν και οι δύο γονείς έχουν παθολογικά γονίδια, που ευθύνονται για κάποια τέτοια πάθηση. Σε μια τέτοια περίπτωση, αν το παιδί κληρονομήσει μόνο ένα παθολογικό γονίδιο, δεν έχει πρόβλημα. Αν, όμως, κληρονομήσει δύο παθολογικά γονίδια, τότε θα εκδηλώσει το νόσημα. Ακριβή στατιστικά στοιχεία για κάθε ένα νόσημα υπάρχουν μόνο για τα νοσήματα, που ελέγχονται μαζικά από τη νεογνική ηλικία, (π.χ. η φαινυλκετονουρία, που είναι από τα συχνότερα μεταβολικά νοσήματα στην Ελλάδα- περίπου 1:10.000 γεννήσεις) και τα γνωρίζουν οι μητέρες, καθώς είναι γραμμένα στο βιβλιάριο υγείας των παιδιών. Η συχνότητα που αναφέρεται για τα περισσότερα νοσήματα και βασίζεται σε ανακοινώσεις περιστατικών ή μελέτες, είναι μία περίπτωση στο εκατομμύριο. Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι ότι όλα μαζί είναι πολλά.

    Η έγκαιρη διάγνωση έχει σημασία για δύο κυρίως λόγους: αφενός μεν για τη δυνατότητα θεραπείας, που, όταν δίνεται έγκαιρα, προφυλάσσει τα παιδιά από μόνιμη αναπηρία (π.χ. πνευματική καθυστέρηση), αφετέρου δε για την πρόληψη.

    "Για αρκετά νοσήματα υπάρχει θεραπεία, που συνίσταται σε μια τροποποίηση της δίαιτας. Παραδείγματος χάριν, στα κληρονομικά μεταβολικά νοσήματα, που η διαταραχή αφορά το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, θα περιοριστούν τα λευκώματα και θα προστεθούν συμπληρώματα διατροφής. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η φαινυλκετονουρία, όπου η εφαρμογή του μαζικού νεογνικού ελέγχου, στις ανεπτυγμένες χώρες κυρίως, έχει σώσει τουλάχιστον 37.000 παιδιά από την καταδίκη στην πνευματική καθυστέρηση, γιατί με την έγκαιρη διάγνωση εφαρμόστηκε η κατάλληλη δίαιτα. Για ορισμένα μεταβολικά νοσήματα δίνονται ειδικά φάρμακα με καλά αποτελέσματα. Ακόμη και σε περίπτωση που δεν υπάρχει θεραπεία, η έγκαιρη διάγνωση επιβάλλεται, ώστε να ξέρουν οι γονείς από τι πάσχει το παιδί τους και να τούς δοθεί η δυνατότητα προγεννητικού ελέγχου σε επόμενη κύηση", εξηγεί η κ. Αυγουστίδου-Σαββοπούλου.

    Ο κυριότερος λόγος που τα κληρονομικά μεταβολικά νοσήματα διαφεύγουν τη διάγνωση είναι ότι, τις περισσότερες φορές εκδηλώνονται με μη ειδικά συμπτώματα. Τα νοσήματα αυτά χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποικιλία κλινικών συμπτωμάτων. Επιπλέον, ένα κληρονομικά μεταβολικό νόσημα μπορεί να εκδηλωθεί, για πρώτη φορά, όταν ο ασθενής είναι ενήλικας. "Είναι βέβαιο ότι, χάνονται ενήλικοι ασθενείς, επειδή οι περισσότεροι παθολόγοι δεν γνωρίζουν ότι, το κληρονομικό μεταβολικό νόσημα μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Δηλαδή, τα κληρονομικά μεταβολικά νοσήματα δεν είναι μόνον παιδιατρικά νοσήματα", αναφέρει η κ. Αυγουστίδου-Σαββοπούλου.

    Ένα κληρονομικό μεταβολικό νόσημα μπορεί να εκδηλωθεί από τη γέννηση, με άρνηση λήψης τροφής, εμέτους, σπασμούς, υπνηλία, καρδιακά, ηπατικά, νεφρικά προβλήματα, Μπορεί, εξάλλου, να γεννηθεί καλά το παιδί και να εμφανιστούν συμπτώματα ύστερα από μήνες ή χρόνια, με ανεξήγητα επεισόδια εμέτων, διάρροιας, σπασμών, υπνηλίας ακόμη και κώμα, κατά τη διάρκεια λοίμωξης ή με αφορμή αλλαγή της διατροφής. Το επεισόδιο μπορεί να σχετίζεται με κάποιο συμβάν (π.χ. εμπύρετη λοίμωξη, χειρουργική επέμβαση) ή έπειτα από τη λήψη ορισμένων τροφών (π.χ. το κρέας, τα φρούτα, το γάλα). Η λέξη-κλειδί για την κλινική υποψία είναι το ανεξήγητο, δηλαδή συμπτώματα χωρίς εμφανή αιτία. Επίσης, ο ασθενής μπορεί να επισκεφθεί, για πρώτη φορά, τον γιατρό, με πρόβλημα από συγκεκριμένο όργανο (π.χ. καταρράκτη), να έχει μεγάλο ήπαρ, σπλήνα, νεφρολιθίαση, αρθρίτιδα, καρδιακά προβλήματα, δερματικά εξανθήματα, θρομβοεμβολικά επεισόδια κλπ. Μπορεί ακόμη το παιδί, ενώ στην αρχή φαίνεται ότι αναπτύσσεται φυσιολογικά, να αρχίσει να χάνει τις ικανότητες του, για παράδειγμα στην ομιλία ή το περπάτημα, ενώ ορισμένες φορές μπορεί να αλλάξουν και τα χαρακτηριστικά του, να γίνουν αδρά. Οι ασθενείς αυτοί παρουσιάζουν προοδευτική επιδείνωση των συμπτωμάτων.

    Ορισμένα από τα νοσήματα αυτά αντιμετωπίζονται με την εφ'' όρου ζωής τροποποίηση της δίαιτας, ή/και με τη βοήθεια φαρμάκου. Για λίγα νοσήματα, υπάρχει δυνατότητα υποκατάστασης του ενζύμου που είναι σε ανεπάρκεια, είτε με μεταμόσχευση ιστών (π.χ. μυελού των οστών) ή ήπατος, που όμως δεν είναι χωρίς κινδύνους, είτε ακόμη με τη χορήγηση παρασκευασμένου ενζύμου. Η σωστή αντιμετώπιση επιτρέπει σε αρκετούς ασθενείς να ακολουθήσουν φυσιολογική ζωή και να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας.

    Για μεγάλο αριθμό μεταβολικών νοσημάτων δεν υπάρχει ειδική αντιμετώπιση, οπότε οι προσπάθειες στρέφονται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, με διάφορα μέσα, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών- όπως η φυσιοθεραπεία, η λογοθεραπεία, η χορήγηση αντιεπιληπτικών φαρμάκων- αλλά και τη στήριξη της οικογένειας, που φροντίζει το παιδί.[/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Μαρτίου 2010, 10:23:13 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Ιουλίου 2010, 12:22:07
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία, 04/07/2010.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου.

[spoiler]Παιδιά εθισμένα στις ροζ σελίδες
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Στην εποχή της... Τζούλιας, τι αποτελεί άραγε συνήθεια για τα παιδιά; Η ηλεκτρονική πορνογραφία... Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Διαστάσεις επιδημίας παίρνει και στη χώρα μας σταδιακά η χρήση πορνογραφικών ιστοσελίδων από παιδιά και εφήβους, αφού 2 στα 10 ελληνόπουλα μπαίνουν συστηματικά σε ροζ sites.

Ερευνα που πραγματοποίησε η Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε 660 μαθητές 14 έως 16 ετών, το 19,5% δήλωσε ότι κάνει χρήση ιστοσελίδων πορνογραφικού υλικού. Από αυτά το 42,7% επισκέπτεται τους ηλεκτρονικούς ερωτικούς ιστοτόπους σχεδόν σε σημείο... εθισμού.

Συμπεριφορά

Τα αγόρια «σερφάρουν» στα ροζ μονοπάτια 11 φορές περισσότερο από ό,τι τα κορίτσια. Εξαιτίας της χρήσης αυτής έχουν τριπλάσιες πιθανότητες για προβλήματα συμπεριφοράς και διπλάσιες πιθανότητες να έχουν οριακό δείκτη κοινωνικοποίησης. Μπορούν δηλαδή να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς όπως να γίνουν πιο επιθετικά και να έχουν δυσκολίες ένταξης.

Να σημειωθεί ότι τα παιδιά με συχνή χρυσή ιστοσελίδων πορνογραφικού περιεχομένου μπαίνουν στο Ιντερνετ πάνω από 2 ώρες καθημερινά.

Οι μικροί επισκέπτες των ροζ σελίδων υποστηρίζουν στους αδαείς γονείς τους ότι απλώς ενημερώνονται για... θέματα σεξουαλικής αγωγής. Οπως όμως επισημαίνει ο Γ. Κορμάς, υπεύθυνος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας: «Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο με σκοπό τη σεξουαλική ενημέρωση λειτούργησε ως σημαντικός προδιαθεσικός παράγοντας για τη χρήση των ιστοσελίδων πορνογραφικού υλικού». Γι' αυτό άλλωστε όπως προκύπτει από την έρευνα, το 26% των εφήβων χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών σεξουαλικού περιεχομένου.

Πάντως, σε άλλες δυτικές χώρες το φαινόμενο έχει πολύ μεγαλύτερη διάδοση. Είναι ενδεικτικό ότι στη Νορβηγία το 24% των εφήβων μπαίνει συστηματικά σε ροζ σάιτ, στις ΗΠΑ το 42%, ενώ στην Μπανγκόκ της Ασίας, το 58%!

Για τις επιπτώσεις της διαπίστωσης αυτής ο υπεύθυνος της Μονάδας σημειώνει: «Η έκθεση των εφήβων στην πορνογραφία μπορεί να ωθήσει σε πρώιμη σεξουαλική δραστηριότητα και σε παθολογικές σεξουαλικές συμπεριφορές. Εχει παρατηρηθεί ότι η έντονη έκθεση σε σεξουαλικό περιεχόμενο είναι πιθανό να οδηγήσει σε μίμηση του πορνογραφικού οπτικού ερεθίσματος και εν συνεχεία σε κατάσταση υπερερωτισμού».

Ο δρόμος, πάντως, προς την ηλεκτρονική πορνογραφία φαίνεται πως ανοίγει από τους γονείς. Το 38% των παιδιών, όπως προκύπτει από έρευνα της ίδιας μονάδας σε 28 δημοτικά σχολεία της Αττικής, σερφάρει στο Ιντερνετ πάντοτε μόνο του χωρίς την παρουσία των γονιών και μόνο το 7% μπαίνει στον κυβερνοχώρο πάντα με τους γονείς τους.

«Ο υπολογιστής δωρίζεται συνήθως στο παιδί όχι σαν εκπαιδευτικό εργαλείο, αλλά σαν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι και μάλιστα χωρίς γονικό έλεγχο. Το παιδί έχει τον υπολογιστή στο δωμάτιό του με αποτέλεσμα να σερφάρει ανεξέλεγκτα παντού στο Διαδίκτυο και για όσες ώρες θέλει με ό,τι αυτό συνεπάγεται», σημειώνει ο Γ. Κορμάς.

Ισως γι' αυτό τελικά το 7,45% των γονέων που καταφεύγουν στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ζητά βοήθεια για επικίνδυνο υλικό που έχουν επεξεργαστεί τα παιδιά τους στο Διαδίκτυο όπως πορνογραφικό υλικό.

Προστασία

Πάντως, πριν από λίγες ημέρες η μη κερδοσκοπική αμερικανική εταιρεία ICANN (Διαδικτυακή Εταιρεία Ονοματοδοσίας και Αριθμοδότησης) ενέκρινε την κατάληξη ΧΧΧ για τις ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε ροζ σελίδα θα πάψει να διαθέτει καταλήξεις όπως com κ.λπ. Το γεγονός αυτό από τη μία στοχεύει στην προστασία των παιδιών από τη χρήση τέτοιων σελίδων αφού οι γονείς θα μπορούν να τις αποκλείσουν, αλλά από την άλλη φαίνεται πως έχει και αρνητικά στοιχεία.

Οπως εξηγεί ο Γ. Κορμάς: «Επισημοποιεί πλέον τη βιομηχανία της πορνογραφίας, την κάνει ακόμα πιο εύκολα προσβάσιμη σε όλους ακόμα και στα παιδιά με αντικειμενικό σκοπό την αύξηση του κέρδους, μετατρέποντας το Διαδίκτυο σε μέσο εξυπηρέτησης της βιομηχανίας του πορνό. Το θετικό της απόφασης είναι ότι θα είναι πιο εύκολος ο τρόπος αποκλεισμού της πορνογραφίας για τους ανήλικους, αρκεί οι γονείς να συνηδειτοποιήσουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού».

Πάντως, για τους γονείς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα μπορούν να απευθύνονται στη γραμμή βοηθείας 8001180015 που βρίσκεται στο Νοσοκομείο Παίδων Α. Κυριακού και είναι χωρίς χρέωση. Στελεχώνεται από ειδικούς παιδοψυχολόγους και δέχεται αναφορές για παρενόχληση, παιδοφιλία, κατάχρηση στο Διαδίκτυο και, μεταξύ άλλων, για χρήση σελίδων πορνογραφικού περιεχομένου.

edimitra@enet.gr [/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

6 Ιουλίου 2010, 15:25:23
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
06/07/2010. Το ΒΗΜΑ.

[spoiler]«Εμφραγμα» στις μεταμοσχεύσεις ήπατος
Τέσσερις θάνατοι ενώ είναι κλειστή η μονάδα της Αττικής και όλοι οι ασθενείς εξυπηρετούνται μόνο από τη Θεσσαλονίκη
ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ | Τρίτη 6 Ιουλίου 2010
         Τέσσερις άνθρωποι με σοβαρό πρόβλημα στο ήπαρ έχασαν τη ζωή τους τον τελευταίο χρόνο, διάστημα κατά το οποίο παραμένει κλειστή η μοναδική μονάδα μεταμόσχευσης ήπατος της Αττικής. Η μονάδα, η οποία ανήκει στη Β΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου, τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2006. Πήρε προσωρινή άδεια τριών ετών, η οποία όμως ουδέποτε ανανεώθηκε, παρά τις παραινέσεις του πρώην προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) κ. Αλκ. Κωστάκη, με αποτέλεσμα να μπει στη μονάδα «λουκέτο».

«Η μονάδα μεταμόσχευσης ήπατος που λειτουργούσε στο Λαϊκό κάλυπτε ανάγκες από την περιοχή της Λάρισας ως την Κρήτη. Παλαιότερα, όταν λειτουργούσε μόνο η αντίστοιχη μονάδα της Θεσσαλονίκης, αρκετοί ηπατοπαθείς είτε πέθαιναν είτε έφευγαν στο εξωτερικό. Επειδή η μονάδα της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να απορροφήσει τους ασθενείς από όλη τη χώρα, θεωρώ ότι πρέπει να επαναλειτουργήσει το ταχύτερο δυνατόν η μονάδα στην Αθήνα» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Κωστάκης. «Είχαμε στείλει έγγραφα στον τότε διοικητή του νοσοκομείου, από τον Ιούνιο του 2009, για την άμεση επαναλειτουργία της μονάδας. Ωστόσοο σημερινός διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής θεωρούσε ότι οι μεταμοσχεύσεις δεν διεξάγονταν κατά τον σωστό τρόπο» τονίζει.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο τέως υπεύθυνος της Μονάδας Μεταμόσχευσης Ηπατος του νοσοκομείου Λαϊκό κ. Ε. Α. Αντωνίου. «Από τον Ιούλιο του 2009 μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει τέσσερις άνθρωποι με σοβαρό πρόβλημα στο ήπαρ. Και οι τέσσερις βρίσκονταν στη λίστα της μονάδας του Λαϊκού. Πρέπει να επαναλειτουργήσει η μονάδα το συντομότερο» λέει. Ο κ. Αντωνίου υποστηρίζει ότι στα τρία χρόνια που λειτουργούσε η μονάδα δεν σημειώθηκε ούτε μία απώλεια ασθενούς μέσα στο χειρουργείο και τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες. «Είχαν γίνει 33 μεταμοσχεύσεις ήπατος. Τον πρώτο μήνα μετά την επέμβαση το ποσοστό επιβίωσης ήταν 80% και τον πρώτο χρόνο 75%- ποσοστά ίδια με αυτά μεγάλων κέντρων του εξωτερικού» αναφέρει. Στην Ελλάδα- συνεχίζει- πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 100 μεταμοσχεύσεις ήπατος τον χρόνο. Ως τον Οκτώβριο του περασμένου έτους βρίσκονταν στη λίστα του Λαϊκού 27 άτομα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), οι υποψήφιοι λήπτες ήπατος ανέρχονται σήμερα σε 40. Ανάμεσά τους και ένας νέος άνδρας- μόλις 30 ετών- ο οποίος πάσχει από σπάνια νόσο στο ήπαρ. Οι γιατροί τού έχουν πει ότι πρέπει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μέσα στους επόμενους δύο μήνες. «Στην αρχή είχε πόνο και σκεφτήκαμε ότι μπορεί να είχε ψύξη. Δυστυχώς είχε πρόβλημα στο συκώτι» μας λέει ο πατέρας του (θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, τα στοιχεία όμως βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας). Υστερα από παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ο 30χρονος ηπατοπαθής εντάχθηκε στη λίστα της μονάδας της Θεσσαλονίκης. «Μόνο με τη μονάδα της Θεσσαλονίκης δεν λύνεται το πρόβλημα. Δεν πρόκειται μόνο για το δικό μου το παιδί. Ηδη πέθαναν τέσσερις άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονταν στη λίστα της Αθήνας. Αν λειτουργούσε η μονάδα του Λαϊκού και έκαναν μεταμόσχευση, μπορεί και να είχαν σωθεί. Κάποιοι θα πουν ότι και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να κατέληγαν. Πράγματι. Θα είχαν όμωςπροσπαθήσει...» λέει ο πατέρας του 30χρονου άνδρα.

Πρόσφατα συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΜ και ανέλαβε να στείλει στη Θεσσαλονίκη τη λίστα των υποψηφίων για μεταμόσχευση ήπατος που υπήρχε στο Λαϊκό. «Λάβαμε αυτή την απόφαση για να καλυφθούν οι ανάγκες ώσπου να βρεθεί αξιόπιστη λύση στην Αττική» λέει ο πρόεδρος του ΕΟΜ, καθηγητής κ. Ι. Βλαχογιάννης .

Η αγωνία, η προσμονή και η λύτρωση
«Δεν την έβαλαν στη λίστα»


Η κυρία Βασιλική Ξυράφη ήταν από τις πρώτες ασθενείς που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος στο Νοσοκομείο Λαϊκό. Η κόρη της κυρία Ειρήνη Ξυράφη θυμάται: «Η μητέρα μου έπασχε από πρωτοπαθή χολική κίρρωση, ένα αυτοάνοσο νόσημα, που της εμφανίστηκε σε ηλικία 38 ετών. Το 1995 άρχισε να μπαινοβγαίνει στο Ιπποκράτειο. Με προβλήματα φθάσαμε στο 2005, οπότε έπαθε κιρσορραγία (διόγκωση των κιρσών του οισοφάγου). Η αξονική έδειξε ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα. Απευθυνθήκαμε τότε στο μεταμοσχευτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά οι γιατροί αρνήθηκαν να την εντάξουν στη λίστα των υποψηφίων για μεταμόσχευση.Ωστόσο,ο γιατρός μας στην Αθήνα μάς είχε πει ότι έπρεπε σιγά σιγά να μπει σε προμεταμοσχευτικό στάδιο για να καταφέρει να ζήσει. Το ίδιο και οι γιατροί του ΙΚΑ. O κ.Στ.Αντωνίου γνωμάτευσε ότι η μητέρα μου βρίσκεται σε προμεταμοσχευτικό στάδιο.Ετσιμεταβήκαμε στην Αγγλία όπου υποβλήθηκε σε σχετικό έλεγχο.Επειτα από περίπου δύο μήνες επιστρέψαμε και περιμέναμε να μας καλέσουν. Στο μεταξύ, τον Ιούνιο του 2006, πήρε άδεια λειτουργίας η μονάδα του Λαϊκού. Τον Ιούλιο βρέθηκε το πρώτο μόσχευμα, έγινε το χειρουργείο και στον μήνα πάνω βγήκε από το νοσοκομείο. Μέχρι σήμερα όλα πάνε κατ΄ ευχή».

«17 μήνες θεραπεία και...»
Με τη ζωγραφική ξεχνά το πρόβλημά του ο συνταξιούχος κ. Βασίλης Παπαδόγιαννης και σταματά να μετρά τις ημέρες που βρίσκεται στη λίστα αναμονής του Λαϊκού Νοσοκομείου.

«Αντιμετώπιζα πρόβλημα με το συκώτι μου αρκετά χρόνια, χωρίς όμως να το καταλάβω. Ο πόνος που ένιωθα στην περιοχή νόμιζα ότι προερχόταν από το στομάχι. Στο Νοσοκομείο Ελπίς οι γιατροί μού είπαν ότι έχω έναν όγκο στο συκώτι πέντε εκατοστών και στο Ιπποκράτειο με ενημέρωσαν ότι έπρεπε να υποβληθώ σε μεταμόσχευση. Ετσιπήγα στο Λαϊκό. Επί 17 μήνες έκανα θεραπεία για να μπω στο προμεταμοσχευτικό στάδιο και τώρα δεν λειτουργεί η μονάδα του Λαϊκού» .

«Τελικά τα κατάφερα...»
Η κυρία Μαρία Αντωνοπούλου υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση τον Σεπτέμβριο του 2007. Ηταν μόλις 55 ετών.

«Πριν από 14 χρόνια ανακάλυψα ότι έπασχα από ένα αυτοάνοσο νόσημα, που λέγεται σκληρυντική χολαγγειίτιδα. Με παρακολουθούσαν οι γιατροί, έπαιρνα φάρμακα, αλλά η νόσος εξελισσόταν. Υστερα από πέντε-έξι χρόνια πήγα στο μεταμοσχευτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά δεν με ενέταξαν στη λίστα. Ο καιρός περνούσε, η κοιλιά μου φούσκωνε, ήμουν χάλια... Τότε έμαθα ότι άρχισε να λειτουργεί η μονάδα μεταμόσχευσης ήπατος του Λαϊκού. Εκανα προμεταμοσχευτικό έλεγχο, μπήκα στη λίστα τον Μάρτιο του 2007 και τον Ιούλιο με ειδοποίησαν ότι βρέθηκε μόσχευμα. Δυστυχώς δεν ήταν κατάλληλο. Στο μέσον του Σεπτεμβρίου με ξαναειδοποίησαν. Τότε σηκωνόμουν δύσκολα από το κρεβάτι. Πήγα στο νοσοκομείο, έκανα την επέμβαση και έπειτα από δυόμισι μήνες πήρα εξιτήριο. Τον πρώτο καιρό έκανα κάποιες υποτροπές, τελικά όμως τα κατάφερα. Εζησα. Μπορώ να περπατάω με άνεση και να χαίρομαι την εγγονούλα μου, η οποία γεννήθηκε όταν εγώ ήμουν στην Εντατική. Οπως σώθηκα εγώ, θέλω να σωθούν κι άλλοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα». [/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

6 Νοεμβρίου 2010, 23:50:24
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Νοεμβρίου 2010, 00:05:36 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Απριλίου 2011, 15:13:31
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Μακεδονία, 15/04/2011
Της Νικολέττας Μπούκα.

[spoiler]Στα… αζήτητα παραμένει εδώ και επτά χρόνια η αίτηση του ιατρείου μυοκαρδιοπαθειών της α’ καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» προς το ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας), προκειμένου να αναγνωριστεί ως ειδικό κέντρο αναφοράς μυοκαρδιοπαθειών.


ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ «ΑΧΕΠΑ» Ζητεί αναγνώριση εδώ και 7 χρόνια
 
Τη στιγμή, όμως, που οι αρμόδιοι αδιαφορούν κι αφήνουν να «αραχνιάζει» στα συρτάρια το συγκεκριμένο αίτημα, το ιατρείο αυτό έχει να επιδείξει σημαντική δουλειά, καθώς οι γιατροί που το στελεχώνουν έχουν διαγνώσει μυοκαρδιοπάθεια σε περισσότερους από 400 ασθενείς.
Άλλωστε, οι μυοκαρδιοπάθειες είναι ιδιοπαθείς παθήσεις του καρδιακού μυός και στην πλειοψηφία τους αποτελούν κληρονομικά νοσήματα. Με τον όρο «ιδιοπαθείς» εννοούμε ότι δεν οφείλονται σε εξωγενή (επίκτητα) αίτια, αλλά σε ενδογενείς παράγοντες που βλάπτουν το μυοκάρδιο. Πανελλαδικά, οι ασθενείς με μυοκαρδιοπάθεια υπολογίζονται σε 20.000, ενώ στην Βόρεια Ελλάδα σε περίπου 5.000.
Οι κίνδυνοι των μυοκαρδιοπαθειών θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του 11ου διεθνούς συνεδρίου «Νέες τάσεις στην καρδιολογία», που πραγματοποιείται έως τι 16 Απριλίου στο ξενοδοχείο «Hyatt Regency Hotel» της Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ και της Καρδιολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος.
«Η κλινική σημασία των μυοκαρδιοπαθειών είναι μεγάλη, καθώς αποτελούν το πρώτο αίτιο αιφνίδιου θανάτου στα νέα άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των αθλητών. Άλλωστε, η πλειοψηφία των αιφνίδιων θανάτων στα γήπεδα ή στις αυλές των σχολείων κατά την ώρα της γυμναστικής οφείλεται σε μυοκαρδιοπάθεια», εξηγεί, στην εισήγησή του, ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας ΑΠΘ Γιώργος Ευθυμιάδης.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι ορισμένες φορές ο αιφνίδιος θάνατος είναι η πρώτη εκδήλωση της νόσου, η δε διάγνωση τίθεται νεκροτομικά. Επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι οι παθήσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές και πρέπει να διαγιγνώσκονται έγκαιρα.
Σύμφωνα με τον κ. Ευθυμιάδη, άτομα που χρήζουν ελέγχου για μυοκαρδιοπάθεια είναι αυτά που έχουν οικογενειακό ιστορικό μυοκαρδιοπάθειας (σε συγγενείς πρώτου βαθμού), έχουν συγγενή πρώτου βαθμού που πέθανε αιφνίδια σε μικρή σχετικά ηλικία κι έχουν συμπτώματα, όπως δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή συγκοπή.
«Ο έλεγχος ασθενών με μυοκαρδιοπάθειες πρέπει να γίνεται σε ειδικά κέντρα μυοκαρδιοπαθειών», συμπληρώνει ο κ. Ευθυμιάδης.
[/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Απριλίου 2011, 18:25:48
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

5 Μαΐου 2011, 00:24:17
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Από πρόσφατο μήνυμα του συναδέλφου Αναστάσιου Θεοδωρίδη:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Μαΐου 2011, 07:21:54 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Μαΐου 2011, 21:28:36
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Σεβαστουπόλεως 16, Αμπελόκηποι, Αθήνα. (Παράρτημα του ΛΑΙΚΟΥ ).

Τηλεφωνικό κέντρο
213 2060800
210 7456000

Τηλέφωνο Ραντεβού στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία
1535

Τηλέφωνο Ραντεβού στα Απογευματινά Εξωτερικά Ιατρεία
213 206 1458
213 206 1459

 

[spoiler]ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΟΠΑΘΕΙΩΝ
(Πρόληψη, Προγεννητική διάγνωση και Νοσηλεία)
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Διευθύντρια: Έρση Βοσκαρίδου, Αιματολόγος
email: ersi_voskaridou@yahoo.comΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.


To Κέντρο Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής αναιμίας αποτελείται από τρεις Μονάδες: Πρόληψης, Προγεννητικής και Νοσηλείας. Είναι το μοναδικό στον Ελληνικό χώρο, συνεργαζόμενο Κέντρο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) για τη Θαλασσαιμία και τις Αιμοσφαιρινοπάθειες.

ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΟΠΑΘΕΙΕΣ
Η Θαλασσαιμία ή Μεσογειακή αναιμία (νόσος Cooley) είναι μονογονιδιακή νόσος που κληρονομείται κατά τον υπολειπόμενο αυτοσωματικό χαρακτήρα Χαρακτηρίζεται από βαριά αναιμία, από την βρεφική ηλικία. Λόγω της μη αποδοτικής ερυθροποίησης και της κατά συνέπεια μυελικής υπερπλασίας, παρατηρούνται οστικές βλάβες και παραμορφώσεις καθώς και σειρά αλυσιδωτών παθολογικών προβλημάτων και επιπλοκών, με σοβαρές συνέπειες στην ανάπτυξη και την υγεία των ατόμων.

Η Θαλασσαιμία αντιμετωπίζεται με τακτικές μεταγγίσεις, αποσιδήρωση, μεταμόσχευση μυελού (υπό προϋποθέσεις), και συμπτωματική αντιμετώπιση των επιπλοκών. Παράλληλα, σε ερευνητικό στάδιο βρίσκεται η γονιδιακή θεραπεία η οποία αποτελεί και τη ριζική θεραπεία.
Η συχνότητα των φορέων στην Ελλάδα είναι περίπου 8%,ενώ οι πάσχοντες από Θαλασσαιμία ανέρχονται περίπου σε 3500. Χωρίς τα μέτρα πρόληψης, θα προστίθεντο ετησίως 150 περίπου νέες γεννήσεις πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία.
Οι φορείς ή ετεροζυγώτες της Θαλασσαιμίας παρουσιάζουν ήπια αναιμία και δεν εμφανίζουν κανένα παθολογικό σύμπτωμα. Στο ζευγάρι, όπου το ένα άτομο είναι φορέας ή ετεροζυγώτης και το άλλο υγιές, δεν υπάρχει πιθανότητα απόκτησης παιδιού πάσχοντος από Μεσογειακή Αναιμία αλλά υπάρχει πιθανότητα 50% σε κάθε εγκυμοσύνη, οι απόγονοι να είναι φορείς (σχήμα 1).



Σχήμα 1.

Ζευγάρι ετεροζυγωτών έχει πιθανότητα 25% απόκτησης παιδιού πάσχοντος από Μεσογειακή Αναιμία . Η πιθανότητα αυτή ισχύει για κάθε εγκυμοσύνη (σχήμα 2).





Σχήμα 2.

Στην περίπτωση αυτή το ζευγάρι, πρέπει έγκαιρα να συμβουλεύεται τα εξειδικευμένα Κέντρα, όπου υπάρχει η δυνατότητα παροχής γενετικής συμβουλευτικής και Προγεννητικού Ελέγχου και να προχωρούν σε αυτόν, εφ΄όσον το επιθυμούν.
Δρεπανοκυτταρική αναιμία αποτελεί ποιοτική διαταραχή της δομής της αιμοσφαιρίνης. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η παρουσία της αιμοσφαιρίνης S στα ερυθροκύτταρα των πασχόντων. Κληρονομείται κατά τον ίδιο τρόπο με τη Θαλασσαιμία. Η αιμοσφαιρίνη S προκαλεί απόφραξη στα αγγεία της μικροκυκλοφορίας με συνέπεια τις επώδυνες αγγειοαποφρακτικές κρίσεις, κυρίως στα οστά ή τα ερυθροκύτταρα των πασχόντων καταστρέφονται στο σπλήνα με επακόλουθο την αιμολυτική αναιμία. Έχει αρκετές και σοβαρές οξείες και χρόνιες επιπλοκές. Απαιτεί ιδιαίτερη και άμεση αντιμετώπιση σε Ειδικά Κέντρα από εξειδικευμένους ιατρούς και γνώστες του νοσήματος.

 

 

ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ
Η Κυστική Ίνωση είναι το πιο συχνό κληρονομικό νόσημα των Λευκών πληθυσμών. Στην Ελλάδα η Κυστική Ίνωση είναι η δεύτερη σε συχνότητα γενετική ασθένεια μετά τη Θαλασσαιμία. Οι φορείς της νόσου ανέρχονται στο 4% του γενικού πληθυσμού. Διαγνωστική δοκιμασία της νόσου είναι το test ιδρώτα όπου μετράται η συγκέντρωση των ιόντων CI.
Τα σημαντικότερα κλινικά προβλήματα εμφανίζονται κυρίως από το αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα. Οι ασθενείς πάσχουν από χρονιές λοιμώξεις του αναπνευστικού και από αδυναμία έκκρισης παγκρεατικών ένζυμων.
Ως αποτέλεσμα παρατηρείται η προοδευτική καταστροφή του αναπνευστικού επιθηλίου καθώς και η κακή θρέψη και ανάπτυξη των πασχόντων παιδιών. Το προσδόκιμο επιβίωσης σήμερα ανέρχεται στα περίπου 30 περίπου χρόνια. Η υπάρχουσα θεραπεία παρ’ όλο που έχει βελτιωθεί σημαντικά είναι συμπτωματική και διαρκεί ισόβια.
Η Κυστική Ίνωση οφείλεται σε βλάβες που εντοπίζονται σε συγκεκριμένη περιοχή (γονίδιο) του γενετικού υλικού (DNA). Κάθε άνθρωπος φέρει δυο αντίτυπα για το κάθε γονίδιο εφόσον κληρονομεί ένα από τον κάθε γονέα του.
Για να νοσήσει κάποιο άτομο θα πρέπει και τα δυο γονίδια (ένα από κάθε γονέα του) να φέρουν βλάβες. Οι γονείς του, που είναι φορείς, φέρουν υποχρεωτικά ένα «παθολογικό» και ένα φυσιολογικό γονίδιο και είναι απόλυτα υγιείς.
Οι πιθανότητες που έχει ένα ζευγάρι φορέων της νόσου σε κάθε εγκυμοσύνη είναι οι εξής:

50% να αποκτήσει παιδί : φορέα - υγιές (ένα φυσιολογικό και ένα παθολογικό γονίδιο)
25% να αποκτήσει: φυσιολογικό παιδί (δυο γονίδια φυσιολογικά)
25% να αποκτήσει : πάσχον παιδί από Κυστική Ίνωση (δυο γονίδια παθολογικά)

ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Στις περιπτώσεις όπου στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό της νόσου και οι δυο γονείς είναι διαπιστωμένοι φορείς τότε σε κάθε εγκυμοσύνη πρέπει να γίνεται προγεννητικός έλεγχος. Για την εξέταση αυτή απαιτείται αίμα από τους γονείς και το πάσχον παιδί, με σκοπό την ανίχνευση των υπεύθυνων μεταλλάξεων (βλαβών) DNA. Κατόπιν ακολουθεί η λήψη εμβρυϊκού ιστού, (εμβρυϊκή τροφόβλαση κατά την 10η - 12η εβδομάδα ή αμνιακό υγρό 16η - 18η εβδομάδα), απομόνωση του DNA και ο έλεγχος των συγκεκριμένων μεταλλάξεων στο DNA του εμβρύου. Για να γίνει ο προγεννητικός έλεγχος θα πρέπει προηγουμένως να έχουν ταυτοποιηθεί οι μεταλλάξεις των γονέων. Οι μεταλλάξεις που ανιχνεύονται στα χρωμοσώματα των Ελλήνων πασχόντων από Κυστική Ίνωση είναι γνωστές σε ποσοστό περίπου 75%. Στις περιπτώσεις όπου οι μεταλλάξεις δεν είναι ανιχνεύσιμες ο προγεννητικός έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί με έμμεση ανάλυση των πολυμορφισμών DNA. Σ' αυτές τις περιπτώσεις η ανάλυση DNA του πάσχοντος παιδιού είναι απολύτως απαραίτητη.


ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ

Όπως προαναφέρθηκε οι φορείς της Κυστικής Ίνωσης είναι απόλυτα υγιείς και ασυμπτωματικοί. Εκτός από την ανάλυση DNA δεν υπάρχει άλλη μέθοδος ανίχνευσης τους. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται τόσο στον έλεγχο των εξ' αίματος συγγενών των πασχόντων όπου θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται εφόσον υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να υπάρχουν και άλλοι φορείς στις οικογένειες αυτές αλλά και στα άτομα που ανήκουν στο γενικό πληθυσμό.

 

Σύντομο χρονικό ιστορικό ΜΜΑ

1974- Έναρξη Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας στην Ελλάδα με τους καθηγητές κ.κ. Φ. Φέσσα, Γ. Σταματογιαννόπουλο, Χ. Καττάμη και Δ. Λουκόπουλο

1977- Έναρξη Προγεννητικού ελέγχου με τη μέθοδο της βιοσύνθεσης με το καθ. Κ. Δ. Λουκόπουλο

1986- Έναρξη εφαρμογής μεθοδολογιών DNA στη Προγεννητική διάγνωση

1990- Συνένωση των τριών Μονάδων Πρόληψης, Προγεννητικού ελέγχου και Νοσηλείας σε μία, ονομαζόμενη ως Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας (ΜΜΑ). Συστέγαση των τριών Μονάδων στο Παράρτημα του Λαϊκού, στην οδό Σεβαστουπόλεως 16, Αμπελόκηποι, μέχρι σήμερα.
 
  
Copyright © 2009 ΓΝΑ "Λαϊκό". Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Διεύθυνση: Αγ. Θωμά 17, Τ.Κ. 11527, Αθήνα - Τηλεφωνικό κέντρο: 213 2060800[/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Μαΐου 2011, 21:32:44 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

25 Μαΐου 2011, 08:15:08
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Μεταξύ άλλων: Διαβητικό Πόδι.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 8 Ιουνίου 2011, 15:21:35 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Οκτωβρίου 2017, 20:15:37
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
ΚΕΕΛΠΝΟ Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής, τηλέφωνο, 210 52 12 000

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Απριλίου 2018, 15:30:23
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Μονάδα Κληρονομικών Καρδιαγγειακών Παθήσεων, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Α' Καρδιολογική Κλινική, Διευθυντής Καθηγητής Χ. Στεφανάδης

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.